gerçekten merak ediyorum başortusu neden varki yani saçımız gözükse ne zararı var?
Cevabın nedir?
Tesettür sadece baş örtü demek değil erkeklerin ilgi duyabileceği herşeyi örtmek ki erkekler öyle varlıklar ki saç bile etkiliye bilir saçma geliyor olabilir size ama öyle yaratılmışlar. Günümüzde sadece baş örtüsü takmak tesettür sayılıyor en cok baş örtüsünün gündem olma sebebi de bana göre eskiden baş örtüsüyle okullara girmenin yasak olması
112 Yorumla
Soran+1 yılbende erkeklerin saçından tahrik oluyosam ne olacak gerçektende öyle böyle bakıyorum bazı erkeklere ya ne güzel saçı varmış falan diyorum benden güzel saçı var o niye örtmüyo
Soran+1 yılpeki erkekler cariye kadınlara ilgi duymuyolar mıydı? onların örtmesi gerekmiyomuş
Soran+1 yılben bunu hocama sordum kendisi hadis hocası yardımcı doçent doktor ama cariyeler neden örtünmüyo diye sorunca bana cevap veremedi o zamanın şartlarını bilmiyoruz dedi
Soran+1 yılmüşrik cariyelerin değil zaten islam müşrikleri ilgilendirmez 4 mezhebe görede müslüman cariylerin başları açıkmış avret yerleri erkekler gibi diz ve göbek arasıymış
Soran+1 yılevet bizim inandığımız mezhepler boyle hüküm vermişler yani cariyelerin avret yerini göbek ve diz olarak belirlemişler
Soran+1 yılanlıyorum çoğu insana söylediğimde bir an inanmıyolar hatta ben bir hocaya söyledim yok uydurmadır o rivayet falan dedi sonra açtım interneti gösterdim o kadar çok şaşırdıki hiç bekleyordu
En İyi Cevaplar
+1 yılKardeşim bu tür sorular çok sığ sorular. Neden 5 kere namaz kılıyoruz ne faydası var ve ya bu tür sorular. Eğer cidden samimi bir şekilde soruyorsan bunu bir hocaya sormanı tavsiye ederim. Burada tatmin edici cevap alamassın diye düşünüyorum
113 Yorumla
Soran+1 yılnamaz kılıyoruz çünkü Allahı hatırlamak ve ona dua etmek için.. ben bunu gerçekten merak ediyorum anlamaya çalışıyorum ben başortuluysem bunu takmamın mantıklı bir açıklaması olmalı değil mi?
- +1 yıl
'Mümin kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar ve iffetlerini korusunlar. Açıkta kalanlardan başka süslerini göstermesinler. Başörtülerini yakalarının üzerinden bağlasınlar. Kocaları, babaları, kocalarının babaları, kendi oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, kadınları, hizmetlerinde bulunan köleleri ve câriyeleri, cinsel arzusu bulunmayan erkek hizmetçiler, kadınların cinselliklerinin farkında olmayan çocuklar dışında kimseye süslerini göstermesinler' Nur suresi 31 . Ayetin bir kısmı budur, Neden kapanmalıyız Allah böyle uygun gördüğü için yani Allah rızası için, İfettimizi korumak için ayet'de bahsedildiği gibi, Kadın vücudu erkeklere hoş gelir fıtrat gereği bu yüzden dikkat cekmemek için onları ve kendisini gunaha sokmamak şehvetlerini uyandırmamak için. umarım anlatabilmişimdir dediğim gibi daha iyi cevap için hocalara sorarsan daha iyi olur
Soran+1 yılama cariye kadınlar erkeklerde şehvet uyandırmıyor mu çünkü onların örtünmesi gerekmiyo
- +1 yıl
sorularlaislamiyet.com/hz-omer-basini-orten-cariyeye-neden-kizmistir kardesim buradan neden cariyelerin farkli oldugunu okuyabilirsin
Soran+1 yılo zaman cariyelerin taciz edilmesinde sorun yokmuş öyle mi? hem şu dönemde öyle bir ayrım yok kadın olması yeterli tacize uğraması için açık, kapalı fark etmiyo..
Soran+1 yılşu an bazı hocalar cilbaba farz diyo ama burda diyoki artık hür köle farkı olmadığı için cilbap gerekliliği yoktur. o zaman ferace, pardüse giyme zorunluluğu yok
- +1 yıl
Ilk once sunu soyleyeyim, acik kapali fark etmiyor demissiniz ama fark ediyor kardesim, tabi ki de kapali kadinlarada taciz illaki vardir oluyordur ama daha azdir. Tabi ki cariyelerin taciz edilmesi dogru bir sey degil. tabi ki , cariyede taciz yanlistir. Sen bir soru soruyorsun ben o soruyu cevaplarken sen farkli bir soru soruyorsun :) ve konu dagiliyor maalesef. ben hoca degilim her konuda maalesef bilgim yok hatta bu konularda sayende arastirdim Allah razi olsun birazda olsa bilgim oldu :) . cilbab konusuna gelirsek o konuda bilgim yok maalesef benim
- +1 yıl
bu konuyu degerlendirmek icin iyi bir kaynagin olmasi lazim , kolelik hukuku o zaman ki donemler, cariyeler koleler nasil yasiyordu gibi olaylari iyi bilmek lazim
Soran+1 yılTürkiyede bebeğe tecavüz hatta bebeği bırak köpek, damacana tecavüzleri oldu o yüzden ben kadının başı açık diye tacize uğradığını düşünmüyorum hatta kapalı kadın fantezisi olan erkekler var. bir de ben cemaat yurdunda kalmıştım bir dönem ordaki hocalarımız bize şunu dedi erkeklerin asıl ilgisini çeken siz olursunuz açık kadının zaten herşeyi ortada kapalı kadın görünce acaba içinde ne var diye merak ederler demişti ne kadar iğrenç bir düşünce inanılmaz ya zihiniyete bak
- +1 yıl
Kardeşim niyet neyse o olur, uğraşmaya gerek yok, kapanmak isteyen 1 tane sebep bulur kapanır, açılmak isteyende yine bir sebep bulur açılır. Allah bize böyle emretmiş sebeblerinide soylemeye calistim, sen ama hep bir bahane bulmaya calistin gibi. senin mantiginla o zaman acilsin herkes o zaman erkeklerin ilgisini kimse cekmez. kendini kandirma kardesim, bu tecrubeyle sabittir yani.
Soran+1 yılcariyelerin açık olma konusu kafamı çok karıştırdı haftaya fıkıh hocasınada soracağım bakalım o ne diyecek ben sadece anlamaya nedenini öğrenmeye çalışıyorum. teşekkür ederim cevap verdiğin için
- +1 yıl
Ben tesekkur ederim ne demek. sorduktan sonra banada cevabini yazarsan guzel olur bizde bilgileniriz
Soran+1 yıltabi yazarım.
Peygamber efendimizin hayatini anlatan filmler falan var orda gördüğum kadarıyla müslam olmayanlar da kapalıydı örtünmek bir nevi namusunu korumadir bana göre evet kapalı kadınlara daha fazla bakıyorlar bence hakkını vererek kapanamadığımız icın. günümüzde moda olsun diye kapananlar da var maalesef
15 Yorumla
Soran+1 yılevet başlarını zaten kadın, erkek örtüyodu başını sıcaktan korumak için
Soran+1 yıleğer neden aramazsam imanım hakiki olmaz sadece atalarımdan gördüğümü yapmış olurum o zamanda cahiliye araplarından bir farkım kalmaz
Soran+1 yılteşekkür ederim tavsiye için
Kur 'an da yazıyor sebebi melaini oku arapça anlamıyorsan
13 Yorumla
Soran+1 yılsebebi kuranda yazıyor mu?
Soran+1 yılhayır sadece mümin kadınlara söyle gözlerini haramdan sakınsınlar başörtülerini omuzlarına sarkıtsınlar yazıyo nedeni yazmıyo
AI Persona’ya Sor
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
4
Cevap
11Cevap
+1 yılSadece İslamiyetimi var sanki oylese rahibeler neden kapalı dusundunmu hiç
11 Yorumla
Soran+1 yıltamam neyse dinlerde neden başortusu var
+1 yılAbaza erkekler saçına bakıp bile ereksiyon olabildiği için
19 Yorumla
Soran+1 yılama o zaman cariyeler neden açık dolaşıyomuş onlara bakıp ereksiyon olmakta sorun yok mu?
- +1 yıl
Cariyeler açık mı dolaşıyormuş
Soran+1 yılevet namazlarınıda açık kılıyolarmış hatta onların avret yeri erkekler gibi göbek ve diz arası yani göğüslerini göstermeleri bile sorun değilmiş
- +1 yıl
Nerde gördün bunu ispatla
Soran+1 yıl4 büyük mezhebe görede böyle ve hz. ömerin başını örten bir cariyeye kızdığına dair rivayet var link veremiyorum internete cariyelerin avret yeri yazarsan çıkar
- +1 yıl
Rivayetlerle işim olmaz
Soran+1 yılmezheplerede inanmıyorsun o zaman
- +1 yıl
Evet
Soran+1 yılanladım teşekkürler
+1 yılNasi yani kuran daki anlaminimi soruyorsun fikrimizimi?
148 Yorumla
Soran+1 yılkurandaki anlamını da söyle fikrini de
- +1 yıl
Olur
Kuranda
Mümin kadınlara söyle, gözlerini sakınsınlar ırzlarını korusunlar görünen kısmı hariç ziynetlerini göstermesinler başörtülerini yakalarına kadar örtsünler
[Nur 31]
Peygamber efendimizin aciklamasina gore ayetin manasi da
Mümin kadınlara söyle, gözlerini [yabancı erkeklere bakmaktan] sakınsınlar, ırzlarını korusunlar, [el, yüz gibi] görünen kısmı hariç, [Kolye, küpe, bilezik, kına, sürme gibi] ziynetlerini [ve ziynet taktıkları baş, kulak, kol ve ayaklarını] göstermesinler, başörtülerini yakalarına kadar [saç, kulak ve gerdanlarını ] örtsünler [Nur 31] (Celaleyn, Medarik)
Bana göre hic sorma ben kesinlikle tesettur den yanayim
Oncelikle bunu bir anlayalim
Nur suresi 30. ayette erkeklere, 31. ayette de bunun şekilleri kadınlara bildirilmiştir.
Dinimizde tesettürün önemi; takvalı yaşam; takvalı yaşam için en önemli gerekliliklerden biri başkalarından sakınmak ve böylece ırzını koruma bu ayetlerde açıkça belirtilir.
Anladın mi daha açayım mi?
- +1 yıl
Giyim kuşam aslinda erkekler icinde onemlidir kadinlar icinde ama bizim zeki müslüman toplulugu bunu sadece kadinlara yıkar aslinda iki cinsin giyim kuşam şartları vardir
Bunlara uymak Allah'a takva etmek dir
Soran+1 yılpeki cariye kadınların başkalarından sakınması gerekmiyor muydu
- +1 yıl
Cariye derken savasda esir edilen ve padisahla iliskiye girenlerden mi bahsediyoruz?
Soran+1 yılsavaşta esir ediliyolar evet peygamberimiz zamanında da vardı hatta peygamberimizin eşi marie cariyeydi peygamberimize hediye edildi kendisi peygamberimizde sonra onunla evlendi. ayrıca cariyenin rızası yoksa sahibi onla ilişkiye giremez islama göre
- +1 yıl
Osmanli donemindeki cariyelere deginecek olursak iki türlü cariyeler vardi
Bir temizlik vs gibi islerdd kullanilan hizmetci cariyeler
İki padisahin esi konumundaki cariyeler bu cariyelerin büyük çoğunluğu nikahli az bir kismi da nikahsiz olarak kari koca hayati yasarlarmis burda rizalarina gelirsek eminim ki neredeyse hepsi rizasini vermistir şahsi dusuncem pek arastirmadim bu konuyu çünkü ha haram konusunuda bilmiyorjm bilgim yeterli degil bak o donemdeki sistemler sadece yazili kayitlar tarafindan elimize ulasa biliyo o yuzden mis ve mus eki kullaniyorum
Neyse peygamber efendimiz salAllahu elyhi ve sellem e gelecek olursak da
Maria ( mariye ) yani meryem
Hicretin yedinci yılında İslam’a davet mektuplarından birini gönderdiği Mısır hükümdarı ismini hatirlayamadim bu mektuba bir cevap ile birlikte bazı hediyeler Mariye ve Sirin adlarında iki kız kardeşi cariye olarak Hz. Peygamber (s. a. v) e göndermişti.
