Çoğu insan bu konuya çok negatif yaklaşıyor. İzleyemediğini ve bir şey anlamadığını belirtiyor. Ben çok seviyorum özellikle alt yazılı filmleri. Peki siz?

Benim akranım olabilecek kim varsa, altyazılı aşığı. Çok anlamlandıramıyorum, aktörlerin kendi seslerini mi duymak istiyorlar? Bilemiyorum.
Ben bir yabancı filmi izlesem anlayabilirim alt yazı olmadan ama daima dublajlı izlerim.
İki sebebi var; Dublajda çok iyiyiz ülkecek ve ben alt yazı okuyup detayları kaçırmak isteyen biri değilim. Filmi keyif almak için izliyorsam ve yeri geldikçe aile büyükleriyle de izleyeceksem muhakkak dublajlı olur. Dublajı çıkmayan filmleri bekleyecek kadar da sabırlıyımdır şükür.
Altyazılı ya da direkt dilinden tercih ediyorum, Türkçe dublajlar sinema katili. Cidden animasyon dışında dublaj yapılmasın.
Çok da isabetli iki karikatürüm var hatta, en sevdiklerimden.
1. si,

2. si ve en efsanesi,

Koca Al Pacino beddua ede ede dolanıyor ortalıkta, korkuyorum bir gün De Niro, "Al, kardeşim beddua etme, beddua döner dolaşır sahibini bulur." diyecek diye.
Alt yazılı film izlemek alışkan olmayanlar için mide bulandırıcı olabiliyor. Özellikle ilk zamanlar benim aşırı derecede kafam ağrımıştı. Diziyi izleyememiştim. Fakat bu zamanla aşılıyor. Hayatında sık sık film/dizi izlemeyen bir kişinin izleyemediğini söylemesi çok normaldir. Aşağılamak bence çok yanlış.
Dublaj hiç benlik değil. orijinal sesinde film izlemek muhteşem kazanımlar sunuyor bize. Duygulari daha derin algılamak ve o izleme sürecinde lisaninizi aktif kullanma kabiliyetini geliştirmek başta geliyor. Altyazi tercih ettiğim tek alan yabancı şarkılar. Mutlaka çevirisine odaklanıp izliyorum. Müzik sırasında kelimeler kolay anlasilamayabiliyor. O da dil gelişimi için çok faydalı. Ve elbette duygulara daha derinden odaklanmayı destekliyor.🙂
Cevap
19Cevap
altyazılı seyrederim genelde dublaj çoğu zaman aynı etkiyi vermez
Hayır. Türkçe dublaj tercih ediyorum. Alt yazılı olunca yazıları okumaktan diziye odaklanamıyorum. Oyuncunun mimiklerini kaçırıyorum. Kullandıkları dil de duyguları iyi yansıtamıyor. Dil olarak Türkçe bir dil her zaman duyguyu daha iyi geçiriyor bana.
Bütün filmleri orijinal dilinde izlerim. Dublajlı film asla izleyemiyorum. Sesinden rahatsız oluyorum. Altyazılı olmasını severim ama İngilizce olunca altyazıya pek ihtiyaç duymuyorum. Yine de çoğu zaman İngilizce altyazılı izliyorum. Bilmediğim bir dil olduğunda da İngilizce altyazıyı tercih ediyorum. Altyazılı filmleri izlemenin yorucu ya da zor olduğunu düşünmüyorum. Filmi izlememe engel olmuyor.
Bayılıyorum. Bence dublajlar filmlerin katilidir. Tüm doğallığın gittiğini düşünüyorum. Ailemle film izleyeceğimiz zaman dublaj açıyolar ve maalesef kulaklarım kanaya kanaya izliyorum. Bu arada dil öğrenmeyi de seven biri olduğum için altyazı bana iyi geliyor. Umarım ileride hayatımı birlikte geçireceğim kişi de altyazı tercih ediyordur.
