Gerçekten Her Şeyde Bir Hayır Varmıdır ?
Yoksa kendimizi avutmak için uydurduğumuz bir söz mi?
Yoksa kendimizi avutmak için uydurduğumuz bir söz mi?
aslında cümlenin aslı: her şer de bir hayır vardır." dır
bu konudaki en güzel örnek: kehf suresi 60-82. ayetleridir... okursanız ne demek istediğimi anlarsınız..
60. Musa, genç arkadaşına: "Ben iki denizin birleştiği yere ulaşmağa, yahut yıllarca yürümeye kararlıyım" demişti.
61. İkisi, iki denizin birleştiği yere ulaşınca, balıklarını unutmuşlardı, balık bir delikten kayıp denizi boyladı.
62. Oradan uzaklaştıklarında Musa, yanındaki gence: "Azığımızı çıkar, and olsun bu yolculuğumuzda yorgun düştük" dedi.
63. O da: "Bak sen! Kayalığa vardığımızda balığı unutmuştum. Bana onu hatırlamamı unutturan ancak şeytandır. Balık şaşılacak şekilde denizde yolunu tutup gitmiş" dedi.
64. Musa: "İstediğimiz zaten buydu" dedi. Hemen geldikleri yoldan izleri üzerinde geri döndüler.
65. Bu arada ikisi katımızdan kendisine bir rahmet verdiğimiz ve kendisine ilim öğrettiğimiz kullarımızdan birini buldular.
66. Musa ona: "Sana öğretileni bana hayra götüren bir bilgi olarak öğretmen için peşinden gelebilir miyim?" dedi.
67-8. O: "Sen doğrusu benim yaptıklarıma dayanamazsın, bilgice kavrayamadığın bir şeye nasıl dayanabilirsin?" dedi.
69. Musa: "İnşaallah sabrettiğimi göreceksin, sana hiç bir işte baş kaldırmayacağım" dedi.
70. O da: "O halde, bana uyacaksan, ben sana anlatmadıkça her hangi bir şey hakkında bana soru sormayacaksın" dedi. *
71. Bunun üzerine kalkıp gittiler; sonunda bir gemiye bindiklerinde, o gemiyi deliverdi; Musa: "Gemiyi içindekileri boğmak için mi deldin? Doğrusu şaşılacak bir şey yaptın" dedi.
72. Musa'ya: "Ben sana yaptığım işlere dayanamazsın demedim mi?" dedi.
73. Musa: "Unuttuğum için bana çıkışma, gücümün yetmediği şeyden beni sorumlu tutma" dedi.
74. Yine gittiler; sonunda bir erkek çocuğa rastladılar, o hemen onu öldürdü. Musa: "Bir cana karşılık olmaksızın masum bir cana mı kıydın? Doğrusu pek kötü bir şey yaptın" dedi.
75. O: "Ben sana, yaptığım işlere dayanamazsın demedim mi?" dedi.
76. Musa: "Bundan sonra sana bir şey sorarsam bana arkadaş olma, o zaman benim tarafımdan mazur sayılırsın" dedi.
77. Yine yola koyuldular; sonunda vardıkları bir kasaba halkından yiyecek istediler. Kasaba halkı, bu ikisini misafir etmek istemedi. İkisi, şehrin içinde yıkılmağa yüz tutan bir duvar gördüler, Musa'nın arkadaşı onu doğrultuverdi; Musa: "Dileseydin buna karşı bir ücret alabilirdin" dedi.
78. O şöyle söyledi: "İşte bu, seninle benim ayrılmamızı gerektiriyor; dayanamadığın işlerin yorumunu sana anlatacağım"
79. "Gemi, denizde çalışan bir kaç yoksula aitti; onu kusurlu kılmak istedim, çünkü peşlerinde her sağlam gemiye zorla el koyan bir hükümdar vardı."
80. "Oğlana gelince; onun ana babası inanmış kimselerdi. Çocuğun onları azdırmasından ve inkara sürüklemesinden korkmuştuk"
81. Rablerinin o çocuktan daha temiz ve onlara daha çok merhamet eden birini vermesini istedik."
82. "Duvar ise, şehirde iki yetim erkek çocuğa aitti. Duvarın altında onların bir hazinesi vardı; babaları da iyi bir kimseydi. Rabbin onların erginlik çağın
82. "Duvar ise, şehirde iki yetim erkek çocuğa aitti. Duvarın altında onların bir hazinesi vardı; babaları da iyi bir kimseydi. Rabbin onların erginlik çağına ulaşmasını ve Rabbinden bir rahmet olarak hazinelerini çıkarmalarını istedi. Ben bunları kendiliğimden yapmadım. İşte dayanamadığın işlerin içyüzleri budur."
incilden aldiniz dimi bu yaziyi?
bir şeyi çok isteyip yapamadığında üzülürsün karamsar olursun ama gerçek öyle değildir evlenmeyi çok isteyip evlenemediğin kişinin ilerde nasıl bir insan olduğunu duyduğunda iyi ki olmamış dersin yada otobüsü kaçırdığına üzülürsün ve o otobüs kaza yapar bu tarz örneklerden binlerce var o yüzden şükretmeliyiz
bir Kuran ayetinden mealen:
Bir şey sizin için hayırlı olduğu halde siz ondan tiksinebilirsiniz. Ve bir şey sizin için şer olduğu halde siz onu sevebilirsiniz. Allah bilir, siz bilmezsiniz (2: 216).
herşeyde bir hayır var
Her İşte Bir Hayır Vardır !
Bir zamanlar Afrika'daki bir ülkede hüküm süren bir kral vardı. Kral, daha çocukluğundan itbaren arkadaş olduğu, birlikte büyüdüğü bir dostunu hiç yanından ayırmazdı. Nereye gitse onu da beraberinde götürürdü. Kralın bu arkadaşının ise değişik bir huyu vardı. İster kendi başına gelsin ister başkasının, ister iyi olsun ister kötü, her olay karşısında hep aynı şeyi söylerdi:
"Bunda da bir hayır var!"
Bir gün kralla arkadaşı birlikte ava çıktılar. Kralın arkadaşı tüfekleri dolduruyor, krala veriyor, kral da ateş ediyordu. Arkadaşı muhtemelen tüfeklerden birini doldururken bir yanlışlık yaptı ve kral ateş ederken tüfeği geriye doğru patladı ve kralın baş parmağı koptu. Durumu gören arkadaşı her zamanki sözünü söyledi:
"Bunda da bir hayır var!"
Kral acı ve öfkeyle bağırdı: "Bunda hayır filan yok! Görmüyor musun, parmağım koptu?" Ve sonra da kızgınlığı geçmediği için arkadaşını zindana attırdı.
Bir yıl kadar sonra, kral insan yiyen kabilelerin yaşadığı ve aslında uzak durması gereken bir bölgede birkaç adamıyla birlikte avlanıyordu. Yamyamlar onları ele geçirdiler ve köylerine götürdüler. Ellerini, ayaklarını bağladılar ve köyün meydanına odun yığdılar. Sonra da odunların ortasına diktikleri direklere bağladılar. Tam odunları tutuşturmaya geliyorlardı ki, kralın başparmağının olmadığını farkettiler. Bu kabile, batıl inançları nedeniyle uzuvlarından biri eksik olan insanları yemiyordu. Böyle bir insanı yedikleri takdirde başlarına kötü şeyler geleceğine inanıyorlardı. Bu korkuyla, kralı çözdüler ve salıverdiler. Diğer adamları ise pişirip yediler.
Sarayına döndüğünde, kurtuluşunun kopuk parmağı sayesinde gerçekleştiğini anlayan kral, onca yıllık arkadaşına reva gördüğü muameleden dolayı pişman oldu. Hemen zindana koştu ve zindandan çıkardığı arkadaşına başından geçenleri bir bir anlattı.
"Haklıymışsın!" dedi. "Parmağımın kopmasında gerçekten de bir hayır varmış. İşte bu yüzden, seni bu kadar uzun süre zindanda tuttuğum için özür diliyorum. Yaptığım çok haksız ve kötü bir şeydi." "hayır" diye karşılık verdi arkadaşı.
"Bunda da bir hayır var."
"Ne diyorsun Allah aşkına?" diye hayretle bağırdı kral.
"Bir arkadaşımı bir yıl boyunca zindanda tutmanın neresinde hayır olabilir."
"Düşünsene, ben zindanda olmasaydım, seninle birlikte avda olurdum, değil mi? Ve sonrasını düşünsene?"
Guzelmis+1
Avutmak için söylenmiş bişey değil.Şüphesiz Allah kulunun omuzlarına taşıyamacağı yükü yüklemez.
Cevap
12Cevap
payımıza düşeni aslında çogu zaman biz seçmiyoruz...yaradan bizim için dogru olanı bize sunuyor..biz kendi istedigimiz olsun istiyoruz..ama asıl hayırlı olan belkide seçmedigimiz oluyor bunu sonradan çok görmüşüzdür dahada görecegiz...unutmayalımki kendi irademizin yani.cüzzi iradenin üstünde birde külli irade var yani yaradanın iradesi..biz hayırlısını isteriz bekleriz o bize onu sunar...hayır sa bile en hayırlısı o dur..
Vardır ama mevlam görelim neyler neylerse güzel eyler deyip şer gibi görünen şeyin içindeki hayrı görebilene vardır yoksa her şeye negatif yaklaşana hayır olmaz.hayırlı görünen şeyde bile hayır olmayabilir ona
yoktur aslında ama insanlar her gittiği yerde kendine yeni bir cennet yaratıyor. Sonra orasıda hayal oluyor. İşte hayat böyle gidip gelir.
İyice umutsuzluğa kapıldığımda ya başlıcam hayırlısına da iyiki uydurmuşlar bu sözü diyorum.Fakat yaşadıkça gerçekten hayır denen birşeyin olduğunu öğreniyosun.Hemen olmayabiliyor belki, zamanla görebiliyosun.
ALLAH'ım hakkımda hayırlı olanı gönlüme razı eyle,gönlümde olanı hakkımda hayırlı eyle ...
hıç oyle herseyde bır hayır var dıye kendımı avutanlardan degılım
Her şeyi bilmemde bazen kötü düşündüğünüz şeyler iyi oluyor :D
Kesinlikle wardir yoksa rabbim hayirlisini nasip etsin demezdik o is icin ;)
Herşeyde gerçekten bir hayır vardır.Bunu birçok kere yaşadım.
Defalarca karşı karşıya geldiğim için inanıyorum her şerde bir hayır olduğuna .
kadere ınanırmısın ınanırsan herşeyın hayırınada ınanmalısın.
valla bilmiyorum. hayır çıkıyosa bile ben şerini bile unutmuş oluyorum çoktan.
elbette hayır vardır herşeyde.
buna çok inanıyorum var tabii
insanların uydurması.
Onu sadece ALLAH bilir
herşeyde bir hayır vardır...
evet şer olcak ama o şey değil.:D
Bence vardır..
herşeyde vardır bir hayır
Evet.
Vardır.
kesinlikle
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?