Arkadaşlar her yoruma açığım lütfen saygı çerçevesinde olsun ben internetten ve 4-5 tane daha kuranı açıp nisa suresi 34. Ayete baktım ve hepsinde kadınları dövün yazıyor ve basbaya cinsiyetçilik yapılmış evimdeki kuran mealininin resmini atayım elmalılı hamdi yazır' ın meali bu ne demek oluyor yorumlarınızı bekliyorum
bende çok araştırdım fakat 1. si kurandaki bazı kelimeler 3-5 anlama gelebiliyor ve bazı mealleri yazanlar işlerine geleni seçip yazıyorlar bunu anladım diyorlar. Kuran değiştirilmedi diyorsunuz ama meal çevirilerinde yapılan birşey bu 2. si de dövmekten kastı elin avuç içiyle yanağında yahut kaba eti diye de olabilir diye biliyorum dokundurmak şartıyla yapılabilen bir şiddet. cinsiyet ayrımcılığı konusunda buna takılman çok yanlış olmuş bende müslüman değilim ama mantıklı bir kapı bulabiliyorsun bence bu konuyla ilgili kafanı takacağın çok başka yerleeri var kuranın
Bilip bilmeden abuk subuk yorumlama yaparak konuşma.. Nisa Suresi kadınları anlatan ve kadınlar için inen bir suredir. Fikrini zikrini az çok tahmin edebildiğim için seninle tartışmaya girmeyeceğim!
Dpvun dedigi tekme tokat degil. Kadinlarin garip bir ruh yapisi icinde oldugu ozellikle ofkelendiginde de yumusak davrandigimizda iyice delirdigi bilnen bir sey. Benim kizkardesim misal oss zamaninda iyice sacmalamisti, her dakka bagir cagir. Baktim bir ara agliyordu hatta. Ha ben dovmeyi degil buz gibi bir yere kapatmayi tercih ediyorum. O da bir cozum.10 dakka disler takirdayinca duzeliyor:-) kendi de kabul ediyor. Bazen dayagi cidden hakettim diye, simdi kazandi ya. Ondan mutlusu yok. Ama kazanana kadar da anamizi aglatti.
O öyle değil orada öyle demek istemiyor çeviri hatasıdır allah yapmaz öyle şey diye kıvırdıkça kıvıranlar birazdan gelir. Bu ayette kadınların dövülebileceği yazıyor evet.
Yalnız aşağıda arkadaşın biri meale bakma tefsire bak demiş ama tefsirciler de aynı şekilde kıvırdıkça kıvırmıştır, ayette yürüyen uçak yazıyorsa tefsirde düşen köpek balığı yazar.
Öncekikle ayeti başından beri okuyalım Erkekler kadınların koruyup kollayıcılarıdırlar diyor ilk cümlemiz Kavvam burada koruyucu anlamındadır yani koruduğun şeyi dövmezsin onu aksine korursun Çünkü allah kimini kiminden üstğn kılmıştır diyor devamında öncelikler kuranı kurandan tefsir edebilirsin Hücurat suresi 13 veya 14 hangisi hatırlamam üstğnlük yalnızca takva iledir der Yani bu cümlede üstünlüğün daha çok biyolojik güç üstğnlüğü anlamındadır mesela Aile anamız ile firavun aynı mertebedemidir? Elbette hayır bir de "erkekler kendi mallarından harcamakta ve ailenin geçimini sağlamaktadır" burada sorumluluktan bahseder allah kadına kural koyduktan sonra erkeğe kadını korumasını ve rahat ettirmesini istediği düşğncesindeyim gördüğün gibi kadın zorlanmasın diye erkeğe bu görevi vermiştir "iyi kadınlar itaatkardırlar Allahın (kendilerini) koruması sayesinde onlar da gaybı korurlar Size efsane bir değer verilmiş gibi burayı araştırın "(Evlilik yükğmlerini reddederek) başkaldırdıklarını gördüğünüz kadınlara öğüt verin, yataklarında yalnız bırakın,(bunlar fayda vermez ve mecbur kalırsanız) onları (hafifçe) dövün Burada öncelikle bahsetmeliyim belirtilen kadınlar iyi olmayan evliliği sıkıntıya sokan nasmusu çökerten kadınlar yani naşize kadınlar için geçerlidir Diyor ki öğüt ver KÜFÜR ET DEMİYOR ÖĞÜT VER DİYOR ÖĞÜT ÖĞÜT nazikça uyar diyor Olmadı mı onları yattıkları yerde yalnız bırak diyor bak sen yatakta yatarken git salona diyor erkeğe onu kov gibi bir emir göremedim ben bunlar da olmadı hafifçe döv diyor eğer çok mecbur kalırsan diyor Eğer dövmek direkt isteseydi bunların öncesi olmazdı asla olmazdı nisa 34 e derler ki kadına şiddet ayeti ben de derim ki kadını şiddetten koruma ayetidir Benim açıklamam bu kadar bilgileri öğrenmek için kullandığım videonun linkini vereceğim ayeti tamamladıktan sonra "Eğer itaat ederlerse artık onların aleyhine başka yol aramayın şüphesiz allah çok yücesdir çok büyüktür Videonun linki
Bektaşî'nin birine, "Neden namaz kılmıyorsun?" diye sormuşlar.. O da "Kur'an'da namaza yaklaşmayın yazıyor" diyor.. O na "Sarhoşken namaza yaklaşmayın yazıyor?" dendiğinde; "Ben hafız değilim" diye kıvırıyor..
Aynen bunun gibi.. Orda şart var şart! "Serkeşlikten endişe ettiğiniz" yazıyor.. Yani "kocasını dinlemeyen başına buyruk iş yapan" hatta "kocasının istemediği adamları evine almak" gibi..
Şimdi vurup öldürmek mi daha insanca yoksa dövmek mi?
Yuva kurmak kolay mı da hemen boşanıyorsunuz? Bir hata yüzünden hemde..
Ben vurmaktan Allah'a sığınırım.. Onu savunmuyorum.. Fakat, öyle hemen boşanalım yok!
Bazen çoban bile koyuna taş atar yanlış yola girmesin diye.. Kurt kapmasın diye.. Bazen anne baba da edebsiz çocuğunu edeb vermek için tatlıca vurur.. Ama adam döver gibi değil..
Boşanmak öyle kolay mı? Sinek ısırmasından kaçıp timsahın ağzına girmektir..
Aslında aldatan kadını daha doğrusu insanı dövmek pek kötü bişey değil evlilikde herşey sadakattir gelelim üstündür konusuna belki yaratılışda erkek üstündü bunu kabul edelim eski zamanlarda herşey fiziksel güç demek di bu yüzden erkek kadın olmadan kadın erkek olmadan yapamazdı şimdi durum değişti
Ben bana gösterdiğin yazıya şu an bir destan gözüyle bakıyorum yazıt gibi hani bunları o sebeple yazdım bana göre insanı insan yapan şey sadakat ve hoşgörüdür fakat sadakatsiz insanlar hoşgörülemez yani ben bunları yazarken belli bir din çerçevesinde kalarak yazmadım
şimdi burdan bazıları işine geldiği gibi yorum çıkartcak, islam kadına değer vermiyo diyenler çok, bak ne güzel diyorki önce uyarın, sonra biraz yalnız bırakın olmassa vurun diyo, şimdi bir bu ayetle yola çıkmayın islam kadınlar Allah ın emanetidir diyo, emanetede çok değer verilir, şimdi siz karar verin buna uyanmı daha iyi olur yoksa en ufak tartışmada döven olmadı öldürenmi iyi olur
İhanetten bahsediyor, dinimizde en büyük günahlardan birisi zina. Ve ben bunu bir hocama sormuştum. Vurmak dediği: bir kere, o dereceye geldiklerini anlatmak için elinin başparmağı dışındaki dört parmağıyla uyarı olsun diye kaba etine iz kalmayacak derecede vurmakmış. Bunu ilk başta yaparsa, yani hiç uyarmadan ve yatağını ayırmadan önce, erkek günah oluyor.
Bak ateist orada diyor ki : Erkekler, kadınların koruyup kollayıcılarıdırlar. Çünkü Allah insanların kimini kiminden üstün kılmıştır. Bir de erkekler kendi mallarından harcamakta (ve ailenin geçimini sağlamakta) dırlar. Erkekler Aile yöneticisidirler.
Kadın eğer ihanet ederde diyor ki ilk önce yalnız bırakın yataklarında o büyük bir ceza olacaktır. yalnız o devam ederse ihanete bu sefer hafifçe dövün onları incitmek için bahane aramana gerek yok. Allah'ın adaleti çok büyüktür.
Niye? Sorgulamak işinize gelmiyor değil mi? İnsanlığın hele hele kadınların aydınlanması biliçlenmesi işinize gelmiyor değil mi? Hemen yapıştır etiketi, Ateist misin diye? He Ateistim ne olacak?
burda yazılanları işine geldiği gibi anlar yorumlarsan bu çok yanlış olur mantıklı düşün neden sevgi dini olan islam eşini dövmeyi emretsin hatada ise uyarma manasında dövün yazıyor olamaz mı ayrıca orda öyle yorumlanmış diye uygulanacak diye zorunlu değiliz her emre uydun da bu mu eksik kaldı
Adamın biri yazıyor önce onu bir düzelt bence ayrıca iki kişi konuşurken sana ne düşer ben söylemeyeyim istersen cahil vatandaş senin gibileri inşallah Allah ıslah etsin
Doğruluğunu bilemem, okuduğum bir kitapta bu ayetle ilgili şu yorum yapılmış; "Erkekler; kadınları gözetip kollayıcıdırlar.. Şundan ki, Allah, insanların bazılarını bazılarından üstün kılmıştır ve erkekler mallarından bol bol harcamışlardır, iyi ve temiz kadınlar saygılıdırlar; Allah'ın kendilerini koruduğu gibi, gizliliği gereken şeyi korurlar. Sadakatsizlik ve iffetsizliklerinden korktuğunuz kadınlara önce öğüt verin, sonra onları yataklarında yalnız bırakın ve nihayet onları evden çıkarın, bulundukları yerden başka yere gönderin! Bunun üzerine size saygılı davranırlarsa artık onlar aleyhine başka bir yol aramayın. Allah çok yücedir, sınırsızca büyüktür. "
En İyi Cevaplar