"Enver Paşa'nın hayatı, baş döndürücü bir maceradır. Aşk, savaş, kan, gözyaşı, hırs, intikam ve birbirine zıt daha dünya kadar kavram ile dolu, üstelik sadece 41 seneye sığmış ama mağlubiyetle neticelenmiş bir macera..."
"Turan olacaktık, viran olduk. bizim en büyük günahımız, sultan hamid’i anlayamamaktır.. yazık paşam, çok yazık! siyonistlere alet olduk ve onların hıyanetine uğradık..!” diye acı ve gerçek özeleştirisi vardir
Bu söz Mustafa Armağan denen zırvanın kitaplarından birinde geçiyor sanırım şahsen okudğum kitaplarda ve Enver'in Hatıralarında böyle bir söz gördüğümü hatırlamıyorum
Neden zirva olsun mustafa armagan bu kaniya nasil vardiniz. Ayriyetten kaynagim mustafa armagan degil Cevat rifat atilhan (abdulhamit ve siyonizm, sebiluresad 21 kasim 1948 sayfa 3333
Enver Paşa ve İttihat ve Terakki oluşumu varoluşu itibariyle Abdulhamit ve yönetimine karşıdır. Onunda benzer bir sözü var o nedenle Mustafa Armağan dedim. Dediğiniz kaynağı okumadığım için yorum yapamıyorum
Sarıkamış hatekatına katılan personel sayısı 75.000'dir. Genel kurmay kayıtlarıyla sabit 30.000 şehidimiz vardır. Ancak dönem şartları düşünüldüğünde sayımın zor şartlar altında olduğunu varsayabiliriz yani ne kadar doğru tartışılır elbet. Biraz daha etraflıca düşünmeni tavsiye ederim.
Genelkurmay kayıtlarını görmek isterim, hem benim için de yeni bir bilgi olmuş olur. Fakat bildiğim kadarıyla senin iddianı ilk başta dilegetiren kişi Mehmet Niyazi miydi, Niyazi Mehmet miydi neydi, bu kişidir. Daha sonra Enver'in torunu bu iddiayı desteklemiştir tabii. Yine de sayı kaç olursa olsun, oradaki binlerce ve onbinlerce kişinin katili Enver'dir. Tarihçilerin genel kanısı, Enver'in başkomutanlıkta çok tecrübesiz olduğunu kabul ederler. Yine de, bu korkunç olayı kapayacak bir bahane değildir bu. Enver, dingilin tekidir; Osmanlıcı veya İslâmcı değilim, Atatürkçüyüm, Solcuyum. Fakat Atatürkçü ve Solcu kişiliğimden bağımsız söylüyorum bunları, binlerce asker, Enver'in aptalca askeri manevralarından dolayı şehit olmuştur.
Fatihin İsranbul'u işgali sırasında da bilerce nefer şehit düştü ancak işgal gerçekleştiği için kimsenin umurunda değil bu durum. Ortada bir başarısızlık var ve bunun tek nedeni tecrübesizlik değildir keza Enver 1908 yılına kadar kontrgerilla savaşları vermiş ve tek birinde dahi mağlubiyet almamış bir kurmay subaydır. Sarıkamış harekatı enver harici onlarca başka komutan tarafından sahada gerçekleştirildi, fikir babası olsa dahi sahada savaşı kaybeden komutanlar başkadır.
Dediğine kesinlikle katılıyorum; bizim millette kazanırsan kahraman, kaybedersen hain olursun. Fakat insanları göz göre göre ölüme yollamak apayrıdır. Sarıkamış'ın başsorumlusu elbette ki Enver'dir, öyle değil mi?
Kış şartlarının bu denli kötü olacağını teknolojininde günümüzle kıyaslanamadığı düşünülürse bilebilmlerine imkan yoktu öncelikle. Sonrasında rus arşivleriyle sabit olmakla beraber bu harekat esnasında rus tarafıda hava şartları nedeniyle binlerce kayıp vermiştir. Harekat planlarına bakacak olursak bir kaç koldan saldırıya geçeçek olan rus ordusunu engellemek için yapılması gerekliliği olan bir taaruzdur. Aksi halde ruslar soluğu Anadolu'da alabilirdi. Tarihte varsayım olmaz ancak bu harekat başarılı olsaydı belki rusya, kafkaslar ve orta asya haritası çok farklı çizilebilirdi.
Güzel abim, ben sana Rusların kayıplarından bahsetmiyorum. Ortada askeri olarak, stratejik bir hata var; Enver Sarıkamış Harekâtı yapılacak bölgeyi günlük güneşlik mi zannediyordu?
Bende diyorum ki kış ikliminde yetişmiş olan ruslar bile kayıp verirken bizimde bu olumsuzluktan etkilenmiş olmamız sadece enverin üzerine yıkılabilir mi? Daha öncede dediğim gibi stratejik olarak mükemmel olan saldırı planı saha komutanları tarafından yeterince uygulanamamıştır. Bu demej değil ki enver hatasız ama sadece enverin üzerine yıkmak saçmalık. Karadenizde teçhizat taşıyan gemilerin batmasından da enver hatalıdır kuşkusuz..
Abicim, Enver'in katıksız Alman hayranlığı, harekâtın yapılamayacağını söyleyen paşaların sözünü dinlememesi, yazlık kıyafetle orduyu -40'larda Sarıkamış Harekâtı'na dahil etmesi babamın fikri miydi? Almanlara uyup babam mı harekât yaptı? Yok yani, ben böyle biliyorum. Kesin bir iddiam yok, zira en son 9. sınıfta falan görüyorduk bunları. Daha geniş çaplı araştırma da yapabilirim fakat hatırladıklarım bunlar. Doğru değil mi abicim bunlar?