- +1 yıl
Bu cariyelere islam dini anlatildi ve gönül rizalari ile musluman oldular
Bu cariyeler peygamber efendimize ulasinca Şirin i hasan sabite cariye olarak vermis gonul rızası ile evlendirildiler ve abdurrahman adinda bir oglu oldu
Mariye yide gönül rizasi ile kendine aldi ibrahim adinda bir ogullari oldu
Soran+1 yılbiliyorum bunları cariye hukuku islamda çok güzel ama bana benim örtünmem zorunlu olup onların örtünmemesi haksızlık gibi geliyo
- +1 yıl
İslamiyeti kabul ettikden sonra o cariyeler örtünmüş bu konuyu tam hatirlamiyorum bu sekilde aklimda kalmis ama osmanlida örtün me gibi bir olay var mı hic bilmiyorum
- +1 yıl
Örtünmek hem erkek hem kadin icin önemli bakma bizim sapik erkeler uymuyo herseyi kadinlara yıkıyor
Erkegin örtüsü gözlerinin yere indirilmesidir
Erkegin kadina bakmasi icin 1 hal verilmistir birkez bak kadinmi erkekmi dusman mi nedir diye kadinsa gozlerini yere indir buyruluyor 2 defa bakarsan goz zinasina gidersin - +1 yıl
Sen bu sokakdaki palyaco gibi ortunen kadinlari kurallara uyuyo sanma süs icin örtünen sonsuz cehennemliktir
Suslenmek kadina haram kılınmıstir süsü sadece kocasina yapmak serbesttir
Soran+1 yılosmanlıda Abdulhamidin gelini mislimelek hatıralarında şoyle diyo biz başımıza ince bir tül takıyoduk saçımız yanlardan görünüyodu biz bunu zaten örtünme amacıyla değil süs için takıyoduk
Soran+1 yılama bize verilen bence çok ağır ben gerçekten hani sıcak yaz onları geçtim artık insanların tepkisinden bıktım
- +1 yıl
Bak osmanliyi sevmem tarihinide pek bilmem acikca söylemek gerekirse
Ama bak kadin kendisi kabul etmis biz sus icin takiyoruz diye ayrica
Baş örtüsü ayri tesettur ayri seydir bu ikisini karistirmasak iyi olur tesettur saçının hic biyerini gostermemek icindir
Bas örtüsü koylerde filan kumdan tozdan korunmak icindir agizini yüzünü falanda bu bas örtüsü ile korurlar - +1 yıl
Unutmaki islamiyet bu gunlere hic kolay gelmedi cok zor sartlarda binlerce onbinlerce sehit verildi bu yolda
Ve emin ol diger taraf daha sicak bunun idrakini unutma
Soran+1 yılbenim konum osmanlı değil peygemberimizin dönemi önemli olan ve hz. ömer bir cariyenin başını açmasını söylemiş yani onlara yokmuş ben bunu anlayamıyorum
- +1 yıl
Onlarada vardi tabiki
Kendi caroyesine diyor başını ac diye ona helali olsugunu gostermek icin yapiyor bunu
Soran+1 yılama dışarda açık dolaşıyolarmış namazı saçları açık kılıyolarmış
- +1 yıl
Onu nerden duydun hic duymadim oyle bisiy
- +1 yıl
Bu soruda yetersizim kusura bakma ama yarin arkadaslara filan bir danisayim gerekli bilgiyi alayim oyle konusalim bu spruyu yanlis bilgi vermek istemiyorum ama illaki vardir bir sebebi
Soran+1 yılçünkü cariyenin avret yeri erkekler gibi siz nasıl başınızı örtmek zorunda değilseniz namazda onlarda değil internette yazıyo mezheplere göre böyle araştırabilirsin ayrıca hadis hocam evet başları açık namaz kıldıklarını doğruladı burdan biliyorum
Soran+1 yıltamam o zaman arkadaşlarını danıştıktan aonra komuşuruz teşekkür ederm
- +1 yıl
Valla ben ne mezhep bilirim ne baska bisiy kuran ne derse peygamber efendimiz ne derse o benim icin gerisini bilmem yarin araştıracam bu konuyu zaten cuma bir suru arkadaslarla bir araya gelicez
- +1 yıl
Rica ederim hayırlı geceler Allah'a emanet
Soran+1 yılteşekkür ederim araştır bakalım arkadaşların ne diyecek bende merak ediyorum
Soran+1 yılsende Allaha emanet ol
- +1 yıl
Ben suleymaniyede kiliyorum namazlari imama falan soracam bu konuyu guzel bir soru cok hosuma gitti internete baktim ama guvendigim kaynaklarda bisiy bulamadim neyse yarin konuşuruz
Soran+1 yılsorularım genelde zordur araştırmayı severim ama hocalar malesef ya bilmiyorlar ya da mantıklı bir cevap veremiyolar inşallah kalbimizi mütmain edecek bir cevap bulabiliriz
