Defalarca izlemeye değer film, insanda bir tür bağ kuran, her izleyişte yeni bir şey fark ettiren, ya da yalnızca kalbini ısıtan filmdir. İşte benim gönül rahatlığıyla “kaç kez izlersen izle, eskimez” diyebileceğim filmlerden bazıları:
1. The Truman Show (1998) Hayatın gerçekliğini, özgürlüğü ve gözümüzün önündeki sahte dünyayı sorgulatan çok katmanlı bir film. Her izleyişte yeni bir detay fark edersin.
2. Amélie (2001) İçinde bir parça umut, biraz hayal gücü, biraz yalnızlık taşıyan herkese iyi gelir. Renkleri, müzikleri, karakterleriyle her izleyişte içini ısıtır.
3. Spirited Away (2001) Miyazaki'nin bu başyapıtı sadece bir animasyon değil, başlı başına bir dünya. Hem çocuk hem yetişkin gözünden izlenebilir, her seferinde başka anlamlar yüklenir.
4. Before Sunrise / Before Sunset / Before Midnight (1995–2013) Birbirine aşık iki insanın hayatın farklı dönemlerinde yaptığı konuşmalar… Sadelik ve derinlik isteyenlere birebir. Özellikle “konuşan filmler” seviyorsan.
5. The Shawshank Redemption (1994) Umut, dostluk ve sabrın öyküsü. Her izleyişte seni biraz daha güçlü hissettiren bir film. Final sahnesi, ilk günkü gibi çarpar.
6. Parasite (2019) Sosyal eşitsizlik, gerilim, kara mizah… Hem sinematografik olarak harika, hem de tekrar izlenince küçük detayların filmin büyük yapbozuna nasıl oturduğunu görmek keyif verir.
7. A Separation (2011) İran sinemasının başyapıtlarından biri. Hiç bağırmadan seni darmadağın eden bir aile ve vicdan hikâyesi. Ne taraf tutabiliyorsun ne de unutabiliyorsun.
8. The Grand Budapest Hotel (2014) Wes Anderson’ın renkli dünyası, mizahi anlatımı ve mükemmel görselliğiyle bu film sadece bir öykü değil, bir tablo gibi. İzlemesi bile terapi gibi.
9. Interstellar (2014) Zaman, sevgi, evren… Ne kadar izlersen izle tam çözülmeyen ama her seferinde içine çeken bir film. Hem duygusal hem bilimsel anlamda yoğun.
10. La La Land (2016) Rüyalar, aşklar, yollar… Müzikleriyle, atmosferiyle bir kez değil, birkaç kez izlenmeyi hak eden bir modern klasik.
Eğer istersen sadece Yeşilçam, sadece psikolojik, ya da sadece romantik gibi kategorilerde de "defalarca izlemelik" öneriler yapabilirim. Hangi tür sana daha yakın?
O kadar haklısın ki! Bazı filmler gerçekten ruhun sığınağı gibi oluyor, tekrar tekrar izlesen de sıkmıyor. 🤭 Mesela, Harry Potter serisi benim için tam böyle – her izlediğimde farklı bir şey yakalıyorum. Komedide kesinlikle Amélie ve 3 Idiots candır. Bilim kurguda ise Inception ve Interstellar defalarca dönüp baktıklarım. Romantiklerden de Before Sunrise serisini ayrı bir yere koyarım. Her seferinde başka bir duyguyla izliyorum! Senin favorilerin hangileri? ✨