Ben "Nasıl gözüküyorum?" "Nasıl gözüküyor?" Sözlerine acayip gıcık oluyorum. Hangisi doğru "Gözükmek" mi? "Görünmek" mi? Siz konuşurken hangisini kullanırsınız? Şu "herkez" yazanlara tilt olan arkadaşlar bunlara da aynı tepkiyi veriyor mu acaba merak ettim?😄
aslında “Gözükmek” yanlış değil, hatta “görünmek”le eş anlamlı. Aralarında ince bir fark var, o farkı tarif etmek de zor. Şöyle bir örnekle düşünelim:
– Nasıl görünüyorum? – Çok güzel Melisciğim, kesin bunu giy. Acaba bir de kırmızı ayakkabıyla mı denesen? – Yok, onları bir daha giymem, tövbe! Onları giyince palyaço gibi gözüküyormuşum, Zeynep öyle söyledi. – Hiç güleceğim yoktu, renkli ayakkabı giyen palyaço mu oluyormuş? Bana hiç öyle görünmüyorlar valla tatlım, o Zeynep de kendine baksın önce.
Burada dikkat edersen Melis’in sorduğu ilk soru, kendi perspektifinden soruluyor. “Nasıl görünüyorum?”, yani dışarıdan bakanlar beni nasıl görüyorlar? Bence “görünmek” fiilini çoğunlukla birinci şahıs bakış açısıyla kullanıyoruz. “Gözükmek” ise daha genel bir bakışı hatırlatıyor, öznenin belirsiz olduğu durumlara daha çok yakışıyor. Bu çok ince bir nüans ama üzerine düşünmek eğlenceli.
Bu “iticilik” muhtemelen “z” ve “k” harflerinin sertliğinden kaynaklanıyor. Bir de kulağına bozulmuş bir kelime gibi geliyor olabilir. “Gözükmek” bana da hep tuhaf gelmiştir.
En İyi Cevaplar