Üniversiteye Gitmeyip Meslek Sahibi Olmak İsteyenler İçin 4 Alternatif Yol

Gizli Üye

Merhaba arkadaşlar burada çok denk geldim. Okumaya fırsatım olmadı nasıl meslek sahibi olabilirim? Üniversiteye gitmemiş biri hayata tutunabilir mi? gibisinden onlarca soru gördüm bu sitede işte bu Bence'de üniversiteye gitmeden de sizi bir yerlere taşıyabilecek yolları anlatacağım .

1- Devletin bünyesindeki meslek kurslarına gitmek

Üniversiteye Gitmeyip Meslek Sahibi Olmak İsteyenler İçin 4 Alternatif Yol

Diyebilirsiniz Türkiye'de buna belli bir yaşın üstünde kalmış yaşlı teyzeler amcalar gidiyor diye. Bunu bizzat gitmiş ve bir tanıdığı sertifika almış biri olarak söylüyorum alakası yok arkadaşlar. Yüzlerce bölüm ve yedek kurslarla bezenmiş gayet stabil küçük sınıflar işinde profesyonel hocalar var. Hatta siz kursa gelmediğiniz de telefon edebilecek kadar kursiyerlerine düşkünler. Okuldan bir artısı gelen hocalar iş hayatında bir yerlere gelmiş kariyer sahibi insanlarda olabiliyor ve kurs bitiminde size vereceği referansla ya kendi şirketinde ya da başka şirketlerde aynı departmanda çalışmanıza önayak olabiliyor. Ayrıca bu kursların sertifikaları M.E.B onaylı olduğundan Kpss 'de geçerli.

Peki nasıl başvuruyoruz?

İSMEK'ten örnek vermek gerekirse önce bu siteye giriyoruz. Ardından yukarıda kayıt ol butonu var oraya tıkladığımızda bizden birkaç bilgi istedikten sonra üye olup bu sefer başlıyoruz semtimizde ki bize uygun saatlerde ve günlerde gitmek istediğimiz kursu araştırmak. Bu kurs burada var mıdır ki? Diye düşünmeyin size şu kadar söyleyeyim saat tamirciliği ile ilgili bir kurs bile var burada. Kursumuzu bulduk sonra ne yapacağız? Oraya başvurup bir ön kayıt oluşturduğumuzda sistem bizi kursa otomatik kaydediyor. Daha sonra kurs başlamasına yakın bir süre de (orada size cep telefonunuza gelen mesajlarla yönlendirecek ) sadece kimliğimizle gidip tamamen ücretsiz kursumuza kayıt oluyoruz. Gerisi size kalıyor.

2- Özel meslek kurslarına gitmek

Üniversiteye Gitmeyip Meslek Sahibi Olmak İsteyenler İçin 4 Alternatif Yol

Bu konuyu bir üstümüzde işledik burada dikkat etmeniz gereken hususlar gittiğiniz kursun M.E.B onaylı sertifika verdiğine dair bir kesin fikriniz olması, bu kurs firması ile ilgili bir internet sitesinin olması ve kurs maliyetinin bütçenizi aşmıyor olması gibi etkenler olmalıdır. Özel kursların ekstrası olarak evinize yakın ve saatlerin daha esnek olabileceğini söyleyebilirim. Mesela çalışıyorsunuzdur. Sadece hafta sonu müsaitsiniz devlete ait bir kursta o günlerde istediğiniz kursu bulamayabilirken özelde bulabilirsiniz. Bunun gibi avantajlar söz konusu.

3- Hep bir 2. hatta 3. alternatifleriniz olsun

Üniversiteye Gitmeyip Meslek Sahibi Olmak İsteyenler İçin 4 Alternatif Yol

Bu konuyu daha net anlamanız için size örneklerle hafızanızda olayı canlandırmaya çalışacağım. Misal bir sürücü ehliyeti alırsanız hem şoförlük konusunda uzmanlaşmanızın önünü açar hemde çalışacağınız iş yerine cv hazırlarken ekstra bir kabiliyet yazmış olursunuz. Aynı şey yabancı dil, on parmak klavye, bilgisayar programları gibi alacağınız diplomalar içinde geçerli. Hedeflediğiniz meslekte bunlar işe yaramayacak diye düşünmeyin illa ki faydasını göreceksiniz. Özellikle bir sonraki konumuz olan KPSS'de.

Ayrıca bu diplomalar size iş hayatınızda yardımcı argüman olabileceği gibi direkt meslekte kazandırabilir size. Misal şoförlük, yayın evi çevirmenliği, büro sekreterliği gibi. Günümüzde gayet revaçta olan özel güvenlik sertifikasını da unutmamak lazım diye düşünüyorum. Birçok alanda iş imkanları mevcut.

4- Zurnanın zırt dediği yer KPSS

Üniversiteye Gitmeyip Meslek Sahibi Olmak İsteyenler İçin 4 Alternatif Yol

Bu aslında en sonki dönemimiz ya da çalışıyorkenki ekstra bir hedefimiz olsun. Hayatınızı tamamıyla KPSS sonucuna göre entegre etmeyin. Oldu da başarılı oldunuz iyi bir puan aldınız diyelim daha sonra ki dönemde ilanları bekleyeceksiniz, başvuru yapacaksınız, mülakatlara gideceksiniz bunlar hep hayatınızın ömründen giden zamanlar olacak ve aynı zamanda bir maddi külfet anlayacağınız bu zamanlarda boş durmamak için yukarıda bahsettiğimiz kurslardan alacağınız sertifikalar ile özel sektöre bir giriş yapın maaşınız akmasa da damlasın. En azından KPSS girecekseniz eğer o dönemi en az hasarla atlatın.

Diyeceksiniz ki KPSS şansımız ne olacak üniversite mezunları da orada;

Üniversite mezunlarının birçoğu lisans düzeyindeki KPSS'ye giriyorlar dolayısı ile sizi etkilemeyecekler. Sizin asıl rakipleriniz meslek lisesi mezunları ve önlisans mezunları olacak. Sınavda iyi bir puan almanız durumunda elinizde ki kurs bitirme belgelerinin değerini daha çok anlayacaksınız. Ayrıca KPSS'ye girdim güzelde puan çıkardım ama elimde lise diplomasından başka bir şey yok diyenler üzülmeyin bu sınav sonuçları 2 sene boyunca diğer sınava kadar geçerli dolayısıyla önünüzde bir değil hatta 2-3 belge alacak kadar zaman var.

Bence yazarından konuyla cuk oturan bir anı;

Bunu sizinle özellikle paylaşmak istedim. Benim abim 1984 doğumlu birisi zamanında lise bitince ön lisans macerası oldu ama başarılı olamadı okul bitmeden döndü daha sonra bir fabrikada çalışmak suretiyle hayata atıldı, evlendi, askere gitti, çocukları oldu vesaire. Geldi 2016 yılı bununla bir pazar kahvaltısında otururken kpss mevzusu açıldı abime o zamanlar yeni okuduğum bir haberden bahsettim. Bu haberde; Devlette özellikle devlet yurtlarında ki nitelikli işçi açığından bahsediyordu işçi dediğim işte şoför, kaloriferci, hizmetli ,ambar görevlisi vesaire neyse buna bahsettim ve neden kurslara gitmediğini söyledim. O zamanlar beni geçiştirse de daha daha sonra kalorifer ve yakıtçılık kursu aldığını öğrendim. Abimin genel kültürü ve tarihi çok çok iyidir size şu kadar söyleyeyim çalışmadan kpss den 70 i çok rahat geçer. Her neyse lise mezunları ile ilgili KPSS sınavından 86.7 gibi gayet güzel bir puan çıkardı. 1-2 yıl içinde hem normal fabrikada ki iş hayatına devam etti hemde mülakatlara girdi. 2018 'in son aylarına doğru Edirne yurtkura kalorifer görevlisi olarak eski hayatına göre gayette iyi şartlarla atandı. Şimdi düşünüyorum da biz o 2-3 sene öncesi onunla o konuşmayı yapmamış olsaydık şimdi hala o fabrikada çalışıyor olacaktı.

Sözlerimi burada bitirirken kariyerinizde hiç bir zaman pes etmemenizi dilerim. Sürç-i lisan ettiysem affola. Başka bir Bence'de görüşmek dileğiyle.

Üniversiteye Gitmeyip Meslek Sahibi Olmak İsteyenler İçin 4 Alternatif Yol
10 Cevap