Kore dizileri çin dizileri japon tayvan dizilerini zaten istesem bile dublajlı izleyemen Dublajları yok Ve Kendi seslerini duyup altyazılı izlemek daha iyi ve dublajlar acemice oluyor Fakat ingilizce italyanca dizileri dublajlı izliyorum
Bende negatif bakıyordum ama netfliksten film izlemeye başlayınca mecbur alıştım. Çoğu filmin türkçe dublajı yok. şu an hep öyle izliyorum çünkü daha güzel oluyor ve zaten alışıyorsun bir vakit sonra filmi falan kaçırmıyorsun.
Tam tersi altyazısız film izleyemiyorum.
Dublajları çok gerçekçi gelmiyor.
Sürekli altyazılı izlediğim için Türkçe dublaj bir filme denk geldiğimde alışık olmadığımdan artık garipsiyorum.
Ya çok afedersiniz ama ben dublajlı izliyorum cksmdmfm Fransızca ve İngilizceyi kendi dilinde izliyorum o ayrı da, hem alt yazı hemde ekrana nasıl odaklanıyorsunuz mdmfksksk
Özellikle altyazılı film izlemeyi tercih ediyorum. Dublajı çok iyi olan filmler olsa da orijinal seslerini, tepkilerini görmek bana daha doğal geliyor.
Orjinal sesleriyle izlemeyi daha çok seviyorum. Dublajlisini izlerken hep gercek seslerini ve tonlamalarini merak ediyorum. Dil geliştirme acisindanda faydalı.
Sinema salonunda veya tam odaklanarak izleyeceksem tercihim olun onun haricinde türkçe tercih ettiğim oluyor bazen çok odaklanamıyorum gözümü kaçırabiliyorum.🤷♀️
Evet. Aslında bayadır dublajlı film izlemeye alışmıştım geçen hafta altyazılı Korku Seansı 3 izleyince ne kadar özlediğimi farkettim. Orijinal seslerle filim içine daha çok girdim.
Alt yazılı film izleyemediklerini söyleyenler genellikle o esnada filme konsantre olmadıkları için izleyemiyorlar 😄 ahshs Ben severim keyifli günler.. 🤘
Türkçe dublajı olmadığı zaman mecburen alt yazılı izliyorum. Normal de izlemem çünkü hem filme odaklanıp hemde alt yazıları okumak bazen zor gelebiliyor.
Hiçbir filmi Türkçe Dublaj izlemem. Filme hakaret gibi bir şey oluyor. Tepkiler ve cümleler kayıyor. Oscarlık adamlar flash tv oyuncuları gibi gözüküyor.
Altyazılı bulamazsam eliyorum maalesef. Dublaj filmin etkisini öldürüyor ya. Ses tonunu ve duyguyu tamamen hissedebilmem lazım.
alt yazı olmayınca duygu aktarımını alamıyor gibi oluyorum o yüzden hep alt yazı izlerim
Altyazı aşırı rahatsız ediyor eğer replikleri orijinal dilinde anlayabiliyorsam. Altyazıyı öğrenmek için kullanabiliyorum
Uzun zaman önce izlediğim bir dizi veya filmi tekrar izlemek istediğimde, İngilizceden açıp türkçe alt yazılı izliyorum. İngilizcem gelişsin diye.
Aaaa film yazmışsın yeni gördüm 😅 Altyazılı film izlemedim şuana kadar sanırım hiç hep dublajlı izledim
Evet, genelde altyazılı yabancı filmler izlemeyi seviyorum. Kulak aşinası oluyor. Anlamakta zorluk çekiyorum.
Zaman zaman izliyorum bazen zorlanıyorum alışınca da türkçe izleyesim gelmiyor, türkçe izlemeye alışınca alt yazılı izleyesim gelmiyor😂
Altyazılı izlerim özellikle, orijinal dil kalır.
Dublaj olduğu vakit duyguyu geçirmiyormuş gibime geliyor.
