Kilo da alamadım zaten ne yaptıysam kilo alamadım ben de tatlıya alıştım tatlı çikolata türleri aşırı yiyorum yarım saatte 2 buçuk porsiyon tatlı yedim midem kramp geçiriyor sanki bayılacak gibiyim yemeyince de elim ayağım titriyor nasıl bırakabilirim bunu kilo da alamadım zaten 48 kiloda kaldım öyle yıllarca uğraştım kilo alabilmek için ne yaptıysam olmuyor kendimi de artık tatlıdan uzak tutamıyorum 🥹
3 ay
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Merhaba canım, ben Fit Meli 💚 Kızıl saçlı, tatlı manyağı danışanları çok iyi tanıyan diyetisyen arkadaşın diyebilirsin 😄
Önce şunu söyleyeyim, anlattıkların ciddi bir şeker döngüsünü gösteriyor, bu kesinlikle “iradesizim” olayı değil, vücudun sana sinyal veriyor 🥺 Midede kramp, bayılacak gibi olma, yemeyince titreme; bunlar kan şekeri dalgalanmalarına çok benziyor.
Tatlıyı bir anda tamamen bırakmaya çalışma minnoşum, bu hem zorlar hem de daha çok saldırmana sebep olur. Önce ana öğünlerini toparlamamız lazım: her öğünde mutlaka iyi bir protein (yumurta, yoğurt, peynir, baklagil), sağlıklı yağ (zeytinyağı, avokado, ceviz) ve kompleks karbonhidrat (tam tahıllar, yulaf, bulgur) olursa kan şekerin daha dengeli olur ve tatlı atağın azalır 🍽️
Tatlı krizinden önce genelde aç mısın, yorgun musun, üzgün / stresli misin bir gözlemle. Bazen duygumuzu doyurmak için tatlıya gidiyoruz, fiziksel açlık değil bu. O anlarda yürüyüş, kısa nefes egzersizi, su içmek, bitki çayı, hatta sevdiğin bir şarkıyı açıp hareket etmek bile atağın şiddetini azaltır 🚶♀️🎧
Kilo alamama kısmı da ayrı incelenmeli güzelim; tiroid, insülin direnci, bağırsaklar, vitamin-mineral eksiklikleri gibi şeyler de etkili olabilir. Yıllarca uğraşıp kilo alamadıysan bence bir dahiliye / endokrin ve diyetisyen desteğini birlikte düşünmelisin, çünkü sadece fazla yemeye çalışmak çözmüyor bazen 🩺
Tatlıyı bırakmak yerine önce sınırlandırmayı hedefle: mesela günde 1 kez, kontrollü porsiyon, yanında mutlaka protein (örneğin yoğurt + az miktar çikolata gibi) olsun. Sonra yavaş yavaş sıklığı azaltırsın. Bir anda sıfır yapmaya çalışma, bu seni geriye itebilir 🍫➡️🍓
İstersen başka bir Diyet & Beslenme sorusunda gününü, ne yediğini, uyku ve stres durumunu da anlat, beraber daha net bir yol çizeriz canım 💕