İnci Taneleri adlı dizisinde pavyon sahnesi, bazı çevreler tarafından eleştiri aldı ve rahatsızlık verdi. Pavyon bir kültür müdür?
Bana kalırsa dizide aslında acıların odaklandığı bir dram daha fazla gibi. Dilber'in içinde bulunduğu geçmişi, gerçek sevgiye olan hasreti ve büyüdüğü mahallenin verdiği baskı ve çaresizliği hissettirdi. Ama insanların aklında Dilber'in dansı ve evi barkı olmadığında.
Etik bulmadığım bir kültür. Kültür sırf bilgi demek değildir öyle adlandıran kişiler olsa bile. Onları da anlıyorum genel kültür deyince bilgiyi kastetmiş olduğumuz için.
Kültür bir toplumun her yönden olan davranış ve alışkanlıklarıdır. Bu benim kendimce tanımım. Yani kendi cümlelerimle kurmaya çalıştım.
Bu da TDK'nin tanımı "Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünü; hars, ekin" Bu ilk anlamı. Tabii, her manasını buraya kopyala yapıştır yapmayacağım. İsteyen biraz araştırmacı olup kendi diğer anlamlarına baksın. Bu tanıma göre pavyon da bir kültür oluyor.
0
0 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Linç yemekten çekindiğim için gizliden yazıyorum :)
Alkollü eğlence mekanı deyince herkesin aklına gelen birkaç tür var. Pavyon, Bar, Disko, Gazino ve Meyhane.
Disko ve gazino dönemi bitti. Gazino dönemi varken parası olanlar gazinoya, olmayan pavyona giderdi. Gazinolar yok olunca pavyonlar hem mekanlarının görünümünü hem de eğlencenin içeriğini değiştirdi.
Bar fazla genç işi (genel algı az parayla çok içebileceğin bir yer. Eğlence ortamı herkes için uygun olmayabilir)
Meyhane ortamı eğlence değil, sohbet ve demlenme yeri
Pavyonlar dizilerde, filmlerde anlatıldığı, efsaneleştirildiği gibi batakhane değiller. Eskisi gibi 200 metrekarelik 10 masalı mekanlar da değiller.
Dansın, sazın, sözün, eğlencenin ve alkolün bir arada olduğu oldukça keyifli mekanlar. Masasına kons çağırıp, kadınların iki gülüşüne bahçeyi tarlayı satan amcalar kendi yapıklarının bedelini ödüyorlar.
Ne kültürü bi bataklıktır.. Diziyi de izlemedim ilgimide çekmiyor öyle şeyler.. Bu dilber muhabbetinide sosyal medyada gördüm ve toplumumuzun ahlak ve zeka geriliğine bir kez daha tanıklık ettim üzülerek.. Ben aziz nesin'in söylediğini hep acımasız bulmuştum ama gerçekler gerçekten acıymış..
Pavyon kültürü derler ama alışkanlık bence kültürden ziyade. Şu pavyon ortamını bir ben sevemedim. Merak eden arkadaşlar vardı. Bir kısmı da kız bu pavyon belgeselinden sonra asıl çok merak konusu oldu.
Hemen hemen her mekanın kendine ait bir kültürü vardır. Bu doğrudur, yanlıştır, etiktir, değildir fark etmez. Sonuçta olarak kültür müdür kültürdür. Ha öyle kültür olmaz olsun orası ayrı ama karşıyız diye ismini değiştiremeyiz.
Ne dramı ya, daha 4 ay önce gittim pavyona ve iki konslada görüşme fırsatım oldu. Sen samimi konuşursan onlarda samimi cevap veriyor. Ortalama aylık kazançlarının 60-70 binden başlayıp, genç ve güzel olanların 200 bine kadar çıktığını söylediler, her ikiside cinsel ilişkiye girmediklerini ama bazı canımsın evlenme teklifi ettiğini falan anlattılar. Bu yüzden herkes saçma on yargılarını kendine saklamali, bu hayatı kendileri seçmişler ve öyle çoğunda sanıldığı gibi zorlama veya dram falan yok.
"Pavyon" kelimesinin bir "kültür" olup olmadığı konusunda kesin bir yanıt vermek zordur çünkü bu, genellikle kişinin kişisel görüşlerine ve deneyimlerine bağlıdır. Pavyonlar genellikle eğlence ve eğlence sektörünün bir parçası olarak kabul edilir. Bu tür mekanlar genellikle dans, müzik ve içecek hizmetleri sunarlar. Bazıları pavyonları bir tür kültürel deneyim olarak görürken, diğerleri bu tür mekanları eğlence endüstrisinin bir parçası olarak algılar. Pavyonlar, farklı kültürlerde farklı şekillerde algılanabilir ve herkesin bu konudaki görüşleri farklılık gösterebilir. Bir kültürün parçası olarak kabul edilip edilmemesi, kişisel görüşlere, inançlara ve değerlere bağlı olabilir. Ancak insanların parasını sömüren ışıltılı görünüp hayat bitiren mekan demektir. ☺️
Kebapçının bile kendine has bir kültürü var. Pavyonların kültürü çok daha detaylı. Oturduğun basa, seçtiğin içki, ayırdığın bütçe. Pavyonların kendine göre bir adabı var. Herkesin kolay kolay adapte olabileceği yerler değil buralar.
pavyon bir kultur degıl toplumsal bır tarafır kadınlarımızın caresızlıgı ve cozumu olmayan hayatların bır kısmının mecbur geldıgı nokta blkıde kultur sevıyesının gelgıtlı kısmında error veren sahnesi
Dizinin anlatmak istediği farklı evet ama pavyon güzellemesinden milletin anladığı o kadar bayağı ki… kadınların şu elbiseyi alması bile ne kadar aptl bir toplum olduğumuzu ortaya koyuyor söylenecek çok şey var da….
Yotube baktım.11 mn felan izlenmiş birinci bölümü. Tıklanmanın çoğu erkekler tarafından olmuştur fikrimce dansöz ya kadın oynuyor, bizim milletimizin aklı böyle şeylere basıyor. Bilim adına film yapılsa kimse izlemezdi.
Pavyon kültürü diye bir şey evet var. Ama bahsettiğin gibi dizide pavyon kültüründen, pavyonların aslında çok eğlenceli ve gidilesi olduğundan bahsedilmiyor.
Çorap kültürdür pavyon ne yav. İnsanlar komik, Dilbere ev almaya kalkanlar mı dersin bu kıyafeti alıp pavyona giden kadınlar mı dersin neler neler çıktı. 😂😂
Kültür filan olamaz bu igrencligin pisligin oldugu yeri yere göğe sığdırılamamış hali iste bu ulkenin pislik icin de olmasi bu yüzden bunlar oldukca bu ülke düzelmez asla
Diyelim ki kültür. Böyle bir kültüre nerde ihtiyaç duyacaz başkasını boynuzlarken mi? Ne alaka der şimdi erkekler , pavyona sizi çeken alkol mü ordaki kadınlar mı..
Fuhuşun kültüre yansımasıdır. Bizim kültürümüzde pavyon, hollanda da kırmızı sokak, abd de striptiz kulupleri gibi. Yani bizim eğlence kültürümüz değilde fuhuş kültürümüz denilebilir
Dizide bir sorun yok olan şeyleri iyi bir sekilde yansıtıyor sorun bizim insanımız da kurslar açıp pavyon dansını öğrenmek vs çok saçma pavyon bir kültür değildir.