Kaderin esas anlamı Allah’ın, olmuş olacak her şeyi bilmesi demektir. Dikkat edersek insan iradesini yok saymıyor. Bilmek ayrı yapmak ayrıdır. Bilen Allah’tır, yapan kuldur.
Bizim kaderimiz geçmişte yazılıdır. Buradaki ince nokta, Allah öyle yazdığı için yapmıyoruz; biz yapacağımız için Allah biliyor. Zaten Allah’ın geleceği bilmemesi düşünülemez. Bilmese veya bilemese yaratıcı olamaz. Bu konuya bir misal verelim?
İnsan kendi kaderini kendi mi belirler, yoksa Allah tarafından mı belirlenir?
Kader : Allah (c. c) sonsuz ilmi ile geçmiş ve geleceği bilip levh-i mahfuza yazmasıdır. Izdırari kader ile İhtiyari kader vardır. Nedir bu? Mesela nerede doğacağımız , boyumuz saçımız , ailemiz vs. bunları biz seçemeyiz ve bunlardan sorumlu değiliz. Diğeri ise kendi irademizle seçtiklerimizdir. Mesela ben bir filmi izlesem sonra arkadaşlarım ile birlikte izlesem ve desem ki adam şu sahnede ölecek ve o sahnede ölse ben dediğim için mi öldü yoksa önceden izleyip bildiğim için film öyle olduğu için mi öldü? Kader budur işte.
Peki bişey soracam sence kader bir mıdır? çünkü benim bildigin insanın kaderi bir değildir her insanin kaderi farklıdır ve Kader değişebilir de Neden o zaman Böyle bir cümle kullanılmış insanın kaderi birdir sadece yollar farklıdır yol ne oluyor yani onu da anlamadim? Eski erkek arkadaşı⁸m cezavinde yüzük taktığını söyledi bende dedim ki benden sonra 2yilda nasıl birini sevip evlenebildin dedim oda bana dediki Rahmetlinin kızıyla böyle uygun görmüş bizi layık görmüş dedi Bende. Neden bile demicem susmak daha mantıklı geliyor hayırlısiyla bakmak lazım dedim oda bana dediki Susmak Bazen en güzel cevap İnsanın kaderi birdir sadece yollar farklıdır susmak kadere olan en güzel cevap çünkü tevekkül Allah'a" ben bu cümlede bir şey anlamadım Kader yol Tevekkül anlamını açıklayabilir misiniz?
Peki bişey soracam sence kader bir mıdır? çünkü benim bildigin insanın kaderi bir değildir her insanin kaderi farklıdır ve Kader değişebilir de Neden o zaman Böyle bir cümle kullanılmış insanın kaderi birdir sadece yollar farklıdır yol ne oluyor yani onu da anlamadim? Eski erkek arkadaşı⁸m cezavinde yüzük taktığını söyledi bende dedim ki benden sonra 2yilda nasıl birini sevip evlenebildin dedim oda bana dediki Rahmetlinin kızıyla böyle uygun görmüş bizi layık görmüş dedi Bende. Neden bile demicem susmak daha mantıklı geliyor hayırlısiyla bakmak lazım dedim oda bana dediki Susmak Bazen en güzel cevap İnsanın kaderi birdir sadece yollar farklıdır susmak kadere olan en güzel cevap çünkü tevekkül Allah'a" ben bu cümlede bir şey anlamadım Kader yol Tevekkül anlamını açıklayabilir misiniz?
İnsanlar isyan edecek ama yine aynı örneği vereceğim. Bir dağ düşünün. Üzerinde tek bir yay var ve siz o dağa tam tepeden bakıyorsunuz. Fakat o da ne? Dağın her iki tarafından son hızda birbirlerine doğru gelen iki tren var. Siz onların dağın tepesinde çarpışacaklarını görüyorsunuz fakat onlar eğimden dolayı göremiyorlar. Ve çarpıştılar. Sizce burada kabahat kimin? Daha önce çarpışacaklarını gördüğünüz için sizin mi, yoksa son hızda tek bir rayın üzerinde konrolsüzce yola çıkan makinistlerin mi?
Insan bir şeylerin olmasını oturup beklemiyorsa veya yalnızca Allah'tan yardım isteyip öylece durmuyorsa kendisi belirler. Bu da insanın hayatındaki başarıları, evleneği kisiyi, çocuklarına sunacağı imkanlar gibi olayları değiştitebilir. Yani tüm bunları değiştirme gucü bir insanda mevcut. Gelecek dediğimiz kavramı biz kendimiz çizeriz. Bunun dışında kalan olaylar için emin değilim. Misal nasıl öleceğini belirleyemezsin.
