Fatih Sultan Mehmet mi Mustafa Kemal Atatürk mü? Tarihte hangisinin izi bir diğerine göre daha ezeli ve daha unutulmaz?
Fatih Sultan Mehmet
Mustafa Kemal Atatürk
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
İkisini kıyaslamak biraz zor. Nitekim birisi devleti yükselme devrine sokuyor, diğeri devleti yıkılmaktan kurtarıyor ve yeni bir devlet inşa ediyor.
Mustafa Kemal Atatürk savunma, Fatih Sultan Mehmed saldırı.
Savunma ve saldırı olarak değerlendirmemiz de dönem koşullarıyla açıklanabilir. Nitekim ikisi yer değişseydi Atatürk saldırı, Fatih savunma adamı olacaktı.
Lakin yönetim yönünden ikisi de üstündür. Fatih Sultan Mehmed sadece İstanbul'u fethetmekle kalmadı; 30 yıllık saltanatı boyunca tam 25 seferi bizzat kendisi idare etti. 2 imparatorluk, 4 krallık ve 11 prenslik yıkmış ve ülkenin topraklarını 900 bin kilometrekareden 2 milyon 214 bin kilometrekareye çıkardı.
Mustafa Kemal Atatürk de sadece cephelerde savaşmadı, kongreler kurup yeni devletin temellerini atma hususunda önemli adımlar attı ve bu süreçte amacını başarıyla gerçekleştirdi.
Ama ilim yönünden kıyaslarsak Fatih Sultan Mehmed derim. Adam 7 dil biliyor, Latinceyi bizzat okuyup çeviriyordu. Sadece bununla sınırlı değil tabii. Fakat Fatih Sultan Mehmed, devrin en iyi hocalarından eğitim aldı. Akşemseddin, Molla Gürani gibi.
Cihan Hükümdarı Fatih Sultan Mehmet Hanla, Atatürkü mukayese edemeyiz. İlber ortaylı bile Fatih Sultan Mehmetin Türk tarihinin en iyi hükümdarı olduğunu söylüyor.
ikiside hem kendi döneminde hem de Türk Tarihte önemli bir yere sahip. bu sormak çok saçma? bölücülük yapmaya çalışmayın artık!!
Cevap
5Cevap
Atatürk ü canımdan çok severim..
Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu lideri önderidir..
Ama Fatih sultan Mehmet han İstanbul u fetih ederek, çağ atıp çağ kapatmış, imparatorluk bitirmiş bir kumandandır.. Müjdelenen insandır..
Efendimiz sav. Ve Atatürk fatih sultan mehmet için övgü ile bahsetmiştir.
Kıyaslama yapılamaz bence ikisi de çok büyük devrimler yaptı
Atatürk canimdir ama padisahlari da severim ayirt etmem
neden böyle kiyaslama ihtiyaci duyuyorsunuz
Kıyaslamıyoruz hangisi daha ezeli ve unutulmaz işler yaptı diğerine göre diyoruz ikisi de bizim için çok önemli değerler ancak her ülkenin bir ana lideri vardır bu millet birçok lider gördü Alparslan, Kanuni, Yavuz ve daha nicesi de var bunlarda ama elbet bir kişi diğerlerinden daha ayrı bir konumda.
Ayrım yapanın tahtasını sikeyimm 😀
Kıyaslamıyoruz hangisi daha ezeli ve unutulmaz işler yaptı diğerine göre diyoruz ikisi de bizim için çok önemli değerler ancak her ülkenin bir ana lideri vardır bu millet birçok lider gördü Alparslan, Kanuni, Yavuz ve daha nicesi de var bunlarda ama elbet bir kişi diğerlerinden daha ayrı bir konumda
Mustafa Kemal Atatürk
İki seçenek arasından sadece tabii. Yoksa farklı cevap verebilirdim 😶
Ayrıca kıyaslama yapmaya ne gerek var? Saçma böyle şeyler
Daha fazla kendi kendime konuşucak miyim acaba 😑 sustum 😐
ayrım yapmayın her ikisi de bizim atamız
İkisi de umrumda değil
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar