Arap harfleriyle okuma yazmanın zor olduğu ve o zamanlar okur yazar yüzdesinin 1 olduğu , Cumhuriyetin ilk dönemlerinde harf devriminden sonra okuma yazma oranı %30 lara son zamanlarda yüzde % 90 lara ulaştı. Eğitim ve okullar bir çığ gibi büyüdü. Her milletin benimseyecek bir dili olmalıdır. Bizi temsil edecek olan ve gırtlak yapımıza toplumumuza uygun olan Türkcedir. Ayrıca araplaşmak Türk Dünyasının en büyük düşmanıdır.
311 Yorumla
Soran+1 yılEvet halk olarak kültürlerin en alınmaması gereken özelliklerini alıyoruz. Mesela şu an Batıdan almamız gereken teknoloji ama inatla gidip giyim kuşamı alıyoruz.. Haliyle halkımız kendini geliştirecek doğru düzgün kaynak bile bulamıyor
- +1 yıl
Haklısın. Gençlerimiz sağolsun kültürel yozlaşma altında ezilip gidiyor. Zamanında medeniyeti bizden öğrenenler şu anda medeniyet verecek kadar oldular. O yüzden diğer toplumları ve kültürleri bırakıp asimile olmaktan vazgeçmeli. Tamamen Türk Dünyasına dönüp etkili başarılar elde etmemiz gereklidir.
Soran+1 yılTürk dünyasına dönmek demek islamiyete biraz ters düşüyor. Kadın hakları açısından... Yani bence böyle değil ama bu kafada olmayan da yok. Çok zor 😊
Soran+1 yılİslamiyete göre yönetim erkeğin, ev işleri kadının gibi bir algı var. Eski Türklerin aksine. Eski Türkler yönetim dahil her alana kadın koymuşlar malum... Bu arada ben bu düşüncede değilim gördüğüm genel algıdan bahsediyorum yanlış anlamayın
- +1 yıl
. Sadece yönetim erkeğin, ev işleri kadının diye bir durum yok. Keşke böyle olsa yani normal algılanabilir ama o toplumlarda diri diri gömülenler yakılanlar bir adamın 15. karısı olan tabiri caizse bir hayvan gibi yaşatılan kadınlar var. Halada değişmedi aynı. Dediğin gibi Türkler'de kadının değeri çok büyüktür hükümdarlık bile verilmiştir kadına.(Tomris Katun) İslamiyet arap toplumu içinde bu şekilde sürdürülmüştür. Ha eğer dersen ki dövülmek sövülmek bir cinsel obje olarak görülmek yakılmak yıkılmak kırbaçlanarak öldürmek kadının haklarıdır birşey diyemem. Eski Türklerin yaptığı hiç bir şey İslamiyete ters düşmez bugün bile. Bilakis olan durumlar görülmüştür.
Soran+1 yılAma şu an Türkleştirme hareketlerinin çoğu bazı insan grupları tarafından Batılılşama 'gavurlaşma olarak görülüyor. Türkçülük demeyerek Türkçülük özelliklerinin bulunduğu bir soru sorsanız nasıl diye karşı çıkacak bir çok insan var. Arapların yaşam tarzlarından etkilenerek..
- +1 yıl
İşte bu toplumun karışık olan yapısı ve kafasından kaynaklanıyor. Araplaştığımız kadar batılılaşıyoruz ama kötü yönlerini alıyoruz. Asimile olmak budur işte git gide kendimizi kaybediyoruz kaybettik bile denebilir. Kişilerin menfaatleri üzerine yapılan hareketler işin realitesinide algısınıda değiştiriyor. Rabia işaretini milletin üstüne yama yaparken Türk sembolü bozkurt işaretinin ötekileştirilmesi gericilik olarak görülmesi gibi. Gülünç bir durum açıkcası Milli şuur ve Milli değerler Atatürk ten sonra yavaş yavaş üzerine perde çekilerek kapatılıyor.