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
11
Cevap
30
Cevap
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Bence ALlahin yazdigini yasiyoruz Kendimden ornek cik calistigim halde lisede caliskan oldugum halde uni kazanamadim aof okudum caliskan oldugum halde ogrenmenler severdi caliskanim diye Sonra is ariyorum is bulamiyorum istemedigim halde evkiziyim Baskalari hayatima mudahale ediyor Diger kardeslerim uni kazandi memurlar Bu hak mi kader mi Ben mi bu yolu sectim bende memur olmayi isterdim Biri bana sorsaydi inan bu dunyaya gelmeyi istemezdim
aslında uğraşsanda uğraşmasanda o akıntı seni götürüyor gitmen gereken yere. hava alanında yürüyen zemin var onun gibi düşün. adım atsanda atmasanda başından sonuna ulaşıyorsun. büyük çoğunluk uğraşmak çabalamak adına akıntıya karşı kulaç atmaya çalışıyor. olmaz bu ne yapsan olmaz istediğin kadar usta yüzücü ol tükenirsin.
Kişilik & Karakter konusunda 15,7b cevap paylaştı.
hepımızın bu hayatta yasayacagı bir KADERİ var ama bazende kendı kaderımızı kendımız etkıleyebılırız bazıları kaderınde belkı olmayan ıntıharı secer veya baska yolu ızler bu kader degıldır bana göre cunku isra suresı 13 ayet te BİZ HER İNSANIN KADERİNİ KENDİ CABASINA BAGLI KILDIK der sırrın sahibi
allah her şeyi biliyorsa neden bizi yaratmaya ihtiyaç duydu? zaten her şeyi biliyordu. ama neden durduk yere insanları yaratıp sınava tabi tuttu ne gerek vardı ki? bu konular çok karışık geliyor bana. soruna gelirsek bence yazılı olan kaderimizi biliyordur ama ne yapacağımızı bilmiyordur ki sınav olmuş olsun 😝
İnsanlar seçimlerini kendisi yapar kaderlerini kendileri belirlerler. Yüce Tanrı bizim ne tür seçimler yapacağımızı önceden bilir. Hayat bir kitap gibidir, Ama hayatı yaşayan kişi yazar olur ve sonunu kendisi belirler.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Kareli kaldırım taşlarında yürümek gibi düşün. O kaldırımda çizğilere ister basarsın ister basmazsın, ikisinde de yürümeye devam edersin.
Varacağın nokto bellidir faniliğin bittiği an. Yürüyeceğin yolda bellidir... ama nasıl yürüdüğün senin elindedir. Hava şartları dış etkenler diğer yürüyen insanlar hepsi etkiler ama bu yolda yürümeni.
Doğumundan ölümüne allahın kullarını ve ne yapacaklarını bildiği şüphesiz gerçek bu kaderi yazan allah onu değiştirecek olanda o bizler sadece düz bir yolda yürümekle mesulüz önümüzde bir çok engeller olacak hastalık olsun ölüm olsun acı keder vs vs bunlar dayanıp şükredebiliyormuyuz diye yapılan sınanmalar bu sınavdan başarılı çıkmakta var pes edip umudu kesmekte o yolda başı boş inançsız yürümekta karar gene insanın taa ki ölüm gelinceye kadar
İnsanda iki türlü irade vardır Külli irade: Doğmak ölmek gibi Allah'ın kader olarak her insana yazdıkları Cüzzi irade: Her insanın kendine ait düşünce yetisiyle oluşan hareket ve davranış seçimler bütünü
Hangi aileden , Ne zaman nerde nasıl Hangi tipte dogacagimiz ve aynı şekilde olecegimiz hariç tüm yaşantımızi kendimiz belirleriz veya bazı insanlar belirler. Kötü şeyler yasdigimizda bunun kabahatini Allahta aramak çok yanlış
Önünüzde 5 farklı yol olduğunu düşünün. sizler bu yollara girdiğinizde varacağınız noktayı yaratıcınız biliyor. Ancak hangi yolu seçeceğinizi tamamen özgür iradenize bırakıyor.
insanlar kaderini kendisi belirler bir kaç şey haricinde her şeye kendisi karar verir. Allah önceden bizim ne yapacağımızı zaten bildiği için kaderimizi alnımıza yazmıştır.
Bizi kaderimizi yaşatan aklımızdır iyi de yazılmıştır kötü de bunu sen belirlersin. Eğer ki kaderini yasıyorsan sadece akıl neden verilimştir insana. Düşün ve kararını kendin ver diye.
Kişilik & Karakter konusunda 13,6b cevap paylaştı.
Kaderi insanlar yanlış biliyor; Kader; Allah sizin nası yapacağınızı bildiği için öyle yazmıştır Yani Allah önceden yazmıştırda siz ona uyuyormuşsunuz gibi değil Herşey sizin elinizde irade
En İyi Cevaplar