Enver'in katıksız bir Alman hayranlığının olduğunu söyleyecek kadar Enver ile ilgili ne okudun? Askeri anlamda dönemin en ilerisinde olan ve askeri kuramların üretildiği, yazıldığı bir ülkedir Almanya. Dolayısyla Harp Akademileri de dahil olmak üzere bütün askeri okullarda clausewitz, fuller, fosh, guderian kitapları okutulmakta. Yani dönem içerisinde yetişen bir asker için Alman hayranlığı çok esktrem değildir. Ayrıca en başta yazdığın "başarısız olan vatan haini olur" önermene kendin düşüyorsun ikidir. Enver'de Mustafa Kemal kadar vatan severdir. iki lafından biri (hatıralarında geçer) "Allah'ım beni vatana hizmetten alıkoyma, muvaffak eyledir" Ordu oraya intikal ettiğinde henüz kış bile değildi. Cidden hiç bir şey bilmemene karşın orada burada gördüklerinle nasıl bu kadar ithamda bulunabiliyorsun anlayamıyorum. Yine aynı şekilde cevap vereceksen lütfen yazma bunun yerine Şevket Süreyya'nın Enver, Enver'in Hatıraları (İş bankası yayınları), Murat Bardakçı'nın "Enver" kitabını oku.
1. Şu zamana kadar her konuda kesin iddialarım vardır. Fakat sadece bu mevzuda kesin bir iddiamın olmadığını, tam olarak konuya hakim olmadığımı EN BAŞTAN belirttim zaten. Bundan dolayı görüşlerin sonuna "soru cümlesi" koymaya özellikle dikkat ettim, yoksa benim stilim değildir bu.
2. Vatanseverlik ve dindarlık her zaman en büyük maskeler olmuştur. Nutuk atılmak için, coşku içeren sözler bir dayanak kabul edilemez. Aynı sözü ben de söyleyebilirim, lafla vatanseverlik olmuyor. Anlamsız bir çaba içindesin.
3. Enver konusunda kitap okumadım, şimdiyse eksikliğini hissediyorum bu "okumama" durumumun. Okuyacağım.
4. Çevirip sıyrılmayı bırak, net cevap istiyorum senden. Harekât sorumlusu tamamen Enver'dir. Onca paşanın itirazına rağmen kafasına koymuştur harekât yapmayı. Uyarılmıştır. Ayrıca kendisinin Alman hayranı olduğu gerçeği, "ekstrem olmaması iddiası" ile örtülebilecek bir şey değildir.
Bu adama ilgi duyardım ancak kendisi oldukça başarısız birisi. Stratejik kararlarının ne kadar başarısız olduğunu yazmaya kalksak kitap olur. Ve okuduğum kitaplara göre Enver Paşa başkalarının görüşlerini pek umursamayan, bir işi bilmese bile kendi doğru olduğunu düşündüğü şeyi yapan, kendini beğenmiş birisiymiş. Yanlış tarafta durup yanlış kararlar alması onun sonunu kötü bir şekilde getirdi. Belki bugün kendisini daha iyi anabilirdik. Ancak şu an baktığımızda pek bir faydası olmayan, hayatını boş işler peşinde koşarak harcamış bir adam olarak gözüküyor. Zaten görüşü (Türkçülük) bana ters ama nedense adamı seviyordum :D Kısacası, hızlı yükselip tecrübesizlikten ve kendini beğenmişlikten dolayı yaptığı hatalar sonucunda çok daha hızlı bir şekilde yere çakılmış ve günümüzde milliyetçi görünümlü faşistler tarafından abartılan bir kişi.
Birçok yorumunuza katılmıyorum demeliydim. Mesela; başarısız demek bence mümkün değil. Yalnızca balkanlarda 53'den fazla galibiyeti olan bir şahsiyet. Ayrıca okuduğu okulları yüksek dereceler ile bitirmiş, birden fazla dili kolayca konuşabilen bir isim. "Hayatı boş işler peşinde koşmak ile geçmiş" yorumunuz da idealizmi anlamamış olmanız ile ilişkilendirmiş idim. Son olarak zaten yıkılmakta olan bir imparatorluğun İttihat ve Terakki elinde patlamış olması tüm suçu bu isimlere yükleyebileceğimiz anlamına gelmez ayrıca Türkçülük görüşüne karşı mesafeli iseniz zaten bu tartışma çok yersiz. :)
Ben İttihat ve Terakkiyi severim. Ve evet Enver Paşa kendini geliştirmiş, eğitimi yüksek birisi. Ancak doğru konuşmak lazım bu adamın pek bir başarısı yok (çetelere karşı başarıları hariç :D ). İmparatorluğa yarardan çok zarar getiren bir adam, stratejik zekası çok düşük. Zaten Atatürk gibi başarılı olamamasının nedeni bu. Bu kişi, diğer İttihatçılar gibi hayaller peşinde koşan bir adam. Kendisinin, ordusuyla beraber Anadolu'ya kahraman ve kurtarıcı gibi girmek için Atatürk'ün savaşı kaybetmesini umduğunu ve beklediğini de unutmamak lazım. Bunları bana katılman için demedim sadece yazmak istedim.
Gerilla ya da çete muharebeleri normal bir muharabeden çok daha zordur. Başarısız neticeler alınmış olabilir ancak bu bize onu tukaka etme hakkı vermez.
Plan gayet sağlamdı aslında ancak tecrübesizlik ve bölgede bulunan komutanların verdiği şahsi emirler ayrıyetten teçhizat taşıyan gemilerin rus donanması tarafından karadeniz de batırılması vs gibi bir çok değişken var
En İyi Cevaplar