- +1 yıl
Valla bilmiyorum ilk kes senden duydum bunu dr zakir naike yazarim cevap bulamazsam o kesin iyi bie cevap verir
Soran+1 yılevet kesinlikle iyi bir cevap verir teşekkürler
- +1 yıl
Rica ederim hadi Allah'a emanet
Soran+1 yılsende
- +1 yıl
Hayırlı cumalar ya bu dünki soru hakkimda kimseden net bir cevap aladim cogunluk bilmiyo
Cami imami falanda musait olup yakalayamadim
Bu konuda bana bilgi bul
Soran+1 yılnasıl bilgi bulayım sana anlamadım
- +1 yıl
Tanidiklarina fikan sor sende bir anlat durumu bana valla ilk kez imkansiz bisiyi cozmeye calisiyomus gibi hissettim
Soran+1 yılya sevdiğim iki hocama sordm ama birinin bu durumdan haberi yoktu hatta duyunca çok şaşırdı diğeri cevap veremedi haftaya fıkıh hocasına sorarım belki yani inşallah diyelim
- +1 yıl
Belki yani insallah 😂tamam bende zakir naik e yazdim cevap ne zaman verir bilmiyorum
Soran+1 yılya biraz korkuyorum bunu hocaya sormaktan çünkü bazıları çok şey oluyo "sen ne demek istiyosun başörtüsü yok demeye mi çalışıyosun" demesinden korkuyorum
- +1 yıl
Oyle bir haklari yok zaten onu diyenlerde bilgilerinin yetmediğini soylemekten korkanlardir
Soran+1 yılöyle bir hakları yok ama ilahiyatçıların bazıları çok kapalı görüşlü oluyo. benim bir hocam o zaman Allahtan başkasının şefaatine inanmıyormuş ama bunu tezinde yazamamış çünkü tezi sunduğu komisyon şefaate inanıyormuş. yani herşeyi soramıyosun herşeyi söyleyemiyosun
- +1 yıl
Ben herzaman iki türlü din alimi oldugunu savunuyorum
Biri sadece dini bilgiye vakif olan
İkincisi hem dini hem ahlaki bilgiye vakif olan din adami
Bazilari dini bilgiyi alip ahlaki unutuyo
Soran+1 yılçoğu öyle ama herkes kendi görüşünün doğru olduğunu düşünüyo ve karşısındakinin düşüncesini daha dinlemeden karşı çıkmaya başlıyor. ben bunlarn içinde olduğum için çok karşılaşıyorum
- +1 yıl
Ben sahsen hic tarikattir vs dir bulasmam Allah'ın kurani varken onlarin ne haddine senin gorusune karismak danistigim hocalarim filan var ayni benim düşüncem de ki kişiler onlarda
bütün islamiyetin aslinda butun sistemlerin sadece din degil siyasi vs butun sistemler gelecege yönelik bir duzenleme ile yapilsa ve ona gore butun goruslerin savunuculari ile tartisilip konusulsa karar ona gore alinsa sorun kalmayacak
- +1 yıl
Kendimi ovmek icin demiyorum ama bak bilmedigim şeyde ben biiyorum yetersizim bu konuda der koseme cekilir arastiririm bilgi toplarim
Ama dunya insanlarinda bilmiyorum diye bisiy yok herkez herseyi biliyo 😂 - +1 yıl
Yanlis anlama ama bana takip atsana bilgi alisverisi yapariz bir yanlisim olmaz gprursende engeller gecersin
Soran+1 yıloyle her görüşten hoca toplanıp dini düzenlemeye çalışsalar kan çıkar orada başkasının görüşüne tahammülü yok insanların
- +1 yıl
😂😂 aynen oyle bu sadece din icin gecerli degil
Siyaset ekonomi spor vs vs vs hersey icin gecerli onemli olan karsilikli hoşgörü
Bizim dinimiz hoşgörü dini peki bu dini savunup diger din adamlarinin görüşlerini saymayanlardaki hoş görü nerde diyince dinsiz olan biz oluyoruz 😂
+1 yılkadın islamda zinet olarak göründüğü,
insan doğasında zinetin saklanması icap ettiği için.223 Yorumla
Soran+1 yılpeki cariyelerin neden avret yeri erkek gibi göbek ve diz arası onlar kadın değil mi?
- +1 yıl
cariye diye bişi kalmadığı için araştırma ihtiyacı hissetmemiştim.
fakat senin için böyle bişi buldum.
erkekler gibi, göbekleri altından dizleri altına kadar olan kısımla karın ve sırtlarıdır. Hür kadınların şeref ve durumları bakımından örtmek zorunda bulundukları organları daha çoktur. Köleler ise, hürriyet şerefinden yoksun ve efendilerinin hizmeti ile meşgul oldukları için, bunlara daha fazla genişlik gösterilmiştir.
Ayrıca, cariyelerin başları dışındaki bütün yerlerini örtmeleri (İbnü Kesir, 6/471) gerektiğini söyleyen alimler olduğu gibi, hür kadınlar gibi bütün bedenlerini örtmeleri gerektiğini söyleyen alimler de vardır. (bk. Neylü'l-Evtar, 2/75; el-Bahru'I-Muhît, 7/250; Sâbûnî,
Soran+1 yılevet işte örtmeleri gerekmiyormuş hatta hz. ömer başını örten bir cariyeye kızmış o zaman biz neden örtüyoruz yani ortunmek sadece cariye ve köleyi ayrımak için olan bişey mi?
- +1 yıl
o zamanlar öyle bir ihtiyaç varmış demekki. dışarda rahat gezmelerine izin verilmiş. fakat mantıken namaz kılarken kapanmak zorunda zaten.
Soran+1 yılhayır ben bunu hadis hocasınada sordum namaz kılarkende kapanmaları gerekmiyo zaten internettede yazıyo cariyelerin avret yeri diz ve göbekken neden namaz kılarken kapansınlarki onlarda örtünmede sizin gibiler siz namaz kılarkem kapanıyor musunuz?
- +1 yıl
nereye neden varmaya çalıştığını anlamıyorum
Soran+1 yılanlamaya çalışıyorum başımı örtüyorum bunun nedenini anlamaya çalışıyorum
- +1 yıl
zinet ne demek önce onu benimsemelisin.
cariye ne idi ne zaman cariye alınır. nasıl cariye olunur benimsemelisin.
sen özgür, islam dinine mensup, müslüman bir kadınsın.
müslüman kadınların islam toplumunda, toplum kurallarını bozmaması için kapanması gerekiyor.
kurallar geneli kapsar. kabul edip etmemek senin iradene bırakılır.
Soran+1 yılben özgür olduğumu düşünmüyorum Türkiyede kadınların çoğu özgür değil
- +1 yıl
nasıl bir özgürlük arıyorsun?
Soran+1 yılmesela başım ortulu diye insanların nefretine maruz kalmak istemiyorum sonra ailem başortulusun şunu yapma bak arkandan gülerler demesini istemiyorum 21 yaşındayım artık bişeyler için ailemden izin almak istwmiyorum kendi kararlarımı vermek istiyorum vb.
- +1 yıl
başında şerefle dalgalanan bir bayrak varsa
dilediğin vakit ruhani ibadeti yapabiliyorsan.
karnını doyurmak için birisinden dilenmiyor, dilediğin iş i yapabiliyorsan.
barındığın alana gecenin bir körü çat kapı giren yoksa.
özgürsün demektir.
günde bir öğün yemeğin varsa
başını sokucak tek göz odan varsa
mahramini örtücek bir tek entarin varsa
zenginsin demektir.
bunların dışında kalan her istek insanın ihtirasları ve doyumsuzluğudur.
şahsi cevap vericek olursak nefrete maruz kalmanın sebebi içinde bulunduğun çevre. laiklik etiketiyle diyanetin devletin altına bağlanması asparagasıdır.
kendine o kadar güveniyorsan. elin ayağın tutuyorsa. dilediğin bir iş e girip evini ayırabilirsin.
sonra dilediğin kararı dilediğin saat verirsin
Soran+1 yılaileme karşı gelmek onları üzmek istemiyorum ama
- +1 yıl
o da senin özgür iradenle verdiğin özgür bir seçim.
Soran+1 yılşu an zaten ayrı eve çıkmam mümkün değil okuyorum
- +1 yıl
okuyup çalışıp ayrı yaşayan kadınlarsa var sonuçta
Soran+1 yılikinci öğretim olsa tabi öyle olabilirdi ama şu an benim okulumda ikinci öğretim yok.
- +1 yıl
hala amacını anlamış değilim. bence sadece ailesinin yanında sıkıntıdan ne yapacağını şaşırmış. hangi konuya sarsam diye çırpınan garip birisin?
Soran+1 yılsadece bu konuyu araştırmıyorum dini konuları araştırıyorum çünkü alanım bu yarın biri karşıma çıkıp bana boyle soru sorsa cevapsız kalmak istemiyorum
- +1 yıl
Tamam araştıralım pm at artık?
