gerçekten üzüldüğüm bir konu yanlış anlaşılmasın üzüntüm sureyeli kardeşlerimize benzetilmek değilde benim ülkemdeki kardeşlerimin tesettüre ihaneti canımı sıkıyor.
Kızlar mini etek giyince, önünde kıvırtınca, tayt giyince öküz gibi bakarsınız, biri tesettüre girince yok efendim arap geleneği yok efendim şu bu. Bırakın abicim bunu ya? avrupa avrupa diyorsunuz. Görüyoruz onların yaptıklarını. Onlar insan değilde, bize ne oluyor arkadaşlar? Bende sevmiyorum çarşafı ama o öyle uygun bulduysa öyle giyinir. Mini etekli kendine onu uygun bulduysa onu giyinir. Bu kadar basit.
8
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
en büyük özgürlüktür bence testtur sen kısıtladıgın kadar görürler seni. daha neyin kargaşası değilmi (ha bide şahsına kötü bişey demedim emoji falan koyunca siz bir atar yaptım ya da dikenli konuştugumu falan sanarsınız )
Çünkü o insanlarımızın ön yargıları cahilliklerini aşmış durumda. Gerek yok ister Suriyeli sansın ister Amerikalı... Biz kendimizden mesulüz Allah'a karşı. Onlara karşı mesuliyetimiz yok.
İt ürür, kervan yürür
6
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
öyleleri varki çarşafı şerife ne diyebiliyor. Allahu teala ıslah etsin
çarşafı şerife dediğin 1900lü yıllarda moda olmuş bir kıyafet biçimidir. o kdr şeref falan yüklemeyin hiç yoktan. türbanlı muhafakar kadınlar için oldukça rahat olduğu aşikar bir kıyafet seçeneği çarşaf. anlayamadığım tek şey siyaha takıntınız saygı duymadığım tek şey yüzünüzü (kimliğinizi) kapatıyor oluşunuz. insan insanı tanımak zorundadır.
suriyeliler ise tamamen farklı bir konu.
2
5 Yorumla
Soran
+1 yıl
suriyeliler tamamen farklı bir konuyke4n o benzetmeleri yapmaları zaten saçma bende katılyorum. çarşaf ahatlıktan mı sanıyorsun sen ya :D yazın ortasındada rahatmı oluyo sanıyosun. rahatlıktan değil genişliğinden vucut hattını belli etmeyişinden. neden siyah evet siyah çünkü en koyu renk olup en gosterişsiz renktir bundan. ve ne güzeldirki tanınmamak zorundamıyım herkese yüzümü göstermeyi :D
sana esen anlamda rahat demedim zaten uhafazakr bir kadının örtünmesi için diğer seçeneklerden daha kullanşlı olduğundan bahsettim. illa muhalefet olucam diye uğraşma.
özgürlükçü bir insanım herkes her istediğini yapmakt aözgürdür ama toplum düzenini sağlayan kurallar vardır. yanımdan hayaletler geçip gitsin? kimliksiz kişiliksiz? ürpertici bu ve tam bir saygısızlık. konuştuğum kişinin selam verdiğim kişinin yüzünü görmek sorundayım. güneş gözlüğüne bile tahammülüm yok. ha döndü poponu konuştu benle ha yüzünü ne anlamı kaldı?
siyah gösterişsiz bir renk değildir. alışkanlıklarına bahane uydurma. siyah islama hristyanlık ve yahudilikten gelme bir alışkanlık. koyu yeşil giy gül kurusu giy bordo giy sokakt hepsi aynı şekilde dikat çekiyor.
allahın selamını vermeyen kulun yüzüne bakmayan çarşaflı, müslüman değildir, net. müslüman kadının tek vazifesi bedenini gizlemek değildir. insan olmaktır önce. insan da ancak insanla olunur. sana hiç bir emir hayalet gibi yaşa kimseye görünme demiyor. sen ister tenezzül edip selam verirsin ister vermezsin ama kimliğini yanından geçtiğin kişiden gizlemek en ala saygısızlıktır.
