2007 yılının Estonya yapımı Klass (Sınıf) isimli okul zorbalığı temalı sarsıcı film'i izlediniz mi?

Hayatımda izlediğim en sinir bozucu, rahatsız edici, sarsıcı ve travmatik film. Film bu özelliklerinin yanı sıra aşırı gerçekçi bir olay örgüsüne, senaryo'ya ve düşük bütçeli bir arthouse filmi olduğu için ekstra daha gerçekçi ki zaten bilinen okul şiddeti vakalarından, Columbine ile buna benzer lise şiddeti olayları ve film ekibinin kendi okul zorbalığı tecrübelerinin bir karışımı. Yani gerçek olaylardan esinlenme. Film, uluslararası festivaller'de olumlu eleştiriler aldı ve 6 ödül alıp iki kere Oscar adayı oldu. Puanı; 7.9/10. Özellikle haksızlığa tahammül'ü olmayanlar başta olmak üzere bu film'i izlemek herkes'i sinir krizine sokacak. Sinir bozuculuğu dışında sizi şoktan şok'a sokacak zorbalık sahneleri ile dolu. Film bittikten sonra uzun bir süre ekran'a kitlenip kaldım. Ablam ile izlemiştim ve ablam film'i izlerken ağladı. Ben ise şok olmuştum. İkimiz de film'i izlerken fena sövdük. Herkes'in izlemesi gereken bir film ama sağlam sinir lâzım. Kesinlikle her okul'da açıp izletmeleri gerek. Ülke ve dünya bu hâldeyken artık bu filmler çokta farklı ve değişik hissettirmiyor ama yine de filmin sarsıcılığına kimse laf edemez. Film, düşük bütçeli ve içinde amatör oyuncular barındırmasına rağmen oyunculuklar müthişti. Filmin konusu şu;

Joosep için okul her gün bir işkence. Tüm sınıf, Anders ve sağ kolu Paul liderliğinde Joosep'a karşı ve Joosep'a her gün her türlü sistematik zorbalık ile taciz uygulamaktadır. Okul'a yeni gelen Kaspar ise ilk başta grubun içinde yer alıp zorbalığa dahil olsa da yapılanların çok ileri gitmesine kayıtsız kalamayıp Joosep'ı kollamaya başladığında tüm sınıf, Kaspar'ı "hain" ilan eder ve Kaspar'ı da hedef alır. Her gün okulda yaşadıkları bu işkence'yi ise ne aileleri, ne öğretmenleri, ne yetkililer... Hiçkimse uğradıkları işkence'yi farketmez ve görmezden gelir. Toplum'un ilgisizliği'nin sınıf'a verdiği fırsat ile işler içinden çıkılmaz bir hâl alır ve ikisinin de hayat'ı dayanılmaz bir nokta'ya gelmeye başlar.
Güncellemeler
9 ay
Filmin devamı niteliğinde çekilen 7 bölümlük bir mini dizisi de mevcut. Dizinin adı; Klass Elu Pärast (Sınıf Sonraki Hayat)
Güncellemeler
9 ay
Film'i izlemeden önce küfür'ü bırakmıştım ancak bu film yüzünden tekrar küfür'e başladım... Kesinlikle kanlı, vahşetli filmlerden daha travmatik ve iç burkucu.
2007 yılının Estonya yapımı Klass (Sınıf) isimli okul zorbalığı temalı sarsıcı film'i izlediniz mi?