Soran+1 yılsırf bu soruyu sormak ve mantıklı bir cevap almak için üye olsum mesaj atamıyorum çünkü yeni üyeyim
- +1 yıl
arkadaş ekle o zaman
+1 yılsünni, şii, vahhabi vs. gibi mezheplerde çarşaf yumuşatılmış haliyle türban vardır kuranda geçmez örtünme kültürel birşeydir toplumdan topluma değişir.
20 YorumlaDiğer konusunda 6,9b cevap paylaştı. Başörtüsü hristiyanlarda ve yahudilerde de var. Örtünme ile alakalı. Ancak sadece saçin tahrik edici ve dikkat çekici olduğunu düşünüyorum.
115 Yorumla
Soran+1 yılerkeğin saçı tahrik etmiyor mu kadınları
Soran+1 yıl@1-2-3-TIP evet ya böyle ellerini saçları arasından falan geçiriyolar çok havalı gözüküyo onlarda kapatsın
+1 yılerkek milleti ottam boktan tahrik oldugu icin kadinlarin kendilerini ve onlari zinadan korumalari icinmis DIYORLAR
20 Yorumla- Diğer konusunda 338 cevap paylaştı.
+1 yılSadece saçindel yuzun bile hatta bilegin bile gozukmemesi var
110 Yorumla
Soran+1 yılneden ama
- +1 yıl
Kadinin nahmehrem cunku
Soran+1 yılnedeni olmalı ama
- +1 yıl
Allah oyle emretmis kitapta
Soran+1 yılama Allahın emirlerinin bir nedeni var bunun nedeni ne
- +1 yıl
Gunah ve zinaya girer
Soran+1 yıltamam ama neden günah mesela içki haram neden çünkü insana zarar veriyo
- +1 yıl
Ozldn y a zarmisn
Soran+1 yılyazamama çünkü sırf bunu sormak mantıklı bir cevap almak için üye oldum yani şu an mesaj atamam 1xpyim
- +1 yıl
Istk at bn atarim
Mantikli aciklamasini ariyorsan soyle anlatim durakta ansizin bir oglan Sacina asik oldum dedi saclarim Normalde kivircik Cok Guzel dedi dusun Yani 😜
00 Yorumla
+1 yılBen Türkçü1336 bur hesabimi takip edip mesaj atarmisin eda
10 Yorumla
+1 yılBasit Allah oyle emretmis.
15 Yorumla
Soran+1 yılAllah sebepsiz yere yani kadınların başını örtmesini mi emretmiş
- +1 yıl
Sebepsiz degil altin madenleri hep gizli ve degerlidir
Soran+1 yılo zaman siz değersiz misiniz ya da cariye kadınlar değersizlermiymiş
- +1 yıl
Kadin estetik guzellikte narin yaratilmis.
Soran+1 yılcariye kadınlar estetik yaratılmamış mı? onların örtünmesi gerekmiyormuş hem ben sadece saçı sordum bence erkeklerin saçıda çok güzel
+1 yılFıtrattan dolayı
120 Yorumla
Soran+1 yılkadının fıtratı nasıl?
- +1 yıl
Bununla ilgili internette uzunca yazılar bulabilirsin araştırmanı tavsiye ederim.
Soran+1 yılpeki cariyeler kadın değil mi onlar neden açık dolaşabilmişler
- +1 yıl
O dönemin koşullarına bakarsan kölelik zaten vardı. Ve doğal olarak köle statüsü farklıylı İslamiyet buna düzenleme getirmiş. Kölelere haklar tanımış. Avred yeri konusunda genişlikleri vardır, bunun nedeni hür olmamaları ama yine de örtünmek isteseler örtünebilirlerdi.
Soran+1 yılhayır hz. ömer bir kadın başını örtünce ona sopasıyla vurup başındakini çıkarmasını söylemiş
- +1 yıl
İlgili hadisin ve bu konu ile ilgili hadislerin, ayetlerin tefsir ve tevillerine bakılması gerekli. Hz Ömer'in bu davranışı o dönem hür ve köle karışıklığını engellemek içindir. Konuya genel bakıldığında bazı alimler cariyelerin hür kadınlar gibi örtünebileceğini söylemiş kimisi baş örtüsü hariç kapanabileceğini söylemiş. Demem o ki bu konular derin bir fıkıh meselesi olduğu için bolca okumak gerekli. Köle ile hür kişinin bir olmadığı ise kesindir. Belki kölelerdeki açıklığın nedeni, o köleyi alacak kişinin, kölenin fiziksel durumunu kontrol edebilmesini sağlamaktan ötürü olabilir.
