Haftasonu gelir sabah soğuk Annen kalkmıştır tabi sobayı yakar sen yorganın altından çıkmak istemezsin oda ısınana kadar. Çizgi film izlersin sıcacık yatağın içinde bir yanda pencereden görünen diz boyu kar. Sobada pişirilen sıcacık ekmeğin kokusuyla sıcacık çayın ahengi alır seni yataktan. Sonra sobanın tellerinde ısıtılmış ayakkabı ve eldivenleri giyersin koşarsın karların içine. Hoplar zıplar ıslanırsın ve döner yine o sıcacık sobanın başına gelirsin. Onun üzerinde kaynayan ıhlamurlar, pişen ekmekler, kestaneler ve etrafında edilen sohbetler hiç birşey o tadı vermiyor artık
Ben sobalı evde büyüdüm, hala da evim sobalı :D Annem evden gittiğinde bize hep elektrikli sobayı kullanın diğerini yakmayın, yakamazsınız zaten. derdi :D Bir keresinde sobayı yakmaya kalkmıştık abimle. Odun çalı çırpı falan , soba yanmadı. İçeri dumanla doldu, pencereleri falan açtık duman geçti. sonra bizde elektrikli sobayı açtık. elektrik gitti. Sonra abim gidip sobanın üstüne kolonya dökmüştü falan... :D Üstünde kestane yapardık, mandalina-portakal kabukları indirirdik. Etrafında ne koyu aile sohbetleri geçmişti :D
Küçükken sobalı evin tadı başkaydı. Artık soba falan kalmadı ortalıkta tabi. Tek üzüldüğümde yetişen yeni nesilin bizimle aynı duyguları yaşayamayacak olması :) Ailecek soba kurmak, Kağıtları delikten sokup yanışını izlemek, Dolu güğümler bırakılır üstüne, O kestanenin tadı, Mandalina portakal kabuklarını sobaya atarak doğal oda parfümü yapmak, Sobada kızartılmış ekmek, Dışardan gelir gelmez ellerini sırtını ısıttığın en kısa ısınma yöntemi, Hava soğuksa küçük küvetlerde soba yanında yıkanmak, Heleki guzineyse o patates hastalık zaten :)
Ne güzel olurdu soba üzerinde yapılan nohutlar. Annelerimiz nohut yemeği yaparken bir gün önceden sıcak suda beklettiği nohutlardan avuç avuç arakladıktan sonra soba üstünde hafif kavurarak yemenin tadını şimdi yanmaz tavalarda bulmaya çalışıyoruz :)
Sobamız vardı boruları tepemizde, sobamız vardı sıcaklığı yüreğimizde, sobamız vardı, çayımız, çorbamız üzerinde, sobamız vardı buz gibi havalarda oturduğumuz dibinde...
Sobamızın vardı dumanı isi pisi Yıkayınca kalmazdı hiç birisi
Şimdi tertemiz görünse de her şey, yıkasan da geçmez, silsen de, sürsen de sprey... Çünkü gizlenmiştir o sahte sıcaklıkların altında günahlarla dolu her şey.
Maşallah herkes de bir sobalı ev görmüş :) soba iyi de diğer odalar antarktikadan hallice oluyordu. Anneme üzülüyordum hep soğuk mutfakta iş yapıyordu. Çevreye olan zararı başka bir kötü yön. Akşamları dışarda nefes alınmazdı. Doğalgaz iyidir. Soba köyde olacsk böyle ormanların arasındaki evde :) köyümü özledim :)
Ben 22 yaşına kadar sobali evdeydim 16 yildir kestane yemiyorum gece yatiyimda ateşin tavanda dans edişini izleyip uykuya dalmiyorum dışardan gelip sıcacık sobanın dibinde uyuyamiyorum birde simdiki evim kömürlu kalorifer yakici ne yakarsa onla isiniyoruz
fabrika lojmanlarında kaldım 9 yaşına kadar ozaman kalorifer vardı ama ondan sonra taşındığımız ev sobalıydı yıllarca soba yaktık hatta dumandan zehirlenmişliğim bile var gece yarıları azmı kömürlükten sırtımda odun taşıdım ama şimdi doğal gaz geldi ve kombi kullanıyoruz ama sobanın yerini hiç birşey tutmaz
ben öyle büyüdüm eskiden klimamı vardı antalyaya doğal gaz zaten yeni geldi soba çok güzel ama diğer oda ya geçince insan donuyordu üstünde ekmek kızartırdım çok güzel olurdu ah çocukluğum nerdesin :P yaşlanınca böyle oluyor
Bende sobalı evde büyüdüm. Çocukluğumun en güzel en sıcak günleriydi. Sonra doğalgaz geldi sobanın arkasını kapmak için uğraştığımız günler gitti herkes dip dibe oturmak yerine ayrı ayrı oturdu. Sonrası zaten internet çıktı herşey bitti..
Üzerine bırakılan mandalina, portakal kabuğu kokusunu, lokum gibi pişirilen kestanenin tadını, sürekli altı yanan demlikten içilen çayın keyfini bilmeyen, çok şey kaybetmiştir çook :/ Ah nerde o günler.
doğalgazlı evde sobamı kurdun :D sobaya gerçek bir aşkla bağlanmışsın :D bende sobalıda büyüdüm ama ders çalış diye soğuk odaya gönderilen biri doğalgazı gördüğünde büyük nimet oluyor :D
sobalı evde büyüdüm.. koca evde sadece soba yanan odada soba kadar muhabbetlerde içimizi ısıtırdı o zamanlar.. şimdi heryer sıcak içimiz buz tutmuş gibi
9 yaşıma kadar sobalı evde büyüdüm. Sobanın üstüne ekmeği koyacaksın kızaracak yağ sürüp yiyeceksin. Kestaneyi koyacaksın bir de :) Hıı bir de şey portakal mandalina kabuğunu koyacaksın kokusu bütün evi saracak :)
ben sobalı evlerde büyüdüm 8 yaşına kadar şimdi düşünüyorumda keşke sekiz yaşından sonrtada sobalı evde otursa idik kaloriferli evi bir halt zannediyormuşuz...
sobalı evde büyüdüm doğalgaz kullanıyoruz 1995 yılından beri ama sobada neler yapardık neler sabahları ekmek kızartması kestaneler daha aklım gelmeyen neler neler
sobalı evde büyüdüm ama şimdi özlüyrum o günleri keşke hep sobalı evde çocuk kalsaydım o sobanın ardında annemin sesi ile üşüme ordan dışarı çıkma diyen çocuk olsaydım :(:(
Sobalı evin en çok özlediğim anı yatarken etli, kalın yün yorganlar soğuk bir odadan gelirdi. O yorganin soğukluğunu ve yavas yavas ben içindeyken ısınmasını o kadar severdim ki...
soba portakal kabuğu üstünden eksik olmayan çayanlık sobanın tavana vurduğu o ışık o deliklerden gelen ritmik vof vof vof sesi üstünde kestane sonra ıslak ayakkabıları etrafına dizmeler falan <3 <3 <3 anlatılmaz yaşanır derler ya harbidende öyle
Bu soba değil peçka :) Bundan vardı bizde de hala da duruyor galiba eski evde. Eh İstanbula gelene kadar sobalı evde büyüdüm denebilir hatta İstanbula ilk geldiğimiz 1-2 yılda öyleydi sanırım. tabi 15-16 sene öncesi
:D ALLAH aşkına kaç kere kestane kızarttık ki toplasan 10 u bulmaz :) genelde elma, portakal kabuklarını yakıyordum üstünde :) hee bide sobanın üstünde çamaaşır ve gügüm eksik olmazdı :)
sobalı evlerde büyüdük.. nedense doğal gaz var annem hala soba istiyor.. üstünde yemekpişirir ekmeği ısıtır :D patatesleri üstüne atar mısırları üstüne atar :D
Bu kuzine köyde vardı bu şehirde kömür sobası vardı demirdöküm ;)) külüne patates koyardık hatta arkadında bir çıkıntı vardı tuğlalı sobalarda olan bir çıkıntı onun üzerinede
En İyi Cevaplar