Allahım yarabbim tanımadıgın çarşaflı sana niye selam versin iyimisin sen. deli gibi yoldan geçenlere selam mı dagıtılır ne değişik zihniyet sahibisin :D sanane arkadaş gizlemek istiyo ve buna devlet karışamıyosa senmi karar veriyosun :D :D yeminle nasıl gülerek yazıyorum şu an :D :D
Herkesin herşeye bir eleştirme kabiliyeti var alırlar ellerine klavyeyi yazarlar dalga geçerler. Aslında eleştirmek dalga geçmek değildir eleştirmek saygı çerçevesinde görüşünü dile getirmektir usluplu bir şekilde. Ne yazık ki sitede bunu anlama kıtlığı var ağzı olan konuşuyor, konuştuğunu sanıyor, takma
3
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
takmıyorum aslında dediğin gibi ağzı olan konuşuyo ama keşke dolu konuşsalar okuduğuma değse
Carsafi serife ne ya? Carsaf rahibe gelenegidir. Onsekizibci yuzyilda osnanli cografyadina moda olarak gelmistir. Ozellikle araplarin agirlikta oldugu bolgelerde giyilmeye baslanmistir. Senin o carsafi serife dedigin hrustiyan giyim tarzini ilk yasaklatan padisah da ii. Abdulhamid handir.
Beyin gelişimini tamamlamamış gerici insanların bu şekilde önyargıyla bakmasına şaşırmıyorum artık. Özgürüz diyip taksimde çıplak eylem yaparlar ama iş çarşafa gelince "laikliğe aykırı" derler.
Anayasanın değiştirilemez 24. maddesi; "Kimse dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz"
@Gelpusypusy bu kafayı anlamıyorum peygamber dönemiyle birebir aynı yaşamaya çalışanlar neden deveye binmez o dönemin her şeyini kullanmazlar iş kadınları köle yapmaya gelince nedese kıyafetler olmazsa olmaz ama jet ski ye binmeye uçağa arabaya binmeye gelince kimse sünnet ya da emir demiyor.
bu gayet açık bir türk asla çöl bedevilerinin yobaz adetlerine uymamalı eğer türkler ve türklerin gerçek islam anlayışı olmasaydı bu gün dünyada ne arap ne de müslüman kalırdı
Niye abicim biz yahudi düşmanıyız onlar hala var? Bırakalım bu olayları. Yok efendim arap deveye binerdi sen niye binmiyorsun. Bırak abicim böyle saçma bir cevap olur mu yahu? Sana mantıklı geliyor mu bu? Çarşafı savunduğumdan değil. Şahsen bende hiç sevmiyorum çarşafı ama kendi içimde saklıyorum. Yok arap geleneği yok şu yok bu yaptığınız yakıştırmalara bak be abicim? Saygılarımla...
İstediğine yorum yap abi benim müdahale etme hakkım yok. Şunu diyorum ben, kullandığın "peygamberimiz o zamanda arabay binmedi sen niye biniyorsun?" Cümlen çok mantıksız. O zamanın aracı oydu şimdinin aracı bu. Dediğin şeyler bambaşka ve alakasız şeyler. Herkesin istediğini giyinme özgürlüğü var bu ülkede. Nasılki antalyada südyeni çıkarıp güneşlenen olabiliyorsa, istanbuldada çarşaflı dolaşabilir. Kimse 1 laf atamaz normalde. Ama atılıyor nedense.
@Gelpusypusy bunu neye dayanarak söylüyorsun abicim? Ne biçim yorumdur bu yahu? Senin şimdi yahudiden ne farkın kaldı? Hani onlarda aynı yorumu yapıyor?