Soran+1 yılama tesettür kadına bakılmaması için varsa bu herkesi kapsamalı öyle değil mi
- +1 yıl
Hür ve Müslüman kadın için vardır.
Soran+1 yılcariye müslüman kadınlar için yok işte
- +1 yıl
Cariye, kafir düşmanlarla savaşka alınır yani müslüman kimse köle olarak alınmaz. Ayrıca hür kimse kafirlerle yapılan savaşta esir/köle alınmamışsa hürlük hakkı vardır. Köle edinilmesi caiz değildir. İslamda kölelik/cariye hukuku okumalısın eğer detaya girmek istiyorsan daha önce de dedim, derin bin fıkıh meselesi mevcut. En doğrusunu Allah bilir.
Soran+1 yılya ama bak anlamıyorsun islam geldiğinde mevcut cariyeler vardı değil mi onlar islama inanıp müslüman oldular ( bilali habeşi gibi) buna rağmen islama göre başlarını örtmeleri gerekmiyo anladın mı?
- +1 yıl
Evet bu şeriattır işte, Allah'ın (c. c) koyduğu bir kanun.
Soran+1 yılbunu Allahın koyduğuna bende inanıyorum ama nedenini merak ediyorum.
- +1 yıl
En basit nedeni Hür ve Köle ayrımı ve köle çalışacağı için alan kişinin fiziğini görmesi olabilir ama sen daha fazla detay diyorsan ya okumalısın ya da bilgili birine sormalısın belki daha fazla hikmetlerini söyleyebilir.
Soran+1 yılişte bilgili biri diye sorduklarımda malesef cevap veremiyo
- +1 yıl
Benim açımdan köle statüsünde olmaları yeterli cevap, çünkü ayrım olmasa hür-köle farkı kalmaz. O dönem kölelik devletin/toplumun kabul ettiği resmi bir şey gibiydi, İslam her ne kadar hak tanısada illa ki farklılık olmak zorundaydı.(mantıken)
Soran+1 yılbence fark olması gerekmiyodu eğer islam başortusunu kadınların kendini erkeklerden koruması için emrettiyse onlarda korunmalı.
- +1 yıl
Neyse ki bu işler benceye senceye bakmıyor yoksa filanca biri çıkar bence ezan 4 vakit okunmalıydı der, böyle binlerce farkı şeyler çıkardı. Ayrıca köle ile hür arasında fark olmayacak ise ikisenede köle veya hür denmekte sakınca kalmazdı ha dersen başka bir fark olsun onada başkası senin gibi benceli konuşsa ümmetin hali ne olurdu? Birde düşünürsen o dönem sokakta geziyosun hemen bakarak anlayabiliyorsun kimin köle kimin hür olduğunu. Diğer türlü gidip sormak icap ederdi belki buda hoş bir şey değil.
Soran+1 yılbence ayırmak hoş birşey değil hür kadınları kapatıp cariyelerin açık olmasını zorunlu kılmak cariyelerin daha rahat taciz edilmesine yol açar
- +1 yıl
Bu ayrım bildiğin üzere İslamdan önce vardı ve o dönemin kafasıyla düşünmelisin, o dönem sokakta kölelerin/cariyelerin olması normal geliyordu. İslam bu ayrımı yapmıyor olan ayrımı zamanın haline göre düzenleyip kademe kademe bitmesini sağlıyor. İslamda ayrım ancak müslüman, kafir, münafık olarak vardır. Ayrıca köleler, hürler gibi etrafta dolanamaz onların işi sahibiyledir.
Bilmem ki ateistim ben
10 Yorumla- Diğer konusunda 58b cevap paylaştı.
+1 yılYok ki, mahrem bölgeler örtülsün isteniyor
03 Yorumla
Soran+1 yılbazıları böyle anlıyo bazılarıda başörtüsü olarak anlıyo çoğunluk başörtüsü diye anlamış. başortü olduğunuda şurdan çıkarıyorlar hamr içki demek içki ne yapar aklı örter bulandırır hımarda başörtüsü demek diyolar hımar hamr kelimesinden geliyo hamr aklı örtüyosa hımarda başı örtmek demişler
- +1 yıl
Kadınların dine inanması çok saçma. Göz göre göre kadınları kısıtlamak için erkekler tarafından uydurulmuş bir şey
Soran+1 yılbizi kısıtlayan din mi yoksa hocaların uydurmaları mı bilmiyorum. sen inanmıyorsun o zaman dinlere
Gizli Üye(30-35)+1 yılİslam yok.
10 Yorumla
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem