Bu görüşü bebek bisküvisi ve bergamotlu çay içerken yazıyorum, artık bu bilgiyi ne yaparsın sana kalmış 😄 Bana göre aşırı derecede normalleştiriliyor, sorduğun zamanda biz gerçekleri gösteriyoruz, her ailede olabilecek şeyler diyorlar. (Ben sormadım birisi demişti.) bu tip şeyler yüzünden, mesela boşanmaların falan artmasının nedenini de dizilere ve ünlülere bağlıyorum. Orada o kadar normal gibi anlatıyorlar ki (yanlış anlamayın o anlamda demedim) yüzünden boşanmalar arttı. Tamam artsın yürümeyen evlilik tabi boşanılır; ama önceden evlenmeden önce adam akıllı düşünürlerdi (görücü usulü karıştırmayın.) sağlam evlilik olurdu, şimdi sürekli boşanma var hadi boşanmayı geç anlaşılmazlıklar arttı, şiddet falan arttı hadi hepsini geç bu evliği çocuk kurtaracağını sanılıyor. Neyse kısaca anladı 😄 ( Hee bu arada yasak elma her şeyi o kadar normal olarak gösteriyor ki, hatta direkt olarak elma kullanılan diziler sıkıntılı.) Опитах се да удържа на думата си.
Aslında diziye göre değişir. Mesela Aşk-ı Memnu, aslında Halit Ziya Uşaklıgil'in Cumhuriyet yıllarında İstanbul'daki ahlaksızlığı anlatan bir kitabı. Onu okuyanlar aldatmanın ne kadar yanlış ve nelere sebebiyet vereceğini öğrenmiş oluyorlar. Keza Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Sodom & Gomore adlı kitabı da buna benzerdir. İstanbul işgali sırasındaki ahlaksızlığı anlatır. Aynı şekilde yanlış batılılaşmayı ele alan ve Trabzon'dan İstanbul'a taşınıp şehirleşerek kötü yollara düşen Ali Rıza Bey'in kızlarını anlatan Reşat Nuri Güntekin'in Yaprak Dökümü adlı kitabı da buna bir örnektir.
Eğer dizilerde de aynen bu şekilde işleniyorsa sonuçlarını görenler muhakkak imtina edeceklerdir. Lakin popüler dizilerde bu epey fazla. Ben etkisi olabileceğine inanıyorum.
Şu son zamanlarda özellikle kadınların aldatmalarını ve açık ilişkileri normalmiş olarak gösteriyorlar ki bu çok yanlış bir durum. Bu karakteri düzgün oturmuş kişilere pek etki etmeyebilir ama meraklı, kişiliği yerine oturmamış kişiler için bunu yapmalarına zemin hazırlıyor diye düşünüyorum.
TV denen icat , her şeyde algı yaratmak için , şuur altına istedikleri her şeyi işlemek için kullanılıyor. Yeni neslin git gide daha ahlaksız ve değersiz ayrıca aklını kullanamayan insanlar haline gelmesinde de derin derin mevzular yatıyor..
Hepimiz alışmadık mı zaten? Eskiden konuşmaya utandığımız şeyleri şimdi ailecek oturup izliyoruz. Bu da yetmezmiş gibi yorumlarda bulunup yol yordam, sebepler üretiyoruz.
Aldatma konusu işlenebilir, kamu spotu gibi bir hikaye mesela ama bunların yaptığı bu işi haklı sebeplerle yaptığını göstermek. Kokuşmaya parfüm sıkmak.