ATV yeni dizisi ekranlara yansıdı bu gece. Türkleri sürekli savaşçı bir toplum olarak göstermek ne kadar doğru?

Geçmişi bugüne lanse ederek düşünmen aşırı saçma. Asırlar önce Kısas kanunlarını uygulayan bi adamı bugüne getirip sen canisin demek gibi bişi.
Türkler bugüne kadar kazandıkları yaşadıkları tüm toprakları kanlarıyla, güçleriyle, zekalarıyla almışlardır. Evet savaşçı bir toplumdur. Ama geçmişte. Bu ayrıntıyı bilmek bu savaşçlığı damarlarımızda kudretli deli çağlayan bir kana dönüştürür. Ancak bugünün dünyasına düşünmek ise barbara dönüştürür. Ayrımı bilmek mühimdir.
Ayrıca diziler tamamen tarihi yansıtmaz. Adı üstünde dizilerde “Bu dizideki unsurlar tarihi karakterlerden uyarlanmıştır” vb bir yazı yazıyor çoğunda. Örneğin Muhteşem Yüzyıl gibi. Adam demiyor ki biz sana tarihi aktarıyoruz. Diyorki tarihi karakterler ve olaylar üzerinden kurgu yaratıyoruz.
Şu sıralar dönem dizileri çok yükselişte. Tuttu diye afedersin … suyunu cıkarana kadar yeni diziler gelmeye devam edecek. Örneğin bir ara doktor dizileri tutunca sürekli doktor dizileri gelmesi gibi bu şu an.
Arkadaşın söylediği başka. Gündemi değiştirmek adına milli duyguları canlandıran, insanları gaza getiren, iyi olduklarını düşündüren diziler çekiliyor demek istiyor.
Genelde dizi izlemem şuanda senin söylediğin kadarıyla biliyorum hu diziyi 😅. Ancak tarihi bilen bir kişi. Çok iyi bilir ki 1900 Lee öncesindeki neredeyse tüm tarih savaşlar ve kan ile doludur. Çünkü günündeki antlaşmalar bukadar yaygın değildi. Ve sorunlar genelde savaş ile çözülürdü. Hayatta kalmak için savaşmak ve kazanmak zorundaydık. Bu sadece Türkler için değil tüm insanlık tarihi için geçerlidir. Özellikle m. ö 300 Ler ve m. s 1600 lu yillar arası dünya tam anlamıyla bir savaş alanıydi. Çünkü ülkeler ya da devletler degil obalar ve beylikler vardı. Hiç kimse ile olmasa bile başka bir Türk obası ile bile savaşa görebilirdik. Örneğin Cengiz Han defalarca kez kendi soydaşı ancak farklı obalar ile defalarca kez savaşmıştır. Hatta farklı bir oba Cengiz'in karısı dahi kaçırmıştır. Örneğin Timur. Osmanlıyı yok olmanın eşiğine getirmiştir. Bundan önceki tarihlerde de aynı şeyleri görmek çok mümkündür.
Ancak ben bir Türk tarihi dizisinde Türklerin savaşçıligi yerine kadına, doğaya, hayvanlara ve dünyaya olan saygıları ile anılmasını tercih ederim.
Türk toplumu var olduğundan bu yana baskıcı ve barbar bir ırktır! Dünya böyle kabul ediyor! Peki barbar mi? Sonuna kadar öyle! şu an bile barbar bir toplum var. Bir ise giriyorsun sana asgari ücret bile vermek istemeyen bir işveren sürekli baskı yapan egolu bir patron, sokakta trafikte yol vermeyen sürücüler, çarşıda sahilde ne bakıyon lan kavgaları, sonra o kız o oğlanı ben seviyorum kavgaları, benim istediğim kişiyle evleneceksin diyen baskıcı bir aile, okulda kavga olur kavgayı ayırmak yerine keyifle izleyenler hatta gaza getirenler, iş dünyasında birbirinin kuyusunu kazanlar, kendinden zayıfı görünce herhangi bi sorunda adama kabadayılık yapanlarve bir hamle yapsada dövsem havasında olanlar daha bir sürü sayabileceğim barbarlık olarak nitelendirilecek davranış var ama bu kadarı bile kâfi kısaca barbar bir toplumuz...
Hayır o savaşçılık bu dizilerdeki gibi değil. Türkler Bizanslılara da paralı askerlik falan yapan, hakikaten ortada, ne tam müslüman ne şaman garip bir unsur.
BUnlar Türkleri bir çeşit karikatür karakteri gibi gösteriyorlar.
Hayır bir de, kılıçla falan o kadar işi olmayan, olayı mızrak, kargı ve ok olan insanları Barbar Conan gibi yansıtmak da ne bileyim.
Akplilerin şu an herkese hain, herkese dış mihrak demesinin, bu psikolojinin ve sürekli herkesin kendileriyle uğraştığı düşüncesinin mimarı bu zikko diziler.
Bildiğin endoktrinasyon amacıyla çekiliyorlar.
Cevap
53Cevap
Eskiden Kurşun Yarası diye bir dizi vardı. Kurtuluş Savaşı zamanını konu alan güzel bir diziydi.
Ve şimdi bakıyorum da sağımız solumuz hep kılıç kalkanlı savaş dizileri ile doldu ve bunların tam tarihi yansıttığını düşünmüyorum. Artık iyice baydı bu diziler ve bu diziyide izlemeyi düşünmüyorum.
Ve işte çocukluğumda izlediğim o güzel dizinin jeneriği ;
Sağımız solumuz tarihi dizi olmuş yav. Hepsinde de savaşlar falan. Türklerin tarihi sadece savaşlardan ibaret gösteriyorlar. Sıkıldım artık bu tarz dizilerden
Dizi bazında yorumlayınca ben beğendim ya. Millet neyi seviyorsa yapımcılar ona yöneliyor. Bu yüzden normal buluyorum savaş içeren tarihi dizileri 😄
Merhaba...
Diziye biraz göz attım, Türklük ince detaylarla güzel vurgulanmış aslında.
Tarihi biraz bilmek diziye başka pencereden bakmaya yardımcı oluyor.
Her kanalın en az 2 tane tarihi dizisi var, hepsinde savaş ve kan var.
Bunun sebebi tarihe savaşların düşmanlıkların ağırlıklı not düşmesinden kaynaklanıyor.
Başka bir dizi türünün tutacağını zannetmiyorum zaten, ya aşk dizisi olucak ya savaş dizisi.
Türk tarihi pek bilinmediği için, sürekli savaşıyor göstermeleri normal.
Belli bir zamana kadar not edilmemiş bir tarihten bahsediyoruz, çoğu tarihi bilgilerde yabancı kaynaklara dayanıyor.
Bu yüzden ki ben normal karşılıyorum sürekli savaşan Türk boylarını görmeyi.
Tarihimizde savaştan başka bildiğim başka bir şey de yok zaten.
Yoo savaştan başka yaptığımız güzel şeyler de var. Mesela Mimar Sinan'ın yaptırdığı çok sayıda mimari eser var. Aynı şekilde Hindistan'daki bir Türk devleti olan Babür Devleti'nin yaptırdığı Tac Mahal gibi dünyaca önemli eser var. Piri Reis'in yaptığı çeşitli haritalar var. Bunlar şimdilik ilk aklıma gelenler. Demek ki kendini geliştirmen lazım, bilgisiz birisin.
@BalkanTürkü Mimar Sinan ve Piri reis 8. Yüzyılda Ortaasya'da yaşadılar değil mi?
Evet haklısın.
Ssn Türk tarihiyle ilgili yorum yapmışsın. Ortaçağ veya Orta Asya dememişsin. Bende o yüzden Mimar Sinanla Piri Reisi söyleme gereksinimi duydum.
