2- Fırsattan istifade şahısların dini değerlerine saldıranlar asla tarafımca onaylanmamakta ve eksilenmektedir.
Bilginize.

Bugünün kertenkelesine atasının yaptığından dolayı sorumluluk yüklemek doğru bir yaklaşım değildir. Allah katında yaptıklarından sorumlu tutulacak mahlûkat, insan ve cinlerdir. Müslüman insan veya cin ya da kâfir insan veya cin diyebildiğimiz halde Müslüman hayvan veya kâfir hayvan ifadelerini söyleyemeyiz. Hz. Peygamber’in asıl vurgulamak istediği şey, zehirli kertenkelenin insanlara zarar verince öldürülebileceğidir. Zira bazı rivayetlerde, Hz. Peygamber’den bu konuda izin istenildiği ifade edilmiştir. Ancak râviler, bu izni “emir” manasında nakletmişlerdir. Kertenkelenin fıtratına kötülüğün işlediğini söylemek doğru bir yaklaşım değildir. Hz. Peygamber, “fasıkcık” lafzıyla, doğal olarak söz konusu hayvanın zehirli olduğuna ve insanlara zarar verebileceğine dikkat çekmek istemiştir. Hz. Peygamber’in karakteri ve konuşma uslübunda, Müslümanları kertenkele katliamına sevkedecek kadar basit ifadeler bulunamaz. Kur’an’a zıt cümleler ise asla yer almaz. Aklı ve yükümlülüğü olmayan bir hayvanın, Hz. İbrahim’in ateşine üfürdüğünü ifade eden lafızların, Hz. Peygambere nisbet edilmesi doğru değildir.
Günümüzde bazı din alimleri bu konuda çeşitli videolarda yapmış. Yani videolara dahi konu olmuş. İlginç gelmesinin sebebi de bu bana. Dediğiniz gibi akıl edebilme düşünebilme ve nefsi olmayan günahsız bir canlının öldürülmesi hadisleri geçtim Kurana aykırıdır zaten. Bu bir kertenkele, kedi, örümcek olabilir. Bence de zehirli olup olmaması zarar verebilme ihtimali göz önünde bulunarak bir değerlendirme yapılması lazım gelmelidir. Ama zehir barındıran hayvanların zehirli olup olmadıkları göz ile anlaşılamayacağından ve bilgi istediğinden ötürü tedbiren bu suretle öldürülmesine cevaz verilmiş de olabilir. Tabi ki de acı çektirmeden eziyet etmeden.
oyle birsey duymadim ayrica fasik die nitelendirilen bir hayvanin oldurulmesi sevavsa ustelik neden yenmesi helal olsunki kertenkele helaldir helal olduguna dair zimmi hadis vardir bigun bir kadin peygamberi ve sahabeleri yemege dawet eder kizarmis et gelir yemege baslicaklar kadin onun kert eti oldugunu peygambere haber edin der peygamber elini etten geri ceker ve yemez ama sahabeler yer eti ve peygamber buna olumsuz bir tepkide davranista ya da sozde bulunmaz o yuzden helaldir yanlis duymussun sanirim
Site linkini aşağıda paylaşmmıştım https://www.sahihhadisler.com/yazdir.asp?id=2944
Dediğiniz görüşte olanlar da var zaten kesindir ya da yanlıştır diyemedim bu fikirde olsam soru sormazdım zaten. Üslubunuz için teşekkürler.
Üslubunuz için teşekkürler. Açıklamalar için de.
Bunu ilk defa duydum ama hadiste geçiyorsa hadislerde olaylara göre yazilmiztir. Eskiden çol hayati olduğu için kertenkele çok olurdu sanırsam ve insanlara zarar verecek niteliktelerdir ve buyüzden öldürüle bilir.
Dünyada herşey insanlar için yaratılmıştır ki zor durumda kalınca yenilmeyecek hayvanı bile yiyebiliyoruz İslam kolaylık dinidir. Mantıklı düşünürsek cevap bulabiliriz.
Yaklaşımınız fikirleriniz için açıklama getirmeniz ve üslubunuz için çok teşekkürler.
Öldürmek ve sevap kelimelerini yan yana kullanmak bile tuhaf geliyor bana.
Bilginin kesinliği olmadığı gibi aksini iddia edebileceğimiz ayet ve hadisler var. Her rivayete kulak asmamak gerek.
Üstüne basa basa masûm bir canlının katlinin günah olduğunu söylenmiştir.
Karıncayı dahî incitmemeyi öğütleyen bir din neden kertenkeleyi öldürmenin sevap olduğunu buyursun?
Cevap
18Cevap
onu nerden çıkardın kim söyledi öyle bişey yok eğer varsada kesin birisi uydurmuştur insan hiçbir canlıyı öldürme hakkına sahip değildir ancak kendisini savunmak maksadıyla öldürürse o başka bide zarar vreceğini bildiğin şeyi mesela sivri sinek hastalık yayar
Hadisler diyor hatta 1 kerede öldüren daha fazla sevap kazanır 2 ve 3 e göre denmekte. Ben de sizinle aynı fikirdeyim şahsen ama hadislerde farklı bir tavır var kertenkele açısından.
sevap olduğunu bilmiyorum ayrıntılı bilgiyede sahip değilim ama 4 fasık hayvandan biri olduğuna dair hadis okumuştum daha önce Nuh a. s. 'ın gemisiyle alakalı bişey diye kalmış aklımda, bunlar itnelik yapmış tufan zamanı
Yorumlarınız için ve üslubunuz için teşekkürler. Herkesin aynı olgunluğu göstermesi dileğiyle.
islam dininde domuz öldürmek bile günahtır belirli nedenlerle belirli şeylerden dolayı ölmek caiz olabilir
Zehirli olursa diyen alimler de var zannedersem sizin dediğiniz gibi. Üslubunuz için teşekkürler.
ben teşekkür ederim
Bilmiyorum da yanlış hatırlamıyorsam yılan için hamile kadınlara düşük yaptırdıgı ve zehiri sayesinde insanları kör bıraktıgı içindi. Yanlış olabilir bildiğim. Araştırmak okuyanın mesuliyetinde dostum :)
Tabi hadismiş bunlar , yani
https://www.youtube.com/watch?v=uWH8Xzwcq6Q
izlemeni tavsiye ederim.
Hz. Ibrahim in ateşine su götürmek yerine üfledigi için.
Gördüğün yerde acı çekmemesi için tek hamlede öldürmen lazım.
Ve buna ilişkin çok fazla kaynak var.
Her zamanki gibi bu fikri savunmayanda var.
Bana mantıklı gelmiyor açıkçası.
doğduğumdan beri müslümanım elhamdülillah böyle birşey duymadım. ama ingilizler içimize sızıp bizim için ayet hadis yazdıkları vardır onlardan okumuşsundur sen
İnternette araştırma yaparsanız görebilirsiniz. Soru art niyetle değil bilgilenme amaçlı sorulmuştur. Karalama amaçlı yorum yazanlarda tarafımca eksilenmektedir.
Rivayetten gelen bir şey. Bazı tarikatların geçmişindeki liderlerin ağzından çıkıp günümüze kadar gelen yanlış bilgiler.
Arabık fellahı oramdan buramdan atarım vallahı dsds
cahılıye adetlerı ıste
Öyle birşey olduğunu sanmıyorum ama doğruysa çok saçma ne zararı var şu minnoşun
1-Doğruluğu tartışmalı gibi durmakta net bir şey söylenemez. Sorudaki ifade ediliş tarzını açıklamalar kısmında ve güncelleme de zaten düzelttim. Bundan dolayı kesindir diye bir kanım yoktur.
2- Burada ifade edilen kertenkele tabiri şeytanın yılan şeklinde görünmesi gibi farklı bir anlamda taşıyabilir. Çünkü İbrahim hadisesinde kertenkelenin üflediğinden bahsetmekte. Kertenkele biyolojik yapısı itibariyle üfleyemez. Farklı ve şekil değiştirebilen bir varlıkta olabilir.
3- Öldürülmesi caiz olanın zehirli ise olduğunu savunanlar da var ve bu fikri diğerlerinden az önemsetecek bir üst kaynakta yok.
Üslubunuz için teşekkürler iyi geceler dilerim.
Ben bunu rivayet olarak algılıyorum argüman nedir?
Hadislerde var imiş. Kaynakları da belirtilmiş Muslim İbni Davud Ebu Mace
internette öyle bir şey bulamadım
çok garip
Belki de anladığımız türden bir kertenkele değildir. Bunu da iddia edenler var ama onlar alim değil. Bence ilginç bir konu. Şeytanın yılan görünümünde olması gibi Sümerler ve Babile bile dayanan bir mit bu.
Öylemiymiş soyadım iman ama bilmiyordum :D
İlk defa senden duydum.
sevap diil hurafe zararsiz bir hayvab
Hadislerde var denilmekte hatta Türkiye'de oldukça itibar edilen kişiler bile bu konuda açıklama yapmış. Şaşırtıcı.
sahih hadis değildir onlar. bir hocaya sordular o kertenkele sana zarar veriyomuydu senin arazindamiydi senin hayvanina zarar veriyomu ki olduruyosun bunlar hurafedir demişti
kim demişse halt etmiş.
Öyle bir şey yok ya kim saçmalıyor
islamda saçma olan herşey sevap
Yanlis bilgi.
Yok öyle şey saçmalamayın be
Öldürmekle sevap kazanılan tek din
kefereyi öldürmek sevap ama günahsız bir. hayvanı öldürmek her dinde suçtur.
Rekora koşucam ekside 😂
Sahih hadiste varmış güncelliyim 😂
https://youtu.be/xUkkYd0mw4U
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar