Dini zararını bir kenara koyalım, sağlığa da çok zararlı. Doğru bulmuyorum, o onların Allah ile arasındaki ilişki, günah da olabilir, af da edilebilirler.
1. si sarisin dogup sonradan kumral olup ve sonradan da sariya boyatanlara ne gibi bir fetva vermeyi düüsnürsün mesela? Onlar hangi kategoriye giriyor? 2. nerenin baskani oldugunu hala anlamis degilim...
İnsan ister istemez değişiklik isteyebiliyor. Benim saçım boyalı değil ama boyadan daha da önemli yapılan estetik ameliyatları var. Boya daha az sorun yaratıyor bence.
Kadınlar saçlarından memnun olmadıkları için boyatırlar aynı şekilde vücüdumuzdan memnun olmadığımız için spor yaparız bilgimizden memnun olmadığımız için eğitiliriz gibi gibi
Yani evet sağlığa zararı var. Ama bazı alimler siyah renk hariç her renge boyatılabilir diyor. Hatta erkeğin de boyatmasında sakınca yok diyenler var. Siyaha boyatmak dışında tabii.
Beyaz saç için diyorsan hakkın var. Beyaz saç tabiki boyatılmamalı. Mesela devrin padişahlarından biri bir adam tutuyor kendine her gün ölümü hatırlatması için. Yıllar sonra adamı azad ediyor. Artık gelmene gerek yok diyor. Adam neden diye sorunca artık ölümü hatırlatan beyaz sakallarım ve ak saçlarım var diyor. 😊
Müslim ve Ebu Davutun zikrettiği hadise uydurma diyorsanız hadiste kimi sahih kabul ediyorsunuz? Ayrıca yine Buhari Ebu Davut ve Neseinin rivayet ettiği hadiste Peygamber efendimizin saçını vers ve safranla boyadığı geçer. Bu hadis alimlerini sahih saymıyorsanız bilemem.
Boyanabilirliği hususunda da bir çok hadis var biraz önce kitaptan bakıp yazdım. Yazdığınız hadise bu muhalefet sayılmaz koparmayın diyor, ve beyazlık müslümanın nurudur geçmiş burda da boyanmaması konusunda bir şey yok. İmamı Şafi Peygamber efendimizin ayağın kanayıp abdest tazelemediği rivayeti almış. Hanefi mezhebide abdest aldığı rivayeti almış. Bir hadis değerine muhalif değil. Boyayı sevmiyor olabilirsiniz ama dini açıdan bir muhalefet söz konusu diyemezsiniz yok çünkü.
Siyaha boyama tamamen onaylanmıyor ama diğer renklerde de ihtilaf var sanki, farklı hadisler var. şu var ki , niyet de önemli. Boya eşe güzel görünmek için yapılıp sadece eş mi görüyor , yoksa millete güzel görünmek için renkten renge mi giriyor bide o var galiba
Kuzum seni tahmin ediyordum zaten , senin için demedim bitanem onu, genel konuştuk ya onu dedim. sen benden daha bilinçlisin zaten maşallah. ama boya konusu benim içinde net değil işte :-)
@777733335555 evet bir çok hadisler olabilir çünkü herkes Peygamber efendimizden gördüğünü naklediyor. Siyah hiç caiz değil hatta ilk siyaha boyatanın firavun olduğu rivayeti var. Diğerleri hususunda şart abdeste mâni değilse, sağlığa zarar vermiyorsa, içeriğinde de necis bir şey yoksa caizdir. En azından hanefi mezhebine göre böyle diğerleeini bilemem. :)
Bende hanefiyim kuzum elhamdülillah :-) daha hiç boyamadım büyük konuşmak da istemem. neyi yapmam asla dersek şeytan onu yaptırana kadar uğraşır çünkü sen de bilirsin :-)
Halbu ki bir hadis-i şerif var “(Saç ve sakaldaki) beyazlığı yolmayı yasakladı ve: ‘çünkü bu beyazlık müslümanın nurudur’ diye buyurdu” (Tirmizi, Edeb, 56)
Ya gencken boyatanlar icin birsey diyemem ama saclari beyazlayip boyayanlarin boyamasinda hicbir sakinca yok peygamberimizde hz. Ebubekirin babasina saclari beyazladigi icin kina yakmasini soylemis
Tam tersi, bir çok hadis riayet edilmiş bu konuda. Örnek “(Saç ve sakaldaki) beyazlığı yolmayı yasakladı ve: ‘çünkü bu beyazlık müslümanın nurudur’ diye buyurdu” (Tirmizi, Edeb, 56)
Mekke`nin fethi günü, Hz. EbuBekr`in yaşlı babası Ebu Kuhafe`nin saçlarının ağaç çiçekleri gibi beyazlaştığını gören Allah elçisi şöyle buyurmuştur:
"Bu beyaz saçı değiştiriniz ve siyahtan sakınınız" (bk. Ebu Davud, Tereccül, 18; Nesai, Zine, 15; Ahmed b. Hanbel, l, 165, 356, II, 261, 499, III, 160, 322)
Ebû Hureyre'den nakledilen bir hadiste şöyle buyurulur: "Yahudi ve hristiyanlar (saçlarını) boyamazlar. Siz onların aksini yapınız. Bu söz 14 asır öncekine ait, şu an Yahudiler boyuyorsa o zaman Müslümanlar boyamayacak demektir.
Saçın beyazına dokunulmaması tavsiye ediliyor her hadis-i şerifte. Ha kişi beyazları yüzünden ruhsal bunalıma giriyorsa ki icazet olabilir. böyle birşeyden değil, kadınların estetik ve zevkten dolayı boyattığı aşikar
Bıyığınızı kısaltıp, sakalınızı bırakın ki, müşriklere benzemeyin!) [Nesai] bak o zaman sakallarinizi birakin musriklere benzemeyin diyo ama simdi musriklerde sakal birakiyo o zaman musluman sakal birakmasin mi bunlar adette sunnetmis yani yapip yapmamakta gunah yokmus.. Ayrica asagida sagliga zararlari var demissin icinde kimyasal olmayan dogal boyalarda var ve kina yakan kadinlarda var kina saclara cok iyi geliyo faydasi cok fazla
Yav aynı şey değilim işte söylemek istediğin sanatın bozulması değil mi ha doğal olmuş ha kimyasal sanatla oynuyosun işte senin söylediğine göre diyorum bence yanlış olabilir Yani kimyasal da olur diğer türlüsü de
Aynı şey olur mu hiç, saç sakal kesmek ya da beden temizliği türü şeyler kişisel bakıma girer , temizliğe girer ve imandandır. yarattığı gibi kalsın noktası burda geçerli olmaz ki. O zaman tırnak da kesmeyin uzasın uzadığı yere kadar , tuvalete de gitmeyelim o pencereden bakarsak , oda yaradıldığı gibi kalsın , olacak iş mi peki bunlar?
Bakımla süsü karıştırıyorsunuz , o süse girer. bakım temizliktir, zorunlu hallerdir. arabayı bakıma götürüce elzem şeyler yaparlar. ama renk değişmeye falan modifiye derler dimi ;-)
Bence beyazlamış saçı boyatmak da bakıma girer çirkin insanı rahatsız eden bir görüntüdür arabanın da boyası solmuşsa boyatırsın bakıma girer modifiyeye girmez
En İyi Cevaplar