O dönemi anlatıyor aslında. Günümüz ile kıyaslarsak saçma gelir elbet ama şu an saçma gelen şeyleri ATA’larımız o zamanlarda kanlarıyla destan yazarak yaşadı. Eskiyi günümüze aktarmaları aslında benim hoşuma gidiyor. Fakat dizi ilgimi pek çekmedi, izlerken sarmadı beni.
Doğru değil tabiki.
Barbar diye Türkiye'den bahsediyor yurt dışı çoğunluk ile.
Savaştan çok biraz konu değiştirmek lazım ama bu sefer de tarihimizi olmayan bir şey ile göstermeye çalışıyor diye polemikler çıkacak ortaya... Ne diyim ki 😕
Zaten savaşçı bir toplumuz
şu anda bile hayatı yaşamak için savaşıyoruz bence..
Tarihi diziler revaçta kore bu dizilerden iyi para kaldırdı
bizde pazarda yerimizi aldık bir şey olmaz
Ama gerçek hayatta pazara gidecek hal kalmadı 😂
garibin yüzü güler elbet:)
Enerjisi fazla bizim ülkenin insanının. Eee tabi böyle olunca dövüşe yöneliyorlar. Çukur falan vardi tarihle ilgisi yoktu ama yine dövüş böyle dizi çok Türkler de. Tabi savaşçı kimliği öne çikan bir milletiz. Onu da göz ardi etmemek gerek. Taaa evvel zamandan et severmiş Türkler, güçlüymüş kuvvetliymiş. Çin bile korkmuş öyle ki zamanında; sonra da korkularina altımıza yapmayalım bari diye Çin Seddi' yi yapmışlar. 😄😄 Ulu Metehan!! Kurmuş onlu sistemi diğer ülkelerde örnek almişlar hatta bizim savaşlardaki taktiklerimizi vs... Tarih dizileri revaçta artik. Gögsümüzü kabartiyorlar aslinda izledikçe sahneleri gururlaniyor insan. Tabi ki biraz kendi kurgularini vs de katiyorlar ama genel olarak Türklerin kimliğini yansitiyorlar.
Kendini ve bagli oldgu toplumu korumak hayatini devam ettirebilmek icin gecerli.. bahsi gecen dizi zamaninda yazili hudut sinir ve gecerli bi kanun yok.. guc kuvvet ustunlugu var. Konar gocer tum topluluklar avcilik ve savasciliklariyla bilinir. Bi cok kanal var begenmeyen izlemesin..
Bakmadım babam bakıyordu. Tarihi tam net yansıttığını düşünmediğim için bu tarz tarihi filmlere bakmıyorum.
Reytingin ön planda olduğu bir kanalda objektiflikten uzak bir film çekmelerini günümüz Türk dizi-film sektöründe yadırgamıyorum.
Çünkü savaşçı bir topluluğumuz, tam karşılığı militarist ulus. Biz diğer uluslar gibi sürekli başka milletlere boyun eğmedik sürekli savaşıp ulusumuzun özgürlüğünü baki kıldık. Evet biraz olsun sanat ve bilimsel yönümüzün de ele alınması gerek ama savaşçı bir topluluk olduğumuz yadsınamaz bir gerçek.
Yani dizinin biri 1050li yılları diğeri 1290 lı yılları anlatıyor ee haliyle o zamanlar savaş ağırlıklı bir hayat vardı öyle şeyler anlatılması gayet normal..
Yabancı diziler de keza öyle yani tarihin yapısından kaynaklı.
Türk tarihi de savaşlarla geçmiştir savaşçı bir millet olarak aktarılmasını da normal karşılamak lazım ki hala öyle bir milletiz bence..
Atalarımız da isidmis aslında vay be
Biraz baktım da bazı saçma detaylarını yakaladım. Neyse dedim izledim biraz. Savaş yansıtılacak tabiki, 700lü yıllarda biz başka ne yaptık ki? Hayatımız savaşla geçti. En iyi atlar bizde, en iyi kılıç, en iyi oklar ve en güzel savaş taktikleri bizde. Bunların sonucunda yeri gelmiş düşmanla, savaşacak düşman kalmamış birbirimizle savaşmışız. Tarihi dizilerden öğrenmek çok iyi değil ama her neyse...
