+1 yılErgenlik çağına ermiş kadınlardan bahsediliyor ve her bir meal birbirinden farklılık arz eder. Dinayet İşlerinin meallerine inanmayan biri olarak sizlere talep edilen hurilerin çoğulu blog. milliyet. com. tr/.../? BlogNo=337116 gılman ve ahver olarak geçer yani hurilerin diğer bir anlamı kadınlara verilen siyah iri gözlü erkekler topluluğudur. Tur suresi 4. ayette gılmanlardan bahsedilir. Arapçada geçen kelimeleri doğrudan Türkçeye tercüme edemezsiniz çünkü bazı kelimelerin karşıt anlamı tam olarak bulunmamaktadır. İngilizce gibi düşünmeli bir şarkıyı Türkçe tercüme ederken dilimizde o kelimelere yakın sözcükler bulmaya çalışırız ama %100 esas manasını karşılamaz. Bu yüzden Alim ve Evliya zatlar (tasavvuf ehilleri) Allah izin verdiği kadarınca ayetlerin derin mealine tabi olur. Belki gerçek anlamında bizlerin kavrayamadığı aklımızın erişemediği/eremediği büyük bir zarafet yatıyordur da biz yoksunuzdur.
Ayrıca Tanrı olarak geçen bir resmi ciddiye alamam. Tanrı'nın selamı üzerinize olsun bize Allah yeter dedim bu kareyi görünce o yüzden herkes istediği yere çekip bu sorgulamayı yapabilir. İnsanın gönlüne Allah ateşi düşmediği sürece teslimiyetten yoksundur lakin din= İslam =teslim olmak demektir bazende sorgulayarak erişir insan hidayete kim bilir.
Sözün özü; Siz erkekler için ayetler indiren Allah biz kadınlara sure göndermiştir ama Kuran'da erkekler için indirilen bir tek sure yoktur. Kanıt için bakınız (Nisa Suresi)
Allah için ne kadar değerli varlıklarız öyle değil mi?30 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yılBende bunu gördüğümde aynı şeyi hissetmiştim. Baya kadına şiddet desteği var gördüğüm kadarıyla aynı zamanda kadını eziyor açık açık. Bunun açıklamasını sorduğumda ise saçma sapan cevaplar aldım hep. 'Kadına vurmanın adabı öğretiliyor' diyen bile oldu rezilliği sen düşün. Yani cevap arama bir açıklaması yok, ne görüyorsan ne anlıyorsan o.
NİSÂ-34: Allah'ın bazısını bazısına üstün kılması nedeniyle ve mallarından harcamalarından ötürü erkekler, kadınlar üzerinde hüküm sahibidirler. (Ama öte yandan da) saliha kadınlar; gönülden boyun eğenler ve Allah'ın korunmasını emrettiği şeyleri (hakları), kocasının bulunmadığı zamanda koruyanlardır. Baş kaldırmalarından endişelendiğiniz kadınlara (önce) öğüt verin, (etkili olmazsa) onları yataklarında yalnız bırakın, (o da olmazsa, son çare olarak sınırları aşmamak şartıyla) onları (iz bırakmayacak şekilde, suçlu oldukları hasebiyle) dövün. Size itaat ederlerse sakın aleyhlerine yol aramayın. (Unutmayın ki) Allah (hepinizden daha) yücedir, büyüktür.)44 Yorumla- +1 yıl
- +1 yıl
Yalnız araştırma yaparken sadece kur an a göre hareket etmeyin. Kur an ve Hz. Muhammed birbirini tamamlar. Kur an namaz kıl der ama Nasıl kılınacağını hz. Muhammed den öğreniriz. bu olayla ilgili
" kim haksız yere kadına 1 tokat atarsa o kadının 2 tokat atma Hakkı vardır " denildiğini de hesaba katarak bu tarz şeyleri araştırırsanız daha realist olur. Diğer türlü kavga da tek tarafı dinleyip öyle karar vermiş olursunuz. - +1 yıl
Allah Resulü (sav) 'in hayatını hiç okumamışsın ve araştırmamışsın belli ki çünkü Kur'an-ı daha iyi anlamak için önce hadis, siyer ve sünnetleri bilmek lazım. Kur'an evrensel ve her zamana hitap eden kutsal bir kitap ancak o zamanki Arap kültüründen bahsettiği için çoğu şey bize garip gelebilir eğer böyle olmasaydı ne onlar inanırdı ne de biz. Kadınları değersiz gördüğünü hissediyorsan Efendimiz (sav) 'in eşlerine karşı davranış biçimini araştır ve unutma ki Veda hutbesinde: "Kadınlar size Allah'ın emanetidir" diyor Allah Resulü (sav)
+1 yılArapçam olmadığı için kesin bir şey diyemem ama araştırdığım kadarıyla birçok kişi farklı şekilde çevirmiş bunu. Bende kelimelere baktım.
nebe 33- ve kevâıbe etrâbâ (etrâben).
1. ve kevâıbe : ve genç, göz alıcı, şahane endamlı
2. etrâben : aynı yaşta, yaşıt
Şeklinde buldum,
Aynı zamanda bu ayet hakkına yorum yapabilmek için önceki ve sonraki ayete-ayetlere de bakılmalı diye düşünüyorum. 32. ve 34. ayet de üzüm bahçeleri ile alakalı. Araya "göğüsleri çıkmış genç kızlar" geçen bir ayet ne kadar makul olabilir anlamadım.
Diyanet işleri 33. ayeti "Şüphesiz Allah’a karşı gelmekten sakınanlara bir kurtuluş, bahçeler, üzümler, kendileriyle bir yaşta, göğüsleri çıkmış genç kızlar ve dolu dolu kadehler vardır." diye çevirmiş ama diyanet işleri dışında "göğüsleri çıkmış genç kızlar" veya "göğüsleri tomurcuklanmış" kızlar tarzı bir ifade göremedim. Gördüklerimde ise "yaşıt" kelimesi vardı kesinlikle.
Bana göre yanlış çevirilerle veya farklı yorumlarla alakalı sorun.
Bu sorunun neresini provokatif buldular anlamadım, hayatta her şeyi sorgulamak lazım. Zaten toplum olarak birçok şeyi sorgulamadığımız için Şu an ülkemiz bu kadar b*ktan.20 Yorumla
Adamın biri ;
" Kuran'da bir ayette Allah'ın mescitlerine yaklaşmayın diyor" diye bir şey söylüyor.
E peki sen önceki ya da sonraki ayeti söyle diyorlar.
- Adam o kadar bilgim olsa hafız olurum diyor.
Öncesinde ; Soğan ve sarmısak yediysen yaklaşmayın diyor halbuki
Kısaca bir şeyin öncesi ve sonrasını bilmiyorsak böyle şeyleri sunmanın anlamı yok.
Alimler bile her Ayette farklı yorumlar çıkarıyor. Biz bu "CAHİL" halimizle bu ayeti mi açıklayalım?
Ebu Cehil ay ikiye bölündü inanmadi?
Hz. Nuh'un oğlu babası peygamber olduğu halde inanmadı?
Bize mi inanacaklar mantıklı açıklama yapsam.
Alimlerin meallerini oku derim.111 Yorumla- +1 yıl
Hangisine inanacağız? 50 yorumdan 40 tanesi aynısını diyor. Öyleyse hocalarda iş yok. Buna Diyanet İşleri de dahil.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
22Cevap
Sorduğun soruyla İslama inanan kişilerin çoğunun daha yeni haberi olduğu ya da bu bize düşmez deyip işi başka kişilere bırakıp nasıl çekildiğini göstermiş oldun. Kuran sadece din adamlarına alimlere inmemiş ki bunu biz bilemeyiz cahiliz deyip çekiliyor insanlar. Araştırmak öğrenmek için o kadar az azimli insan var demekki. Oysa Allahın bizlere direk sözleri Kuran. Bende bunun önemini yeni kavrayıp araştırıp öğrenmeye çalışıyorum. Sorunun yanıtıyla ilgili sahip olduğum bilgi erkekler arasında bir anket yapılsa Şu an eğer hiç bişekilde sonuçtan sorumlu olmıcaksınız ne istersiniz diye sorulursa genelde verilebilcek ilk cevap yaratılış biyolojik yapı nedeniyle bir kadın olabilir ama bir kadın için bu daha çeşitlendirilebilir yani tabi bir erkek diye cevap veren çıkacaktır ama farklı cevaplar bunu dengeleyecektir. Dünyadaki zevkler tam anlamıyla özgür bırakılmamıştır bu kişinin kendiyle mücadelesini ölçer ve bunu başaran kişi ahirette bu zevkler ile ödüllendirilir. Araştırdığımda bana en akla uygun yanıt bu gelmişti.
10 YorumlaTefsir kaynaklarının hemen hepsi, “yaşıt” manasına gelen “etrab” kelimesini kızlar için kullanmışlardır. Bu kelime şu ayetlerde geçmektedir:
“Şüphesiz Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için büyük başarı ve mutluluk vardır. Onlara bahçeler, üzüm bağları, turunç göğüslü genç yaşıt dilberler, dolu dolu kadehler var.”(Nebe,78/31-34)
“Onların beraberinde, gözleri kocalarından başkasını görmeyen yumuşak bakışlı, aynı yaşta güzeller vardır.”(Sad, 38/52).
“Ve onlar yükseltilmiş döşekler/mobilyalar üzerindedirler. Biz oradaki kadınları, yepyeni bir yaratılışla yaratıp, sûret ve sîretlerini son derece güzelleştirdik. Böylece onları, ashab-ı yemin için bakire kızlar, kocalarına âşık yaşıtlar kıldık.”(Vakıa, 56/34-38).
Bu kelimenin kadınlar / kızlar için kullanılmasında anlaşılmayan bir taraf yoktur. Bu yorumlar, değişik hadislerde yer alan “Cennet halkının hepsi 33 yaşlarında olur.” mealindeki ifadeye de uygundur.
Ancak bazı tefsirlerde erkeklerin yaşı otuz üç, kadınların yaşı on altı olacağı bilgisine yer verilmiştir.(bk. Alusî, Nebe suresi, ilgili ayetin tefsiri).10 YorumlaDiğer konusunda 12,5b cevap paylaştı. Cemal Külünkoğlu (78/NEBE-33: (Onlara hizmet vermek için orada) çarpıcı, genç ve yaşıt kızlar (vardır)
Kadri Çelik (78/NEBE-33: Göğüsleri henüz tomurcuklanmış yaşıt kızlar.)
Kuran-ı Kerim yoruma açık bir kitaptır. Gördüğün gibi iki farklı şekilde yorumlanmıştır. Burada görüş ayrılıkları olabilir ama fotoğraf biraz provokatif gibi algılanabilir.61 Yorumla- +1 yıl
Öyleyse herkes farklı açıklayabilir kitabı. Buna Diyanet İşleri de dahil. Provake yok. Olan ve yazılan bir şey var.
+1 yılBunu açıklayabilmek için muazzam derecede arapça bilmek kuran dilini çok çok çok iyi bilmek gerekli kaldı ki mealler çok yanıltıcı olabiliyor senin amacın tartışma yaratmak olmasa bu sualine burada değil daha farklı kaynaklarda cevap arardın sen neye inanıyorsun bilemem ama eger bir ateist isen sana şukadarını söyleyebilirim milyarlaca tesadüfe inanmak bir yaratıcının olduguna inanmaktan daha mantıklı geliyor bizlere evet inanmayabilirsin ama üzerinde hiç bir hakimeyitin olmadıgı bir konuyla gelip insanların inancını aşağılamaya çalışmak senin haddine değil
32 Yorumla- +1 yıl
Bu çok alakasizdi.
- +1 yıl
Benim inancım veya senin inancın mevzuu değil. İsteyen inanır isteyen inanmaz. Kimseyi alakadar etmez. Konu ve soru basit. Aşağılayıcı bir şey yok. Bunun sen de farkındasın ama bu yorumu yazmak daha kolay geliyor.
Burda görünce açtım okudum internetten.
Genelde " kadınlık gelişmesini tamamlamış " diye çevrilmiş. Farklı farklı çevrilme sebebi mealin kişinin anladığı gibi çevirmesi olduğundan bunu çeviren de böyle anlamış ve böyle çevirmiş. Başkası " göğsü sertleşmiş " demiş bir başkası " kadınlığı çok iyi gelişmiş " demiş vs. Meal kelime kelime çeviri olmadığı için ya da bir kelimenin birden fazla anlamı olduğu için bu tarz çeviriler olabilir.
Bununla beraber erkeklerin nefsi itibariyle en çok hoşlarına giden şeyin kadın olması ve sabredenlere hizmetçi kadınların verilmesi kadınlara ise hizmetçi güzel erkeklerin verilmesi abes bir şey değil. ( zira ahirette cinsi bir şeyin olmayacağı bu kadınların ya da Melek'lerin vs tamamının hizmet amaçlı olacağı bir çok Ali'mce söylenmiştir )31 Yorumla- +1 yıl
Nasıl ki
Its raining cats and dogs cümlesini çok iyi İngilizce bilen insanlar
Bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyor
Çok fazla yağmur yağıyor
Şiddetli yağmur yağıyor
Gibi farklı farklı çevirirken, bu çeviriler onların İngilizce bilmediği anlamı taşımıyorsa, belirli donanımları olan insanların kur anı çevirirken ki farklı yorumları da bilmemekten değil farklı anlamak farklı yorumlamaktandır. Hata mıdır? Değildir gayet normaldir
dogru meal okumak gerekir. bunada karsi geleceklere kisacik bir aciklama yapayim; kuran yaziya dokuldugu zamanlarlar esre gibi noktalama isaretleri yoktu kardeslerim. ve arapca diye adlandirdigimiz dil bircok dilin karismasi harmanlasmasi ile ortaya cikmistir. esre gibi noktalama isaretleri ortaya cikmasi arap olmayan muslumanlarin dogru telefuz etmeleri amaci ile ortaya cikmistir. bir kelimeye noktalama isareti gelmeden once yaklasik 30 farkli anlama gelebiliyor. bu sadece arapca olarak ceviri kısmı. artik turkceye kadar o meal nasil yollar kat ediyor arastirmak okumak lazim. ona bakarsaniz bu ayet diyanette bu sekil cevrilmis ise baska bir profesorun meali farkli cevirebilir. tamamiyle objektif yaklasmak gerek. cok hassas bir konu. isteyen arastirir istemeyen boyle kulaktan dolma bilgilerle anca kafa sisirir.
21 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılve kevâıbe : ve genç, göz alıcı, şahane endamlı
etrâban : aynı yaşta, yaşıt
Cenneti, Orumcek beyinli alim gecinenler tasvir ederse millet nasil muslumanligi iyi gorsun ki? Ayette cinsiyet bile belirtilmemis. Yasit eslerden bahsediyor.
Ayrica huri kavrami bile cinsiyet belirtmiyor.
Tabi o sozde alimler cennete sadece erkeklerin gidecegini sandiklari icin insanlarin aklini bu sekilde celmeye calismalari normal. Islerine gelir Kuran'i istedikleri gibi yorumlarlar. Islerine gelir bie hadis uyduruverirler yaptiklarini caiz gorurler.
Kisinin akli neredeyse soyledikleri de onu ifade eder. O sozde din adamlarinin aklinin fikrinin ne oldugu belli. Haliyle ben onlarin savunduklari sozde dine inanmiyorum ve onlari dinlemiyorum.
Suphesiz Allah onlarin gercek yuzunu goruyor.40 Yorumla
+1 yılayetleri saptırmak için cımbızla çekenlerin vay haline
ama açıklama yapayım sana dilim döndüğünce aklım erdiğince, burada söylenen şey, dünyada harama bulaşmamış, Allah'ın emir ve yasakları doğrultusunda yaşayanlara söyleniyor, cennette bunlar vaad ediliyor, dünyanın şehvetini tercih etmek yerine cenneti istiyorsan, şehvetine yenik düşme, çünkü cennette dünyada hiç olmayan gögüsleri yeni tomurcuklanmış huriler vaad ediliyor insana, dolu dolu kadehleri de şarap kadehi sanma öyle iseler bile de cennette sarhoş edici, aklı bulanıklaştırıcı bir şey yoktur, orada boş söz de duyamassın20 YorumlaDeğil. Lütfen böyle atma surelere falan inanmayın. Karalamak için yapılan şeyler bunlar.
İslamı kadınları değersizleştiren bir şeymiş gibi yanlış şeylerin savunuculuğunu yapıyormuş gibi algı yaratmaya aşılamaya çalışıyorlar.51 YorumlaYanlış çeviridir, bulabilirseniz edip yüksel veya yaşar nurinin kurani kerimini alın çevirisini okuyun, dünyadaki en doğru çeviri bu iki insanın çevirileridir, diğerleri diyanetçe değiştirilmiş ve bozulmuştur.
22 Yorumla- +1 yıl
O zaman diyanet işleri cahillerden oluşan bir topluluk diyelim. Kutsal kitabı bile doğru tercüme edemiyorlar.
Diğer konusunda 1,3b cevap paylaştı. arapcadan türkceye tam manası ile çeviri yapılamıyor arkadaşım sorun sadece bu yani arapcası ile okuman gerekiyor. orada anlatmak istediği 30 yaşın altında hiç kimse olmayacak ve her canlı 30 yaşında olacak gibi bir çey tam çevirisi de böyle değil ama anlatılmak istenen bu
20 Yorumla
+1 yılEğer dünyada emir ve yasaklarıma uyarsan ahirette seni güzellikler bekliyor diyor yaratan... Sorgulamak hakkınız elbette ki.. Ama bu ayette şaşırılacak herhangi bir şey yok... Nasıl bir anne çocuğu sözünü dinlediğinde ödüllendiriyorsa Yaratan da eğer sözümü dinlerseniz ödüllendireceğim diyor ... Sevgili sinirli biber abi :)
10 Yorumla
+1 yılArkadaşlar metallerden bazıları farklı yorumlamaya yapmış araştırdım herkesin yorumu aynı değil diyanet deyip kabullenmeyinn diyabetin tam bilmiyorum ama fetva skandalı olmuş burada bunu paylaşanlar provakatif amaçlı yapıyor sanmayın bunlara bunların amacı dinimizi karalamak
20 YorumlaBildiğim kadarıyla burada hurilerden daha doğrusu öteki dünya diye tarif ettiğimiz yerde insanlara verilecek eşlerden bahsediliyor. Aslı bunu anlatıyor cinsiyet belirtmeksizin. Fakat bu değiştirilmiş gibi biraz.
10 Yorumla
+1 yılGerçek mi bu? Uydurma olmasın? Wğer ferçekse niye öyle olsunysnş o, zaman sadece erkekler için, sevap iman etmek
15 Yorumla- +1 yıl
Ve alttaki arkadaşın sediği gibi çeşitli açıklamaları olabilir
- +1 yıl
Elinizin altında internet var. Bahsettiğim sureyi okuyun.
- +1 yıl
Du bakıyom şimdi. Bir de gerçekten biz düzgün yorumlayamayabilirız çogu zaman. Hocaya öğretmene falan sormak iyi olabilir değişik şekillerde farklı cümle kalıplarıyla anlaşılabiliyor...
- +1 yıl
*anlaşılabiliyor ve bazı kelimeler bizim günlük hayatta kullandığımız anlamıyla kullanılmayabiliyor
- +1 yıl
*anlatılabiliyor olacak...
+1 yılIrmaklarından şaraplar akacak diyorsun
Cennet-i âlâ meyhane midir?
Her kuluma 2 tane huri diyorsun
Cennet-i âlâ kerhane midir?
Bence tartışılacak pek birşey yok.60 Yorumla
+1 yılBunun gibi tartışmaya acik kendiyle çelişen hadisler var ancak kitap tektir ama çeviri yapan ve kuş kadar beyniyle yorum yapan "hoca" lar çok.. işlerine geldikleri gibi yorumluyorlar bizde araştırıp doğrusunu bulmak kalıyor
40 YorumlaŞunu açıklayayım her arapça keimenin türkçe karşılığı yoktur bu parantez içinde yanında açıklama olarak verilmiş olabilir ama Allah nezdinde direk söylenmiş kelam bu değildir
24 Yorumla
+1 yılCennetteki hurilerden bahsediyor saptırmayın. Baydınız artık nereye çekerseniz oraya gider. @Öcüü_Öcüü?
24 Yorumla- +1 yıl
Hadis değil ayet yazıyo yukarıda @Öcüü_Öcüü
- +1 yıl
Çektiğimiz bir şey yok. Olan yorumu tartışıyoruz. Baydıysak uğramazsın soruma olur biter.
+1 yılYani diyor ki Allah a karşı gelme onun emirlerine uy ahirette canın ne isterse var cenneti tasvir ediş ne var bunda bo nosol ayot dicek
61 Yorumlabilmem biliyormsunuz ama kuran'ın 100 lerce farklı yorumu vardır tamamen birebir %100 çeviri yapılmaz usta kişiler yorumlar sadece
32 Yorumla- +1 yıl
Diyanet işleri de mi yanlış çeviriyor?
İnanmayıp evdeki mealden baktım da, "göğüsleri tomurcuk gibi kabarmış kızlar, içki dolu kaseler vardır" diyor.
Dinden çıkmamak için yorumda bulunmuyorum.10 YorumlaArapça öğrenip arapcasını oku. Türkçe meallerine çevrilirken bazı kelimeler anlam değişikliğine uğruyor.
10 YorumlaYil olmus 2016 hâlâ insanlar bu dinlere inaniyor ya :D
30 YorumlaDiğer konusunda 2,7b cevap paylaştı. Mantık şunu cenneti alanız kerhaneden meyhaneden farksız efendim
31 Yorumla
+1 yılKa'be kelimesinin çok anlamlı olmasını menfaati uğruna kullanan mealcilerin sapık çevirisidir. Orada meyvelerin ve içeceklerin denkliği güzelliği anlamı da varken diğer anlamlarını öne sürmeyi tercih ediyorlar
Ahlak ğzerine kurulu bir kitapta şehvet uyandırıcı bir ayetin olması zaten nasıl mümkün olabilir.
Okumak isterseniz kuranın tarihteki ilk tefsirini okuyun.
00 Yorumla
+1 yılNe yani? Göğüsleri çıkmış genç kızlar olamaz mı? Çok açıklayıcı bir şekilde anlatıyor Kurban Oldugum Yüce Kitabım :)
30 Yorumlayanlis bisey demek istemiyorum, bilmedigim bir konu hakkinda yorum yapmam. ama bosyere demiyolarmis kuranin mealini degil tefsirini okuyun diye..
10 Yorumla- Diğer konusunda 1,8b cevap paylaştı.
+1 yılBunun arapçadan 100% çeviri olduğuna emin miyiz?
Ben baktım bazı meallerde "Göğüsleri turunç gibi yaşıtlar" da yazıyor...20 Yorumla al ogren www.mervece.com/.../
22 Yorumla- +1 yıl
Ben biliyorum. Okuduğumu soruyorum. Ama sen faydalanabilirsin eminim.
Diğer konusunda 19,2b cevap paylaştı. Ama isid bu dunyada daha gogusleri cikmamis kizlari cariyeleri yapiyor selefi pcleri
21 Yorumla- +1 yıl
işidi islam la bağdaştırmak akıl dışıdır, bence
- Diğer konusunda 616 cevap paylaştı.
+1 yılAyet 31den baslarsa boyle olur. İste bunlar hep sexxx
20 Yorumla
+1 yılIslam dini akıl ve mantık dini değildir diye boşuna demiyorlar demek ki :)
30 YorumlaÖdül ve ceza kısmından söz işte. Cehennemi nasıl övüyorsa cenneti de övüyor.
11 YorumlaBoyun yerle bir olsa keske dedim.
23 Yorumla- +1 yıl
Bana mı?
- +1 yıl
İyi akşamlar.
15 güÖdül olmak
Ödül olacak kadar güzel olmak
Böyle bir Ödül almak
Böyle bir ödüle layık biriyle sonsuz bir hayat yaşamak hoşuna gitmez mi?00 Yorumlakurani acip baktin mi aynı sureye
22 YorumlaSenjn düşündüğün gibi düz mantik değil
21 Yorumla- +1 yıl
Anlat öyleyse. Görmediğimiz neyse görelim biz de.
- Diğer konusunda 770 cevap paylaştı.
+1 yılHadi müslimanlar bını da açıklasın.
10 Yorumla
+1 yıl31. ayetten sonra sapıttı bunlar.
10 YorumlaDiğer konusunda 5,1b cevap paylaştı. Beyinsizler anlamaz uğraşma
20 YorumlaUydurmadır bir bakin Kur'an ı açıp
10 YorumlaDinde mantık arama , hepsi saçmalık
20 Yorumla- Diğer konusunda 2,1b cevap paylaştı.
+1 yılYani çok saçma
10 Yorumla
+1 yılTövbe bismillah
10 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım