Mesela İtalyan marka #Kiton'un erkekler için üretmiş olduğu bir kaban. Dış kısım %98 pamuk, %2 elastan; yakaları ve iç kısmı ise kürk. Hangi hayvanın kürkü kullanıldı bilmiyorum; ama büyük ihtimalle tilkidir.
Şimdi kürklü kıyafetlerin üretilmesi için hayvanların öldürülmesi gerekir. Bu durumda hayvanlar modaya kurban gitmiş olur.
Fakat deri kıyafetlerde hayvanlar modaya kurban gitmez. Mesela #İtalya'da 2 yaşını dolduran bir kuzu kesilip yenir. #Fransa'da ise 3 yaşını dolduran bir kuzu yenir. Onlara göre kuzu etinin en lezzetli olduğu yaş aralığı bu.
Bu durumda hayvanların öldürülme amacı gıda oluyor. Mezbaha ve kasaplarda kesilen hayvanların derileri yenmeyeceği için çöpe gitmesi yerine tekstil firmalarına gönderiliyor ve tekstil firmaları da bunlardan kıyafetler tasarlıyor.
En basitinden kurban bayramlarında kesilen hayvanların derileri de tekstil firmalarına satılır. Bunlardan; mont, pantolon, ayakkabı, kemer ve çanta kıyafet ve aksesuarlar üretilir.
Bir de timsah derisini kullananlar var. Elbette timsah eti yenmez. Bu durumda timsahların öldürülme amacı moda oluyor. Timsah derisi de ayakkabı, çanta ve kol saati kordonunda kullanılır. Bu sebeple birçok çanta ve kol saati firması hazırladığı ürünlerin çoğunda kol saatini tercih eder.
Hayvanların moda için kurban edilmesine karşıyım; ama asıl amacı gıda olan ve etinden faydalanılan hayvanların kesilip derilerinden kıyafetler üretilmesine karşı değilim. Neticede derileri tekstil firmalarına satılmasa çöpe gidecek.
Her türlü o hayvanlara eziyet ediliyor bunları alanlar değil kapitalist sistemin bir parçası olmak zorunda bırakılıyorlar yani o kürkü isterse kimse almasın yine o hayvanları öldürmek, tecavüz etmek, boyunlarından tutup oraya buraya sürüklemek için milyonlarca nedeni var bu sistemin insanoğlunun olduğu her yerde zulüm vardır nedenli-nedensiz fark etmez zaten vicdanı olan o hayvanları da 4 duvar ardına mahkum etmez onlar için bir yaşam alanı kurmaya çalışır diğerleri ye kürküm ye, ayy medeni olduk köpeğimiz var düşüncesi taşır hepsi aynı mizah bana göre.
Lüks bir Kürk firmasında çalışıyorum. Çalışan elemanlarımızın çoğu bundan habersiz, anlattığımda 20 senelik mesleğinden soğuyan kadınları gördüm. Şok odaları var, odaya kapatılıp öldürülüyorlar, şok odasında öldürülmelerinin sebebi tüyleri şok esnasında havaya kalkıyor ve canlı kalıyor.
Kürk giymek bir canlının acı çekişine göz yummak değil "bence".
**
Ha öyle düşüneceksek; dün yediğim fırında tavuk, bugün yediğim tavada balık, 2 gün önce marketten indirimden alıp buzluğa dizdiğim kuzu-dana etini düşününce en büyük cani ben oluyorum sanırım.. Biz oluyoruz..
//
"Parası yok olsa kürk alır" bu lafın bir çok insan için geçerli olduğunu düşünüyorum. Ama milyonlarca dolarım olsa yine kürk almam.
Ama şunu da ekleyim. Biz vejetaryen ya da vegan olmadığım sürece "hayvansever" değil "hayvanseçer" olmaya devam edeceğiz..
İkisi aynı şey değil. Bir balıktan tavuktan inekten protein vitamin alırsın Allah bunları bizler için sunmuş. Ama bir tilkinin kürkünü giydiğinde hiç bir şey elde edemezsin! Vücuduna bir katkı sağlamaz! İkisi aynı değil her şeye karşıt cevap vermek yerine artık gerçekleri görün!
Şöyle düşün ; Sen koyun eti yiyorsun. Koyun kürkleri var piyasada. O koyun kesilse ve sen onu yesen sıkıntı yok. Ama koyunun kürkünü alıp giyseler "canilik"
Ha eğer koyunların kesilmesi Allah tarafından caiz görülmüş, koyun kürklerinde benim açımdan sıkıntı yok diyorsan o zaman da hayvan seçici oluyorsun.
Bu videoyu izleyip insan ağlayabilir. O kadar acı. https://www.youtube.com/watch?v=m9T43nwqJJA Canınızı sıkmak istemiyorsanız açmayın derim bende açmadım şu an. Direk attım :(
Hepimiz caniyiz. Hepimiz hayvanseçer'iz.. Sadece derecelerimiz farklı. Umarım bir gün insanlık yok olur da hayvanlar kurtulur. Eksilediğiniz için de teşekkür ederim.
kürk asla giymem. ne kadar zengin olursam oluyim. hatta yeteri kadar zengin olursam kürklerin üretilmesini engellerim. kürk giyenlerede lanet olsun allah onları bildiği gibi yapsın ve asla onlara merhamet etmesin. o kişilerin hayatları kararsın
En İyi Cevaplar