Üç kişi para birleştirip bir radyo almaya gidiyorlar.
30 lira olan radyo için herkes 10'ar lira birleştiriyor ve radyoyu alınıyor. Fakat sonra tezgahtar radyonun indirime girdiğini ve 25 liraya düştüğünü hatırlıyor.
Çırağına 5 lira verip, para üstünü iade etmesi için gönderiyor. Çırak 5 lirayı 3 kişiye bölüştüremeyeceğini düşünüp 2 lirayı cebine atıyor ve 3 lirayı 3 kişi arasında bölüştürüyor.
5 liranın 2 lirası çırakta 1 er liradan 3 lirasıda arkadaşlarda. bu durumda eksik bir durum yok.
Yapmak istediğin şu. 3 kişi 9 ar lira verdiyse 9x3 = 27 2 de çırakta 29 olarak düşündürmeye çalışıyorsun ama işlem ne kadar düzgün mantıkta görünse de düzgün değil. Yani demek istediğim şu matematik kesin sonucu olan bir olgudur. Gittiğin yönden aynı şekilde geri dönmen gerekir. Farklı bir yol izleyeceksen o yolun sonucuna göre ilerlemen gerekiyor. Yani şöleki;
9 ar lira vermiş olan 3 arkadaşın paralarının toplamı 27 lira. radyo fiyatı ise 25 lira ve çırağın 2 lirası
Çırak kişilere 1er lirasını verdikten sonra gerçekten de herkesin cebinden 9ar lira çıkmıştır ve bu para 9x3=27 toplam harcanan parayı gösterir. O da 25 lira radyo parası ve 2 lira çırağın cebine attığı paranın ta kendisidir. Yani harcanan para olan 27 liranın içinde zaten çırağın cebindeki para da vardır. Onu ikinci kez eklemek yanlışlığın oluştuğu temel noktadır.
Yılların sorusudur. Her forumda, her sitede sorulur hep.
Kardeşim allahını seversen bir git olurmu snnle ugrasmak istemiyorum ! adam gibi sorduk bnde adam gibi kendi fikrimi soledim dogru veya yanls demedm. saygılı ol biraz.
10 tl den 3 arkadaş 30 tl veriyor . ama radyo 25 tl. bu çırak herkese 1 tl sini geri iade ediyor. çırakta da 2 tl var.
başta 10.3=30 tl paraları vardı. şimdi 30 tl si var çırak 2 sini cebe atıyor. 30(tl) - 2(tl çırak cebe atıyor) = 28 tl kalmış oluyor. radyo 28 - 3(çırağın bölüştürdüğü para) = 25 tl. 1 tl nin bir yere gittiği yok.
benim aklımı kurcalayan 1 TL değil.3 kişi neden radyo alıyor? 30 liralık radyoyu ne yapacaklar? Hadi aldılar diyelim 3 kişi bir radyoyu nasıl paylaşacak? Ha bir de en önemlisi malı aldıktan sonra indirime girince sizi arayıp gelin paranızın üstünü alın diyen bir mağaza var mı?
bu saçma soruya şöylede bakılabilir 27+2 değil 3 lira verdi 27+3 yapılması lazım adamlar 27 liraya almış ya. nerden bulaştım bu matematik olayına en nefret ettiğim şey
1 TL bir yere kaybolmuyor radyo 30 lira Çırak 25 lira olduğunu hatırlıyor Geri dönüp fazla olan 5 lirayı veriyor 5 tane1 lira veriyor 3 kişi 1 lira alıyor geri kalan 2 lira çırak bahşiş oluyor
En İyi Cevaplar