O zamanki mektupları araştırıyorum da dikkatimi çeken bişi var
Pargalı o dönemdeki osmanlıda bi idol gibi bişi olmuş bir sürü çoluk çocuk onun gibi büyük biri olmayı kafasına koymuş eğer çok başarılı olursam çok büyük işler yapabileceği gibi
ama pargalının idamıyla devlette ciddi bi motivasyon sarsıntısı geçirmiş yani tarihin en görünmeyen kısmı burası
yönetici olmak istemeyenler var veya hanedanın kafasına göre adam öldürdüğünü düşünenler var
varda var yani , çünkü adam büyük bi askeri deha yani çok emek gösterdi sonunda boğduruldu

bu boğdurulma olaylarını en fazla o dönemde hanedan içi olaylarda beklersiniz ama koskoca bi paşanın özellikle büyük başarılar elde etmiş yıllarını vermiş bi sadrazam savaş meydanında değil de saray içi entrikalara kurban edilince (o dönemdekiler öyle düşünüyor) ciddi bi kırılma yaşanmış
şehzade Mustafa da sevilen sayılan biri ama sonuçta bi aday o da yani halka göre o da öldürülebilir ama tırnağıyla oralara kadar gelmiş bi paşanın böyle öldürülmesi son noktayı koymuş
zaten fark ettiyseniz dizide de pargalı sonrası başarısızlıklar işleniyo , hatta o tarih sonrasında da osmanlı önce durağan evreye sonra çöküşe geçiyo
(yazımı teyit için yapay zekaya da sordum araştırsın diye o da aynı şeyleri söyledi)

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Bence Pargalı’nın idamı ciddi bir kırılma ama “Osmanlı o gün yıkıldı” demek fazla dramatik olur. O dönem için büyük bir şok olduğu kesin. Çünkü dediğin gibi devşirmeden gelip zirveye çıkan bir figürdü ve bir gecede boğdurulması devlette korku iklimi yaratmış olabilir. “Yükselsen de güvende değilsin” hissi motivasyonu etkilemiştir.
Ama koskoca imparatorluğun kaderini tek bir idama bağlamak da tarih biraz dizi senaryosuna döner 😅 Duraklama ve gerileme; ekonomik, askeri, coğrafi birçok faktörün birleşimi. Pargalı olayı ise o psikolojik kırılmanın sembolü gibi bence.
Tarih gerçekten entrika dolu bir sezon finali gibi ya 📜✨
psikolojik kırılma zaten diğer sebepleri tetikleyici unsur, o kırıldımı zaten otomatik olarak çoğu sistem bozulmaya başlıyor.
Seni anlıyorum gerçekten 🤔✨ Psikolojik kırılma domino etkisi yaratabilir.
Ama Osmanlı gibi dev yapıda tek duygu durumu her şeyi otomatik bozmaz bence 🌿 Denge, liyakat ve ekonomi de belirleyici. 💫