Selam KS ahalisi! Bazı bestseller kitapların beyazperdeye aktarılması olayına çoğunlukla tanıklık ediyoruz. Bazen kitaplar film senaryosuna dönüştürülürken; bazı küçük değişiklikler yaşanabiliyor ve filmi izlediğinizde kitaptan aldığınız tadı alamayabiliyorsunuz. Sizin kitap uyarlaması filmler hakkındaki görüşleriniz nelerdir?Kurtlar İmparatorluğu filminden bir Jean Reno sahnesi...
Yukarıdaki görsel her şeyi anlatıyor. Kitaplarda işlenen konu okuyucunun hayal dünyasıyla şekillenen bir olay. Ancak bu durum filmlere tam olarak yansıtılamadığı için kitaba uymamaya çalışıyorlar ve bu eseri yeterince aşağılamaya yetiyor bile. Sinemaya uymayacak bir kitabı işlemek esere saygısızlığın göstergesidir bana göre. İlla somut bir dünya oluşturulacaksa da bu kitabın dışına çıkılmaksızın gerçekleşmesi gereken bir durum olmalı..
evet çeker. üstüne üstlük okumasını sevdiğim bir eserin filmi yapılsa anında izlerim. hem analiz ederim kitap ile perdedeki işleyiş bir mi değil mi. sözel zeka ve görsel zekanın harmanlanması güzel olur
Evet, tüm karakterleri ve olayları kendi zihnimde canlandırırım. Orası yalnızca bana ait bir dünya. Filmde ise elbette en iyisi düşünülerek çekilen yapımlar benim değil, başka birinin ya da birilerinin hayal dünyasına ait. Yönetmeni farklı, oyuncusu farklı. Kısacası kitap okumak kendi filmini çekmektir, film izlemek başkasının çektiğini izlemek... Bir başka sebep de kitapların daha fazla ayrıntı içeriyor olması. Ayrıntı severim.
@PeloPelo internette kitabını aşan filmler diye arama yapabilirsin. Aslinda genel olarak haklisin katılıyorum. Ancak bazı filmler kitaplarından daha iyi uyarlanmış. Örneğin “Baba” filmi buna örnek. “Zor Ölüm”,”Kuzuların Sessizliği” yine aynı şekilde..
Bahsettiğin filmleri biliyorum. İnsanların bu filmler hakkındaki görüşlerini de biliyorum ama benim de fikrim var ve ilgimi hiç çekmeyen filmler bunlar. Dedigin konuda katı değilim, çok iyi yapılmış bir film de kitabını unutturabilir ama bu çok çok nadir olabilecek bir şey ve elbette yoruma açık. Kıyaslama yapılabilecek bir durum değil benim gözümde.
Kitabını okuduğum filmleri izlemiyorum. Çünkü kitapta karakterleri kendim kurguluyorum görünüm olarak ama filmde görünce bi kötü oluyorum. ‘Bu karakteri bu apt*l niye oynuyor’ oluyoeum. Bir de tabi filmler daha az detay içeriyor
Kitaptan uyarlama filmler izlediğim oldu. Fakat çoğunun kitabını okumamışımdır. Eksikleri, artıları nedir ve ne değildir bilemiyorum ama hangi kitap uyarlama filmini izlediysem gayet de hoşuma gittiler.