❌ İSLAM'DA KANDİL KUTLAMAK YOKTUR _____________________________________________
Ne peygamberimiz ne sahabesi ne 4 halife ne de 4 mezheb imamı kadir gecesi dışında kandil diye bildiğimiz hiç bir geceyi ibadetle geçirip ertesi gün ise oruç tutmadılar ! Eğer bu geceleri kutlamak iyi bir şey, salih bir amel olsaydı, Şüphesiz onlar bizden önce yaparlardı !
Berat kandili hakkında ne Kuran'da bir ayet, nede sünnet'te sahih bir hadis yoktur ! Onun için Kandil geceleri camiye gidip namaz kılıp ertesi gün oruç tutanlar bilin ki bu amel bid'attir, Allah din adına uydurulmuş bid'at olan ameli kabul etmez ! Boşuna kendinizi yormayın ! Çünkü amelleriniz boşa gidecek ! _____________________________________________
🔴 Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Kim bizim bu dinimizde olmayan bir şey ortaya çıkarırsa, o şey kabul edilmez."
📚[ Buhari: Sulh 5 Müslim: Akdiye 17,18 ] _____________________________________________
🔴 Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İşlerin en şerlisi sonradan çıkarılanlardır. Dine sonradan sokulan her şey bid’attır, her bid’at sapıklıktır ve her sapıklık ateştedir.”
🔴 De ki: 'Ameller bakımından en çok ziyana uğrayacakları size haber verelim mi? Onlar, dünya hayatında bütün amelleri boşa gittiği halde kendilerinin iyi amel yaptıklarını sanırlar.
Bazı reformistler dinimizde olan mukaddesata “bid’at” diyerek karşı çıkmakta, müslümanların önüne set olmaya, sevap ve faziletlerden mahrum bırakmaya çalışmaktadır.
İnkârcıların karşı çıktığı şeylerden biride hicri yıl içerisinde karşımıza çıkan mübarek gecelerdir. Reformistler bu gecelerin dinde yerinin olmadığını iddia ederler ve “kandil Osmanlı’da çıkarılmış bir bid’attir” derler.
Ve derler ki: “Kur’an-ı Kerimde geçmiyor”
Peygamberimizi yok sayarak, dini Kur’an-ı Kerimden ibaret sayarlar. Halbuki Mevla Teala Kur’an-ı Kerim’de: “ …Peygamber size ne verdiyse onu alın (ne emrettiyse onu yapın). Size ne yasak ettiyse ondan da sakının (ona muhalefet etmeyin). ALLAH’tan korkun; çünkü, (Peygamber’e muhalefet edenlere karşı) ALLAH’ın azâbı çetindir. ” (Sûre-i Haşr,7) Ali İmran Suresi: 32- “De ki: Allah’a ve peygambere itaat edin! Eğer aksine giderlerse, şüphe yok ki Allah kafirleri sevmez. 132-Allah’a ve peygambere itaat edin ki, rahmete erdirilesiniz.”
Ey iman edenler, Allah’a ve Resulüne itaat edin. İşitip durduğunuz halde ondan yan bükmeyin! (Enfal/20) Nur Sûresi 52-Kim Allah’a ve Resulüne itaat eder, Allah’tan korkar ve O’na sığınırsa, işte murada erecek olanlar bunlardır.
Ve nice ayeti Kerimede Allah’u Teala peygamberine itaati emretmiştir. Böyle olduğu halde peygamberimizin hadis-i şeriflerini inkar etmekte ve kabul etmemektedirler. Bunların halide yine Kur’an-ı Kerim’de şöyle açıklanmıştır:
“O gün yüzleri ateşte çevrilirken: “Ah ne olurdu bizler Allah’a itaat etseydik, peygambere itaat etseydik!” derler. (Ahzap/66)
3 aylar içindeyiz. oruç tutmanın ibadet etmenin bir zararı olmaz faydası olur. ama kandil kutlamayı ben de doğru bulmuyorum. hele hiç bir şey yapmayıp birbirine kandil mesajı atarak bu günü idrak etmeleri çok komik insanların.
berat kandili diye bildiğimiz bir günde umredeydim. bizim grupta, mübarek günde kutsal topraklarda bulunacağız diye ayrıca sevinen kişiler de vardı hatta. orada gördüm ki biz türklerden başka kandil diyen bilen mübarek gün olduğunu söyleyen tek bir millet yok.
o insanlar bu geceyi bilerek tutmamış olabilirler fakat o gün tutmamış diye birşey yoktur normalda onlar yılın belli kısımlarını oruç tutarak geçirirlerdi yanlış anlaşılabilir o cümle fakat insanların ibadetine Allah karar verir sonradan giren bişey değil camiye gidip namaz kılmak ve oruç tutmak bir üç aylar var hicri takvimde ben günü görmedim tabi kandil olarak ama sonradan çıkan ibadet değil namaz oruç onlar kabul edilir nafile veya kaza olarak fakat kutlamayı bilemem insanların ibadetini kabul edilir edilmez yorumu Yaradanın işi biz kulları kimiz ki bu yorumu yapalım
Evet peygamber yaşantısında olmamıştır ancak kutlamanın ne kötülüğü vardır ki, insanları bir araya getirip, bir tevbe günü diyebileceğimiz özel günlerdir. Yani hayatında camiye gitmeyen insanlar kandil diye yatsı namazına geliyorlar en basitinden, bu güzel değil midir değerli kardeşim.
Bu bir dini şart değildir, kutlamayana kimse günaha girdin diyemez ancak kutlamakta toplumsal birlik, beraberliği artırıcı niteliktedir.
0
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
❌ KANDİL KUTLAMANIN NERESİ KÖTÜ?
🔴 Abi kandil gecelerini kutlamakta ne kötülük var ki? Kötü bir şey yapmıyoruz ki ! Kur'an okuyor, namaz kılıyor, dua ediyoruz !
⚫️ Kötü değil ise, o zaman iyi bir şey yapıyorsunuz, demi?
🔴 Evet !
⚫️ Peki neden peygamber, sahabesi ve mezheb imamları bu iyi şeyleri yapmadılar?
🔴 Şeyyy bilmem !
⚫️ Siz onların bile akıllarına gelmeyen, onların yapamadıkları iyilikleri yaparak, bu durumda iyilikte onları geçmiş oluyorsunuz demi?
🔴 Yok estağfirullah !
⚫️ Bu gecelerin bir özelliği olsaydı peygamber ve sahabesi sizden önce her yıl bu geceleri diğer gecelerin aksine daha çok ibadetle geçirmezler miydi?
🔴 Evet !
⚫️ İşte bu yüzden iyilik sandığınız bu şey sapıklıktır, Din'de ibadeti ve özel günleri ancak Allah belirler, biz kendi aklımızdan bişeyler yapamayız, yoksa hristiyan ve yahudiler gibi dini tahrif ederiz, onun için bid'atin iyiside kötüsüde, her türlüsü sapıklıktır !
sen kanıtla kanıtlayacağın şeyle islamiyeti karıştırma ktapta olmayan şeyle kulaktan dolma sözlerle anlatma islamı bana ben islamı insanlardan öğrenmiyorum
idrak sorunun var galiba ben insanlardan din öğrenmedim ki senin sözünle islamiyetten vazgeçeyim... ayetlerle hadisleri karışılaştırıp kolaya kaçacağım deme bana gülerim hadislerin çogu saçma zaten sen yaetlerin yanlışlığını anlat neymiş
sen Türkçe anlamıyorsun galiba ben insanlardan öğrenmedim dini senin gibi basit birinin sözü ile neden çıkayım diyorum üstelik Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bile değilsin buraya gelmişin islamdan bahsediyorsun yaşamadığın dine yorum yapıyorsun senin sorunun var islamiyetle yazıyorsun çelişki çelişki söyle ne o çelişki kafan mı güzel bilelim neyse bakalım şimdiki iammlar gibi atıp tutma cemaatten farkın yok umarım anlamışındır çelişkiyi söyle
🔴 Abi kandil gecelerini kutlamakta ne kötülük var ki? Kötü bir şey yapmıyoruz ki ! Kur'an okuyor, namaz kılıyor, dua ediyoruz !
⚫️ Kötü değil ise, o zaman iyi bir şey yapıyorsunuz, demi?
🔴 Evet !
⚫️ Peki neden peygamber, sahabesi ve mezheb imamları bu iyi şeyleri yapmadılar?
🔴 Şeyyy bilmem !
⚫️ Siz onların bile akıllarına gelmeyen, onların yapamadıkları iyilikleri yaparak, bu durumda iyilikte onları geçmiş oluyorsunuz demi?
🔴 Yok estağfirullah !
⚫️ Bu gecelerin bir özelliği olsaydı peygamber ve sahabesi sizden önce her yıl bu geceleri diğer gecelerin aksine daha çok ibadetle geçirmezler miydi?
🔴 Evet !
⚫️ İşte bu yüzden iyilik sandığınız bu şey sapıklıktır, Din'de ibadeti ve özel günleri ancak Allah belirler, biz kendi aklımızdan bişeyler yapamayız, yoksa hristiyan ve yahudiler gibi dini tahrif ederiz, onun için bid'atin iyiside kötüsüde, her türlüsü sapıklıktır !
🔵 Allah Tealâ, Şaban ayının on beşinci (Berâat) gecesinde dünya semasına iner, orada tecelli eder ve Kelb Kabîlesi'nin koyunlarının tüyleri sayısından daha çok sayıda günahkârı affeder.” [Tirmizi: Savm 39]
✔️ Bu rivayete kitabında yer veren İmam Tirmizî ve onun hocası İmam Buhârî başta olmak üzere birçok âlim, bu hadislerin rivayet zincirlerinde problem bulunduğunu, dolayısıyla hadislerin zayıf olduğunu ve bunlarla amel edilemeyeceğini belirtmişlerdir.
Kura da sadece kadir gecesi vardir. Diger geceler. Bidattir. Bugun halkin %80 ni bidat icinde Allaha sirk kosuyor. Kendine hoca diyenler haramlara ses cikarmiyorlar. Tek gece iman etseler bile onlar icin bir faydasi olmayacaktir.
Ayetlerle sahih hadislerle aciklamalarda bulunuyorum. Onu bile inkar ediyorsun. O putlarin onunde saygi durusunda bulunmak t. c anayasasina oy kullanmak sirktir. Insani dinden cikartir. Hukum ve kanun koyma yetkisi yalniz alemlerin rabbi olan Allaha aittir.
dinden çıkan sen misin yoksa ben mi bunu Allah biliyor sen bilemezsin, şeytan seni bu şekilde kandırıyor yapma böyle, Allah hidayet nasip etsin, sana da bana da
En İyi Cevaplar