Hiç bölge olarak düşünmemiştim ama her yörenin insanı kendi yöresinde çekilen diziyi, halkın lanse edilme şeklini ve de şiveyi eleştiriyor, onu biliyorum. Karadenizli değilim ama orada çekilen diziler bile bana çok abartılmış şiveyle halkı karikatürize edilmiş şekilde gösteriliyor gibi gelir.
Geçen günlerde Adana da çekilmiş “Beyaz Gelincik” dizisini izledim örneğin. Gerçekten tarla, bağ evi, yöreye ait yapıtlar görüyorsun. Şiveyle konuşan köylüler dışında herkes İstanbul Türkçesi konuşuyor orada da.
Örneğin Doğu dizileri: Mardin. Yine balgamlı balgamlı konuşulan aşırı abartılmış şiveler ve hep aynı konakta çekilen 1453. dizi. İstanbuldan farksız. Ordada hep aynı yalıda, aynı villa ve bir daire de çekilecekse o Galata civarında oluyor ve bu sıkıyor artık. Göz artık güzel yurdumun farklı yerlerini görmek istiyor. Koskoca İstanbul'da sadece 10 tane mi ev var dizi çekilen, diye düşünüyor insan.
İstanbullu Gelinin kısmen Bursa da çekilmesi gibi daha çok İstanbul dışı proje görmek istiyorum. Hoşuma gidiyor. Yapımcıları da anlıyorum. Mesela “yurt dışı” diye gösterilen bir otel bile bilindik Türkiye deki bir otel odası oluyor. Nasılsa otel odası birbirine benzer veya bütçe sebeplerinden ötürü.
Valla Karadeniz şivesini genelde beceremedikleri için sinir oluyorum fazla izleyemiyorum o yüzden Ege ve İç Anadolu bölgelerinde çekilen dizileri daha çok seviyorum
Yörelerin ağzı ağdalı ağdalı abartıldığı sürece her yerin dizisini izleyebilirim. Ama kıyafetleri ve konuşmaları beceremiyorlar sahteyim diye çığlık atıyor 😂😂