Babam eskiden psikolojik rahatsızlık geçirmiş. İnternette gördüm genetikmiş, bende de ortaya çıkar mı semptomlar? Psikolojik hastalıklar genetik mi?
Cevabın nedir?
En İyi Cevaplar
Bazı huylar, korkular ve davranışlar bile genetikle nesilden nesile aktarılabiliyor. Mesela annenin bir tiki ya da utangaçlığı varsa bu çocuğa da geçiyor. Travma ya da o tür bir olay sonucu ortaya çıkan hastalıkları pek bilmiyorum ama şizofreni de genetik olarak geçebilen nadir bir psikolojik rahatsızlık.
30 Yorumla
bazıları için genetik faktörün olduğu ve bir olayın bunu tetiklediği söyleniyor. mesela bipolar bozukluk. askerlik, anneden uzak kalma, ölüm gibi nedenler tetikleyip bir anda bipolar olduğunu öğrenen kişiler var.
22 Yorumla
Soran+1 yılBabam askerdeyken hastaymış zaten
Kişilik & Karakter konusunda 1,2b cevap paylaştı. Annem ve babamda depresyon rahatsızlığı olmamışken bende major depresif var, genetiklik var fakat onda var diye illa sende de olacak diye bir şey yok.
15 Yorumla
Soran+1 yılBende depresyondayım o yüzden merak ediyordum
Soran+1 yılHiç arkadaşım yok
- +1 yıl
Bende de var geçmek bilmiyor ama nasıl başa çıkarım hiç bilmiyorum üstelik sosyal fobim de var
+1 yılbunları kafana takarak zaten psikolojin bozulur, boşver gıtsın
00 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
52
Cevap
57Cevap
+1 yılÇok çok zor bir soru sormuşsun yani bunu açıklamak için sayfalarca yazı yazılsa cevaptan çok yeni yeni sorulara neden olur sanıyorum. Ancak mantıklı düşünürsek insan kanlı canlı bir varlık ve bu varlığı ayakta tutan bir ruh olduğunu da düşünürsek ( tabi bu inanca göre değişir inanmayan birisine ruhu anlatmak zordur yani ) insanda bulunan bu ruh da bir sorun var demektir diye düşünüyorum. Zaten çoğu hastahanenin tabelasına baktığında '' Ruh ve akıl sağlığı '' yazdığını görürsün. Hal böyle ise senin veya bir başkasının soy ağacında yani DNA sın da ortaya çıkmış bir rahatsızlığın seni etkileme olasılığı çok düşüktür. Yaşamda bizi üzen yıpratan bir çok olayla karşılaşırız. Bazılarına çözüm buluruz bazılarına ise açıklama getirmekte bazen bilimde tıp da yeterli olmaz. İşte bu yeterli olmayan kısımda da inancımız varsa tanrıya dua eder şifayı ve iyiliği ondan talep ederiz. Yani gördüğün üzere bir çorba tarifi gibi biraz tuz biraz biber al sana tarhana çorbası denmeyecek kadar zor ve çetrefilli bir konudur Akıl ve Ruh sağlığı sorunları. Sana tavsiyem düşüncelerini negatiften pozitife yönlendirmeyi öğrenmen ve bu konuda yazı makale ve kitaplar okuman olur. İnsan beyni sürekli sorgulamaya tedbir almaya ve yaşadığı vücudu korumaya evrimleştiğinden bu konunun bir ucuna insan evrimi insanın gelişim süreci ve şu an geldiğimiz noktanın negatif etkilerini de eklersek oldukça fazla zaman harcamamız gerekir.
00 YorumlaPsikolojik rahatsızlıklar birbirinden çok farklı görünür: Şizofreni, bipolar bozukluk, otizm, ağır depresyon ve dikkat dağınıklı hiperaktivite bozukluğu. Fakat araştırmacı lara göre bu tür hastalıkların oluşmasını sağlayan birçok ortak genetik bozukluk var.
10 Yorumla
+1 yılHastalığın türüne bağlı olarak gelişir. Örneğin şizofreni.
Akraba veya yakın aile üyeleri' nden her hangi birinde varsa sende veya çocuklarında da olma olasılığı yüksektir.
Sinirsel hastalıklar çoğunlukla genetik oluyor ve bizler bunun sancısını çekmek zorunda kalıyoruz.:((10 Yorumla
+1 yılDepresyon dahil bir çok psikolojik rahatsızlık genle aktarılıyor. Daha doğrusu genle aktarılan bu rahatsılıklara yatkınlık. İlla sizde de olacak diye bir zorunluluk yok. Kendinizi korursanız ve genle aktarılan sorun çok büyük değilse sizde olmayabilir. Bu yüzden depresyona girmemek ilerdeki çocuğunuz için bir sorumluluk.
10 YorumlaBu konuda uzman degılım ancak psıkoljık rahatsızlık derken bence ıcerık önemlı yanı bazı cevresel ya da bıreysel zorluk tramvalara baglı gecıcı psıkoljık durumlarda olabılır ya da sayın hocamız , ın bahsettıgı gıbı genetık etkenlere baglı durumlarda olabılır. Babanıza konulan teshıs neydı acaba bu önemlı. Bırde durduk yere kendınıze bırseyler kondurmanız mantıklı degıl babanız Şu an normallestımı kulandgı ılaclar var mı gıbı
00 YorumlaHayır bu tamamen saçmalık hatta bu konuyla alakalı bir kitap bile var araştırma sonuçu oluşturulmuş klon adlı kitap ve kitap ta bile bşr grup çoçuk şizofren rahatsızlığı olan ailelerinden alınıp çok iyi şartlarla yaşayan insanlara veriliyor bebeken ve o çoçuk sevgi dolu oluyor tam tersi çoçuk ta şizofren baba ile yaşamak durumunda kalıyor yani bilim insanları bile bu konunun tamamen saçmalık olduğunu ispatlıyorlar evt bazı hastalıklar aileden geçiyor kalıtsal olarak fakat yaşama biçimi yetiştirme tarzı vesaire bunlar saha da etkili yani fazla abartma bu konuyu
00 Yorumla
+1 yılEvet çoğunlukla genetiktir. Ancak şöyle bir tavsiye vereyim sana genetik zihinsel hastalıklar boş kalındığı sürelerde daha çok ortaya çıkar bu sebeple sürekli zihnini bir şeylerle meşgul etmelisin bir şeylere fokuslanmalısın. Kendini fazla dinleme. Bir de 50 yaşından önce emekli olmak da pek iyi değil.
00 Yorumla
+1 yılTamamen genetiğe bağlı olduğu söylenemez ama genetik yatkınlık olduğu doğru babanda oldu diye sende de olucak diye bir durum yok ama eğer sende bunalım depresyon vs sıkıntılara girersen sendede rahatsızlıkların göstermesi genetik yatkınlığı olmayan insanlara göre daha olası diye biliyorum
00 Yorumla
+1 yılBir çeşit psikolojik rahatsızlık olan şizofreninin genetik olduğu biliniyor
Ama bunun dışındaki psikolojik hastalıkların genetik olduğuna dair bir bilgim yok
Sadece şunu söyleyebiliriz;
"gen bir sonraki nesile kendindekileri aktarır"
Az ya da çok...
Bir sonraki nesil, bir öncesinin izlerini taşır...00 YorumlaBazıları genetik, bazıları değil. Ama hasta olmayan kişiler hasta olan kişilerle sürekli ortamda bulunduğunda belirti göstermeye başlayabiliyor. Çünkü hepimiz sağlığımızı bir şekilde kaybetmeye yatkınız. Yani genetik olsa bile sizde belirti olmayabilir. Genetik olmasa bile hastalık başlayabilir.
00 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 669 cevap paylaştı.
+1 yılAilemde daha önce majör depresyon geçiren bir kimse yok ama bende majör depresyon var yani psikolojik bozukluklarin nedenini sadece genetiğe bağlamak yanlış olur.
04 Yorumla- +1 yıl
Majör depresyon ne
- +1 yıl
Uzun süreli depresyon
- +1 yıl
Geçmiş olsun ♥
- +1 yıl
Teşekkür ederim ♥️
Gizli Üye(25-29)+1 yılEvet. Hem öyle hemde mesela sen annenin karnındasın. Bu durumda sitrese maruz kalırsa bu bebekte de pisikolojik sorunlar açabilicek şeyler yapabiliyor.Özellikle ailende rahatsızlık olan biri varsa ve bire bir temas halindeysen o kişinin bozuk piskolojisi seninkinide bozabiliyor.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılYaklaşık 1 senedir ruhsal engellilerin olduğu bir bakım merkezinde çalışıyorum. Çoğu şizofreni bir kısmı ise bipolar. Şöyle söyleyebilirim ki hemen hemen hepsinin aile öyküsünde başka bir ruhsal hastalık var. Yalnız burada da şöyle bir ikilem doğuyor. Acaba bu hastalık genetik mi yoksa başka bir ruhsal hastanın büyütmesi mi buradakileri ruhsal hasta yapıyor? Bunu asla bilemeyeceğiz.
01 Yorumla- +1 yıl
Ben bipolarım bana özelden yazabilir misiniz
O kadar genetik dersi gördüm hiç bir yerde rastlamadim
Zeka anneden gelen genetik
Bedensel engeller
Keza öyle
Hatta bazı zihinsel hastalıklar öyle
Ama psikolojik hastaliklar genetik değil
Diller genetik değil
Ses tonu genetik
Ses rengi genetik
Ama psikolojik olaylar senin olaylara karşı yaklaşımına alakali00 Yorumla
+1 yılpsikoloji öğrencisiyim. bazıları genetik. örneğin şizofreni. çünkü o ömür boyu süren bir hastalık. yani daha doğrusu genetik demek kesin olarak sende de olacak demek değil yalnızca hastalığın görülme ihtimalini arttırıyor.
00 Yorumla
+1 yılGenetik olarak yatkın olma başka bişey bu konu hakkında kesin olarak gebeliktir veya değildir diyemeyiz. Bu hala araştırılan bir şey. Ama psikolojik rahatsızlığın olacak diye birşey yok bunun babanla ilgisi var diye düşünme
00 YorumlaGenetik evet ama ortaya çıkıp çıkmaması ya da ne zaman çıkacağı senin yaşantınla alakali. Yani tetikleyici olaylar olmazsa ortaya cikmayadabilir. Iyi olduğunu düşün. Bir şeyleri yaşayacağını düşünme kendini bu acidan geliştir ve bas edebileceğine inan
00 Yorumla
+1 yılGenetik olabilir, ama genellikle çevreden edinilen davranışlar sonucu oluşan hastalıklar veya yaşamış olduğun olayların etkisi sonucu oluşan bunalımlar da olabilir
00 Yorumla
+1 yılBen neden hala delirmedim? Ailemde deli yok çünki. Yoksa çoktan Bakırköyde arsa parsellemiştim. Bu hayata insan nasıl dayanır ki. Delirmemek için bile deli olmak lazım 😝
00 Yorumla
+1 yılBazıları genetik Evet ama bazıları sonradan oluyor benim akrabam var o şekilde anne baba çocuklar şizofren
10 YorumlaGenetikmi bilemem ama o kişiyle aynı ortamı paylaştığın için onun rahatsızlığı seni de tekleyebilir ben böyle düşünüyorum ve yaşıyorum da
00 YorumlaPsikiyatrislerin ortak kararı genetik olduğudur ilk başvuruda genetik olarak ailede başka kimsede var mı diye bakılıyor
00 Yorumla
+1 yıl2014-nisan 2020 arasi psikaytrik sorunlarim cok oldu 1 mayis 2020 itibariyle yani dun artik kendine soz verdim daha fazla uyku, spor, hobi simdi daha iyiydim
00 Yorumla
+1 yılŞizofreni gibi hastalıklar genetik olabiliyor veya genetik. depresyon gibi geçici şeyler yaşantılarla ilgili.
00 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 4,6b cevap paylaştı.
+1 yılPsikolojik sanilan bazi hastaliklat genetik fizyolojik dir
Mesela dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozuklugu genetik dir...00 Yorumla
+1 yılPsikolojik hastalıkların kökeninde hem genetik hem de çevresel faktörler var
10 Yorumla
+1 yılEğer öyleyse, benim sonum Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları
10 Yorumlabazilari genetik ama psikoljik hastaliklar anneden gecer cunki bebegin beyni ne tamamen anneden geciyor anne de varsa cocuk da da cikiyor
00 YorumlaHayır kesinlikle genetik değil !
Çevresel faktörler en büyük etken
5 ve 13 yaşında yaşanılan travmalar etkili00 YorumlaMesela panik atak falan genetikle gelen birşey değil mi? Benmi yanlış biliyorum
00 Yorumla
+1 yılPsikolojiktir ama tabii ki bu konuda usta kişilere sormak gerekir.
00 Yorumla
+1 yılEvet, eski erkek arkadaşım babasından geçen bir bipolar bozukluğu vakasıydı
00 YorumlaPsikolojik hastalık diye bir şey yok yanlış, hatali, algı, olumsuz koşullanma var
04 YorumlaEvet genetik olanlar var ama hepsi için geçerli mi bilmiyorum
00 Yorumla
+1 yılEvet bazıları öyleymiş bazıları ise çevre ile ilgili
00 YorumlaBu sende de mutlaka çıkacak değil fakat kalıtsal oldukları doğru.
00 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 1,2b cevap paylaştı. genetik olanlar var, şizofreni vs gibi ağır olanlar genetik oluyor
00 YorumlaDeğişir ki bazıları genetik ama bazıları genetik değil
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yıldoğru olma ihtimali var ama sen bunu düşünürsen bu genetik bir hastalık kesin ben de olurum diye düşünürsen hastalık hastası olur çıkarsın.
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılartık bir bumu kaldı :D hepsini denediniz narsit yok şizofreni yok o yok şu şimdi bunamı geldi :d sıra
00 Yorumla
+1 yılpsikolojik rahatsızlıklar genetik değildir. çoğunlukla travmatiktir.
00 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 325 cevap paylaştı. Bu sendede çıkacak demek değil ancak risk grubundasın anlamına geliyor bu
00 Yorumla
+1 yılBaldızı baldan tatlı olduğu falan değil sözün söyleme nedeni eskiden kadın genç ve çocuklu olarak ölürse üvey annaden biraz daha merhametli olur diye dul kalan damada evin diğer bekar kızını verirlermiş sebebi o
00 YorumlaŞizofreni örn: genetiktir. Sonradan oluşanlar da var.
00 YorumlaNeden olmasın. Genetik olarak yüzlerce hastalık geçiyor.
00 Yorumla
+1 yılevet de hayır da yani olabilir de olmayadabşlir bilemezsin
00 Yorumlaaklına bile getirme öyle bişey olmaz genetik hastalık kan bağı ile alakalıdır
00 YorumlaAilede varsa oluyor. Benim anne babam panik atak ve sinir hastasıydı bende depresyon ve anksiyete geçirdim:(
00 YorumlaEvet genetiktir depresyon sosyal fobi agarofobi bipolar şizofreni hepsi genetik
00 Yorumla
+1 yılEvet genetik ama genetik olsa da çevre de etkiliyor ve evet o hastallık sen de de olabilir.
00 Yorumla
+1 yılgenetik derler evet yani babam deliyse ben de mi deliyim demek?
00 Yorumla
+1 yılValla komple açın sizde kurtulun bizde
01 Yorumla
Soran+1 yılAnlamadım?
+1 yılEvet. Bipolar, şizofreni vs.
10 Yorumla
+1 yılBazıları için geçerli bu. Hepsi değil.
10 YorumlaEvet. çevre ve büyütülme şekli de önemli.
00 Yorumla
+1 yılSanmıyorum ama belki bazıları olabilir..
00 YorumlaGenetik oluyor bazıları maalesef
00 Yorumla
+1 yılHayır. Genetik olmaz o
00 Yorumla
+1 yılbazilari sizofreni ve bipolar gibi
00 Yorumlagenetik birşey değil.
00 Yorumla- Devamını Gör (49)
Devamını Gör(94)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Gündem
Özel Gün & Sürprizler
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Doç. Dr. Nurhan Fıstıkcı ve Empatist Ekibinden Merhaba!
Bu konuda kesinlikle söyleyebileceğim tek bir özet cümle var: Bu güne kadar yapılan araştırmalara göre zihinsel rahatsızlıklarda genetik bir yatkınlıktan bahsetmek doğru olur. Fakat daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. Ailenizden gelen genler riskinizi artırabilir, ancak bu garanti böyle olacak diye bir şey söz konusu değildir.
Şu kanıtlanmış bir gerçektir ki; zihinsel rahatsızlıkların sebebi olan spesifik bir gen yoktur. Bilim adamları henüz zihinsel hastalıklarla ilişkilendirilebilecek belirli genler bulamadılar. Genetik belirteçler var olabilir.
Mesela 2013 yılında, ABD'de Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından finanse edilen bir çalışmada; otizm, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, bipolar bozukluk, majör depresyon ve şizofreniden oluşan beş zihinsel bozukluğun genetik kökleri paylaştığını buldu. Fakat bu sadece 1 çalışmanın bir sonucudur. Bu konuda daha kesin ve garanti bir sonuca varmak için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini vurgulamak isterim.
Umarım yardımcı olabildim.
Sevgiler...
Ben bipolarım ve genetik benim ki
@Nurhan Fıstıkcı gerçekten çok güzel anlatmışsınız hocam😊😊😊