Yani o dönemde yaşananlardan hangilerini bu millet izler ki nasil oba için yer seçilip çadırları kurduklarını anlatsalar kimse izlemez
Bizim millet ne izler aşk, ihtiras, ihanet, intikam, yanlış anlaşılmalar, kıl payı kurtulmalar, savaş, kan, düğün, altın ya da dövizli zenginli şeyler 😉
Milletin aklına ''tüm dünya bize düşman'' hikayesini empoze edip sonra da en ufak bir olumsuzluk ya da işlerine gelmeyen durum olunca ''bakın düşmanlar yine geldi, vatan millet Sakarya'' edebiyatı yapıp, biz gidersek vatan gider diyerek oy kapma peşindeler...
Halk da bunu yiyor maalesef...
Savaşçı bir toplum olmak genimizde var. Kurtuluş Savaşı'nda gösterdik zaten bunu silahsız baltalarla bile savaşabiiiyoruz. Nene Hatun, Rahime Analar destan yazdılar. Bugün bir savaş çıksa düşman işgale gelse içimizden yine kahraman kadınlar kahraman yiğiter çıkar evellAllah.
Dizi güzel bi başlangıç yaptı aslında altında güzel mesajlar da vardı devlete hainlik edenler türk bile olsa affedemeyeceği gibi Türkler tarih boyunca kendi bağımsızlığını kazanmak için savaştadır dizilerin de savaş konulu olması gayet normal değil mi? Herhangi bir tarih kitabını açınca hangi eserin yapılışı diye tarih var yoktur olsa bile bir elin parmaklarını geçmez. Kitaplarda bile o kuşatma bitince diğeri başlıyor eee biz de tarihi kitaplardan yazılı belgelerden öğrendiğimize göre gayet normal dizilerin bu tarz olması ama baş rolde bir kadının olması ve güçlü olması diğer tarih dizilerinin aksıne farklı bir bakış açısıyla ilerleyeceğini gösteriyor
TV dizilerini izlemeyi bıraktım yıllar önce. İnstada falan sahnelere denk gelirsem neymiş diye bakıyorum sadece o sahneye. Yani aslında son yıllarda arttı bu durum sanırım. Önce diriliş Ertuğrul sonra Osman ali hasan Hüseyin diye devam edecek sanırım.
Yanlış bir şey görmüyorum burada
Türkistan'dan yola çıkıp
Avrupa"nin içlerine dek
Nehir gibi akan bir kavimden bahsediyoruz
Türkler derken...
Bu yolculuk güle eğlene geçmeli
Ciddi savaşlar yaşandı bu çetin yolculukta...
Hala da devam ediyor mücadelemiz
Ama cephede
Ama ceplerde...
Sadece para için yapıyorlar bunu yani daha güzel içerikler üretilebilir neden ya aşk ya entrika ya da savaş yani neden insanlar izlemiyor diyecekler ama göstermedikleri bir şey insanlar zaten istemez biraz televizyonda yayınlanmasına izin vermiyorlar reyting düşük olduğu zaman hemen kaldırıyorlar.
Doğru değil tabii ki.
Fakat yapımcıların suçu da yok ki.
Talep arz meselesi.
Bizim insanlarımız da akıllı olup izlemesinler.
İzleyerek gündem yapmasınlar bu tür dizileri.
İzlemeyerek pretesto etsinler.
Diziyi izlemedim. Zaten Türk dizileri bir bölümü maşallah 2 saat sürüyor. Dizinin içeriği eğer gerçek tarihten uyarlanmış ise savaş içermesi normal. Bizim tarihimiz hep bir savaş yurt tutma mücadelesi içinde geçiyor çünkü. Zaten gerçek tarihten uyarlanmasa bile o dönemde geçecek bir dizinin içeriğinde savaş olmama ihtimali imkansız. Ki bu tek bizle alakalı değil. Bundan 500 1000 sene öncesinde dünya zaten modern değildi savaşlar, ilim ve bilimden daha fazla hakimdi tüm dünya genelinde.
Tarihimizi arastirip ogrenmek gerek oyle dizilere bakip gunumuz ile kiyaslamak dogru degil o gunku konjonktürel durumlar ile bugun ayni degil ki keza turkler olarak savasci bir milletiz zaten bunu saklamak inkar etmek dogru degildir
Türkler savaş konusunda iyi toplum ama. 😀 Halkta bunu istiyor ki o dönemde savaşamayanı tarihten siliyorlardı zaten.
Gecen katanali biri sokak ortasında bi mimari katletmisti yakında Osmanlılar hücum diye adam öldüren tiplerde türer bu dizilerden assddff
Tipik TR dizileri.
Hepsinin zaman kaybı olarak görüyorum
Bence hakaret değil savaş çok önemli bir şey Bence çok güzel bir dizi sinema ile ilgilenen biri olarak şunu söyleyebilirim ki izlediğim en iyi dizilerden biri kadınların ne kadar güçlü olduğunu gösterme de ihtiyacı var
Zaten bir savaşmak önemli bir de sevişmek :)
Eski Türkler zaten savaşçı bir milletti, yanlış yok..
Ancak, bunun sebebi tabiki bu değil, dizinin biri tuttumu herkes aynı şeyi yapmaya kalkıyor..
Taklit yani..
Özgün bir şeyler yapan az..
#Vesselam
Yalan degil yanlis degil Turk tarihini tam okursaniz yil dolmadan savasa giren bir millettir dunyada en savasci millet diye bosuna nam almamistir bulunduklari bolge itibariyle ve donem itibariyle savas bir ekonomiydi
Benim de içim şişti artık savaş dizileri görmekten. Bir kere de tarihte bilimle uğraşan Türkleri konu alsalar olmaz sanki. 2 saat savaş sahnesi mi olur yahu anca böğürüp kılıç sallıyorlar.
O degil da reyyan bu dizide cok cirkin olmus yav hercai da daha guzeldi
Dönem dizilerini izlemiyorum. Hatta soyle soyleyim son zmnlarda dizi izlemiyorum. Nedense sogudum 🙄
Türklerin aklını sadece akında ve savaşta gösteren bir diziyi yine Türklerin aklını sadece haremde, kadında kızda gösteren Muhteşem Yüzyıl dizisine tercih ederim...
çok güzel dizi bence severek izliyorum ayrıca ebru yine mühteşem :)
Güçlü bir milletiz diye sanırım ama savaşcı bir millet olmak ta o kadar kötü bir şey değil
Aynı türden gitmeleri insanı sık boğaz ediyor şahsi düşüncem
Tarihi dizileri hiç sevmiyorum bu yüzden. Saçmalık tabii ki.
Türkleri savaşçı bir toplum olarak gösterilmesinin sebebi Türklerin savaşçı bir toplum olması. Herşeye de duyar kasmayın a. mk
İlk defa a. mk dediğini görüyorum :D Bu gözler neler görüyor :D
Soruya sinir oldum. Bu nasıl soru ya? Türkler savaşçı bir toplumdur başka ne bekliyordu ki?
Hayır Türkler yerine göre savaşçı yerine göre de barışçı bir toplumdur. Mesela Karahanlılar Devletiyle Volga Bulgarları pek savaş yapmayı sevmeyen Türk devletlerine örnektir. Ama genel olarak savaşçı ruhumuz daha fazla olmuştur o da inkar edilemez tabi. Savaş bizden sorulur. Ama yine de çok savaşmamak gerekir :D
Orası öyle tabi
Dedem açınca mecbur izledim ve şunu belirtmeliyim ben normalde Diriliş Ertuğrul , Osman vs. zerre sevmeyen nefret eden birisiyim bu dizilerden. Fakat bu diziyi gerçekten beğendim başrol oyuncusunun adını unuttum ama çok güzel oynuyor bence haftaya tekrar izleyeceğim.
