Part 1 ; Ölünün arkasından konuşulmaz.
Bir nedeni yok ama sürü böyle istiyor.
Enes (r. a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir cenaze geçerken iyilikle anıldı, Rasûlullah (s. a. v): “Vacip oldu” buyurdu. Başka bir cenaze geçti, o da şer ile anıldı yine Peygamber (s. a. v): “Vacip oldu” buyurdu. Bunun üzerine Ömer: “Anam babam Sana feda olsun. Bir cenaze geçti hayırla anıldı; vacip oldu buyurdun. Bir başka cenaze de şer ile anıldı. Yine vacip oldu buyurdunuz, nedir bu vacip olma?” diye sorunca, Rasûlullah (s. a. v): “Sizin hayırla andığınız kimseye Cennet vacip oldu, şerle andığınız kimseye de Cehennem vacip oldu. Çünkü sizler yeryüzünde Allah’ın şahitlerisiniz.”
Bunlat beni zerre ilgilendirmiyor..
O zamam şöyle soyliyim bende yakınımı kaybettim ve gercekten ne yaşarsan yaşa arkasından kötü konuşulmuyor yani yaşarken kötü bir yönü varsa bile onu dile getiremiyosun çünkü aklına gelmiyor gelse bile dile getirmek istemiyorsun. Eğer bu ölen kişi uzaktan biriyse dw iş bira daha genelesiyo insan şöyle düşünüyo mantıken vi acıma duygusu ölmüş gitmiş ben konussam ne olacak cevap veremeyecek ki bana
Bu biraz daha iyi
Görüş için teşekkürler.
kul geleneklerine göre ve insan geleneklerine göre bir kişinin arkasın dan konuşmak ölü kardeşinin etini yemek gibidir derlermiş ve kul geleneklerine göre ve insan geleneklerine göre sadece ölmüş gitmiş insanın değil sağ olan insanın bile arkasın dan konuşulmaz oysa ki dedikoducu olmak olur.
ya şey galiba yüzüne söyleyemedin şimdi mi söylüyon gibi bişey galiba
Kel ölür sırma saçlı olur, kör ölür badem gözlü olur. Herkes bir gün öleceğini bildiğinden olsa gerek, empati yeteneğini kullanabildikleri sınırlı alanlardan biri de bu. İyi bilirdik diyorlar, bir gün onların da arkasından iyi bilirdik desinler diye...
Site de beni anlayan nadir adamlardan birisin , küçük bilge.
Bak şu malum kişi ölünce arkasından öyle bir konuşacağım ki mezarından çıkıp "eyyy allahdiyen portakal, sen kimsin ya" diye karşıma dikilecek
Ölmesi değil de malum kişinin elleri kelepçeli şekilde sokakta tur atdırmaları daha çok hazza ulaştırı beni..
Önceki hayatında kimdin testi
Çıkan sonuç: Timur!
Bizim Batı'da hep ' Tamerlane' derlerdi , dün gibi hatırlıyorum..
korkutuyor tabi ölüm herkesi korkutur ve şunu unutma derler ya ölümlü dünya ne bu kötülük şayet ölümsüz olsaydık daha iyi olacaktık :)
Cevap
11Cevap
sanırım duyarsa üzülür kendini de savunamaz diye. iyi de ölü duymaz ki. yeniden dirilmeye inanan biri olarak ölünün duymadığını düşünüyorum. bilinç ya tamemen gidiyor ya da rüya alemi gibi farklı bir boyuta geçiyor. onun dışında çok saçma gelen bir gelenek herif her türlü pisliği yapmış gebermiş gitmiş. az şerefsiz değildi diye söyleyince öyle deme ölünün arkasından konuşulmaz diye badem gözlü oluyo.
Aynen öyle ahbap
Ölünün arkasından kötü şeyler konuşulmaz anlamındadır dirinin arkasındanda kötü şeyler konuşulmaz bir hanımefendininde yazdığı gibi ölü rahmetle anılır dirilerinde iyi huyları söylenir.
ben iyiyi de kötüyü de konuşuyorum ya. allah belamı vericek :D
Tez zaman da verir umarım :/
sana naptım ki öyle diyosun ahahsh :D
Sen kendin istiyorsun belanı :))
Bana bir şey yapma gibi lüksün olamaz bayan..!
olmasn zaten. D
Ölüm hak, Her Canlı ölümü tadacaktır.
Ölmüş kişi kötüyse tabii ki kötü konuşcan ama en doğrusu hiç konuşmamak.
Kötü konuşmak insana yakışmaz. Arkadan konuşmak haincedir.
Ölünün cevap hakkı olmadığı için daha da cirkinlesir.
Ölüler gelecek olsaydı konuş konuşta yüzüne konusamadığın adamın cesedine konusmak delikanlılıkmı peki
Delikanlılık metodlarınıza bayılıyorum
Çünkü sağ olan insanın bile arkasından konuşulmaz. Dedikodu olur. Cevap hakki doğar ama kullanamaz. Al sana kul hakkı
Senin yerin belli oldu
Muamma 😐
Ben olsam seni direk cennete baş köşeye alırdım
Çok naif birine benziyorsun.
Yalnız mısın bu arada :))
Teşekkür ederim ama ben olsam tarzidan şirk içerikli tesbihler pek hoş olmuyor. Iki büyük affi olmayan günah biri kul hakki diğeri ise Allah a ortak koşmak. Yani espride olsa mizah konusu olmamalı. Dini görüşünüzü bilmiyorum. Sadece söyleme sorumluluğu hissettim. Kusura bakmayın
Iyi geceler 😐
Size de iyi geceler ama ;
En can alıcı soruyu pas geçmişsin bayan?
Yakıştı mı naifliğine :))
Demogojiye donmus olay kusura bakmayin dusunmeden konuştum
Yalnız olmayı tercih ediyorum...
Biri daha kapandı muhafazakar kesimden hep bunlar :)
Burası muhafazakar bir ortam değil onla alakası yok
Sen bence özel şeyleri ulu orta konusmakla hata ediyorsundur :)) neyse iyi geceler
Ben mahsus yapıyorum :))
Can sıkıntısına , tanısan seversin beni çok uysalım al evde besle o derece :)))
aslında bu samanızm kültüründen gelen bır sey ayrıca arkasından ne konusabılırsın kı ölmusse bence daha sallamamk lazım
Adam zaten ölmüş birde lafını yapmak saçma çünkü asjs
insanlarin degeri niye artiyor gidince bide boyle bise var ben sahsen konusurum olulerin arkasindan
ölünün arkasın dan konuşulmaz derken neden mi böyle diyorlar mesela kaza geçirmiş ya da yaşlanmış ölmüş olarak ta ölü zaten ölmüş gitmiş daha konuşmasını yapmak bile son derece saçma.
Peygamberimiz (sav) “Ölülerinizin iyiliklerini anlatınız, kötülüklerini anmayınız” buyuruyor.
Niye öyle?
korkunun ecele faydası yok hepimizin sonu pamuk
Şuraya parkediyim merak ettim
Dirinin arkasindan da konusulmaz oysaki
Yüzüne karşı konuşmak zorunlu mu yani?
i
Konusulsa makbule gecer
Görüş için teşşekkürler minik kız
Rica ederim Stone
İbretlik tespit :D :D
Çünkü ölü üzülür
An itibariyle beklediğim cevap geldi