Soran+1 yılEvet malesef ve bunu yapan kişiler Atatürkü de istedikleri yerde istedikleri şekilde işlerine geldikleri gibi kullanıyor, en acısı da bu
Soran+1 yılİyi geceler
En İyi Cevaplar
+1 yılKötü tabiki de. Bugün bağımsız Türk devletleri üç alfabe kullanıyor: Latin (Avrupa), Kiril (Rus) ve Arap. Özerk Türk devleti olmasına rağmen Doğu Türkistan ise Uygur (Türk) alfabesini kullanıyor.
65 Yorumla
Soran+1 yılYani?
- +1 yıl
Yani Latin, Kiril ve Arap alfabeleri bize ait değil. Bizim kendi öz Göktürk alfabemizi kullanmamız lazım.
Soran+1 yılYani evet bu da mantıklı. Göktürk alfabesi de zor gerçi ama.. Bilemiyorum sadece Türkçü bir düşünce yok alfabe değiştirilirken ama Atatürkün bazı devrimlerini Batıya özenmek değilde eski Türklere dönmek gibi görüyorum. Kadına haklar tanınması gibi...
Diğer konusunda 473 cevap paylaştı. 1928
14 Yorumla
Soran+1 yılYani?
Soran+1 yılCanım benim... yukarıdaki yorumlara bak istersen gerekli açıklamaları yapıyorum
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
20Cevap
İyiden öte mükemmel. Arapça alfabe hem zor hem yorucu böylesi daha iyi üstelik evrensel. Osmanlı alfabesi kullansak İngilizce öğrenmek için ekstra latin alfabesi öğrenmek gerekirdi mesela. Latin alfabesi sayesinde bu kadar çok yabancı dil bilen var ülkemizde.
20 YorumlaDiğer konusunda 308 cevap paylaştı. Her devlet özerkliğini dili ile kazanılır. Bilinenin aksine türklerin dili Arapça değil Türkçe'dir Öz Türkçe. Kendi dilini yazıp okuyabilmek nasıl kötü olabilir?
210 Yorumla
Soran+1 yılBende böyle düşünüyorum ama Atatürkün yaptığı her şeyi kötüleyen çok fazla insan var, özellikle şu dönemde.. sadece görüşleri görmek istedim☺️
Soran+1 yılDeniyorum şuanda inşallah başarırım, sanmıyorum ama... Bu algıyı insanlara yerleştirmekte bazı insanların çok payı var ne fena ki..
- +1 yıl
Bazıları kabullenmek bazıları da görmek istemez. Burada çok göreceksin osmanlı türkçesi'ni savunanı arapça ve farsça'nın ana dili olduğunu iddia edileni. Bu insanlara önce Osmanlı Devleti'nin kökenini izah edebilmek gerekir. Oğuzların Kayı boyuna mensup olan osman bey kimdir Devleti neden kurmuştur devleti kurarken inandıkları din nedir konuştukları dil nedir bunları izah edebilmek gerekir.
Soran+1 yılHaklısınız... Ama bu insanların ayıbı değil bu eğitim sistemimizin içi siyaset dolu... Kimse görevini tam yapmıyor neredeyse
- +1 yıl
Direk suçu eğitim sistemine atmamız en kolayı. Ben de aynı eğitim sisteminde büyüdüm siz de başka başka güzel insanlar da. Evet eğitim sistemimiz çok kusurlu siyasetçilerimiz çok tek taraflı ancak bu sadece orada bitmiyor ki. İnsanların da kendilerini geliştirmek gibi bir gayeleri olması gerekir.
Soran+1 yılTabiki öyle ama bize denk gelen öğretmenler açısından şansımız var. Temelimiz sağlam. Ben ne öğretmenler gördüm nasıl düşüncedeler, Tarih okumalarına rağmen...
Soran+1 yılİşte eğitim sisteminin ayıbı... Skolastik birisi öğretmen olmamalı. Öğretmen devletin damarlarıdır resmen.
Latin alfabesi dunyadaki en eski dillerden biridir ve bilim dili olarak gecer. Orta asya Türklerinin kullandığı alfabeye birçok ortak noktaları vardır.
