iyonlaşma enerjisi bir elektronu koparmak için gereken enerjidir ve aynı grupta periyot numarası arttıkça elektronlar merkeze yaklaşır yani elektron başına çekim kuvveti artar. çekim kuvvetinin artması da daha çok enerji gerektireceği için aynı grupta periyot numarası arttıkça iyonlaşma enerjisi de artar. elektronlar arttı niye uzaklaşmoda yaklaşıyo dersen merkezdeki proton ve nötronlarda elektron artışı ile artar ve elektronlardan çok daha büyük parçacıklardır çekim kuvvetini de onlar oluşturacağından elektron sayısı aynu grupta arttıkça atom çapı azalır. aralardaki istisnalar ise küresel simetri kuralı yüzündendir çünkü küresel simetri hali kararlılık halidir kısaca atom elektronlarını eşit olarak çekebilmek için enerji düzeyi düşük orbitalinden bir elektronu son orbitaline ekleyerek yarı ya da tam dolu hale getirir. o aralardaki 3A<2A, 6A<5A da bu anlattığım olay gerçekleştiği için öyle. kolay bir kısım değil çoğu insan genelde tek seferde anlayamaz bende o zamanlar tek de anlayamamıştım konuyu genel olarak kafanda canladırırsan iyice kafana yatar. ilk önce atomun kuantum modeli konusunu oturtursan daha kolay halledebilirsin bu kısmı. neyse bana da iyi oldu bu sene tekrar hazırlanıyorum iyi geldi :D
ya grupla periyodu karıştırmışım hay allahım periyot yani katman sayısı arttıkça direk çap artıyor uzaklaşınca İE azalır tabi aynı periyotta grup numarası arttıkça İE artıyor çünkü merkeze yaklaşıyor kusura bakma yanlış yazmışım yazımdaki grupları periyot diye periyotları grup diye okursan doğru oluyor bak :)
Sıralama doğru. Onun neden doğru olduğu da attığım linteki yerde yazıyor. Ordan okuyunca anlarsın diye düşünmüştüm. Bu durumda azalır yerine artıyor yazacaklarmış yanlış olmuş.
Fiziğin iyi değilse buraya gelip yorum yazmazsın anlıyormusun ayrıca bu kimya ben yanlış yazmışım herneyse xper kastığına göre gidebilirsin amacın buydu zatn.
En İyi Cevaplar