Sinema'dan anlayanlar bakabilirler mi? Herkes farklı bir şey diyor. Tiyatro bilmeden kurgusal film yönetilebilir mi?

Arkadaşlar ben şimdi tiyatro izlemiyorum. İlgimi çekmiyor. Böyle biz Türkler'de de bir huy var. Tiyatro ile sinemayı hep bir tutarlar. Ben bunu anlamıyorum. Tiyatro oyunculuğun metnin sanatıdır. Mesela, Nuri Bilge Ceylan tiyatro yönetmeni değil. Filmleri de tiyatro gibi değil. Çok realist. Filmlerinin tiyatral değeri değil de fotografik değeri, estetik değeri konuşulur genelde. James Cameron tiyatro bilmez ama "Titanic" mükemmel bir filmdir. Yukarıda Nuri Bilge Ceylan'ın "Kış Uykusu" filminden bir kamera arkası manzarası var. Nuri Bilge sürekli olarak mükemmel fotoğraf ve sinemadaki estetik kadrajı ile gündeme gelir. Ama burada tiyatro yönetmiş gibi mi? Kimisi tiyatro bilmezsen yönetemezsin diyor. Şimdi bu adam tiyatro bildiği için mi böyle güzel film yönetebiliyor? Bir de asistan sanki tiyatro yönetirmiş gibi oyun diyor. Ne alaka?

Sinema'dan anlayanlar bakabilirler mi? Herkes farklı bir şey diyor. Tiyatro bilmeden kurgusal film yönetilebilir mi?