Gizli Üye(30-35)+1 yılSelamın Aleyküm kardeşim.
Bakınız diğer ayetler, bu ayet-i kerimeyi nasıl da tefsir ediyor:
“Biz onu, akıl erdiresiniz diye Arapça bir Kur’an olarak indirdik.” (Yusuf 2)
“O peygamberleri) apaçık belgeler ve kitaplarla gönderdik. İnsanlara, kendilerine indirileni açıklaman ve onların da (üzerinde) düşünmeleri için sana bu Kur’an’ı indirdik.” (Nahl 44)
“(Ey Habibim!) Her ümmetin kendi içinden üzerlerine bir şahit göndereceğimiz, seni de onların üzerine bir şahit olarak getireceğimiz günü düşün. Sana bu kitabı; her şey için bir açıklama, doğru yolu gösteren bir rehber, bir rahmet ve müslümanlar için bir müjde olarak indirdik.” (Nahl 89)
Bu konuda bir çok ayet-i kerime mevcuttur. Hepsini bir araya toplayı değerlendirdiğiniz zaman anlarsınız ki, “Kur’an dirilere; amel etmeleri, öğüt almaları, ibret almaları, düşünmeleri” için gönderilmiştir. Ölüler Kur’an ile amel edemezler, öğüt alamazlar, hükmünü yerine getiremezler… Bu dirilerin yapması gereken işlerdir. Dolayısıyla Kur’an ölülere değil dirilere indirilmiştir. İşte bu açıdan ölüye bir faydası yoktur.
Zaten ayetin tam manası: “(Aklen ve fikren) diri olanları uyarması ve kâfirler hakkındaki o sözün (azabın) gerçekleşmesi için Kur’an’ı indirdik.”tir.
Öncelikle şu hususu bir açıklığa kavuşturalım. Bizim ölülere yaptığımız dua, istiğfar onlara ulaşıyor mu, onlar için fayda sağlıyor mu? Rabbimiz buyuruyor ki:
“Onlardan sonra gelenler; Rabbimiz! Bizi be bizden önce inanmış olan kardeşlerimizi bağışla….” (Haşr 10)
Ayeti kerimede görüldüğü üzere Allahu Teala “bizden önceki iman eden” ölmüşlerimize dua etmemizi öğretiyor…
Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyuruyor:
“Ölülerinize Yasin Suresi’ni okuyunuz” (Ebu Davud Cenaiz, 24; İbni Mace cenaiz, 4; Nesai)
Selametle...113 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılHayırlı sabahlar bu arada...
Soran+1 yılsabahul hayr.. tesekkurederım en kıbar yorumlardan bırıydı.
Cevap sahibi+1 yılMümin kimse odur ki elinden ve dilinden başkaları emin kimselerdir. :)
Cevap sahibi+1 yılBu konuda size mesaj atabilir miyim? Konuşmak isterseniz tabi. Zira sizi ikna edebileceğimi düşünüyorum Allah'ın izni ile her şey.
Soran+1 yılsagolunuz bılgım var konu ıle ılgılı kapım ack buyrun konusalım. elestırıye kapalı bırı degılım saygı bozulmadıkca.
Cevap sahibi+1 yılTeşekkür ederim. :) Ben de öyleyimdir emin olabilirsiniz. :)
Cevap sahibi+1 yılAçabilirseniz 2 dk mesaj kutusunu sevinirim. :)
Soran+1 yılbuyrun.
Soran+1 yılyazacagınız zaman hber verırsınız kardesım cvbınız henuz gelmedı ve dısarıya mesaj kutusunu fazla acık tutmuyorum. bılgınıze.
Cevap sahibi+1 yılGeciktim kusura bakmayin: )
Cevap sahibi+1 yılYeni güncellemede özel görüş yapabiliyormuşuz keşke öyle yapardım: )
Cevap sahibi+1 yılSanırım müsait değilsiniz :)
Cevap sahibi+1 yılAllah'a emanet olun :)
En İyi Cevaplar
Diğer konusunda 18,4b cevap paylaştı. Kuran bir müracaat kitabı olup insanların doğruları ve ahlaklı aynı zamanda faziletli yaşamı bulmaları ve yaşamaları içindir.. Cennete veya cehenneme gitmiş bir kişiye kuranın bir faydası yoktur.. Zaten ülkemizde kuaranı tam Türkçeye çevirip okutulması bu nedenle istenmemektedir ahmakları ve aklı evvelleri kandırmak için.''Biz size zeka , onu kullanmak için akıl verdik , ilimin ve bilimin peşinden gidin aydınlanın.''ayeti her zaman sakallı şeytanlarca saklanmaktadır.. Peygamber bile ölürken''Benim mezarımı tapınak haline getirmesinler onun için basitçe gömün.''demiştir.
13 Yorumla
Soran+1 yılyorumunuz ıcın tesekkurler mehcab bey
Ayette sorunun cevabı var zaten. Allah "biz onu (kuran'ı) öğüt alsınlar, düşünsünler diye gönderdik" diyor,
bir ölüye ne gibi bir faydası olabilir ki?
misal, ölüler için hep yasin okuyun derler,
halbuki açıp yasin suresinin mealini okusalar görürler, bu surede ölülerle ilgili hiçbir şeyden bahsedilmez.11 Yorumla
Soran+1 yıltakdır ettım
+1 yılÖnemli olan okuman 👍 Vurma bana delirmedim yine. Ölü diri fark etmez. Ciddiyim.
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
26Cevap
+1 yılÖlülere Yasin Okumak
بسم الله الرحمن الرحيم، الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على رسولنا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين
Ma’kil b. Yesâr (radiyallahu anh)’dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle demiştir:
اقرؤوا على موتاكم يس
“Ölülerinize Yasin okuyun.” (Nesâî; es-Sunenu’l-Kubrâ, İbn Hibbân)
İbn Mâce, Hâkim ve İbn Ebî Şeybe’nin rivayetlerindeki lafız şöyledir:
اقرؤوها عند موتاكم
“Yasin’i ölülerinizin yanında okuyun.”
Ebu Dâvûd’un rivayetindeki lafız şöyledir:
اقرءوا يس على موتاكم
Ahmed, diğer rivayetinde Nesâî (el-Kubrâ), Beyhakî (es-Suğrâ) ve Taberânî’nin (el-Kebîr) rivayetlerindeki lafız ise şöyledir:
اقرؤوها على موتاكم
İbnu’l-Kattân, Dârakutnî, Nevevî, Şuayb el-Arnaût ve Elbânî (rahimehumullah) bu hadisin isnadının “zayıf” olduğuna hükmetmişlerdir. Çünkü yukarıdaki lafızların senetlerinin hepsinde Ebu Osman ve babası diye durumları bilinmeyen (mechul) iki ravi bulunmaktadır. Ve aynı zamanda hadisin senedinde “iztırâb” bulunmaktadır; yani hadis, bir Ebu Osman’dan, o da babasından, o da Ma’kil b. Yesâr’dan olarak ve bir de -Nesâî, İbn Mâce ve İbn Hibbân’nın rivayetlerinde olduğu gibi- babası zikredilmeksizin Ebu Osman’dan, o da Ma’kil b. Yesâr’dan olarak farklı şekillerde rivayet edilmiştir.
İbn Hibbân (rahimehullah) ise hadisin “sahih” olduğuna hükmetmiştir. Ancak İbn Hibbân, ravileri güvenilir kılma noktasında gevşek davranmış, durumları bilinmeyen (mechul) ravilere birçok zaman güvenilir hükmü vermiş mütesâhil biridir.
Hadisin sahih olduğu kabul edilse bile yine de Yasin suresinin ölülere okunmasının sünnet olduğuna delil olmaz. Zira hadiste “ölüleriniz” ile kastedilenlerin, ölüme çok yaklaşmış/ölüm sekerâtındaki kimseler olması da güçlü bir ihtimaldir. Nitekim hadisi sahih kabul eden İbn Hibbân şöyle demiştir: “Ölülerinize Yasin okuyun” sözüyle, kendisine ölümün geldiği kimseyi kastetmiştir, ölmüş olana Yasin okunmasını değil! O’nun (sallallahu aleyhi ve sellem) şu sözü de bunun gibidir: “Ölülerinize lâ ilâhe illallâh’ı telkin edin (hatırlatın.)” (Muslim. Yani “ölmek üzere olanlarınıza telkin edin” demektir.)
İbn Hibbân gibi İbn Mâce ve İbn Ebî Şeybe de (rahimehumullah) hadisteki “ölüleriniz”i ölmek üzere olanlar diye anlamışlardır. İbn Mâce: “Yasin’i ölülerinizin yanında okuyun” hadisini, باب ما جاء فيما يقال عند المريض إذا حُضِرَ “Hastaya gelindiği zaman yanında denilecek şeyler hakkında gelmiş rivayetler babı” başlığı altında rivayet etmiştir. İbn Ebî Şeybe: باب ما يقال عند المريض “Hastanın yanında denilecek şeyler babı” başlığında rivayet etmiştir. Yine Tîbî, Muzhirî el-Hanefî, İbnu’l-Melek el-Hanefî (rahimehumullah) hadisi böyle açıklayan âlimlerdendir.
Evet, Ma’kil hadisi zayıftır, ancak İbn Hacer el-Askalânî (rahimehullah) “el-İsâbe”sinde (8/57): “Ma’kil hadisi için Safvân b. Amr’dan gelen bir şâhid (manasını destekleyerek zayıflığını güçlendiren bir rivayet) buldum” deyip şu rivayeti nakletmiştir: İmam Ahmed (rahimehullah) Müsned’inde şöyle rivayet etmiştir:
حدثنا أبو المغيرة حدثنا صفوان حدثني المشيخة انهم حضروا غضيف بن الحارث الثمالي حين اشتد سوقه فقال هل منكم أحد يقرأ يس؟ قال فقرأها صالح بن شريح السكوني فلما بلغ أربعين منها قبض قال فكان المشيخة يقولون إذا قرئت عند الميت خفف عنه بها قال صفوان وقرأها عيسى بن المعتمر عند بن معبد
“Bize Ebu’l-Muğîra anlattı. (Ebu’l-Muğîra): Bize Safvân anlattı. (Safvân): Bana (tâbiînin büyüklerinden olan) şeyhler1 anlattı ki, onlar, ruhunun çıkması şiddetlendiğinde/zorlaştığında (sahâbî) Ğudayf İbnu’l-Hâris es-Sumâlî’nin (radiyallahu anh) yanına gelmişler. Ğudayf: “Aranızda Yasin okuyacak biri var mı?” diye sormuş. Bunun üzerine Salih b. Şurayh es-Sekûnî okumuş. Surenin kırkıncı ayetine ulaştığında (o ayetin sonuna geldiğinde) ruhu alınmış. Safvân dedi ki: “Şeyhler şöyle diyorlardı: “Yasin ölünün (yani ölmek üzere olanın) yanında okunduğu zaman onun sebebiyle ölüm (ün ağırlığı) ondan hafifletilir.” Yine Safvân dedi ki: “Yasin’i, İsa İbnu’l-Mu’temir İbn Ma’bed’in yanında okudu.”
İbn Hacer bu rivayetin isnadının “hasen” olduğunu belirtmiştir. Keza Şuayb el-Arnaût şöyle demiştir: “İsnadı ‘hasen’ olan bir eserdir. Şeyhlerin kim olduklarının bilinmemesi buna zarar vermez. Çünkü onlar topluluktur (çoklardır.)” Ve İbn Hacer, Ğudayf (radiyallahu anh)’ın ölüm döşeğindeyken Yasin okunmasını talep etmesinin kendi görüş ve ictihadına dayalı olamayacağını, sadece Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’e dayandırarak isteyebileceğini, dolayısıyla rivayetin merfû’ (Rasûlullah’a dayandırılmış hadis) hükmünde olduğunu söylemiştir.
Binaen aleyh, isnadı zayıf olan Ma’kil b. Yesâr hadisi bu rivayetle güçlenmiş olmaktadır. Dolayısıyla ölmek üzere olanların yanında Yasin suresini okumanın sünnet olduğunu söyleyebiliriz. Allahu A’lem.
Muhibbuddîn et-Taberî (rahimehullah) “el-Ahkâmu’l-Kubrâ”sında, İbn Hibbân’ın Ma’kil hadisini “ölmek üzere olanlar” şeklinde açıklamasını reddetmiş ve hadise göre ölülere Yasin okunabileceğini söylemiştir. Keza Şevkânî (rahimehullah) “Neylu’l-Evtâr”da şöyle demiştir: “Hadisteki “ölüleriniz” lafzı, ölüler hakkında bir ifadedir. Bu lafzın ölüme yaklaşmış bir diriyi kapsaması ise mecaz’dır. Mecaz’a ise ancak bir karine sebebiyle dönülür.”
Görüldüğü gibi kimi âlimler ise Ma’kil hadisine dayanarak Yasin suresinin ölülere okunmasını sünnet görmüşlerdir. Ancak Ğudayf rivayeti gibi hadisteki bu ihtimal manayı destekleyen açık ve güvenilir bir rivayet bulunmamaktadır.
Ve’l-hamdu lillâhi Rabbi’l-âlemîn.
2- Kabirde yatan Ölülere...
Ben diyorum: Kitab'ın başında geçtiği gibi Cumhûr-u Ulemâ birinci görüştedirler.
+1 yılÖlüye kuran okunmaz, dua da okunmaz, kuran ölüye okunsun diye indirilmemiştir, insanlığa iyiliği doğruluğu ve hakikati öğretmek üzere gönderilmiş evrenin ve kainatın doğanın rehberidir.
16 Yorumla- +1 yıl
Vefat eden bir kişiden şeytan bile elini çeker, çünkü amel defteri kapanır, artık günah yazılmayacaktır, dolayısıyla sevapta yazılmayacaktır, anca kabir azabını hafifletir,..
Yemek verilir ve dua edilir...
Buda kabirde çekeceği azabı var ise hafifletir, - +1 yıl
Dua edilirse anca bu şekilde yararı olur,
Soran+1 yıl@ayotech canı sadakaı carıye ayrı zaten. mevzuyu uzun uzun anlattım
- +1 yıl
Aynen. Şunu da bir dinleyin:
https://youtu.be/SjF2au4gFQg
Diğer konusunda 8,4b cevap paylaştı. Çok güzel bir konuya değinmişsin, ama ne yaparsan yap bazı insanların zihninde herhangi bir "uyanma" olmaz..
13 Yorumla
Soran+1 yılbenden kotusu olmadı :) hakaret yedım bol bol onemlı degıl ama
- +1 yıl
"İslam kılıfı geçirilmiş hurafe dini"ni yaşayanlar boş boş konuşurlar öyle..
Ben bazen onları eleştirdiğimde lafa "siz ateistler" diye başlayarak cevap veriyorlar.. Kendi yanlışlarının doğru olduğundan o kadar eminler ki düzeltmeye çalışanları "ateist" olmakla itham edecek kadar küstahlaşabiliyorlar..
Allah hepsini ıslah etsin..
Soran+1 yılhayır sımdı ben mı yanlıs bılıyorum dıyorum, olabılır belkı yanlıs bılırız.. ama bakıyorum, ölüye Kuran okunacak diye Ayet yok sahih hadis yok.. hadıslerın ravılerı saglam degıl.. neyse ısteyen ıstedıgını dusunsun. bana agır hakaret edenlerekul hakkımı helal etmıyorum odesırız onlarla. Allahumme Amin kardesım
+1 yılBu tip şeyler; bid'at, yani aslında dinin içinde yeri olmayan,
sonradan dine girmiş uygulamalar.
Kadir gecesi dışındaki kandil geceleri gibi...12 Yorumla
Soran+1 yıltesekkurderım f+
- +1 yıl
Rica ederim. :)
* Diriler okusun diye indirdik ayeti var.(Bu ne demek? diriler okusun öğüt alsın. konu diriler, ölülerden söz edilmiyor.)
* Ölülere asla okumayın diye bir ayet, net bir hadis dahi yok?
* Yasin ve kuran okunacağına dair sahih ve zayıf birsürü hadis var.
Şimdi tutup ölüye okunmaz dersen büyük bir bidata imza atıyor olmayasın sakın?18 Yorumla
Soran+1 yılasagıdakı orneklere bakınız. olulerden soz edılseydı olulere de okunurdu zaten. ben delıllerle soyledıgımın arkadasındayım. Diri olanı uyarması ve kâfirler..
herseyı bılen Allah oluler kelımesını de gayet ekleyebılırdı oraya. oyle olsa ıdı.- +1 yıl
Demek istediğim o zaten, orda konu yaşayanların ve inanmayanların okuması ve ders alması. ölülere okuyun ya da okumayın demiyor. Ordaki ayetin mesajı farklı. Sen tutup okunmaz diyorsun. Kuranda okunmaz ile ilgili bir ayetle kanıtlamadıkca yanlış yoldasın...
Ben sana haziranda kısa kollu giyilir diye bir cümle kursam temmuzda kısa kollu giyilmez manasını nası çıkarırsın o cümleden? Mevzu haziran?
Soran+1 yıleğer kabirlerde Kur’an okumak caiz olmuş olsaydı … veya Kur’an okuyup da onun sevabını ölülere gönderme gibi bir şey olmuş olsaydı, bunu Resulullah s. a. v mutlaka söylerdi. Çünkü, İslam’ın bu hususta bir kuralı vardır ki, o da :
تأخير البيان عن وقت الحاجة لا يجوز
“ İhtiyaç anında beyanın tehiri caiz değildir “
Soran+1 yılYani, eğer ölülere Kur’an okumanın onlara faydası olacak olsaydı bunu Allah Resulü s. a. v mutlaka söylerdi. Çünkü kendisine, kabirleri ziyaret eden bir kimsenin ne yapacağı sorulmuştur.
. Allah’u Azze ve Celle kitabında ne buyuruyor :
وَمَا عَلَّمْنَاهُ الشِّعْرَ وَمَا يَنبَغِي لَهُ إِنْ هُوَ إِلَّا ذِكْرٌ وَقُرْآنٌ مُّبِينٌ لِيُنذِرَ مَن كَانَ حَيّاً وَيَحِقَّ الْقَوْلُ عَلَى الْكَافِرِينَ
“ Biz ona – yani Muhammed’e – şiir öğretmedik. Ki, ona yakışmaz da. O sadece bir öğüt ve apaçık bir Kur’an’dır. Ki, onunla diri olanları uyarsın ve inkar eden-lere de azab sözü hak olsun. “
YASİN : 69.70. AY.
Ayet’i kerimeye dikkat edilirse, لِيُنذِرَ مَن كَانَ حَيّاً “ … diri olanları uyarması için … “ ifadesiyle, Kur’an’ın dirilerin uyarılması için indirildiğini anlatmaktadır.
Soran+1 yılكِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ إِلَيْكَ مُبَارَكٌ لِّيَدَّبَّرُوا آيَاتِهِ وَلِيَتَذَكَّرَ أُوْلُوا الْأَلْبَابِ
“ O mubarek bir kitaptır. Onu sana indirdik ki, Ayetlerini düşünsünler ve akıl sahipleri de öğüt alsınlar. “
SAD : 29. AY.
Bu Ayet’i kerime bize açıkça şunu anlatmaktadır ; Kur’an akledebilen, düşü-nebilen kimseler için inzal olmuştur. Dolayısıyla onu, düşünme ve anlama hasleti elinden alınmış kimselere okunması makul değildir….. Bununla beraber, bu inanç ve amel Kur’an’ın gaye ve hedefine de terstir.
Soran+1 yılHulasa, ölülere faydası dokunsun diye Kur’an okumanın eğer dinimizde bir yeri olmuş olsaydı, Müslümanlara karşı çok şevkatli ve merhametli olan Peygamberimiz s. a. v :
“ Evleriniz de Kur’an okuyunuz ve namaz kılınız, oraları kabirlere çevirmeyiniz “
diye nasihatte bulunmazdı… Çünkü, kabirler Kur’an okuma ve namaz kılma yeri değil-dir….. Bunun içindir ki ; Hayatı boyunca defalarca kabirleri ziyaret eden Allah Resulü s. a. v, ne böyle bir şey yapmıştır, ne ümmetine böyle bir şey tavsiye etmiştir ve ne de ima ile de olsa buna işaret etmiştir ….. Kendisinin de hadisi şeriflerinde buyurduğu gibi :
ما بقي من شيء يقرب من الجنة ويباعد من النار إلا وقد بين لكم. ( صحيح )
{ Size cennet’e yaklaştıracak ne var ise onu açıklamışımdır. Ve yine size, cehen-nem’den uzaklaştıracak ne var ise onları da açıklamışımdır.}
M. ZEVAİD : 8 . 264
S. SAHİHA : 4. C.1803. N
HAKİM : 2. C. 4. SAY
Soran+1 yılıstedıgınızı anlayın ben soylıyecegımı soyledım sız daha ıyı bılıyorsunuz onca alımden. bız bılmıyoruz.
+1 yılinsan sevab cihetinde yaşar yanlız günah cihetinde ölür
onun için ölünün arkasından okunan kuran hem okuyana hemde okunana sevap yazar
bir alime soruyorlar kişilerin heykeli yapılmalımı diye oda cevaben
müslümanların heykelleri camiler çeşmeler hayır kurumları aş evleri vs vs diyor ordan gelen hayır ve hasenatlar onun hanesine yazılır diyor kıyamete kadar15 Yorumla- +1 yıl
kaldır şu mesaj engelinide @illalazımmıki
Soran+1 yılsana engel atmadım ben
Soran+1 yılmılletın hanesıne de benı taglama.
- +1 yıl
atmışşın ordan yazacaktım sana yazamıyoırum
Soran+1 yılbıze dogru bılgı aktarana eywallah ben senın gıbı batılda ısrar edıp bırde ustune kibir yapmıyorum Kuran ve sunnetı herkesten ıyı bılıyorum dıye bır ıddıam da yok. ortalıga fıtne sokma.
+1 yılKişi hayatta iken hayırlı bir evlat veyahut allah yolunda bir çevre edinmişse
Öldükten sonra arkasından onun ruhu için kuran okuyacak biz zümre bırakmış demektir ve buda sadakai cariye ye eşdeğerdir.
En basitinden tüm ölmüşlerimizin ervahı için fatiha okuruz.
Ama asla kendi okuduğu gibi olmaz.
Yeri gelmişken el fatiha.14 Yorumla
Soran+1 yılölünün amelinin mühürlendiğini bıılıyorsunuz degılmı
- +1 yıl
İbadet , yani mükellef olduğu amel defteri mühürlenir evet. Kıyamette istediğimiz kadar yalvarsak da bir tekbir dahi getiremeyiz.
Ama sadakai cariye olarak nitelendirilen amel defteri açık tır.
Soran+1 yılsadakai carıye evet oyledır ama bunun ıcıne farklı seyler gırıyor.
- +1 yıl
Detayda yazdığın ayet.
Tatbik etmek amaçlı okunması gerektiğini söylüyor.
Örneğin şu an efendimiz sav salavat getiririz
ya da ölmüş bir yakınımıza kurban bağışlarız
Gizli Üye(30-35)+1 yılOkunur okunmalı. Ölmüş insanların ruhunun varsa azabı bunu hafifletir.
Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyuruyor:
“Ölülerinize Yasin Suresi’ni okuyunuz” (Ebu Davud Cenaiz, 24; İbni Mace cenaiz, 4; Nesai)417 Yorumla
Soran+1 yılo hadıs yanlıs anlasılmıstır. hadisin aslı ölülerınıze degil ölmek uzere olanlara okuyunuzdur..
Cevap sahibi+1 yılHım. Teşekkür ederim o zaman. Aydınlattığınız için. Ama şu bir gerçek ki.
İnsanlar ölünce amel defterleri kapanmıyor. Hayrına okunan dua, ayetler onun azabını hafifletir. Fatiha süresi bu sebepten okunur. Yasin süresi de çok okunur. Kabristan ziyaretlerinin çoğunda kuran okunduğunu görmüştüm.- +1 yıl
alimler yanlış mı anlamış öylemi?
Soran+1 yılyazdıgım ayetı okudunuzmu.. yasın 70 de ne dıyor.. demekkı olulere okunamaz. aksı ayete muhalif olmak olur kı bu kufurdur.. artı olunun amel defterı kapanıyor sadece sadakai carıye denılen hayır hasenat tarzı seyler yapıp sevabını hedıye edebılırsınız. okunur denen hadıslerın cogunun ravısı zayıf veya uydurmadır..