@Gathom eğer gerçekten bilmek istiyorsan ben araştırdım aşağıdaki yazdıklarımı. oku ve yorum yapmadan önce araştır.
hem islami kaynaklar hem tarihi kaynaklar gösteriyor ki arap yarımadasından islam öncesinde çok çeşitli dinlerden insanlar yaşamaktadır. kabe butun dinlerden sunaklar, putlar dini simgeler barındırıyordu. islam gelene kadar kardeş kardeş geçiniyorlardı. kimse dini için ya da dinini yaymak için kılıç kullanmıyordu. tabi şimdi muslumanlara zulum yapıldı diyeceksin. muhammed insanların dinleri ile dalga geçti aşağıladı. insanlar karşılık vermedi. buyuklere saygılarından dolayı önce gidip amcasına durumu anlattılar. değişen bir şey olmadı yine gittiler. bu sefere ya "sen muhammede çeki duzen ver ya da biz artık daha fazla katlanamayacağız." dediler. bunun uzerine hicret başladı. hicret başında 80-90 tane musluman vardı. bazıları duzenlerini bozmak istemedi "biz diğer dinlere karışmayalım onlar da bize karışmaz diye dusunduler." zorla hicret etmelerini istedi muhammed.
@Gelpusypusy Peygamberimizin hayatını okuyorum dediklerin kısmen doğru fakat yorumlaman yanlış. Kabede putların olması insanların puta tapması açık bir şirk ve peygamberimiz insanları şirkten alıkoymak istiyor. Bunu da Allah ın peygamberimize indirdiği emirler ile yapıyor. Şimdi sana soruyorum insanlar sapmış olsalardı ve sen doğru olanı bilseydin insanları yanlıştan vaz geçirmeye çalışmaz mıydın? Oysa o da herkes gibi putlara tapmaya devam edebilirdi fakat birisi bu yanlışa dur demeliydi. Allah hakikati arayana doğruyu apacık gösterir fakat uygulamak veya uygulamamak o kişiye kalmıştır. Ayrıca hicret konusunda zorlama yok aksine Hz. Muhammedin yakın çevresi mekkedeki zulümlerden bıktığı için hicret etmeye can atıyordu.
Kur'an'da çarşaf-ı şeriften bahsedilmez. Kur'an'da tesettür sınırları bellidir. El, ayak ve yüz hariç geriye kalan bölgelerin vücut hatları belli olmayacak şekilde kapanması. Geriye kalan bölgeyi istersen çarşafla kapat istersen başka bir elbise ile. Rengi fark etmez. İstersen kırmızı giy, istersen siyah. İstersen desenli giy istersen sade. Bunlar tesettüre engel teşkil etmez. Çarşaf Arap geleneğidir. Arap geleneği olması bunu giyemeyeceğin anlamına gelmez çünkü aksini iddia edenler de Avrupa geleneğini sürdürüyor.
cilbab kadının bütün bölgelerini örten elbise olarak geçer. Bunun için illa siyah çarşafa gerek yok. Vücut hatları belli olmayacak şekilde, gereken bölgeler örtünmüş ise bunun rengi ve türü önemli değil. Peçe de farz değildir.
Yahu neresi anlasilmiyo vucudunu belli etmeyecek sekilde olan carsaftir sen buna carsaj dersin demezsin senin bilecegin is renkli olanlarida var ama siyahin her tonuna asik olan biriyim ve siyahin diger renklere gore daha gosterissiz oldugunun kaanatindeyim ablatin bee uff gobegim catladi anlatana kadar.
Açıkçası çarşaf giyenlere pardesu veya ferace giyenlerden daha çok saygı duyuyorum burdan pardesulu, çarşaf giyenleri başörtü takıyor diye küçük görenleri lanetliyorum
3
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
çünkü çarşaf giyen dahada taçlandırmıştır kendini :)
Şeref çarşafta değil, kişidedir. Puta tapar gibi nesnelere anlam yüklemeyin.
5
4 Yorumla
Soran
+1 yıl
:D puta mı tapmak sen neyin kafasındasın. çarşaf giydiğin zaman onu hakkıyla taşıyabiliyorsan eğer çarşafı şerifedir. ha yoksa içinde bir bez parçasından başka bişey değil.
"Çarşafı şerife ile şereflenmiş " Yıkanmış beyin ürünü bir cümle bu. Açık kadınlara ne gözle baktığınız da malum. Allah denen zatı muhterem varsa eğer size akıl fikir versin diyorum.
tunik pantolonla kapanılmıyo şimdi mantıklı konuşalım kapanmak esasen ya feracedir üstüne büyük örtü ya da direk çarşaftır. Allah bize hayırlı eşler nasip etsin inşallah.
Çarşafı şerife ne demek onu bir açıkla Sen çarşaf giyinmeyi akıl etmişsiniz ama faşisttin önde gidenisin Suriyeliye benzemişsin ne olmuş o insan değil mi? Senin ondan farkın ne onu da açıkla? Din de sen suriyelisin sen Türks ün diye bir açıklamada yok. Ayrıca dinde kala kala bir çarşaf konusu mu kaldı Büyük günahların arasında girmiyor açıklık veya kapalılık Yani bişeyi tutturnuşsunuz gidiyorsunuz Allah İslah etsin ne diyeyim ya..
1
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
senin anlama problemin mi var bu benim tasvip etmediğim başkalarının sözleri suriyelilere benzetmek. sorunun detayını okursan daha bir rahatlarsın. çarşaf bakıldıgında bir bez parçasıdır onu giyende olay biter onu taşıyanda hakkıyla olursa eğer şerife adını da alır. tabi bunu aklı olan kavrar :) ve açıklık kapalılık büyük gunah arasına girmiyormuş :D :D büyük geçmiş olsun daha ne diyeyim çok bile yazdım sana
Çarşaf insanın yaradılışana ters bir defa. Vücudunun her tarafını kapatırsan güneş tenine temas edemez ve vücudun D vitamini üretemez. İleriki yaşlarda kemik erimesinden tut, türlü hastalıklarla boğuşursun. Mağlesef dinin bilimle ters düştüğü bir noktada çarşaftır.
@Gelpusypusy o zaman sana bu konu hakkında biraz daha bilgi vereyim. İnsan bedeni D vitamini üretebilmesi için güneşe bağımlıdır. Vücudumuzun D vitamini üretebilmesi güneş ışınlarının derimizin altındaki ön maddeyle reaksiyona girmesinden ibarettir. Güneş tenimize değer, ön maddeyle reaksiyona girer ve D vitamini oluşturur. Ondan sonra kemiklerden farklı şeylere kadar vücut bunu kullanır. D vitamini eksikliğinin ne tür hastalıklar meydana geldiğini hepimiz biliyoruz. Bunun en yaygını kemik erimesi. Mağlesef çocukluktan beri beyni yıkanan bir insana bunu izah edemezsiniz. Kendi yaradılışını reddedip kulaktan duyma doğruluğundan bile emin olmadığı şeylere inanabilir. Oda kendi bileceği iş. Hayırlı kemik erimeleri.
:D sen iyimisin sana bişey diyenmi oldu böbürleniyosun hemen. ben suriyelimisin diye yüzüne söyleyenleri kastettim yorumlarını saklasınlar diye :D Tee allahım ya
Benimde öyle. Nedendir bilmem. Ama mezhep farkı işte. Hanifilikte yüz ve eller açık olabiliyor. Şafii lerde bu uygulama haram. Derin mesele. Ama yinede sevmiyorum.
böyle yaparsan işte öyle derler. kız hiç değilse dine inanca saldırmamış herkes istediğini yapar diye yazmış. siz harbi Peygamberin ümmetine sıkıntı açıyorsunuz. Hz. Ömer olsam bu kıza birşey demezdim ama seni cezalandırırdım
@Gathom ya pardonda ben ne dedim? ya da ne gibi sert çıkıştım ona anlam veremiyorum siz ne görüyosunuz onuda bilmiyorum ama onun ilk attıgı görüş zaten olumsuzluk içeren bişey BANA GÖRE uslubumuda dustutumuda bozmadan dedimki. şu hani çarşaf giyenlere sureyeli diyenler o zaman yorum yapmasınlar kendilerine saklasınlar kıza bişey diyenmi oldu avukat kesildiniz hepiniz. ya ne değişik insanlarsınız
Carsafa saygi duyarim da carsafi serif nedir yahu. mahmud efendi cemaati anlasilan😑
0
8 Yorumla
Soran
+1 yıl
:D insanları illa bir cemaate mensup etmek kanınızdamı var sizin :) bir cemmaate mensup değilim ve ayrıca çarşaf diyip geçersin sen ama onu hakkıyla taşımak şereftir. bundan geliyor anlatabildim.
Bunun mehmet efendi cemaatiyle ilgili oldugunu adim gibi eminim zira bende ara sira onun pylasimlarini takip ediyoerum ( yani talebelerinin).. bunun ucu cübbeliye kadar dokunur, yani yalnis kisiyi kandirmaya calisiyorsun canim :) dedigim gibi saygim var carsafa Ama bunu asiri kutsallastirmaya gerek yok yanina serif gibi eklemeler yaparak. fazla kapilmamak gerek. anlatabildim?
Ayrica carsafi serif ile sereflendirilmek nasil bir tabir o ayri konu. bastan asagiya kibir kokan cümleler.. Hic bir yerde o sekil o renk carsaf giyin yazmiyor.. giyersiniz giymezsiniz sizin bileceginiz is, ama bu durumunuzu yücelterek anca alcalirsiniz
Olsam soylerim cekinecek durumdada degiller ama mensyp degilim gizlemek gibi bir cabaya girmedim :D sen bence yanlis sularda yuzuyosun tatlim. carsaftir bez parcadir ama onu serefli kilan icine girendir layigiyla tabi hadsizlesmeyi birakin artik.
Valla senin bedenin degilde beynini carsafa dolamislar. Carsafa layik görüldüm bilmem ne havasina girmissin ama ne uslup var ne bisey. sanirsin birtek carsaf seni ahirette kurtaricak. önce ablan yasinda biriyile usluplu konusmayi ögren. yorumlarda carsafa karsi hatta karsi olmayanlara bile habire satasmissin... o takildigin yerlerde sadece carsafa, carsafi serif demeyi ögretmisler anlasilan. yazik vallahi
Yazismaslarin hep kibir barindiriyor. yasin itibariyle farkinda degilsin sanirim. bir ablan falan varsa okut. ne demek istedgimi anlarsin kardesim.. hadi eyvallah 🙏
Ablam yasindaki ablam gibi davranmayi bilse bende ona gore davranmasinida bilirdim anlasilan iyi seyleri gormuyorsunuz. bosuna dememisler kotu huylarinizi dusmanlariniza sorun diye. benden bil haber olupta kisiligime ortume laf soylemen icin yasinin buyuk degil aklinin buyuk olmasi gerek. kime ne yazmissam hak etmistir. sanada oldugu gibi hala takildigin yer diyo ya :D
kendini sakındırıyosa desek daha dogru olur. bunada sen sorun diyosun buda benim sorunum değil sen bu başlık altında çok bile durdun hadee gızımm hadeee :D
Suriyelilerin pis bir esmerligi var oradan anliyom ama bizim carsafli karilar her an o çarşafin altina alicakmis gibi yuruyo bizimkileri de oradan anliyom hepsi böcek gibi
Acik giyinenlere sizin nasil baktiginizi biliyoruz ayni seyi de biz size yapiyoruz
3
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
biz kimseyi yargılamıyoruz ve bizimde yargılanmamızı istemiyoruz. akrabam arasındada var açık olanlar ama dediğin gibi olsaydı düşmandım galiba saçma sapan şeyler :D
baştan boya siyah giyincede olmuyor bence suriyeliler için değil ama olmuyor yani öyle giyinmeyin
0
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
olay siyah giymekte değil onu taşıyabilmekte. niye çarşaf çünkü çok geniştir ve vucut hattını belli etmez niye siyahtır çünkü en az gösterişsiz renk olduğundan.
En İyi Cevaplar