Şiddeti gördüğünüzde ne yaparsınız?

Bütün bunları elim ayağım titreyerek yazıyorum. Az önce bir akrabamın evinden çıktım. Evin bahçesine geldiğimde "Adnan lütfen" gibi bağırışlar duydum. "Çocuk eziliyor!". Gelen bir bebek ağlama sesi. Ne yapacağımı şaşırdım. Arkadaşlarla hemen polisi aradık ve adresi verdik. Bu sırada adamın "Cevap ver" dediğini duydum. Ben küçükken babam evde abilerime ve anneme şiddet uyguluyordu. O zamanlar "Baba lütfen!" diye yalvarmalarım geldi aklıma. Elim ayağım aynı o zamanki gibi titriyordu. Kadının mahalleyi inleten bağırışları, yalvarışları. Apartmana baktım. Herkes balkonda, bir adam bizim gibi bahçede. Hepsi izliyor. Arkadaşlar, durmayın. Allah rızası için durmayın. Orada o kadın birisi gelse de beni buradan kurtarsa diye içinden dualar ediyor. Yaşamış biri olarak söylüyorum bunu, durdurun. Şiddeti uygulayan her kimse, ne sebeptense. Biz polisi falan aradık. Arkadaşlar gidelim dedi. Beklemek için yalvardım ikna edemedim ve arabaya atlayıp gittik. Eve varıp akrabama ulaşmaya çalıştım. Seslerin kesildiğini söyledi. Ve içimi öldüren bir şey. Tarif edilemez bir acı. Kadını sabah 7'den beri dövüyormuş. Yeni evliler, iki-üç aylık bir bebek. Ben sabahtan beri oradaydım. O kapının önünden geçtim ve tek bir ses bile duymadım. Kadın sessizce dayak yemiş saatlerce. Ne diyeceğimi bilemiyorum. Bana polisten haberi olmadığını söyledi. Ses gelmediğini. Belki gitmiştir polis diyorum kendime. Teselli olmaya çalışıyorum. Polis bizi iki kere arayıp adres sordu. Peki ya gitmediyse? Bizimle dalga mı geçiliyor arkadaşlar? Bu adama da mı af çıkartacaklar? Tecavüze uğrayıp delil olmadığı için davayı kazanamadığın bir yer? Bu ülkedeki erkeklerin büyük çoğunluğu gençliğinde babasından bunun gibi dayaklar yiyor. Ve biz bunu normal karşılıyoruz. Şiddet şiddeti doğurur. Şiddet görüyorsanız polise başvurun. Anlatın, kimseniz yoksa sokaktakilere anlatıp yardım isteyin. Bu kadın gibi olmayın arkadaşlar. Şiddet çözüm değil. Lütfen tepkilerinizi belirtin. İnsanlk öldümü merak ediyorum.
Şiddeti gördüğünüzde ne yaparsınız?