Bence gayet iyi yapıyorlar maalesef toplumda tarihle alakalı bilincsizlik var ve gecmiste olanlarada değiniyor cok fazla destanı izlemedim ama dirilis kurulus tarzi dizilerin hakki cok tarihe
Diziyi izlemedim ama fragmandan gördüğüm kadarı ile dini figürler var. İslam'ı kabul dönemini mi anlatıyor acaba tarih olarak? Eğer o dönem değil ise yanlışlıklar var.
Tarih bilgisi olmayan insanlar dizi yazıyor Atv hemen kapıyor Tamam üç kıtaya hükmeden tek güç olduk savaştık barıştık Vatan olduk bu kadar saçmalanmadık?
hiçbir esprisi olmayan diziler olduğununu düşünüyorum. genel olarak mantıklı bakarsanızyüzlerin ve isimlerin değiştiğini olayların aynı olduğunu görür aklını kullanan biri zaten
Türkler zaten savaşçı bir toplum?
Adamlar at üstünde hayatını geçirmişler, ne bekliyordun mısır nasil ekilir dizisi mi?
Doğru olan budur. Sadece içerdeki bu şeyh tarikat imgeleri azalmali bana saçma gelen kısımlar oralar.
Yalan mı
Pardon ne yalan mı?
tarikat şeyhlerine karılarını sunuyorlardı bazıları
Boş yapma hadi
yalan mı?
Doğru olduğunu sana anan mı söyledi? Djdhsj
1200 yıl önce arapların türkleri nasıl müslüman yaptığından bahsediyorsan o farklı konu tabi
Boş yapma hadi yorgunum
evet tek dertleri savaştır o dönemde. neyine şaşırdın bunun? göçebe bir toplumuz o dönemde.
hahaha Türk tarihinin dünya tarihine kazandırdığı en önemli şeyler savaş alanında olmuştur. Onluk sistem Türkler sayesinde ortaya çıkmıştır. Tek derdi savaş mı diye soran kişiler ne bekliyordu bilimsel alanda katkılarını mı? Savaş Türkün bayramıdır diye boş yere dememişler.
Yapımcılar sadece yurtiçi bazında talebe bakmıyor, yurtdışından da çok talep var Türk dizilerine. Bu tür beğeniliyor demek ki çekiyorlar
İlk defa eski Ata kültü kültürünü işleyen bir dizi gördüm kahramanın kadın olmasıda güzel asıl temel Türk tarihini işlemeleri güzel
Böyle dizi olduğunu şimdi duydum genelde Türk dizilerini izlemem bunu da izlemeyecek gibiyim sağ olun
Elinde papatya kırlarda koşan bir toplum muydu? Soruyu ciddiye almayı beklemeyin. 21. Yy de daha yok olmamış insanın hasarlı arzuları.
Hadi bakalım. 😄 Ben izlemedim daha.
Tarihi dizileri sevmem ama konusu ve Ebrunun oyunculuğu çok iyidi
cünki sürekli savaştık düşman çok ve daimi olunca öyle oluyor kardeş.
Başka tarih bilmiyoruz ki
Halbuki
Kültür Sanat tarihi
kesinlikle öyle..
ben doğru bir iş olduğunu düşünmüyorum..
Hayıt neden hakaret olsun en azından böyle diziler sayesinde insanlar tarihini araştırıyor, diğer türlü Yasak Elma Dizisi gibi yayınlar yüzünden ahlak kalmadı.
Olduğu gibi göstermektir türkler ve Ruslar özünü korumuş savaşçı toplumlardır zaten günümüzde bile...
Tarih ve savaş kategorisinde film veya dizi çekebilecek seviyede değiliz. Bunu anlayın artık. Daha adam vurma sahnesi çekemiyoruz 2021 yılında.
O zamanda hep savaş varmış zaten başka ülkelerin yaptığı tarihi dizilerde de savaş var yanlış bir düşünce bence
İzlemedim izlemeyi de düşünmüyorum
Senaryo bu yaa. Bu kadar ciddiye almayın.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?