Matematiğe olan yatkınlık doğuştan mıdır yoksa zamanla çalışılıp geliştirilir ya da doğuştan olup her ne kadar çalışsakta olmaz mı?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Şimdi şöyle diyim ben mesela bir mühendislik öğrencisiyim 3 sene önce lys de matematiği fullemiştim. Bu arada mensa üyesiyim. Mensa dünya üzerindeki en büyük üstün zekalılar topluluğudur. Yani hem zekiyim , hem matematiğim iyi ;D ama çocukluk yıllarımı, ilk okul yıllarımı hatırlıyorum da böyle değildim. Ben zekamdan çok bunu çalışarak yaptığıma inanıyorum. Hem zeka seviyeni bile bilmiyorsun belki sandığından daha zekisindir. Öyle olmasan bile matematiği bırakma derim ben sana hırsla üzerine gidersen eğer başarılı olursun. Ben insanların okulda aldığı eğitiminde onların zeka seviyelerine etki ettiğini düşünüyorum tabi zeka da en büyük rolü genetik faktörler oynuyor ama çevresel faktörlerinde etkisi büyük
Matematik.. zeka kaliten yüksek olsa da , çalıştırmadığın sürece bir faydasını göremezsin.
Matematik geliştirmek demek tecrübe ile olur bu da bol pratik bol çalışmak demek. bir konu hakkında 100 soru çözmek elinin alışkanlığını kazandırır. 500 soru çözmen demek uzmanlık demek 1000 soru çözmek demek artık o konuda bir meditasyon yapıyorsun demek. Bunlarda senin matematiksel zekanın gelişimine katkı sağlar. Ayrıca sadece ilimsel anlamda konu ve sorular değildir matematiksel yetenek. Analiz etme olayıda vardır, bu ufak yaşlarda başlar ve bunun üstüne gidilirse o özellik gelişir. Ve matematik hayatın her alanında var, geliştireceksin kendini devamlı
Bir matematik ogretmeni olarak cevap verebilirim buna sanirim yani benim matematigim her zaman mukemmel degildi.. Ortaokulda hoslanmazdim hatta ne olduysa sonradan oldu 🙄🤗
Yani çalışıp üstünde durarak mı geliştiriliyor cevap benim için çok önemli :) İyi bir tavsiye bana ışık tutacaktır :)
Yani belkide dogustan vardi ben ilgilenmiyordum bilmiyorum. Lisede bir matematik hocam vardi resmen hayrandim ona, matematikle ilgili butun onyargilarimi kirdi. Anladikca ve pratik yaptikca tek keyif aldigim ders oldu, cozdukce cozesim geliyordu. Sonra sinif arkadaslarim bana matematik hakkinda sorular sormaya basladi. O zaman anladim gercekten basarili olmusum diye.
Yani belki dogustan matematiksel zeka vardi ama bunu ortaya cikan kesinlikle lisedeki ogretmenimdi.
Ayrica ben gelistirilebilecegine de inaniyorum tabiki ogrenci bunu isterse :)
Yani çalışmaya devam etmemi tavsiye ediyorsunuz :)
Bence doğuştan bu ya. Beni almıyor mesela doğuştan eksik sonradan da edinilmiyor bir yere kadar düzey geliştirilir sadece
Cevap
33Cevap
Eğer kastettiğin şey ösymnin sınavlarında başarılı olmaksa ortalama zeka yeterli. Yok ben matematik yarışmalarına katılacağım dersen orasını bilemiyorum.
Matematiksel yeteneği zayif biri bile calisarak belli duzeyde matematik yapabilir.
Örn. Üniv sinavini kazacak kadar gibi
Dünyada çalışmadan olan bir şey yok çalışırsan yapamayacağın şey de.
ikisi de var.. Ama doğuştan yatkınlık önemli bir kriter.
Çalışarak geliştirebilirsiniz ama doğuştan ağırlıklıdır
Tamamen de dogustan diyemeyiz. Ama küçük yaslarda beyni o yönde çalıştırıp gelistirmek lazım
doğuştan bence arkadaşım matematiği sadece okulda derste dinliyor kapıyor sınavlara hiç çalışmadan 80 90 alıyor :D
Doğuştan gelen etkisi var ama geliştirmek çok önemli, sonradan kazanılabilir.
zeka doğuştan gelir fakat çalışarak geliştirilebilir.
doğuştan! kendimden biliyorum! hayatınızda hiç 100 aldınız 3kez üstüste hemde?
Doğuştan yatkınlığın yoksa çalışarak yapmak çok zor
bence doğuştandır ben ne kadar çalışırsam çalışıyım olmuyo :D
İkiside önemli bir faktördür ikiside gerekli yani
geometriye basmayan kafam son iki yılda manyak anlar oldu
hayır kendi emek verdi süreç başarabilirsin doğuştan diye bişey yokki.
Beyin fonksiyonlarıyla ilgili, beynin çalışma şekli daha çok doğuştan diyebiliriz.
çalışmakla alakalı 2+2 nedir dediğimde bilmeyen arkadaşım şu an boğaz içinde bilgisayar mühendisliği okuyor
doğuştanla bir alakası yok çalışarak kendini geliştirirsin benim fikrim bu yönde
Her ikisinde sonuçta İnan'a gelişe bilen bir varlık
İlk Okul Hocana Bağlı Ya Küstürür Ya Çoşturur Çünkü Odemden Kalıyor Gnelde
Her şey zamanla öğrenilebilir.
genetik faktörler daha ağır basıyor
Bence 2 türlüde olabilir
Çalışarak kazanılabilir.
Solak olan insanların doğuştandır
Doğuştan tabiki önce yatkın olmak gerek
%20 yetenek
%80 çalışma
çalışarak da kazanılır
Zeka da kas gibi çalıştıkça gelişebilen bir organ