21 Yorumla
Soran+1 yılEvet aslında bakılırsa Atatürk çoğu şeyini Batıya göre değil de eski Türklere göre ayarlamış
Arap alfabesi öğrenmesi ve okunması zor okuma oranını arttırmak için türkçeye uygun olmayışı ve tabi en önemli nedeni latin alfabesi tüm dünyada en yaygın kullanılan olduğu için
20 Yorumla- Diğer konusunda 35,9b cevap paylaştı.
+1 yılAsil degisiklik harf inkilabi degildir bana gore arap alfabesi kaldirilip latin alfabeleri gelmis bu hicbirseyi degistirmez bir insanin alfabeyi ogrenmesi kac gun surerki yani ornegin agaç kelimesini ha latin harfleriyle yazmissin ha arap harfleriyle onemli olan agaç kelimesinin degismemesi ancak ozellik tdk kurulduktab sonra bircok eski arapca ve farsca kelime dilimizdin cikarilmis sorun orda o yuzden Şu an oturup osmanlica bir kitabi okuyamayiz
06 Yorumla
Soran+1 yılBen okuyorum açıkçası, öğreniyorum da 😊 Öğrenmek yasak değil 😊 Zaten savunulan tek şey yazı zorluğu değil... başka şeyler de var
- +1 yıl
Bende onu dedim zaten eski alfabeti ogrenmek kolay ama kelimeler zorlar yeni bir dil gibi
Soran+1 yılAma zaten dil bilimciler arap alfabesinin bizim konuşma dilimize uygun olmadığını da söylüyor. Hani ö, ü ve bazı harfler yok ya ☺️ Bide osmanlıca arapçadan çok farklı
- +1 yıl
Farkli tabi karisim bir dil
Soran+1 yılUzatıyorum şu an evet ama örnek vermek istiyorum, mesela özgür yazmak istiyorsunuz (basit kelime) vav harfi kullanacaksınız özgür yazabilmek için ama vav harfi başka harfler için de kullanılıyot arap harfleri konuşma dilimiz için yetersiz olduğundan. Siz özgür yazıyorsunuz ama okuyan ozgor, ozgur, üzgor, uzgür vb anlayabiliyor
- +1 yıl
Biliyorum ya annem arapca ogreniyodu bir ara bakiyodum baya
Diğer konusunda 943 cevap paylaştı. Har inkiabı saçma bir şeydi bir gecede tüm ülke cahil kaldı benim annannem dedelerim trkçeyi okuyamıyorlar bunda köt şeymi olur adlarını dahi yazamıyorlardı annannem yaşıyor şuanda onada çok Zor öğrettik okumayı yazamıyor yinede
00 YorumlaKüfretçem olmuyacak şimdi çıktı geldi bir soyu sopu belli olmayan biri OSMANLIDAN dedelerimizden kalma ne güzel ne önemli bilgileri sayesinde okuyamıyoruz bilmiyoruz başta tarihimizi bilmiyoruz tarihimizi.!
00 Yorumla
+1 yılHalkın yarısı okuma yazma bilmiyor harf inkilabı yapılmasaydı %80 lere çıkardı bu durum memnun olmayan arabistana gitsin
10 Yorumla
+1 yılBirisi asagida yorumlara yazmis ki yabanci dil ogrenmek daha kolay diye , ilkokul 4. Siniftan yabanci dil ogrenmeye basliyorsun ve lise bitene kadar hicbisey ogretemiyorsyn , gercekten cok kolaymis
016 Yorumla
Soran+1 yılAhahahah hayır o osmanlıcaya göre dedi, ayrıca onu öğrenememek birazda öğretmenlerin suçu kabul edelim 😊
- +1 yıl
harf inkilabi yapilan en sacma seydi
Soran+1 yılNeden?
- +1 yıl
Sen osmanlica dersi gordun mu hic?
Soran+1 yılEvet görüyorum pek tabii
- +1 yıl
Bana kuran okumayi bilen birinin osmanlica okumayi kac gune ogrenicegini soyler misin? Ben sana soyliyim 2 gun surmez
Soran+1 yılSürer 😊 Gerçekten sürer. İkisini de biliyorum ve zeki olduğumu düşünüyorum. Bir zeka geriliği problemim yok, iyi bir lisedeyim Allahıma çok şükür ama sürer.. Ben kuran okumayı 3 günde öğrendim ama Osmanlıca çok farklı. Arap harfleri tam karşılamadığından karışık. Yetersiz kaldığını kabul etmiyor musunuz? Hareke yok Osmanlıcada, çok farklı anlaşılabiliyor
- +1 yıl
Osmanlida okuma orani cumhuriyetin verdigi rakamlarla analiz edilirse yanlis olur , cunku cumhuriyetin gerekliligini mesrulastirmak icin boyle rakamlara siginmaya gerek yok
Dedem anlatirdi , fatih caminde toplanan kitaplari , babannem osmanlica okuyabiliyor , ama latin harflerini okuyamiyor kadin , bu arada babannem 1925 dogumlu dusun ki harf inkilabindan sonra osmanlica ogrenmis - +1 yıl
Hareke yokta و ى ا var
Soran+1 yılSorduğum soruya cevap istiyorum? Yani okuma oranı %10 diyorlar her türlü doğruluğu tartışılabilir ama %90da değildir... Yani yine çok iyi olabileceğini sanmıyorum. Ve babaanneniz nerdr yaşıyormuş acaba? Hangi il.. Saygılar, hürmetler bu arada 😊
- +1 yıl
Babannem Erzurumda yasiyor , hala hayatta , dedem Rustu Pasa , İzmir suikastinden dolayi yargilandi ve asıldı, Ataturk muhalifleri ortadan kaldirmak icin astirdi , ayni davada Erzurumdan Kazim karabekir pasada yargilandi , fakat onu asamadilar, Bizim ogrendigimiz tarih hep yalan
- +1 yıl
Okuma orani %30 civarlarindaymis
- +1 yıl
@kafeinsiz onlar hikaye
Diğer konusunda 877 cevap paylaştı. çağdaşlaşma... geçmişe dönüp bakıp... geçmişi elestireceginize.. bugün unuze bakın bugün olumsuz yeniliklere engel...
10 Yorumla
+1 yılşu an acaba neyse konuşuyor olurduk diyede düşünen vardır...
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılEcdadımızı henüz bir asır önce yazmış olduğunu okuyamıyoruz. Japon'lar 2000 yıl önce atasının yazdığını okuyabiliyor. Milletimiz bir sabah uyandı ve baktı okuma yazma bilmiyor. Gereken neyse yapılmış mış. Hadi ordan
00 Yorumlahemen celal şengörü dinleyip öğren
43 Yorumla
Soran+1 yılTanımıyorum açıklar mısınız?
Soran+1 yılEvet bende böyle düşünüyorum onu dinlemedim ama pek çok kaynaktan okudum, dinledim
- Diğer konusunda 6,1b cevap paylaştı.
+1 yılOlmasi gerekendi yapildi
21 Yorumla
Soran+1 yılBende böyle düşünüyorum soruyu sorma amacım insanları biraz bilinçlendirmek, herkes kulaktan dolma kötü yorumlarla iteliyor Atatürkü..
+1 yılAna dılımızı bılmıyoruz daha kotusu ne olacak? Sonradan ogrenmeye baslıyoruz cok sacma kıme ne faydası oldu var mı bılen?
111 Yorumla
Soran+1 yılKötü oldu diyorsunuz yani
- +1 yıl
Elbette oyle
Soran+1 yılO zamanlar biz Osmanlının devamı değiliz diyormuşuz ama yani o zamanlar ana dilimiz diye kabul etmiyormuşuz. Daha sonra Osmanlının devamıyız demeye başlamışız.
- +1 yıl
Cıktıgı kabugu kımse asla ınkar edemez.
Soran+1 yılO zamanlar böyle olmak zorunda olmuş malesef, bütün Avrupa devletleri üzerimize geldiğinden böyle bir kaçışmışız
- +1 yıl
Yenı gunesler dogacak az kaldı amma velaklın kıyamete kadar surecektır bu toprak dın dıl savasları
- +1 yıl
@kafeinsiz Seslerı cıkısları bızde bılıyoruz yanyana yaz bakalım ne geregı vardı onun cevabı lazım bıze?