İngilizce film ve dizileri altyazısız orijinal olarak izlerim.
Diğer dilleri ise alt yazılı. Bir sorun yaşamadım gayet de güzel takip edebiliyorum
Ciao🍀🦇
Hayır filme odaklanamıyorum öyle. Ve Harun Can'ın dublajları varsa alt yazıyı aramam bile.
İzlerim altyazı olmadığında kişi farklı ses farklı odaklanamıyorum 😂
İzleyemiyorum alt yazıyı okurken flim geçip gidiyor, Türkçe dublaj şart bana.
İzlerim ama çok sıkılıyorum ben dublaj seviyorum Ama tabi kaliteli dublaj olacak
Asıl bir film/dizi altyazısız olursa izlemem. Dublajlar çok saçma
Dublaj izlerken gülme tutuyor beni , dikkatim dağılıyor
Zaten filmi orjinal diliyle izlemek en keyiflisi, ben dublajlı izlemeyi hiç sevmiyorum
Nevet, dublaj pek izlemiyorum altyazılı güzel sarıyor.
Dublajlı izlemeyi sevmiyorum o yüzden hep altyazılı izliyorum.
Filmin orijinal halini bozmayı sevmiyorum alt yazılı izliyorum daha güzel
İki gözüm birbirinden bağımsız hareket ederse ancak o zaman izleyebilirim.
Orjınall sevıyorum🥰 dublaj cok felaket duyguyu alamıyorum😂
Hayır izleyemiyorum. Çünkü altyazılı izlediğim zaman uyuyamıyorum😏
Altyazıdan vazgeçmem. Dublajda herkesin sesi birbirine benziyor ve film berbat oluyor.
Altyazılı daha iyi ya kendi seslerini duymak çok hoş
Alt yazıyı okumaya çalışırken filmi izleyemiyorum 😀
yalnızken izlerim diğer şekli ile dikkatim dağılıyor..
Genelde altyazılı izlerim, dublajlı olanlar aklımda kalmıyor çok fazla😄
Evet gerçek seslerini duyunca daha çok adapte oluyorum
Çoğu insan denilenler anne baba herhalde. Hiç dublajlı tercih eden yaşıtım olmadı
kesinlikle altyazılı izliyorum..
orjinal sesler daha iyi..
Eski dizileri izlemek istediğinde direk Türkçe dublaj seçeneği ile geliyor. Hemen Türkçe altyazılı yapıyorum. Sesler ve efektler o kadar uyuşmuyor ki çıldıracağım 😅
Hep öyle izliyorum zaten
Güzel de İngilizce falan rahat oluyor
Dikkatimi verebileceksem alt yazılı izliyorum. Böylece yabancı dile de faydası oluyor.
Korku, aksiyon, gerilim hariç izlerim
Alt yazı olunca yazıyı kaçırmamak için sürekli yazıya odaklanıyorum ve izleyemiyorum filmi o yüzden pek hoşlanmıyorum
Ben dublaj sevmem aksine altyazı izleyebiliyorum çünkü onların orijinaln sesi olunca daha güzel oluyo
Ayni filmi iki kere izledim dublajlida bisey hissettirmedi alt yazilida agladim. O yuzden orjinal olan candir
Alt yazıyla falan uğraşamam okuyacam diye izleyemem. D
Evet, bir filmi altyazılı izlemek daha güzel bence.
Merhaba, asıl dublajlı izleyemiyorum. Altyazı her zaman tercihimdir.
Çoğu zaman altyazılı olanları izliyorum ama arada kaçırdığım ve geriye sardığım oluyor
Ben okuyamadan yazı geçiyor ki😂😂
Evet hızlı okuyabiliyorum
Asıl insanlar dublaj nasıl izliyor
Tam tersi dublajlı film asla izleyemiyorum.
Evet izleyebiliyorum hatta daha keyif alıyorum 😅
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?