- +1 yıl
bende sana yukarda iki tane hadis yazdım sende onları oku
Kim babasının veya anasının veya bunlardan birisinin kabrini cuma günü ziyaret ederek orada Yasin sûresini okursa, Allah kabir sahibini bağışlar." (İbni Mace Tercemesi, IV/274)
Soran+1 yıl@sosyolojiss yahu kardesım sahıh hadıs getır dıyorum sana aynı seyı yazıp durma
Soran+1 yıl@sosyolojiss ayet var dıyorum sahıh olmayan hadıs ornegı getırıyorsun mantık bunun neresınde ya
- +1 yıl
ayetler hadis olmadan anlaşılmazlar @illalazımmıki
- +1 yıl
sen hadise neye dayanarak sahih değil diyorsun ben şu an hala onu düşünüyorum
- +1 yıl
:) fıkıh kitaplarında neden senin dediğin gibi yazmıyor birde hadislerde? hadis olmadan ayeti nasıl anlıyorsun onuda anlamış değilim.
ayette o an gelince ne bir an ileri ne bir an geri olur diyor yaşamları
ama sadaka da ömrü uzatır diyor mesela
buna bakarak ne diyeceğiz şimdi hadisemi ayetemi inanacağız yoksa bunların anlamlarına mı bakmamız lazım
Soran+1 yılRasul-u Ekram (s. a. v.)'in: "-Her kim kabristana girer de Yasin Suresi'ni okursa, o gün ALLAHu Teala (cc) kabirdekilerin azablarını hafifletir. Okuyana da oradakilerin sayısınca sevab verilir."
(İbn-i Abidin- Reddu'l Muhtar Ale'd Durri'l Muhtar- İst: 1983 C: 3 Sh: 503) hadis-i şerifi, bunun delilidir."
Hadis diye zikredilen sözün kaynağı olarak bir hadis alimin kitabı değil , Hanefi mezhebinin Osmanlı devletinin son zamanlarında fıkıh kitabı olan İbn Abidin olması hayli düşündürücüdür. Zira hiç bir sahih hadis kitabında iddia edilen bu söz muhaddislerce sahihlenerek senediyle beraber kitaplarına alınmamıştır.
Soran+1 yıl"Her kim kabristana girer de Yâsin'i okur ve sevabını ölülere bağışlarsa, o gün ALLAH tealâ onların azabını hafifletir. Kendisinin de bu kabristandaki ölüler sayısınca sevabı olur".
(Bahr-i Raik'de bu hadisi zikredilmiştir. Zeylaî'nin rivayeti şöyledir: "Okuyan kimse için orada bulunan ölülerin sayısınca sevab vardır." Doğrusu bu hadis zayıftır.)
Soran+1 yıl"Her kim baba ve annesinin kabrini her cuma ziyaret eder, o ikisinin veya babasının yanında Yâsin (suresini) okur ise, her âyet ve harfin sayısınca günahları avfolunur"
(İbn Adiy (1/286), Ebu Nuaym, Ahbâr el-Asbahân (2/344-345)
Zayıf Hadistir.
Râvilerinden olan Amr b. Ziyâd’ın hadis uydurduğunu ed-Dârekutnî ve İbn Adiy zikreder. Dolayısıyla İbn Adiy mezkûr rivâyet hakkında; « batıldır bu isnâd ile bir aslı yoktur » der.
İbnu’l-Cevzi kitabında bu rivâyeti zikreder. (el-Mevdûât (3/239) Bu rivâyet, kabirlerde Kur’ân okumanın mustahab olduğuna delil olarak getirilir. Ancak sahih sünnette bunu destekleyen hiç bir delil yoktur. Sahih sünnete göre, kabir ziyaretlerinde meşru olan, onlara selâm vermek ve ahireti hatırlamaktır.
Bu rivâyet, kabirlerde Kur’ân okumanın mustahab olduğuna delil olarak getirilir. Ancak sahih sünnette bunu destekleyen hiç bir delil yoktur. Sahih sünnete göre, kabir ziyaretlerinde meşru olan, onlara selâm vermek ve ahireti hatırlamaktır.
Soran+1 yılRasulullah'a (s. a. v.) atfedilen bu (söz) Hadis uydurmadır.
Ravilerinden olan Amr b. Ziyad’ın hadis uydurduğunu Hadis alimi ed-Darekutni ve İbn Adiy zikreder.
İbn Adiy mezkur rivayet hakkında; "batıldır , bu isnad ile bir aslı yoktur" der. İbnu’l-Cevzi [el-Mevduat (3/239)] kitabında bu rivâyeti zikreder.
Cevap sahibi+1 yılYorumlarınızı yorumumun altına yazmayın lütfen. Bildirim almak istemiyorum. Başka yerde tartışın.
Soran+1 yılkardesede soylerın salt bana degıl. sızı rahatsız etmeye ozel bır ılgım yok beyefendı.
Cevap sahibi+1 yılEstağfurullah.
+1 yılölünün arkadasından dua ve ihlas ve fatiha okunur ihlas ve fatihalar kuran ayetleri olduğu için okunur ama daha çok hediye edilir ve sen zaten açıklamışsın ayetle insanları uyarması için ilk kendine okursun okuduğun ayetlerin sevabı hem sana hemde atalarına maal edilir ALLAH böyle eli boldur işte
00 Yorumla
+1 yılBu konulara çok fazla takılmamak lazım. Mustafa Öztürk'ün şu konuşmasına ben de katılıyorum:
https://www.youtube.com/watch?v=F-FbJ8F1rIk00 Yorumla
+1 yılYaşayan her kişiyi uyarsın diye, böylece ilahi hüküm kafirler hakkında kesinlessin diye gönderilmiştir. .. surei yasin 70 ayet... inmemistir hele kur'an bunu hakkıyla bilin ne mezarlıkta okumak nede fal bakmak için...
10 Yorumla- Diğer konusunda 5,8b cevap paylaştı.
+1 yılOkunur. Hadisler mevcuttur.
Ölüye de, diriye de hastaya da, mutluya da okunur. Kur'an evrenseldir ve her şeyin devası onda bulunur.113 Yorumla
Soran+1 yıltamam kardesımhadıslerın sıhhatını arastırınız. ravılerını vs vs. tartısmaktan yoruldum.
- +1 yıl
Yukarıda verdiğin ayet Kur'an'ın sadece bir amacını açıklıyor. Ölülerin arkasından okunamaz diye bir şey geçiyorsa lütfen o ayeti de at.
Fakat Kur'an'ı insanları mutlu etmek için de okuyabiliriz, rahatlatmak için de, iyileştirmek için de, huzur vermesi için de. Ölüler için huzur vericidir. Azaptaysa Kur'an yüzüsuyu hürmetine azabının hafifletilmesi, ruhunun şad olması için okunur.
Madem bu kadar tartıştın belki de yanlış bilen sensindir?
Bana inanmıyorsan işin ehillerini oku bir de:
Bu açıkça bir yanlış ve eksik bilgilendirmedir. Çünkü Resûlulah sallallahu aleyhi ve sellem’den, kabirlerde Kur’an okumamızı tavsiye eden sahih ve zayıf hadisler vardır. Okunmaz diyenlerin elinde ise, yoruma muhtaç olmadan, açık bir şekilde “Kur’an okumayın!” diye bir âyet, sahih veya zayıf bir hadis, bir sahabe sözü de yok, yok, yok…
mektebisuffa.com/kuran-oluler-icin-degil-diriler-icin-inmistir-diyerek-olulere-kuran-okunmaz-diyenlere-cevap
Soran+1 yılAllahualem.. ben yazacagımı yazdım.
Soran+1 yılsızler alımsınız ben bırsey bılmıyorum velhasılkelam Allah hukmunu verır elbet.
- +1 yıl
Ben alim değilim fakat sen şu an kibir gösterisinde bulunuyorsun.
Ben sana kaynak da gösterdim halbuki.
Ayrıca ne bu sinirin? Bir hatam mı oldu sana karşı?
Soran+1 yılkıbır mı :) oyle bırsey dusunmemıstım
Soran+1 yılsoruyu kapatıyorum ısteyen ıstedıgını dusunebılır. bır hatanız yok bana karsı. hata benım.
- +1 yıl
Ve eğer "Bildiğim hiç bir şeyde yanlışlık payı yoktur." diye düşünmeye devam ederseniz asla gerçek bilgiye ulaşamazsınız.
Sizin bidat diye iddia ettiğiniz şeY HAK.
Bu, helali haram göstermek kadar günah.
Soran+1 yılhıcbırzaman oyle bır ıddıam olmadı hanımefendı zanna gırmeyelım. ben kendım profılımde de yazdım bızzat da soyluyorum alım ulama degılım. benden ıyı bılen varsa gelsın buyursun basımızın ustunde yerı var. bu fenaya cekmek de nedır. benım bıldıgım hersey dogru dıye bırseyı nerede soyledım aceba? dellıermısınız. herkes gıbı bende sorgularım bukadar basıt. zan yapmak da gunahtır.
- +1 yıl
Görüş yorumlarınızı okudum ve bilip bilmeden herkese bunu bu şekilde empoze edip milletin aklını yanlış bilgilerle doldurmuşsunuz.
Eğer emin değilseniz ve sorguluyorsanız empoze yöntemini kullanmayın. Bu konular şakaya gelemeyecek kadar hassas konular.
Soran+1 yıluslubunu guzel kullan kavga etmeyelım. anlatadımmı hanımefendı. sızınd e cok yanlıs bılgılerınızı gorduk zamanında.
- +1 yıl
Aynaya bakalım lütfen :))
Soran+1 yılaynaya bak kendını gor. uza sorumdan
Kuran diriler icin okunur, sevabi da olu-diri herkese gonderilir.
10 Yorumla
+1 yılAmel defteri kapanmis biri icin dua etmenin bir anlami oldugunu dusunmuyorum ayetlerdede buna dair bir bahis yok neticede aykiri biseyde demiyorum. yanlizca kabir azabini hafifletecegi fikrindeyim
10 YorumlaDiğer konusunda 43,8b cevap paylaştı. Kuran ölüye değil diriye okunur
529 Yorumla
Soran+1 yıliste bu :)
Soran+1 yılgerisi ayete karsı çıkmak olur.
- +1 yıl
👍👍
- +1 yıl
kuran sadece diriye okunmaz ölüyede okunur
kuranın her harfinin bir sevabı vardır. bir okuyana ve okunana da sevabı vardır insanlar yanlız günah cihetinde ölür sevap cihetinde yaşarlar
Soran+1 yıl@sosyolojiss sen ılla muhalefet ol. olmasan şaşardım
- +1 yıl
yahu muhalefetle ne alakası var ne yani yanlış kalsın insanların aklında bu meseleler...
- +1 yıl
"Yasin, Kur'ân'ın kalbidir. Onu bir kimse okur ve Allah'tan âhiret saadeti dilerse, Allah onu mağfiret buyurur. Yâsin'i ölülerinizin üzerine okuyunuz." (Müsned, V/26)
- +1 yıl
Kim babasının veya anasının veya bunlardan birisinin kabrini cuma günü ziyaret ederek orada Yasin sûresini okursa, Allah kabir sahibini bağışlar." (İbni Mace Tercemesi, IV/274)
Soran+1 yıl@sosyolojiss sen dogruyu mu bılıyorsun delıl ver madem neden okunurmus? gidip bana sahıh olmayan hadıs ornegı getırme. yukarda koskocaman Allahın kelamı var neye dıretıyorsun
- +1 yıl
allahın kelamını en iyi anlayan peygamberimizdir ve peygamberimizinde hadisleri vardır sen hadise sahih olmayan hadis diyemezsin en fazla senedi zayıf ben bununla amel etmiyorum diyebilirisn...
Soran+1 yılsahıh olan delıl getır bana daha sahıh olup olmadıgından haberın yok
Soran+1 yılbırtane ehli sunnet ulaması bul. ayet var dıyorum hala ne dıyor
- +1 yıl
"Fâtır-ı Hakim nasıl ki, unsur-u havayı; kelimelerin, berk (şimşek) gibi intişarlarına ve tekessürlerine (yayılma ve çoğalmalarına) bir mezraa (tarla) ve bir vasıta yapmış ve radyo vasıtasıyla bir minarede okunan ezan-ı Muhammedi (a. s. m.) umum yerlerde ve umum insanlara aynı anda yetiştirmek gibi; öyle de okunan bir Fatiha dahi, meselâ, umum ehl-i imanın emvâtına (ölülerine) aynı anda yetiştirmek için hadsiz kudret ve nihayetsiz hikmetiyle manevî âlemde, mânevî havada çok manevî elektrikleri, manevî radyoları sermiş, serpmiş; fıtri telsiz telefonlarda istihdam ediyor, çalıştırıyor."
"Hem nasıl ki, bir lamba yansa, mukabilindeki binler aynaya, her birine tam bir lâmba olur. Aynen öyle de, Yâsin-i Şerif okunsa, milyonlar ruhlara hediye edilse, her birine tam bir Yâsin-i Şerif düşer. (Şualar, s.576)
al sana bediüzzmandan bir haber oldumu - +1 yıl
sahih hadis veriyorum sana başka ne vereyim ehli sünnet ulemasından da bilgi verdim başka ne istersin
- +1 yıl
- Malikî mezhebinde ise –şartsız olarak- kişinin, kendi kabri üzerinde Kur’an okunmasını tavsiye etmesi caizdir (V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 8/51).
- Şafii ve Hanbelî mezhebine göre, kişinin kendi kabri üzerinde Kur’an okumayı vasiyet etmesi caizdir. Çünkü, şu üç durumda Kur’an okumanın sevabı ölüye ulaşır: Kabrin yanında okumak, okumadan sonra dua etmek, sevabını ölünün ruhuna niyete ederek okumak (bk. V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 8/51).
İmam Nevevî’nin el-Memuunda da (15/521-522) şu bilgilere yer verilmiştir: Şafii mezhebinde daha çok şöhret bulmuş görüşe göre, Kur’an’ın sevabı ölüye ulaşmaz. Ancak, tercih edilen görüşe göre bu sevap –özellikle arkasından dua edildiği zaman- ölüye ulaşır.
- Bazı Şafii alimlerine göre, kabrin sahibi, -arkasından dua okunsun, okunmasın- kabri üzerinde okunan Kur’an sevabından faydalanır (Yusuf el-Erdebilî, el-Envar, 1/399).
- +1 yıl
Hanefi mezhebine göre ölü yıkanmadan yanında Kur'an okumak mekruhtur. Başka bir odada veya uzak bir yerde okunmasında bir sakınca yoktur. Ayrıca ölü yıkandıktan sonra yanında Kur'an okunabilir.
Ayrıca defin esnasında cenazenin defin işi sürerken Kur'an okunmaz. Ama defin işi tamamlandıktan sonra kabrin başında bir müddet oturmak ve ölü için dua edip Kur'an okumak müstehaptır.(bk. Celal Yıldırım, İslam Fıkhı; Doç Dr. Süleyman Toprak, Kabir Hayatı)
al bunlarda mezheplerin fıkıh kitaplarında olanlar
Soran+1 yıl@sosyolojiss bedıuzzaman umrumda degıl. bedıuzzamanın sırklerını de oku.
Soran+1 yılmezhep ımamları Kurana ve sunnete aykırı gorusumuz var ıse almayın demıstır. ayet acık ortada.
- +1 yıl
TAMAM TAMAM SAÇMA SAÇMA KONUŞMAYA BAŞLADIN GENE :) milletin kagasına saçma sapan şeyler sokma yeter
- +1 yıl
sen mezhep imamlarından daha iyi anlamışşın kuranı sünneti
Soran+1 yıl@sosyolojiss senın gıbı nursıden almıyorum mezhep ımamlarına da laf etmıyorum senın ımamın Kuran kelamından once gelıyorsa yıka o beynı ben sacmalıyormusum ıkı saattır bayan kavgası yapıyorsun benımle.
- +1 yıl
Bil beyyinâti vez zuburi, ve enzelnâ ileykez zikre li tubeyyine lin nâsi mâ nuzzile ileyhim ve leallehum yetefekkerûn. (Nahl44)
(O peygamberleri) apaçık belgeler ve kitaplarla gönderdik. İnsanlara, kendilerine indirileni açıklaman ve onların da (üzerinde) düşünmeleri için sana bu Kur’an’ı indirdik.(Nahl.44)
Ve yevme neb’asu fî kulli ummetin şehîden aleyhim min enfusihim ve ci’nâ bike şehîden alâ hâulâi, ve nezzelnâ aleykel kitâbe tibyânen li kulli şey’in ve huden ve rahmeten ve buşrâ lil muslimîn.
(Nahl89)
(Ey Muhammed!) Her ümmetin kendi içinden üzerlerine bir şahit göndereceğimiz, seni de onların üzerine bir şahit olarak getireceğimiz günü düşün. Sana bu kitabı; her şey için bir açıklama, doğru yolu gösteren bir rehber, bir rahmet ve müslümanlar için bir müjde olarak indirdik.
(Najl.89)
Her hadis sahih değildir yasin kardeşim, temiz suya çamur karışınca ne olur, su bulanır ve kirlenir, suyun içindeki gerçeği görebilmek için artırmak gerekir. - +1 yıl
Her hadis sahih değildir kardeşim, temiz suya çamur karışınca ne olur, su bulanır ve kirlenir, suyun içindeki gerçeği görebilmek için arıtmak gerekir. Hadislerde böyledir, bulanık su gibidir.
Bu sebepten hadislerin sahih olup olmadığını anlayabilmek için Kuran ile karşılaştımak gerekir.
Eğer Kuranı Kerim ile aynı doğrultuda ise o hadis sahihtir ve uygulanabilir. Aynı doğrultuda değil ise ise sahih değil demektir. ;) - +1 yıl
Fakat sizin söylediğiniz şeylerde ölülerin arkasından Kur'an okunamaz gibi bir şey geçmiyor. Evet, ölü kendisine okunan Kuran’ı dinlemek neticesinde, yaşarken Kur’an dinleyerek aldığı sevap gibi bir sevap elde edemez, hidayete eremez. Ölmüş olanları hidayete ermeleri için uyarmak ve inkarcı ölmüş olanlarıda cehennem azabıyla korkutmak için kuran okunmaz. Hayatta olanları uyarıp hidayete ermeleri için ve inkarcılarıda cehennem azabıyla korkutmak için kuran okunur. Bu açıdan Kur’an ölüler için değil, diriler için inmiştir!. Ölüler zaten ölü uyarmak ve azapla korkutmaya gerek yok zaten biliyor görüyorlar.
Doğru! Fakat bizden önceki Müslüman kardeşlerimiz için hayır dualar etmemizi, bizzat Allah-u Teâlâ bizlere tavsiye etmiş, Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem de, bu yöndeki uygulamaları ile bizlere örnek olmuştur.
Bir de link vereyim.
mektebisuffa.com/kuran-oluler-icin-degil-diriler-icin-inmistir-diyerek-olulere-kuran-okunmaz-diyenlere-cevap
@NesliTükenmişErkek - +1 yıl
@Muallime__ bu ve bunun gibi bilgiler bir çok kaynakta mevcut, paylaştığım kuranda ölüye kuran okunmaz diye bir ifade yok doğru paylaştığım ayette de böyle bir ifade mevcut değil. Zaten Kuranı Kerim, de hiç bir şey açık bir şekilde ifade edilmiyor, paylaştığım ayeti kelimede kuranı kerimin evrenin ve insanlığın rehberi olduğunu insanlara iyiyi doğruyu göstermek için indirildiğini dirilere indirildiğini söylüyor, bu da demek oluyor ki Kuran ölülere okunsun diye indirilmemiştir,
Ölen bir kişinin üzerinden şeytan bile elini çeker çünkü kıyamete kadar amel defteri kapandığı için öldükten sonra da günah teraziside kapanmıştır,
Hz Muhammed SAV efendimizin vedasından sonra uydurulan hadisler olmuştur. - +1 yıl
Hadisler sahih ve sahih olmayan olmak üzere ikiye ayrılır, eğer hadiste ki örnek Kuran ile karşılaştıma yapıldığında örtüşüyor ise o hadis sahihtir, burda önemli olan ve öncelik verilmesi gereken Allah CC Kelamıdır, Diğer yandan Kuranı Kerimde kuran ölülere okunur diye bir ifade de yer almıyor.
- +1 yıl
Eğer Kur'an'da okunamaz gibi bir ifade yer almıyorsa hadislerin yanlışlığı yoktur demek oluyor. Çünkü sünnet namazlar da Kur'an'da yoktur fakat kılınması gerekir.
Eğer ortada sahih olmasa dahi birden fazla aynı doğrultuda hadis varsa, mantığa aykırı değilse ve bu Kur'an ile de çelişmiyorsa -ki kesinlikle çelişmiyor- bu hadisler doğru kabul edilir.
Kur'an alemlere rahmet olması için indirilmiştir. Her derde devadır. @NesliTükenmişErkek - +1 yıl
@Muallime__ böyle bir ifade yer almıyorsa o halde kuran okunabilir, diye bir sonuç çıkmıyor, kuran diriler için indirilmiş ifadesi bunu yeterince açıklıyor, kuran sadece ve sadece diriler içindir, Kuranda ölüler için Kuran okunabilir ya da okunamaz ifadesinin yer almaması bazı hadislerin sahih olduğu manasına gelmiyor, her hadis kuran ile örtüşmüyor, kuran ile çelişen hadisler vardır.
Namaz konusuna gelince namazın hususları ile ilgili kuranda bir ayeti kelime mevcut değildir.
Namazın bütün hususları hadisler ile örneklendirilmiştir.
Evet, bizden önceki müslümanlar için dua ve temennide bulunabilir, onlar için Allahım onların eğer bir günahı var ise onları günahlarından arındır, cennetine al mahrum bırakma günahlarını bağışla diye temenni de iyi dileklerde bulunabilir.
Tabiiki kuran alemlere rahmet olarak indirilmiştir. Lakin bu hayatta olduğu müddetçe muteberdir.. - +1 yıl
Okunan bir Hadis-i Şerif Kuranı Kerim ile aynı doğrultuda ise sahihtir değil ise o Hadis-i Şerif sahih değildir.
- Diğer konusunda 1,1b cevap paylaştı.
+1 yılOkunur bir fatiha bile ölü zor durumda kaldiginda kurtarir
06 Yorumla- +1 yıl
@-Oggy tam olarak ogrende konus
Soran+1 yılsruyu kapatıcam arkadasım bız cok bıdat meraklısı bır mılletız. o kız dogruyu soyluyor. yukarıda orneklerını verdım tabıkı ısteyen ıstedıgıne ınanır hakaret boyutuna getırmeyelım daha fazla.
Soran+1 yılAllah kıyamet gunu hukmunu verecektır. ıcım rahat o konuda. hayırlı gunler.
- +1 yıl
Tek bir yol var oda Allah yolu arastirin derim ezbere konusmayin
Soran+1 yıl:)) bırsey demıyorum sıze
+1 yılpaylasmıs olduğun ayet çok acık ve net baska soze gerek yok bence
10 Yorumlaevet elbette okunur hatta oldukten sonra HERKES gider imam KAlir VE telkin verir mefta ya..
10 Yorumla
+1 yılhayırlı evlat sahibinin sevap defteri kapanmazmış. okunur.
00 YorumlaOluyede diriyede kuran okunur aksini düşünmeyiniz söylemeyin kafirlige kadar gidersiniz
11 Yorumla
Soran+1 yılayet var orda ayetı okuyun yetmedı ıse elmalılıdan tefsırını okuyun.
- Diğer konusunda 2,7b cevap paylaştı.
+1 yılKuran insanın hem bedeni hem ruhu içindir okunan kuran ölü beden için değil ruhu içindir
00 Yorumla
+1 yılElbette okunur.
10 Yorumla
+1 yılOkunur tabi
10 Yorumla
+1 yılOkunur
10 Yorumla
+1 yılokunur tabiki.
10 Yorumla
+1 yılvahabimisin?
03 Yorumla
Soran+1 yılnıye onunuze gelene vehhabı mısın dıye sorarsınız. vehhabı fılan degılım.
- +1 yıl
ne bileyim onlar böyle her şeye karşı mezara falan filan
Soran+1 yılvehhabılık son gunlerde ehli sunnetın gayet dısına cıkmıstır..
+1 yılHsr zman okunur
10 Yorumla- Diğer konusunda 21,5b cevap paylaştı.
+1 yılokunur
10 Yorumla
+1 yılokunur
00 Yorumla
1 özel cevapSadece soran ve cevap paylaşan üye bu paylaşımları görebilir. Daha fazla bilgi için tıkla!
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar