Peki insanlar neden yaşadıklarına dayanamayıp intihar ediyor?
Ayeti inkar etmek de olmaz.
Ayeti inkar etmek de olmaz.
İnancini kayıp etmicen.
İntihar kolay alınmiş bir karar olmasada yinede kolaya kacmak.
Bazen nefes almakta zorlanırsın
Bazen kalbin acır bicak saplanmiş gibi
Bazen sırtında yük his edersin git gide ağırlaşır
Ama bu ne son acın olcak nede eminim ilk derdinde değil düşün neler atlatığını. Belki azda olsa yardımcın olur.
Dua etmek iyi gele bilir.
Atlatcan bu durumu emin ol ama unutmaki yine değişik bir durum ola bilir.
Veya düşünceni değiştir yani buda faydalı oluyor.
Durumu kabul etmekte belki iyi ola bilir. Kendi kendini anlamaya caliş veya seni taniyanlara sor coğu zaman seni taniyanlar daha net görürler.
Akıl sağlığı yerinde değil, psikolojik sorunları vardır diyenlere hitaben soruyorum, o zaman neden günah? :/
" Hiç akıl etmez misiniz?, Hiç düşünmez misiniz?" -Kuran-ı Kerim
Azizim, bu ayetin tefsiri şudur kanımca,
Allah kimseyi imtihan etmek için çekemeceği yükü yüklemez.
Zira, kulun başına gelen iyilikler Allah'tan, kötülük ise kendi elleriyle işlediklerindendir. Bu da diğer bir ayetle sabittir, (Şûra / 30)
Yani intihar edenler, Allah'ın ona yükledikleri yükten dolayı değil, kendi elleriyle ettiklerindendir diye yorumlayabileceğimiz gibi, konuya şu perspektiften de bakabiliriz,
"Ölüm de bir kurtuluş ve yeniden doğuştur"
Kolaya kaçmakta diyebilir miyiz, yani sabretmeyi bilmiyoruz bence. Yani mücadele edip üstüne gitmektense, direk bu işi bitirmek olur mu şöyle bir örnek vereyim.
Bir oyun oynuyoruz, oyunu bitirenler var yani elbet bitecek, oyunu yapan insanlar, bitirilmeyecek bir oyun yapmamışlar, ancak biz iki üç bölüm geçemeyip game over olduk diye, oyunu silip işi kökten bitiriyoruz, bitirmek yerine, işte bu olmamalı ☺
Ya şöyle diyelim abi o konudada, şimdi mario biliyorsun demi, üç tane kapı çıkıyor. Sen hangi kapıyı seçersen, hareketini nasıl yaparsan, nasıl yaşarsan öyle bir nehirde kayboluyorsun, o üç kapıdan istediğine giriyorsun ona göre bir bölüm çıkıyor. Yani herkes yaşadığını kendisi hazırlar maalesef bu kabul edilmek istenmeyen bir gerçek ☺
Abi şöyle söyleyeim, lehvi mahfuz diye bir şey var yani kader şu şekildedir. Allahın bilgisi sonsuzdur ancak onun bilgisi normal bizim bilgimiz ile aynı değil yani "bilgi" kelimesinin kapsamı bizimle aynı değil.
1- Gece-gündüz, mevsim değişikliği, yeme-içme zorunluluğu gibi şeyler insanın kesin ve değişmez kaderidir, kanundur. Ancak kişinin kendi iradesi ile değiştirebileceği şeylerin yapılması konusunda Allah o meseleyi kişi iradesine bırakmıştır.
Yani şöyleki, oğlu öldü diyelim, eğr bunu Allah yaptı dersek ona zalim sıfatı yerleştirmiş oluyoruz. Ancak oğlunun ölmesinin binlerce sebebi olabilir, başkalarının hatası yüzünden de ölebilir ancak bunu başkasının kendi iradesi ile yaptığı bir iş sonucunda öldüğünü söylemeliyiz yani kaderinde o yok kişinin sadece o zamanda oradan geçtiği için başkasının yaptığı şeyden etkilenmesi demeliyiz. uumarım anlatabilmişimdir yani kader kavramı anlıktır, şu an ben bunu yazıyorum bu benim iradem içinde, kaderde oldugu için değil yani
İnşallah anlamışsınızdır, biraz ağır bir anlatım olmuş olabilir ama bu şekilde, rica ediyorum, çook iyi geceleriniz olsun abi...
Çok teşekkür ederim eig için. ☺
Cevap
28Cevap
Söz konusu ayet: Bakara Suresi 286. Ayet;
Lâ yukellifullâhu nefsen illâ vus’ahâ lehâ mâ kesebet ve aleyhâ mektesebet rabbenâ lâ tuâhıznâ in nesînâ ev ahta’nâ, rabbenâ ve lâ tahmil aleynâ ısran kemâ hameltehu alellezîne min kablinâ, rabbenâ ve lâ tuhammilnâ mâ lâ tâkate lenâ bih (bihî), va’fu annâ, vagfir lenâ, verhamnâ, ente mevlânâ fensurnâ alel kavmil kâfirîn (kâfirîne).
Allah kimseyi gücünün yettiğinden başkasıyla mükellef kılmaz (sorumlu tutmaz). Kazandığı (dereceler) onundur ve iktisap ettiği (kazandığı negatif dereceler) de onundur (sorumluluğu onun üzerindedir). Rabbimiz! Şâyet unuttuysak veya hata yaptıysak bizi aheze etme (sorgulama). Rabbimiz, bizden öncekilere yüklediğin gibi bizim üzerimize ağır yük yükleme. Rabbimiz, takat (güç) yetiremeyeceğimiz şeyi bize yükleme. Ve bizi af ve mağfiret et ve bize rahmet et (Rahîm esması ile bize tecelli et, rahmet nurunu gönder). sen bizim Mevlâmız’sın. Artık kâfirler kavmine karşı bize yardım et.
Bu biraz inançla alakalı.. Imani zayıf insan böyle düşünüyor. Benimdr sık sık düşünmüşlüğüm olmuştu geçmişte. Bazi insanlar güçsüz aciz görünmeyi seviyor o kadar.
Allah her can sahibini, onu güçsüz düşürecek veya sıkıntıya sokacak herhangi bir şeyle yükümlü tutmaz. Bilakis, gücünün yettiği ile mükellef tutar. Kişinin yaptığı hayır kendi lehine, şer de kendi aleyhinedir.
İnsanlar bu gerçeği iyi değerlendirseler, sabretmesini bilse, iradelerini hırpalayıp zaafa uğratmasalar ve en önemlisi birbirlerine yük olmasalar, hepsi de yüklerini rahatlıkla taşıyabilecek ve bu imtihan meydanından yüzlerinin akıyla ayrılıp gidecekler.
Bu akil sahipleri icin gecerli tabi. Canda bedende Allahın bize emaneti emanete en guzel sekilde sahip çıkmak gerek. Akil ihsan etmediklerinide bundan muaf tutmamıs zaten 😊
dayanamayıp intihar etmek değil o. bak çok varlık felsefesi odaklı bak. dayanamayan kendi iradesi dışında bir şekilde sona erer. mesela çatlar diyelim. puff diye yok olurdu. ama intihar kendi kendine ikna olmak, bir karar vermek. dayanamadığına inanmak yani.
burdan bakarsan, dayanmak dayanmamak zaten aktif eylemler.
yasak günah etik kavramları dışında yorumluyorum. şimdi psikoloji bir algı meselesi. beyin zaten hormonal etkilerden şundan bundan bir şeyleri olduğunun dışında algılanabiliyor. psikolojik bir durumda da sanması, belli bir psikolojiyi kabul etmesi çok muhtemel.
duygusal olarakevet, taşıyamıyor gibi oluyorsun bazen. o zaman ben de zerre mantık filan dinlemem. ama bir günümüz bir günümüzü tutmayabiliyorsa, bence taşıyamamak da yalnızca bir yanılgı.
Nefs kelimesinin anlamı bizim bedeni ve ruhen istek ve arzularımızdır. Bu zamanla anlam daralmasına neden olmuştur ve bugün nefs dinen kötü istek ve arzularımız olmuşdur.
Bu kötü istek ve arzuların sonunu düşünerek bundan vazgeçeriz ancak mesela tecavüz etmek sonu ne olacak toplum içinde sen bir tecavüzcu coskunsun artık ve seni aralarında istemiyecekler iki dinen bir günah girmiş olacan üç kızın geleceğini yok edicen... Bu bedeni bir istek ve arzudur sonu düşünüp kendine çeki düzen verile bilir. İntikam ruhen bir istektir içinde biriktirdiğin duygu bunu bastırmak için sonu seni. İçin sadece iki günlük rahatlama olcak sonra pismanlık duygusunu bastırmak kendine "ben haklıyım bana bunu yapmıştı hak etti " gibi kendimizi teselli ederiz.
Bu ayet teselli etme amacı taşıyor büyük bir dert olmadini ve inancına bağlı kişilerin bu derdi atlaticani belirtmiş.
Sabır bunun için var zaten insan insana hep Allah peygamber sabrı versin der neden? Hiç düşündünüz mü? Efendimiz babasız doğuyor annesiz büyüyor dedesi ölüyor amcası ölüyor hep başında bir acı bir sıkıntı ve hep bir kimsesizlik ki bence bu sebeple Allah kimsesizlerin kimsesidir derler bu sebeple insan yanlız değildir efendimiz o küçüçük halinden ölünceye kadar nwler çekmiş örnek almamız için anlatılıyor bir çok şey ama malesef bizlerin kimseyi dinlemeye tahamülü yok değil mi😞
Çünkü Cenâb-ı Hakk'ın verdiği sabır kuvvetini yanlış şeyler için harcıyoruz abi. Baktığımız zaman dünyada en ağır eziyetleri peygamberler çekmiş. Ama bırak intihar etmeyi, şikayet dahi etmemişler. Bunun en güzel örneği sabır timsali diye bilinen Eyyûb peygamberdir.
Şayet başımıza gelen felaketler katlanılmayacak cinsten olsaydı ilk önce O pes ederdi.
Bu bir anlık bir nefsi bir durum bir defa denedim çok pişman oldum hemen tövbe istifar ettim umarım allah af eder.. düşünsene o zaman olmuş olsam şu an bu hayatim olmayacaktı.
Şüphesiz ki Allah her imtihanın sonunda bir yol açar sabrın sonu harbiden selamet
İntihar edenleri anlamadım anlamayacağım.. Zayıflıktan başka bir şey değil. İnsanlıkta öyle bir güç var ki her şeyi yapabilir, her sorunun altından kalkabilir. İntihar edenlerde ya da meyili olanların tamamında sadece inanç eksikliği gördüm. Neye taparsa tapsın ama birşey inancı olsun bence.
fazla büyük konuşuyorsun, umarım başına gelmez.
Onlar fazla sanıyor. Benim başımdan neler geçti neler şimdi intihar etseydim kaldıramadı diyeceklerdi ama intihar etmedim ve kaldırabildiğimi gördüm, gösterdim... Onlar da o yükü kaldırabilirdi lakin neflerine yenik düştüler.
Kaldıramıyorsa nefsine yenik düşüyor. Allah'ın var olduğu kadar şeytan da var. Kimi Allah'a inanıp üstesinden gelir kimiyse şeytanın "Allah sana ağır yük verdi" demelerine inanıp şeytana uyar.
Allah herkese kaldırabileceği yükü verir lakin Allaha mı, şeytana mı inanmak insanın elinde.
“Allah hiçbir nefse gücünün yettiğinden fazlasını yüklemez.” doğru bir söz ama intihar edenler oluyor. Allah intihar edenlere de kaldırabileceği kadar yük yüklüyor fakat o kişi çaba göstermiyor, nefsine uyuyor ve intihar ediyor.
psikolojisi yerinde olmayacak kadar kafayı yiyor günah oldugu bile aklına gelmiyor. bende bu dereceye yakın şeyler yaşadım Cidde'n çok zor kaldıramıyorum
Gerçekten Müslüman olan birisi bu ayeti bilerek intihar etmez abi. Artık dayanamıyorum en iyisi kendimi öldüreyim de cehennemde yanayım demez. Ne kadar kötü 1 hayat yaşasak da cekecegimiz acı en fazla 70 yıl sürüyor. Keza birini intihar noktasına getiren yüzde 90 kendi hataları ya da yine 1 İnsan oluyor , Bunun kabahatini Allaha yüklemek egoistik 1 durum bence
Akli meleklerini yiririyo o an yaptıklarından sorumlu olmuyo genelde 5 gün önce benim arkadaşım oguzhan kalogluda intihar etti sevgilisi ondan ayrıldığı için
Allah razı olsun
Allah kulunu en sevdiği kişiyle sınar hz yakubun hz yusufa olduğu gibi seneler boyunca ayrı kaldılar bu bir sınav dunyasidir allaha sabır ve tevekkül siginacaksin allaha tüm benliginle kalbinle siginacaksin intihar eden insanın iman gücü zatiftir allah ile olan bağını koparmistir ve malesef nefsine yenik düşüp bu olaya basvurur
Allah kimseye kaldıracağından daha fazla dert yüklemez ama intihar ederse cehennemde yanar.
insanlar potansiyellerini bilmiyorlar
Allah veriyor mücadele etsin istiyor ama kişi iyice içine kapanıyor sonrada kendine yeni bir sorun çıkartıyor ve işin içinden çıkamıyor
birde akıl sağlığı bozuluyor nasıl ki beden sağlığı bozuluyorsa öyle
Kadeşim intihar edenlerin kalpleri Allah ı zikredip doymamıştır kalbine iman nuru girmemişse dünya nimetleri bir süre sonra sıkıcı gelir çünkü insan durmak bilmez daha fazla ister ve bir yerden sonra bunalır çıkmaza girer bnim yorumum budur
Sırf sevgilisinden ayrıldığı için veya aşk acısı çektiği için intihar edenler de dahil mi buna?
İntihar eden kişi ayeti inkar etmiş olur otomatik bu yüzden cehenmenlik diye zan edilebilir
Ayeti inkar ettiği için
Ayete inanç ı sağlam olsazaten intihar etmez
Bunu ben iradesizlikle bağdaştırıyorum. Dünyada çok zor şartlar altında yaşayan o kadar çok insan var ki. Ve eminim ki gerçekten gücümüzün yettiğinden fazla dert verilmiyor
Ona pes etmek deniyor da ondan..
Az daha sabretse düzelecek herşey..
Umutsuzluğa düşüyor..
Yoksa dayanabilecek gücü var, fakat o bunu denemiyor..
#Vesselam
gücü yettiği kdr yük yükler demektir aynı zamanda bu. sen şuurun yerindeyse karı kız yüzünden para sıkıntısı yüzünden intihar edeceksin birde burada felsefe yapacaksın.
Imani zayif olan insanlar böyle düsünür. Herseye herzaman sükretmek ve dua etmek gerekir hayat iyide gecse kötüde gecse Allahin bir bildigi vardir isyan edip intihar etmek zayifliktir.
Allah o ayeti güçlü kulları için indirdi, sorgulamak ne haddimize. Zayıf olanlar bir nevi defolu mallar oluyor, ölünce geri iade edilmiş oluyor zanımca.
O insan o an bir sekilde olecek ama dayanamiyorum artik deyip intihar ediyor.😔😔
allah bizle dalga geçiyo heralde.
Yarattıysa isteklerimizi karşılamak zorunda
@Sunset34 ulan bişeyide özgürce söyleyemeyecekmiyiz sizene be sizene? Bişeyede muhalefet olmayın ak
Doğru Olduğunu Düşünüyorum Ve Başıma Gelenlere Sabır Ediyorum, Her Kul Kaderini Yaşamakla Mükelleftir
Eceli gelmiş herkes bir sebeple ölür onlarında ölüm sebepleri psikolojiktir ve Allah almiistir canını
@myliifee5 o kadar incesine bir yorumum yok
İmanı sağlam olan insanın intihar edeceğini düşünmüyorum.
Allah bizi bir şekilde sınıyor fakat sonrasında bizleri daha güzeliyle karşılaştırıyor.
Uzun düşündürücü bir soru ama her sorunun mantikli cevabı var senin bu soruyu sorman kadar mantıklı cevaplar
İnsanlar, basit yolu seçenler ve zorluklara göğüs gerenler olarak ikiye ayrılır.
Allah onlara yaşadıklarına sabredecek gucu vermis fakat bunu kullanmak çaba istiyor
Işte hayat sınavı orada başlıyor. ... ya geçersin ya da çakarsin sınavdan...
Bence durum nefsine yenilmekle alakalı. Aslında dizginleyebilsek nefsimize hükmedebiliriz.
Nefsine ve şeytana uymak denir buna. sonuçta isyan etmek nefsine uymak şeytanın işi.
kolay olanı seciyolar bence ölümde bir kurtuluş sonucta insanlar dayanamadığından değil dayanmak istemediğinden intihar ediyor
Allah insanların yaşam boyunca yaşayacakları şeyleri tefsir ve tevil eder
Bazı durumlar olur kendine engel olamazsin ama bu yinede insanın iradesine bakıyor
Doğru bir söz, rab bize gücümüzün yettiği kadar yükler.
Allah herkese kaldırabileceği kadar dert verir Ben öyle anladım
şeytana nefse kendini kaptırırsan yoldan çıkarsın
nefs firavundur
doyurma başına kral kesilir
O zaman aklı baştan gidiyor sorumlu değil
Cunku boyle birşey yok
Şeytanın gazına geliyorlar
Kaçmak kolaydır savaşmayı beceren pek olmaz
Belki sonu o şekildedir olamazmı
Kolaya kaçmaktan başka bir şey değil.
imtihanı kaybedenler işte onlar
bugün ciddi ciddi intiharı düşündüm
Doğrudur 🌺
Demek ki yüklüyor
Ayet, insanın sorumlu oldukları şeyler için.
İradesi düşük
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar