Arkadaşlar ben Müslümanım ve Kur'an'da kadınları öven, kadınlara değer veren ayetler var. Ama Nisa 34. Ayet bunların hepsini boşa çıkarıyor Bu ayeti tam olarak anlayamadim. Bazilari hafifçe dövün olarak da çeviriyor ama dövmenin azı çoğu fark etmez. Yani Allah kadınları korumuyor mu? Lütfen açıklık getirebilir misiniz? 🥹
Bende şöyle bir arastirma yapmistim. Bu dovun kelimesinin arapçasının bircok anlamı varmış. Bize turkceye cevrilirken boyle çevirmişler ama dövün olarak cevirmek ne kadar dogru bilinmez. Arapca bilen arkadaslar bu kelimenin anlaminin baska sekillerde oldugunu soyluyorlar.
Diger taraftan Allah neden kulunun canını incitmek istesin? Islam hosgoru dini, cana mala, cana kasta önem veren bir din, neden kadını dövün desin ki? Islamda bir gönlü kırmak dahi günahken, kul hakki yemek gunahken, eşlerin birbiriyle küs yatip uyumasi dahi gunahken (eslerden biri yataga küs giren, gonlu kırılan, onarılmayan esinin gonlunu almazsa melekler lanet eder diye bir durum var), kadinlari siz erkeklere emanet ettik, iyi guzel davranin diyen bir din, hal boyleyken, islam bunlara önem verirken kadını dövün demesi ne kadar mantikli?
Ki bir de bizim bir elçimiz, ornek aldigimiz, sunnetine uydugumuz peygamberimiz var. Veda hutbesinde kadina dair guzel soylemleri var. Hicbir eşini dövmedigini, el kaldırmadigini biliyoruz. Eger boyle bir sey kesin olarak olsaydi peygamberimiz de bunu soyler ve uygulamaz miydi?
“Kadınların haklarını yerine getirme husûsunda Allâh’tan korkunuz! Zîrâ siz onları Allâh’ın bir emâneti olarak aldınız.”
“Sizin en hayırlınız, ehline (eşine ve çocuklarına) en hayırlı olanınızdır. Ve ben de ehline karşı en hayırlı olanınızım.”
“Mü’minlerin îmân bakımından en olgunu ve en hayırlısı, hanımına karşı en hayırlı olanıdır.”
“Ey insanlar! Kadınlar hakkında Allâh’dan korkunuz! Sizin kadınlarınız üzerinde hakkınız vardır.”
“Onlara yediğinizden yedirin, giydiğinizden giydirin, onları dövmeyin, onlara çirkin demeyin, fenâ söz söylemeyin!”
“Kadınlarınızla iyi geçinin; eğer onlardan hoşlanmadı iseniz bile!.. Olabilir ki bir şey, sizin hoşunuza gitmez de, Allâh onda bir çok hayır takdîr etmiş bulunur."
“Mü’min bir erkek, mü’min bir kadına kızıp darılmasın! Eğer onun bir huyundan hoşlanmazsa, öbüründen memnûn olabilir.”
"Hanımını döven, Allah’a ve Resûlüne asi olur. Kıyamette onun hasmı ben olurum."
Peygamberimizin kadinlarla ilgili soyledigi bazi sozler, hadisler. Biliyorsunuz, duymussunuzdur zaten. Bunlari soyleyen, kadinlara nazik kibar yaklasan, kendisi dahi siddet uygulamamisken, Allah'ın emrettigi islam dini haklari koruyan, cana önem veren bir din iken neden kadinlari dövün emri versin ki?
Ha verdiyse belki sebebi vardir ama islam bunu emrediyor olamaz bence. Şu ayetin cevirisi islamın tum yonleriyle celisiyor cunku. Peygamberimizin davranislariyla da uyusmuyor. Erkege verdigi gucu, nefsi, ofkeyi, siddete egimli durumu bilmez mi Allah? Testosteron hormonu siddet, savas, ofke gibi ozellikler verir. Bugun savaslarin buyuk cogunlugu erkekler tarafından cikarilir, yürütülür, ki tarih boyu bu boyle. Erkek kadina gore cok guclu bir varlik. Erkek orada azicik dövmek yerine gucunun yarisini dahi kullansa, ofkesine hakim olamasa o kadinin hali ne olur?
Kadinin hüznu de derindir. O yuzden islam kadinlari uzmeyin der. Kederleri derin olursa hastalanir, dogurganligi zarar gorur der. Oeygamberimiz kadinlari kristale, cam siseye benzetmis ne kadar kirilgan olduklarini betimlemrk icin. O dövme, siddet konusunda bir kadinin ne kadar kederlenecegini, ne kadar uzulup gonlunun kirilacagini hepimiz biliyoruz.
Bu durum sadece kadin icin degil cocuga da, erkege de bu davranisi yapsaniz herkesin gonlu kirilir, kederlenir, cok uzulur bu duruma duygusal olarak. Kadinlar yaratilisi geregi daha da kahrolur, uzulur bu duruma. Bu durum kadinin esine gucenmesine, ondan sogumasina, bu davranisi haketmedigini dusunmesine, kadinin esinden razi olmamasina, hakkini helal etmemesine kadar götürür bu mesele. Bu davranisi sergileyen kocaya, erkege kadin icten ice ofke duyabilir, kin besleyebilir. Bunlar kari koca arasinda islamin istedigi seyler mi?
Islam kari koca arasinda sohbet muhabbeti, huzuru, gonul kirmama vs gibi davranislari isterken, boyle dovmek gibi onur kırıcı bir durumu emretmesi sahsen benim mantigima pek uymuyor.
Bu kelimenin cevirisinin yanlis yapilmis olabilir diye dusunuyorum. Arapca bilen kardeslerimiz bu kelimenin daha bircok anlami oldugunu soyluyor. Arapca da cok genis bir dil. O kadar anlam icinden bu kelimenin secilip bu sekilde cevrilmesinin uygun bulunmasinin nedeni de bilinmez.
Arapca bilen, arap kardeslerimiz bunu aciklamista instada. Kaydetmisim saniyordum ama etmemisim, link birakacaktim. Ordaki yorumlari okumaniz cok daha faydali olurdu. Eger denk gelirsem link paylasirim. Onlar cok daha güzel anlatmisti bu durumu.
Kuran ayetin de diyorki bak ben demiyorum ayet diyor size anlayasiniz diye Kurani apaçık gönderdik. Hani açik bu boyle diyince siz döv demiste arapcada sev diyor diyosunuz. Senin dinden haberin yok kölelik vardı Kuranda cariye diye geciyordu. Allah kuluna dovun dermi diyosun ama cehennemde yakiyor? Dövmenin daha beteri. Simdi dusun kadin profösör bulus yapmis tüm dünya faydalanmis ama sakalli cüppeli bir erkek ondan ustun. Mirasta yarim hak alan kadın. Iki kadinin sahitligi bir erkege eş. Eskiden 4 eş istedigin kadar köle cariye alabiliyordun. Onada iste kadina bakmak icin deniyor evlenmeden bak çocuk niye yapiyosun. Bu zamanda biri burs verdiginle evleniyormu. Daha çok sey varda bukadar yazdım. Yani senin yazinla Dinin kendisinde çelisen çok sey var
@Jakabo01 ben soruya gore cevap verdim. Yoksa sizin dediklerinizi hasa inkar da edemem. Bunlar dinde olan seyler. Hatta dövün kelimesine kadar peygamberimizin eger dogruysa rivayet degilse, sahih hadis ise cehennemde en cok kadinlarin oldugunu da soylemis. Diger taraftan cennet annelerin ayaklari altinda da deniyor. E o zaman bu zorlu hamilelik ceken, binbir zahmetle dogurup, lohusalik psikolojisi ceken, emziren ve emzirirken gogusleri aciyan kadinlar anneler hic mi cehenneme gitmeyecek. Ya da cennet annelerin ayaklari altindaysa bu kadar kadinin cehennemde ne işi var? Yani bilmedigimiz, belki aklimizin ermedigi o kadar cok sey var ki. Ben bu ayet hakkinda bir reels gordum 2-3 gun once. orada arapca bilen arkadaslar (suriyeliler de dahil) bu konuyu aciklamisti. Kelimeyi arapca olarak ve arapcada ve turkce de gelen anlamlarini yazmislardi. Ben simdi tam hatırlamıyorum kelimenin arapca ve diger anlamlarini. O sekilde acikladiklarinda bana mantikli gelmisti. Reelsi de bulamadim maalesef buraya atmak isterdim Ona istinaden yazdim. Yoksa ilahiyatci degilim, hafız degilim, yanlista bir sey demek istemem. Kendi fikrimi söylemeye calistim ama dedigim gibi cogu zaman ozellikle kadinlar icin cogumuzun kafasina, mantigina tam oturmayan bircok sey var.
Burada kastedilen ince çizgi şu sadece bir konuda yukardaki eylemlerde bulunun deniliyor o da sadakatsizlikmiş. Yaptığım araştırmadan elde ettiğim sonuç bu. Peki aynı suçu erkek işlese ne yapılacak orası muamma. Biz de belinden aşağıya kızgın yağ dökeriz o halde.
Ayetlerin Allah kelamı değil de erkek uydurması olduğuna delil bile sayılabilir. Adil bir yaratıcı neden kullarının yarısına, kullarının diğer yarısını hafif de olsa dövme hakkı versin? Neden itaat etme yükümlülüğünü sadece kadınlara yüklesin? Ya da baştan desin ki, "ben erkek kullarımı kayırıyorum". Kadınlar neden kendilerinin ana rahmine düşerken seçemedikleri cinsiyetleri nedeniyle erkeklere itaat etmek zorunda bırakılıyorlar? Üstelik kadın veya erkek olmalarını belirleyen X veya Y kromozomu sperm hücresinden geliyorken? Peygamberin biyoloji bilgisi sıfır çünkü...
Kur’an ın aslını anlayabilmek için arapça okunmalı diye boşa söylenmiyor sadece Türkçe mealine bakarsan yanlış anlaşılabilir burafa anlatılmak isteneni daha iyi anlayabilmen için bu ayetin tefsirine yani açıklamasına bakmalısın Hiç şüphesiz biz o kitâbı, düşünüp anlamanız için Arapça bir Kur’an olarak indirdik.
Nisa 34. Ayet, erkeklerin kadınları koruma ve sorumluluk taşıma bağlamında verilen bir öğüttür, ancak bu ayet yanlış anlaşılabilir. "Dövme" kısmı, geçici bir çözüm olarak belirtilen, çok son çare bir uygulamadır ve İslam'ın kadınlara şiddet uygulamayı asla onaylamadığını unutmamak gerekir. İslam, kadınları onurlu, değerli ve eşit haklara sahip varlıklar olarak kabul eder. Kadına değer veren pek çok ayet ve hadisten, kadın haklarının korunmasının ön planda olduğu açıkça anlaşılır. Nisa 34, kadınlara zarar vermek için değil, aile içindeki sorunları çözmek amacıyla önerilen bir düzenleme olarak alınmalıdır. Özetle, bu ayet kadınların korunmasını ve değer verilmesini engellemez, aksine aile içindeki sorumlulukları hatırlatır. Ayrıca, İslam’da kadına değer verme konusunda pek çok ayet vardır ve bunlar Nisa 34 ile çelişmez. Örneğin, Nisa 1 ve Ahzab 35 gibi ayetlerde kadınların eşit haklara sahip olduğu, değerli ve onurlu bir varlık olarak kabul edildiği açıkça belirtilmiştir.
of ne sacma, neden bin tane aciklama gerekiyor demekki Allah insanalrin aciklamasina mi muhtac kendi en acik sekilde soyleseydi. Dogru cikarmak icin birsuru hale girmeye gerek yok
Ne alaka, direkt acik acik yazmis oraya dovun diye. Birsuru hale ceviriyorsunuz. Allah orada "kadinlara iskence yapin. " Dese, sizler "orada iskence derken 24. anlamindaki sevmek anlamini kullanmistir. " Dersiniz. Acikca soylemis kendi dinini savunmak icin allaha sirk kosuyorsunuz :D bari allah oyle desede kadinlari seviyor falan deyin ama soyledigi seyi degistirmeyin
Bu yazdığın örnek gibi yüzlercesine yıllarca bizi inandırdılar. Boşa dememişler kuranın içine dalma diye. İçine girdiğin an inancını yitiriyorsun çünkü bir değeri kalmıyor.
yav iste bazısı hafif dövün bazısı sadece tokat atın demiş diyor bazısı uyarın diye çeviriyor Allah ne dediyse o neden kendinize yedirip yumuşatmak çalışıyorsunuz her taraftan mantıksız ya uf valla
ohoo hadisi seriflerde oku kadinlara yarim akilli fitne diyen kadinlari dovun diyen hadisi serifler bile var. Simdi Sen burada "yanlis anlamissin Sen. " diyenler olursa hayir yanlis anlamadin gayet acik ve net anladin emin ol. Din anlayisin buysa sen bilirsin ama kadinlari dovmeyi dogru bulan bir dini kabul etmek bir kadin olarak tuhaf olur
arap arkadaşlarımda dövmek olarak çeviriyor ilahiyat mezunu bi kaç kişide hafifçe vurun demek istiyor demişti
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
1 yıl
Yaratılıştan ötürü erkek daha otoriter olduğu için denmiş bir sey dünyada en cok yönetici erkektir en büyük ülkeler erkekler tarafından yönetiliyor. Kadınları kandırmak uyar akıllı olmaları seytana uymaları daha kolay.