- +1 yıl
@kafeinsiz Zamanında ellesmeseydınız buna luzum kalmayacaktı cok ıhtıyacmıs gıbı o zamanlar ugrasılan degısen yenılıge bak bosversene kım bılır ne cıkarı vardıda cıktı bu
Diğer konusunda 27,4b cevap paylaştı. İyi oldu türkçe konuşup yazabiliyoruz
23 Yorumla
Soran+1 yılZaten Türkçe konuşuyorduk, yazıya aktarmak zor oluyordu.. Bence de olması gereken bir hamle..
Soran+1 yılO zamanlarda tam olarak yabancı dil öğrenmek açısından değil de, tercüman altyapımız gerçekten kötü olduğundan ve anlaşmaları avrupa devletleriyle yaptığımızdan ötürü de bir gerekçe sunulmuş dil için😊
Diğer konusunda 850 cevap paylaştı. Araştır bunu yazan kitaplara bak sence kötü mü
00 Yorumla
+1 yılİyi tabi
10 Yorumla
+1 yılKötü.
13 Yorumla
Soran+1 yılAçıklama?
- +1 yıl
Yok.
Soran+1 yılNasıl yok😊
Gizli Üye(36-45)+1 yılNeden geldiğini bulursak iyi mi kötümü öğreniriz.
014 Yorumla
Soran+1 yılPekala ben söylenen gerekçeyi size aktarayım: O tarihlerde halkın okuma yazma oranına bakınca bir şeyler yapma ihtiyacı gerçekten duyulmuş. Arap harfleri bizim konuşma dilimize uymadığından öğrenmekte güçlük çekildiği düşünülmüş. Yani biz gırtlaktan ka çıkarmıyoruz, ya da mesela ö kullanıyoruz yazarken ama arapçada ö yok gibi gibi... Ve tabi yazmasının da zor olduğu düşünülerek modern harflere geçilmiş. Malum o zamanlar Osmanlı'nın devamı olduğunu kabul etmiyorduk. Türkiye başka bir devlet diyorduk. O yüzden kendi alfabemizi böyle oluşturmayı uygun görmüşler. Ha birde anlaşma yaptığımız devletler arabistan falan olmadığından, Avrupa devletleri olduğundan tercüman sorunu da sık sık Osmanlı da yaşandığından böyle bir çözüme başvurulmuş.
Cevap sahibi+1 yılİsmet İnönü hatıralarında öyle demiyor.
Soran+1 yılEvet fakat İsmet İnönü'nün Atatürkü ne kadar sevmediğini, kıskandığını biliyoruz😊
Cevap sahibi+1 yılO zaman İnönü nün iyi biri olmadığı ortaya çıkıyor...
Soran+1 yılŞöyle ki çok iyi bir asker, orta halli bir diplomat ama mesleki başarılar insana karakter yüklemez. Ve bence Atatürkün hatasıdır İsmet İnönü.. Ama bazen insan strateji gereği böyle hatalar yapabilir pek tabii diye düşünüyorum. Sizinde görüşlerinizi merak ediyorum?
Cevap sahibi+1 yılPeki tek tek cevap vereyim.
O tarihlerde okuma yazma oranı düşük iddiası tamamen asılsız çünkü okuma yazma oranı %90 dı.
Öğrenmede güçlük... 29 harfi öğrenen millet 4 harf öğrenirken mi güçlük çekiyordu.
Osmanlı'nın devamı olmadığını ispatlamak, yeni devlet kurulduğu için yeni alfabe meselesi... Yeni bir devlet kurup, alfabeyi değiştiren Dünyada bunun gibi bir örneği yok.
Antlaşmalarda tercüman meselesi... O dönemde fransızca, ingilizce gibi dilleri bilen harf devriminden sonraki dönemden kat kat fazlaydı.
Çünkü medreselerde dini eğitimler verilse de, Osmanlı döneminde kurulan İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, mimar Sinan Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi gibi üniversitelerde ağırlıklı olarak fransızca ve ingilizce dersleri zaten vardı.
Yüzlerce yıl yapılan anlaşma ve yazışmalarda tercüman sorunu gibi hiçbir sorun yaşanmazken, bu sorunun bir anda ortaya çıkması bu gerekçenizi de çürütür
Soran+1 yılOkuma yazma oranı %90 mıydı? Yapmayın allah aşkına... Biraz objektif okur musunuz. Matbaalar iş yapamıyormuş iş. Ve iyi araştırırsanız Osmanlıda yaşanana Tercüman olaylarını görürsünüz. Ha birde çok yanlış bir kaynağa bakmışsınız sanırım çünkü Osmanlı kendi tercümanını kendisi yetiştirmiyordu birçok dönemde, Rumlar, Ermeniler gibi azınlıklardan çıkan çevirmemler çalışıyordu Tercümanlık bölümünde.
Cevap sahibi+1 yılHarf devrimi olunca herkes bir anda şakır şakır ingilizce almanca fransızca konuşmaya mı başladı?
Devrim yapılınca yöneticiler bile okuma yazma bil (e) miyordu, onlara bile tercüman lazım dı, hatta İnönü bile bunun için çevirmen tuttu, çoğu öğrenemeden gitti.
Soran+1 yılBu sunulan gerekçelerden biri. Sonuçta devrime ihtiyaç duyulmuş devrim işe yaramış mı yaramamış mı bu ikinci bir başlık.
Cevap sahibi+1 yılLozan da milli şefimiz önüne konulan maddeler...
Bir kağıda bakmış bir de kaleme, zaten bişey anlamıyorum diyerek basmış imzayı bizim ki, işe yaramış mı?
Soran+1 yılSevri de mi böyle yaparak kabul etmemiş bu şef 😊 Sevri imzalasak daha mı iyi olurdu arkadaşım? Yoksa Lozanı imzalamayıp savaşmaya devam mı etmeliydik? Önerin nedir o zaman merak ediyorum 😊😊
Cevap sahibi+1 yılLozan imzalanınca savaş bitti mi yani.
Estağfurullah benim ne önerim olabilir, büyüklerimiz öyle karar verdiyse ona uymak boynumuzun borcu. Değişecek dedilerse değişecek, hatta yarın birgün biri çıkıp ben bu alfabeyi beğenmiyorum Japon alfabesine geçiyoruz dese yine itiraz edemem yargılayamam!
Onlar bizim için en iyisini düşünür ve yapar 😉
Soran+1 yılBen her şeyi savunan birisi değilim, lütfen böyle konuşmayın. Sadece böyle olduğunu düşündüğüm şeyleri savunuyorum. Yapılan bir yanlış yok demiyorum. Ve üslubum sizinki gibi değil.
Cevap sahibi+1 yılBenim üslubumda sert veya hakaret eden bir uslup yok gayet sorunuza medeni şekilde cevap verdim biraz ironi yaptım o kadar.
Siz doğru düşündüğünüzü savunuyorsunuz, ben doğru olanı savunuyorum. Sanırım farkımız burda.
Kötü en büyük yanlış
110 Yorumla
Soran+1 yılAçıklama?
Soran+1 yılÖğrenmek yasak değil ki😊 Öğrenin okuyun😊 Yanlış anlamaşsanız bende yorumumu belirtmek isterim?
Soran+1 yılYo değişen şey konuşma dilinde değil😊 Zaten hep böyle konuşuyormuşuz. Osmanlıca arap harflerle, harekesiz konuşma dilinin yazılması. Arap harflerinde konuşma dilimizde olan harfler yok, haliyle öğrenmek zor oluyor. Yani şöyle anlatayım mesela ötmek yazmak istiyorsunuz bunun için vav harfini kullanmak gerek, ö karşılansın diye, ama vav harfini kullanınca başka kelimeler de anlaşılıyor mesela otmek, otmak, ütmek, utmak... gibi
Soran+1 yılArapçayla Osmanlıca farklılar
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat