1- Bu ayetin öncesi sonrası var ( evet var ve onları da okudum zaten aynı olayı anlatıyor)
2-Tefsir oku (OKUDUM)
Başka cevabı olan yazsın, diğerleri yormasın kendini
Aşk İlişkileri
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer 
Tahrim 4' de okumanı tavsiye ederim. Çünkü sadece 5'i okursan eksik kalır. Peygamber hanımları arasındaki bir problemden dolayı inmiştir.
Hz. Peygamber (a. s. m), hanımlarından birine gizli bir şey söylemiş ve kimseye açmamasını tembih etmişti. Ancak, o Efendimiz (asv)'in diğer bir hanımına söylemişti. Vahiy ile bundan haberdar olan Hz. Peygamber (a. s. m) söz konusu hanımına kendi sırrını başkasına açtığını söyleyerek sitemde bulunmuştu. Hanımı, bundan nasıl haberdar olduğunu sorunca da Hz. Peygamber (a. s. m) “Bunu bana her şeyden haberdar olan Allah bildirdi” diye cevap verdi.
“Hani Peygamber zevcelerinden birine gizlice bir söz söylemişti. Fakat eşi, (o sözü) başkalarına haber verip Allah da bunu Peygambere açıklayınca, Peygamber bir kısmını bildirmiş, bir kısmından da vazgeçmişti. Peygamber bunu ona haber verince hanımı: ‘Bunu sana kim haber verdi?’ dedi. Peygamber de: ‘Her şeyi bilen ve her şeyden haberdar olan Allah bildirdi’ dedi.” (Tahrim, 66/3) mealindeki ayette bu geçek vurgulanmaktadır.
Surenin 4-5. ayetlerinde söz konusu edilen hususlar da bu olayın bir devamıdır.
Şimdi gelecekler, ve tefsir oku bu böyle değil diyecekler... Ben bu kitabı okuduğum için deist oldum.
Ay sorma abi ya yok önceki sonraki ayeti oku yok tefsiri oku... Okudum zaten. Eminim hayatında hiç okumamıştır bana bilgiçlik taslar
Ah keşke
@_No_NaMe_ Türkçe de okudum, Arapça'm da zaten %100 İngilizce de okuyayım mı acaba?
@_No_NaMe_ O yöne doğru gidiyorum sorgulamaktan hiç bir zaman geri kalmayacağım.
Evlenmiş boşanmış veya eşi ölmüş. Ama bakire. Öyleyse ters ilişki yaşamışlar. O da haram kılınmış. Oral desem. Demeyeyim. Begüm bug'ta kaldı. Gerçi sadece buraya takılmamak gerek. Kadın erkek eşit yaratılmışlarsa ; kendisine boyun eğen bir '' karıyı '' söylemesi yanlış. Köle alıyorsun öyleyse. Boyun eğen. Karşı çıkamayan , hakkını savunamayan. Boyun eğen. Söz hakkı olmayan.
Ayeti savunacak görüş yaparsam eğer ;
Çeviride '' ve '' bağlacı yerine '' veya'' yazılması gerekirken yanlış yazılmış olmalı.
Böyle bir ayet kutsal ve evrensel denen bir kitapta neden yer alıyor? Bize ne katıyor yani?
Cidden ha😂😂
Müslümanım diyen cogu kişi yapamadı bu açıklamayı tebrik ederim 👍🏽
Sadece bu değil, bir çok ayette görüyoruz bu tür ieyleri. Peygamberler rahatsız oluyor diye onun evine gitmeyin yazan ayetlerde var... Şaşırmıyorum artık, ben kendi adıma dini sorgulayip dogruyu buldugumu düsünüyorum. İsteyenler bu ayeti de kendileri gibi çevirip İslam'i överler zaten.
Cevap
21Cevap
Bacım bu surenin bir önceki ayeti olan tahrim 4. Ayeti okumazsak çok sapar bu konu. Zaten araştırmadan iki cümleye bakarak yorum yapmak cahillerin işidir. Neyse Tahrîm suresi 4. ve 5. ayet şöyle:
“Şimdi ikiniz de ey Peygamber eşleri, eğer kalplerinizin matlup olan durumdan kayması sebebiyle Allah’a tövbe ederseniz ne âla! Yok eğer hislerinize mağlup olup Peygambere karşı birbirinize arka çıkarsanız, bilin ki Allah da onun yardımcısıdır. Cebrail de, salih müminler ve melâikeler de ayrıca onun yardımcılarıdır. Eğer o sizi boşayacak olursa Rabbi ona, sizden daha hayırlı, Allah’a teslimiyet gösteren, mümin, gönülden itaat eden, tövbe eden, ibadete düşkün, oruca düşkün dul veya bâkireler olarak başka eşler nasip edebilir.”(Tahrim, 66/4-5).
Tamam okudum da evrensel bir kitapta neden böyle bir şey var?
Şimdi sen gelmiş bunca abazanın ergenin islam ile kuran ile alakası olmayanların içinde böyle sorular soruyorsun. Cesaretini toplayıp düzgün bir fıkıh bilen arapça bilen bir hocaya sorsana bacım. Her hocaya sorma, harbiden sağlam bilgili olanı ara bul ve sor. Biz ne söylesek eksik olur.
Tatlım evrensellikle ne alakası var 😂bu ayetin inanmayan eşler için gelmiş
Görüşlere yorum yok!
Ve şunu ekleyeyim kuran Allahın kelamıdır cebrail as aracılığıyla peygamberimize iletilen sözlerdir. Her cümlesinde her kelimesinde her harfinde binevi şifre vardır. Tek bir anlam aramak yanlış olur. Her açıdan bakmak gerekir. Ve her zamana hitap eder oradaki sözler
''Peygamberin evine sık sık gitmeyin'' diyen bir ayette var. Rahatsız oluyormuş ama bize söyleyemiyormuş. Okuduğumdan beri hiçbir peygamberin evine sık sık gitmemeye çalışıyorum.
Onu da biliyorum
Hangi ayetmis olurken bile ümmetin ummetim dyen bir Efendimiz var neden rahatsız olsn😊
Görüşlere yorum yok lütfen
@Kurtarınbeniii Azhab 53. Ey iman edenler! Siz zamanı gözetmeksizin , bir yemeğe davet edilmedikçe , peygamberin evlerine girmeyin. Ancak davet edildiği vakit girin Yemeği yediğinizde hemen dağılın , sohbete dalmayın. Çünkü bu hareketiniz peygamberi üzmekte fakat o (size bunu söylemekten) utanmaktadır. Ama allah hakkı söylemekten çekinmez. peygamberin hanımlarından birşey istediğiniz zaman perde arkasından isteyin. Bu , hem sizin kalpleriniz , hem onların kalpleri için daha temiz bir davranıştır. Sizin allahın resulünü üzmeniz ve kendisinden sonra onun hanımlarında nikahlanmanız asla caiz olmaz. Çünkü bu allah katında büyük bir günahtır.
Dgru teşekkür ederim bilmiodm bu ayeti sncta alanım değil ama bir ayetinde anlaslmayacak bir yani yokki azizim! Efendimize karşı saygılı olmayi izinsiz evine destrsuz gtmemeyi onunda bir haremi olduğunu söylemek istemiş şimdiki zamanda neden gtmk istemiosn 😉
Münazara yapcaksak yaprm bn szn yaşınızı ogrenebilirmiyim
tamam
@Kurtarınbeniii Öncelikle ''bu ayeti bilmiyorum, sonuçta alanım değil'' sözü biraz tuhaf geldi. Sonuçta 600 küsur sayfalık bir kitap. Kelimesi kelimesine değil ama, en azından anlatılanları, verilen örnekleri biliyor olmak lazım. Soruya gelince, arkadaşımız ''evrensel'' bir kitap olup olmadığını sormuş. Yorumumda evrensel bir kitap olmadığını söylemeye çalıştım. Bir şeyi istediğimiz kadar kendi tarafımıza göre yontup, istediğimiz şekle sokabiliriz ama bu mantıklı olan gerçeği değiştirmez. Kuran evrensel bir kitap değildi (bana göre). Mesela bir bölümünde ''biz onu mekke ve çevresindekileri uyarsın diye arapça indirdik'' der. Kimi yerlerinde ''tüm insanlığa'' indirlidiği söylense de, ''her peygamberi kendi kavminin diliyle gönderdik, onlardan birini seçtik ki kendilerine açıklasın'' da der. (ki bu tezattır)
Evrensel bir kitap içerisinde olmaması gereken onlarca ayet barındırır. Sonuçta peygamberin dul karısıyla evlenmememiz gerektiği bilgisi, 2016 yılında benim için ne gibi bir yol göstericilik vasfı taşıyabilir? Ya da peygamberin evlatlık oğlu Zeyd'in karısından hoşlanmış olması. Allah'ın Zeyd'e kuran aracılığıyla karını boşa, peygambere ver'' dediği diyalogları biz neden okuyalım? Özür dileyerek söylüyorum ama bana çok insan işi gibi (tam olarak bir 6.-7. yy insanının) işi gibi geliyor.
tamam untma bunları sen ateist misin
Ayetin öncesi ve ardılına bakmak gerekir. Şayet öncesi ve sonrasında bir bulgu yoksa saçma bulduğumu söyleyebilirim.
Güncellemeye bak knk
şahsi kanaatim, üstünlüğün dulluk ya da bakirelik ile değil, takva ile olduğuna işaret edildiği yönünde. Ayrıca "peygamber eşi olsanız da yine de kendinizi kötülükler ve kötü şeylerden alıkoymanız gerekir, size bile torpil yapılmaz" şeklinde bir uyarı da olabilir..
Zaten hepsini ezbere biliyorum. Doğrudan kadın ayrımcılığı vardır evet. Daha beterleri vardır evet. Burada niye paylaştın? Kimseyi kolay kolay ikna edemezsin boşver sen biliyorsun o yeter :)
gel biz kola içelim :D :D
Tahrim Suresi'nde peygamberin hayatından, insanların kendilerini ve ailelerini kötülüklerden korumasının gereğinden, Allah’ın insanlara kafirlere ve peygamberlere hitabından ve bu hitap edilenlere verilen örneklerden bahsedilir.
ben de deist agnostizme yakınım. cevabını aradığım soruları hala cevaplayamadım
Bende
Mesela neyi bulamadin
burda konuşmayalım biri damlar şimdi öğüt vermeye😂
@mimarkiz61 bana mesaj atar mısın?
Atayım
Bu da zaten evrensel bir mesaj veriyor. Peygamberler, ayetlerin insan üzerinde hayata geçirilmiş önemli bir örneğidir.
Olabilir
Bilip te inanmak istiyorsan tüm ayetleri farklı farklı meallerle oku. Birinde takili kalma bazi ceviriler hatalarla dolu.
Mesela
Ya kasten ya da bilmeyerek yapılan hatalarla dolu mealler çeviriler .
Yani belki de cahiliye özlemi çeken arap erkek hegemonyasyla çevrilen çeviriler. ayrıca ayetleri sadece meşkle değil hem tefsiriyle nüzul sebebine göre hemde bulunduğu sure ayet konu bağlamında değerlendirmek gerekir.
Mesela bu dediginiz ayet
Dilediğini saptırır dilediğini doğru yola iletir
Olsaydı.
Irade ve imtihan manasiz kalır. Yükümlü olmazdık zira kim zerre iyilik zerre kötülük ettiyse görecek diyor Rabbimiz.
O ayetin meali şöyle olmalıdır
Allh dileyeni saptırır söyleyene hidayet verir...
Sen soruda evrensellik vurgusu yapmissin.
Bu gayet evrensel bir mesaj içeriyor eğer görebilirsen.
Kur-an dil-i arapçadır.
Manası Rabca dır
Rabca yani insanüstü ve mükemmel bir kelâmdır yanlızca ancak Allah söyleyebilir bu kelamı
Rabca demek.
müteşabih yani manası benzeşen ayetler vardır
Başka ayetlerde veya surelerde mutlaka bu kelime ile ilgili konu var ona bak parçadan bütünü bul demektir. Cımbızlama ayet okuma demektir.
Evrensellik neresinde dersen.
Peygamber hanımlarına uyarı veriyor. Onceki ayette kalpleriniz sapmıştı diyor. Eğer birbirinize peygambere karşı arka çıkarsanız bilin ki Onun yardımcısı Allah tır diyor..
peygamber sizi boşarsa onu aciz koymuş olmazsınız yine ona hayırlı eşler veririm diyor. Burda peygamber bir eş olarak erkeklere rol model olarak ve kadınlara eşlerine karşı tutumları konusunda bir mesaj verilmiş olabilir. Bu evrensel sayılmaz mı. Döneme göre mi sayılmalı illa
Tamam, eşler ayrılırsa dul veya bekar eşler verebilir diyor buradan ne algılayarak ne sonuca vardın sen?
Ben sonuca varamadım, sizlere sordum😊
Bu ayet olaydan 30 gün sonra inmiştir, hanımları arasında çıkan kavgaya bir gözdağı vermek için, burada boş ananlar asılacaktir vs birşey yok sadece o duruma ait olan bir vahiy oluyor yani Allah'in sözleri. Burada zoruna giden konuyu anlamadim ben Bakara suresi desen ya da talha süresi desen anlarim da bu ne alaka
İstediğim ayeti sorma özgürlüğüm var. Bunun bize faydası nedir sence?
Okudum. Neyin adaleti? Zararı var mı yok mu kadın hakları açısından tartışmaya açıktır. Sen bulamamış olabilirsin ama ben sorgulayıp inanmayı tercih ederim. Ayrıca medrese işini geçeceksin sen hepsi saçma sapan cemaatlere baglı beyin yıkama merkezleri. Neyse hiç tartışmak istemiyorum sinirlenicem yine. Gelmiş medrese diyo ya. Yıl 2016. İyi geceler
Vermeyebilirde yani, başkasına hallenecek olursa ses çıkarmayın takılsın. demenin ayet versiyonu.
Yorum yapmalarını istediklerine önce namaz kılıyor musun diye soracaksın. Çünküimandan sonra ilk gelen şey namazdır ve namaz yoksa büyük eksikliktir. O yoksa yapılan iş yarım ve uyduruktur. Kalbin kâle almaz o yorumu
Sen gerçekten cevap mı arıyorsun belirsizlikmi önce onu bilmem lazim. Şahsen sorgulamanı hoş bulsamda pekte hoş bir sorgulamanın içinde değilsin gibi
Ciddi sorguluyorum
çok sevindim adına ama peki bunca kitap makale hatta internet yeterli gelmedi? İnternette bile sirf buna ait bin tane yazı var ve kesinkes eminim bazılarınada baktin. Sorularlaislamiyet te sırf bu beş ayet hakkında cok güzel kısa bir makale vardı link paylaşıyorum. Beni tatmin etti şahsen bakmani isterim
*Paylaşamıyorum çünkü xper puanım hala 1:)
Bir erkeğin elinden yazıldığını düşünüyorum. Yani kendi düşüncelerini aktardığını.
dul ve bakire olmaz zaten, dul veya bakire olur.
Çeviri yanlış ya çok komiksiniz
İnanmak istemeyen inanmaz, inat etmenin anlamı yok
Aç kuranikerimi boyle bir ayet var mi oku ilk önce ona bak , internetten gördüğün altina ayet yazilmis sozlere bakma ondan sonra bunu paylaş..
Baktım canım
Kendi kutsal kitabını okumayanlar, bilmeyenler gelmiş nasihat veriyor :D aç önce sen oku sonra iddia et böyle bir ayetin olup olmadığına :D
Daha yeni basladim okumaya , ayrica ben akil vermiyorum , bazen internette oyle alintilar var bakmadiysa baksin diye söyledim , laf söylemek icin yer aramaya gerek yok :) @ADamın-Birisi
Tamam yeterli teşekkürler
Kuranın kadınla ilgili her ayeti tamamen sapık Araplarca uydurulmuş cümlelerden ibaret. Kuran da değiştirildi. Bu kesin
Evrensellikle alakası yok. Bazı peygamberlerin kavimleri Allaha itaat etmek istememiş inanmak istememiş bu eşler için inmiş bir ayet inanmayan eşler var peygamberlerimize oyuzden bu ayet
Pardon da bu neyin ayeti? Kuranda böyle birşey geçemez ge böyle bir sure ismide yok.
Bak bakalım
Tefsir oku. Buraya yazan hiçkimse alim ulema değil.
Öf hep aynı şey
Öyle bir şey yok diyorsun, sonra tefsir oku diye nasihat veriyorsun şakasın resmen :D
Terbiyeni takın. Ayetleri bitarafina göre yorumlarsan seni de yorumlarlar merak etme. Fasık.
Atarlı ergen :D hani yoktu böyle bir ayet? Neden sinir krizine giriyorsun şimdi? :D
Arkadaşlar tartışmayın tamam
Hz Muhammed sas çoğu evliliği nefsi için değildir himayesine alıp koruyabilmek içindir eğer bir sebepten dolayı hz Muhammed sas boşaması gerekirse Rabbim boşadığı eş için hayırlı belki ondan daha iyi bir eş nasip edebilir
Bu hanki kitapta yazıyomuş kuranı kerimde böyle bir ayet görmedim
Aç bak o zaman
Gerçeği bu
Asâ rabbuhû in tallakakunne en yubdilehû ezvâcen hayran min kunne muslimâtin mu’minâtin kânitâtin tâibâtin âbidâtin sâihâtin seyyibâtin ve ebkârâ (ebkâren).
Eğer (o) sizi boşarsa, onun Rabbinin, onun için sizin yerinize, sizden daha hayırlı olan müslüman (Allah’a teslim olmuş) kadınlar, mü’min kadınlar, kanitin olan kadınlar, tövbe eden kadınlar, kul olan kadınlar, oruç tutan kadınlar, dul ve bakire olan kadınlardan zevceler (eşler) ile değiştirmesi umulur.
Aynı şeyin Arapçasını yazdın😂 tamam teşekkürler
Rica ederim 😂😂
bu ayet özel bir nedenden dolayı indi. yorumuna bakarsan anlarsın. kadınların yanlış bir tutumundan dolayı indi.
Tamam da evrensel denen bir kitapta yer almasına ne diyorsun?
Deizm nedir nedene dayalidr inglterede çıkmış dünyanın oluşumunu nedene ve nedenlere bağlamış burdan yola çıkıp ya da kafandaki soru işaretleri ni tartisalimmi
Yok bu ayete açıklaman var mı
Ayet peygamberlerimize inanmayan inkarci eşlerine Allah a varlığına peygamberlere ahireti inkar eden esler üzerine glmis bir ayet aslında gayet açıklayıcı bitanem. Kafanın karışmasını sakina izin verme...
Tamam bunu biliyorum da neden evrensel bir kitapta böyle bir şey var. Bu ne işimize yarayacak
Ozmna gelmiş inanmayanlar için demi evrensel olması bütün insanlığa gönderilmiştir Kuran- i kerim demi tatlim kiyamete kadar sürecek bu işimize yarayan inanmayan insanlara tatlım uyarı nitelignde
Ülkemiz ne yazıkki artık ateistliği benimsemeye başlamış. Yazık çok yazık... sende bunlardan birisin.
Ateizm değil de deizme dogru gidiyorum dogrudur
Ayrıca inanacaksam da körü körüne inanmak istemiyorum. Bilip de inanmak istiyorum
Cahil ve karamsarsın. İyi akşamlar.
Doğrudur, bilgi edinmeye çalışıyorum. İyi akşamlar
Elci olduğu icin.
Temsil ediliyor ve onun da hakki var.
Belki böyle ayet inmeseydi peygamber hakkında da böyle ileri geri konuşacaklardı.
Nasıl yani
Hani Nasrettin Hoca'nin eşek, çocuk ve kendisi ike bir yolculuğu var da ne yaparsa yapsın herkes leaf ediyor ya iste bu ayette olması gerektiği icin var.
Olmasa yine laf söz olacaktı.
Kitap evrensel olsa da peygamber de bir insan ve elci.
Onun da istekleri, hakları var.
Bu ayette ister istemez onun haklarını savunacak, koruyacak bir ayet olduğunu düşünüyorum
Bu ayetin önceki ve sonraki ayetinide oku. Kitabımızda asla mantıksız bişe olamaz haşa!
Okudum 😊
Kafandaki soru işareti gittimi?
Hayır
Öyleyse tesfirini oku
😂😂😂
Komik bişe söylediğimi düşünmüyorum. Sadece kafandaki soru işaretlerinin girmesi için yol gösteriyorum
Kıssadan hisse denir buna
Olabilir
orjinalini arada bul bakalım bir öylemi yazıyor
Aynen böyle yazıyor
Siz başka laf bilmez misiniz öncesi var sonrası var tefsir oku
Ben anlamadım amaç ne
Sonuca varamadım sizlere sordum.
Bunun nesine varamadın kardeşim
Tamam
anlamadim
Hicbise anlamadim
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?