Arkadaşlarr dünya 6 günde yaratılıyor 1 günde Allah dinleniyor. 1 gün (dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi) Dünya daha yokken bu 6 gün nasıl oluyor yani daha dünya yokken dünyevi bir kavrama göre nasıl yaratılabiliyorr olmayan gezegenin günü nasıl oluyor? diğer gezenlerin günlerinin saati bile farklı bu neye kime göre 6 gün? :O
Cevabın nedir?
+1 yılÖncelikli olarak bu ateistlerin en buyük iddiası olarak biliniyor bu vesile ile sans ateist dediğimi düşünme sadece soruna cevap vericem.
Kur'an evrenin 6 (24 saatlik) günde yaratıldığını söylemez. Gün kelimesinin Arapça karşılığı ''yevm''dir. Bu söz konusu ayette kullanılan kelime de ''yevm''dir. Bu kelimenin sözlük anlamları şu şekildedir: 24 saatlik gün , dönem , çağ ve zaman.[1]
Dileyenler kendisi müslüman bile olmayan Arapça uzmanı Alman profesör ''Hans Wehr''in yazmış olduğu sözlüğe de bakabilirler.[2]
Eğer ''dönem'' anlamını sözlükler doğruluyorsa ve bu anlam başka ayetler ile çelişmiyorsa bu anlamı kullanmakta hiçbir sakınca yoktur. Bu durumda Kur'an'a göre evren 6 günde değil de 6 dönemde yaratıldığını söyleyebiliriz. Sadece sözlüklerde değil, Kur'an'da bile ''yevm'' kelimesinin sadece 24 saatlik bir gün anlamına gelmediği çok rahat bir şekilde anlaşılıyor.
Mesela (24 saatlik) cuma günü Kur'an'da Cuma suresinin 9. ayetinde ''yevmil cumuati'' diye geçiyor. Fakat aynı yevm kelimesi başka bir ayette sonsuz bir zaman birimi için de kullanılmaktadır. Kaf suresinin 34. ayetinde sonsuzluk günü anlamına gelen ''yevmul hulûd'' kelimesi kullanılıyor. Eğer yevm sadece 24 saatlik bir gün olsaydı asla sonsuzluk ile birlikte kullanılmazdı.
Bir dönemin ne kadar uzun olduğunu bilmediğimiz için bilim ile bir çelişki söz konusu değildir. Ayrıca bu kelime seçimi her çağa uymaktadır. Yani esnek bırakılması olumsuz bir şey değildir. Esnek bırakılması güzel bir şeydir, çünkü 13.7 milyar yıl denseydi o zamanki insanların kafasını karıştırabilirdi. Bu kelime seçimi bize Kur'an'daki bu bilginin kusursuz olduğunu göstermektedir.03 Yorumla
Soran+1 yılŞİmdi öncelikle hadiste pazartesi salı... diye gidiyor ve 6 güne ayırarak bunları kategorilendiriyor. Burdan hafta olduğunu anlıyoruz ayrıca bu yevm kelimesi başka ayetlerdede gün yani hafta içindeki kavramı işaret ediyor diye biliyorum. Diğeri ise eğer böyleyse bu durum daha saçma Herşeye gücü yeten Allah niye bu kadar uzun zaman çabaladı peki dünyayı yapmak için biranda yapamadıda?
- +1 yıl
Bir insan anne karnında neden 9 ay geçiriyor da 1 anda buyumuyor hiç düşündün mü. Şartların oluşabilmesi için bir zaman gerekli. Allahın kün emri ile o şey saniyeler içinde oluşacağı kaidesi çıkartılmamalıdır. Bir agacın oluşma sureci , tohum, toprak, su, güneş ve çeşitli hayvanların yardımıyladır. Saçma sapan konuşma yanlış yoldasın
Soran+1 yılİyide böyle düşünürsek işin içinden çıkamayızki bu sadece senin kendine göre bir düşüncen. O dediğin şey biz beşeriler için geçerli inşaat için planlanma başlanma geliştirme falan gibi ama sonucta bahsettiğimz şey bizim gibi beşeri değil bir tanrı dimi? onun beklemesine gerek var mı zaten bizden farklı olan tarafıda bu. Dağları yaratırdı denizi yaratırdı proteini yaratırdı yaratırdıda yaratırdı bunlar o sonsuz güç sabihi ise onun için sorun değildirki biz insanlar mecburiyetten gücümüz yetmediği için bekliyoruz aşama aşama yapıyoruz birşeyleri farkındaysan. Ama tanrı için böyle bir sorun olmamalı onun bizden farkı bu çünkü
En İyi Cevaplar
Zaman kavramı hıza bağlıdır. Yani hız arttıkça süre kısalır. Jeolojik devirlerde Dünya'nın ilk oluşum zamanlarında yani Hadeyan devrinde günler 6 saatti, Dünya'nın Güneş etrafındaki hızı azaldıkça bu süre arttı ve günümüzde yaklaşık 24 saat bir kaç saniye. Yani hıza ve mekana göre zaman kavramı değişir. Yani Dünya'nın ilk oluşumunu şu anki gün süresiyle kıyaslayamazsın. Daha az bir süreye denk gelir. Dediğim gibi bilinen en eski devir Hadeyan'dır. Ona da hipotetik olarak yaklaşılır. Yani olabilir de olmayabilir de. Farzediliyor. Hadeyan bir gün 6 saatte tamamlanıyorsa ki Hadeyan'dan öncesi de var. Yani Çok kısa bir sürede Dünya'nın var olduğunu söyleyebiliriz. ...
012 Yorumla
Soran+1 yılAllah allaaah ama kuranda 1400 yıl önce yazıyor sadece bunları :D yani 24 saat bir gün olarak kullanıldığı zaman yazılıyor
- +1 yıl
Kurani kerim sadece indirildigi gune veya kavme hitap etmiyor. O gunden itibaren gecmis ve gelecek tum zamanlara hitap eden evrensel bir kitaptir. Yukarida dedigim gibi zaman kavrami gorecelidir. Dunyanin ilk yaratilisindan bahsediyoruz. Dunya 1400 yil once yaratilmadi ki? Kurani kerim ilk olusumundan bahsediyor ve dunyanin ilk olustugu zamanlarda evren daha hizliydi gezegenler galaksiler birbirine daha yakindilar. Bu da hizin artmasina sebebiyet veriyor. Dunyanin gunes etrafindaki bir tur donusu sonucunda yil, kendi cevresinde donmesiyle de gunler olusuyor. Dunyanin ilk olusumunda bu daha hizli oluyordu ve kisa surelerde yillar gunler meydana geliyordu. Bir gun belki bir saatti belki de daha kisa. Belki de saniyelerde gunler tamamlaniyordu. Cunku dunya suankinden daha hizliydi. Evrende ayni sekilde.
Soran+1 yılSen daha kısa sürede diyorsun ama dünyanın yaratılışı milyarlarca yıl sürerek oluştuğıu saptanıyor.
- +1 yıl
Dunyanin yaratilisi milyarlaca yil mi surmus? :D Yok oyle bir dunya. :) Buradan kasit edilen evrimsel surectir. Yani ilk kayaclarin, buzullarin, organik maddeler ile ilk monomer ve polimerlerin daha sonrasinda ise ilk hucrelerin takibinde mikroskobik canlilarin dolayisiyla da entegre ve organizasyonla ilk makro canlilarin olusumu milyarlarca yil surmus. Dunya olusumu degil.
Soran+1 yılBilgim yok o konuda hiç araştırmadım. Ama benim bildiğime göre bigbang bir anda oldugunu kabul etmiyor çünkü bunu islamcılarda kabul ediyordu Allahın varlığına delil olarak yani onlarda bigbangı destekliyordu :D
- +1 yıl
Islamciligin veya islamcilarin ne oldugunu bilmiyorum. Ancak Islamiyeti bilirim. Islamiyet bize sorgulayarak arastirmayi, anlamak icin cok okumayi, caba sarf ederek gercege ulasmayi kisaca koru korune inanmamayi emreder. Sahip oldugumuz irade ve beyinle dogru dusunme ve davranmayi, akil yuruterek bilim yapmayi ogutler.
Soran+1 yılGüzel diyorsunda bu emrini yaptıkça uzaklaşıyor insan zaten biz ne yapalım :D
Soran+1 yılBöyle konusmakla olmuyorki caba caba nereye kadar hep aynı şeyler aynı cevaplar
Soran+1 yılAt taşı git sonra :( dsağol sanada
Dünyayı Allah yarattı ama yanlış biliyorsun dinlenmek falan yok Allah beşer değildir doğmaz dogurulmaz tektir birdir eşi benzeri yoktur sen dünyayı Allah ın yarattığına inaniyorsunda Allahın önceden dünyanın sonunu dahi bildiğine inanmiyormusun günü ay yıl gibi kavramlarında Allah yarattı kuranda ayı yıldızları ve diğer gezegenleri insanlar zaman kavramını anlasınlar diye yarattığını bile yazıyor merak ediyorsan kuranda herşey var AC oku
03 Yorumla
Soran+1 yılZaman kavramını mı yaratmış? bu hangi ayet yzsana bana
- +1 yıl
AÇ oku ben değilim tek okuma yazması olan onu okumak ve öğrenmek bir bana farz kılınmadı dünya ay yıldızlar ve diğer gezegenler bilim adamları bitkide de cinsiyet varmış dediler bu onlar için yeni bir bilgi ama kuranda onu bile anlatıyor daha diyecek bisey yok Allah ın ayetlerini ancak tamamen okursan anlarsın.
Soran+1 yılTamam bizde diyoruzki sana hangisi gösterde okuyalım ne kadar acizsiniz sonrada siz islamı tanıtacaksınız pehh ! :D Ayrıca mealler yorumlamadır yani her yöne çekilebilen şeyler eğer onlardansa dediğin bu dediğin yorumdur sadece
- Diğer konusunda 687 cevap paylaştı.
+1 yılDunyanin 6 gunde yaratilamayacagi bilimsel yollarla aciklanmis bir gercek. Dunyanin nereden baksaniz en az 4 milyar yillik bir surec sonucunda olustugu muhakkak. Boyle sacma sapan masal kitaplarina inanmayin arkadaslar ya hahahahau
02 Yorumla
Soran+1 yılAllah katında 1 gün dünyada 1000 yılmış ama :D
- +1 yıl
Sanmıyorum 😁😂
AI Persona’ya Sor
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
7
Cevap
19Cevap
Canim kuran bilmezsiniz tefsir meal bilmezsiniz islami tartsirsiniz haşa allahı insani birseymi gibi dusunur ya allah niye böyle niye soyle dersiniz su soruyu sormayin orda ki 6 gun 6 kademe demektir 6 evre... Arapcadan direkt cevrlince 6 gun diye dönünce sizde 24 saatten 6 gun sanarsiniz
18 Yorumla
Soran+1 yılKuranda yazanı inkar ediyorsun şu an ve kuran allah kelamıysa allahın kelamını değiştirdin şirke düşüyorsun! bence bilgi sahibi olmadan yorum yapma yoksa inandığın dinden çıkarsın ;)
- +1 yıl
Bana akil verme şimdi diyelimki sen bir deyim veya mecaz kullaniyorsun bayan zeki eşek kadar adam oldun dedin sen bu deyimi inglizceye cevirirsen ingliz derki eşek adam ne demek? Dildeki farkliliklardan kaynaklaniyor anladnmi bayan zeki? Bizde deyim var kafasi basmamak diye senin kafan basmiyof deriz... git ibglize your head dont press de adam ne diyo l*n bu der idrak edebldnmi?
Soran+1 yılNeresi farklı kardeşim iyimisin sen :D hahaha işinize gelmeyince nede güzel kıvırıyorsunuz oo herkes farklı yorumlayacaksa o zaman nerde bu kitabın açıklığı netliği?
Soran+1 yılHayır ap açık 6 günde yarattık diyor işte bunu nasıl bir mecaza bağlıyorsun ne anlıyorsun sen bundan merak ettim?
- +1 yıl
Arapcadaki bazi kelimeler turkceye 6 gun gbi gecmis olablir karsligi o olablr ama arapcadaki o kelime anlami hem gun hemde evre anlamindadir... ama turkcedeki karsligi gundur
.. mesela evimin diregi dersin esine sen bu kelimeyi evimin diregi diye inglzceye cevirirsen inglz hic birsey anlamaz dmi anlami farklı olur o misal
Soran+1 yılO zaman herşeyi öyle analyacaksak faizide belki bizim bildiğimiz faiz olarak dememiştir he?
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılSen Budist ya da yahudisin ne ateist ne müslüman biri böyle kişiliksiz olmaz. Sorgulayan insan akıllı insandır iradesi yerinde insandır ama sen sadece alay ediyorsun ve milyonlarca insanın inandığına. Tipim falan seni alakadar etmez. Ama söylediklerinden yola çıkarak ben senin kişiliksiz karaktersiz onursuz saygısız biri olduğunun kanaatindeyim. Bence bir psikolağa görün. Toplum içinde yer edinemeyen densiz patavatsızlar travma patlaması ile böye zırvalıklar yapıyor. Ve toplumda da kabul görmüyor. Anca vajinana muhtaç erkeklerin dikkatini çekersin bu kafayla. Hadi ufak beyinli ufaklık gece gece daha söyletme beni pis zavallı.
01 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılHadi bida engel at ;) sen anasını sıktığım kızı gotten mi çıktın l*n sen? neden gizlisin sen piç
Allah katında zaman ve mekan yoktur 6 gün kavramının dünya yılında ne kadar süre olduğu bilinmemektedir ayrıca incilden örnek vermişsin allah asla yorulmaz uyumaz dinlenmez o kavramlar dünya insanı için geçerlidir dini anlamak istiyosan daha detaylı araştırmalısın
027 Yorumla
Soran+1 yılO incil değildi canım tevrattı ayrıca orada insanlar için demiyorki onu Allah kendisi için diyor
- +1 yıl
Ben orda zman kavramına örnek verdim arş ta nasıl bir zman var bilemeyiz zman var mı orasida mechul çünkü alim kişiler 1 vakit namazı kilmamanin ahiretteki cezası 70 bin dünya yılına eşit diyor ama bunu neye dayanarak diyor nasıl bir hesap yapıldı peygamberimizin rivayetimi araştırmak lazım 6 gün kavramı belkide milyarlarca yıla eşdeğer olabilir belkide ol dedi oldu allah herşeyin sahibidir mülk onundur detaylı araştırılması geren bir konu bu
Soran+1 yılO hurafelere inanıyormusun sen cidden? eskiden sakalı uzatan hacı hoca kesilip fetva veriyordu
Soran+1 yılBende bilmiyom :D kafam karışık sadece. Birkere o hocaların dedikleri kuranda yzmıyorsa kesinlikle geçerliliği yoktur sağlıklı bir kaynak olmaz yani bugün yok şu küpeyi takmak günah yok osurduktan sonra su içmek günah gibi kafalarına göre şeyler uyduran gerici hocalar dolu. Bunlar bir kere islamın en büyük düşmanı bence. Ama sonuçta bazı şeylerde karmakarışık bir sürü din var sen neden islam doğru diyorsun peki? hristiyanlık ve yahudilik zamanına göre yine allahın dini değilmi sana göre? ama ibadet şekilleri ve gelenekleri bakımında islamda bunların hiçbirisi yok sadece oruç var. İslamdaki şeyler hristiyanlıkta yok ama arap paganlarında var mesela. Bu da enterasan değilmi?
- +1 yıl
Yani diyorum ya her hocayım diyene inanmamak lazım mesela adnan oktar da mesih :D kedigilleri bile var :D neyse hıristiyanlık ve yahudilik evet dindi ama değişim gösterdi ve gerçekliği gitti zaten islam ilan edildiği vakit hükmü bitti ama hz isa ve diğer peygamberlere inanmak islamin özünde vardır onlar allahın peygamberidir ama din olarak bakarsak değişim göstermiştir ben o tv lerde acitasyon yapan ilahiyat cilara itimat etmem kar amacı guden tüccardır onlar ne hikmetse fanları bile var :) ama hakikati öğrenmek gerek öleceğiz istesekte istemesekte hesaba çekileceğiz degilmi bu konuda islam daha Mantıklı şeyler söylemiyor mu bir hıristiyan günah çıkardığı vakit sütten ak oluyo bu dünyada saçma degilmi o günahları allah isterse siler buna bir papaz veya hoca karar veremez ki çelişkiler var hıristiyanlıkta hz isa allahın oğlu deniyor ama ona kalırsa bütün peygamberlerin öyle olması gerekmezmi neden ona ayrıcalık tanınıyor? Tevrat ve zebur okumadım..
Soran+1 yılOnların mantıklı olmadığını söylemedimki zaten. O dinler değiştiği söyleniyor islama göre ama şöyle birşey var zaten o dinlerin ibadet biçimi olsun gelenekleri olsun kutsallıkları olsun birbiriyle örtüşmüyorki. Mesela bugün kabe niye millet etrafında 7 kere dönüp de taşları öpüyor duvar taşlıyor? sen şimdi tarafsız bak bir hristiyan olsan bu dine nasıl bakarsın? Bu olaylarda zaten islama arap paganlarından geçmiştir yani arapların eski putperestlik zamanlarından iyi araştır bunları görürsün put zamanından islama geçtiklerini
- +1 yıl
Bak islamin diğer dinlerden farkı hz muhammetin yaşayış biçimini örnek almaları yani sünneti seniye denilen olay peygamber nasıl yaşadıysa su içtiyse müslümanlarda onun yaptıklarının aynısını yapmaya gayret eder hac ibadetide o şekildedir mesela bugün hacda omuzlarda tavaf eden hacılar var normalde bir insan yürüyerek tavaf etmek gerekiyor sadece bir şeyin üstünde tavaf peygambere hastır ama yaşlı kimseler ve sakatlar hariç 7 kere tavaf olayı da ordan gelmektedir.
O hacerül esvet taşı cennetten geldiğine inanılır ki bunu yahudiler 1973-4 kabe baskınında çalmaya kalktılar fakat yapamadılar nedeni ise hahamların ilahla irtibata geçmekte kullanıldıkça inanırlar o yuzden hem ıslanırdın hem yahudilik için çok önemli bir taştır o.
Egerki varsayalım bir hıristiyan olsam elbet kendi dinim neyse diğerleri ne soğuk bakarım o bir gerçek beni cezbetmiş ben dogrmdugumdan beri müslümanlıkla büyüdüm diğer bir dine ilgi duymam çok zordur kendi acımdan ama tarafsız bakarsak genede islam bir tik önde
Soran+1 yılişte bende sana diyorum ki o cennetten geldiğine inanılan taş dediğin zaten putperestlik zamanında öyleydi yani putperestlik dönemindeki bazı gelenekler geçmiş dine
Soran+1 yılBilmem bilsem zaten peygamber olurdum dimi :D İslamın değiştiğine işaret etmiyor bunlar varken islam yoktuki zaten islam sonradan çıktı araplar eskiden putperestti islam sonradan geldi oraya he şu bir gerçek islam değiştirmiş olabilir oradaki insanlar çok barbar ve pislikti iyiliği aşılamış olabilir o dönem ama bu sonucta putperestlik zamanından aldıkları geleneklerin gerçeğini değiştirmiyor. Yani sırf iyiliği öğütlüyor diye bazı yerlerde bazı şeyleride görmezden gelmek olmazki sonucta
- +1 yıl
Yani geleneklerini devam ettir mis olabilirler ama peygamber vefat ettikten sonra olabilir çünkü kesin bir dille putperestliği yasaklamıştır islam çerçevesinde yaşamışlar müslüman olanlar. olmayanlar zaten devam etti düzenine suda var eğer putperestlik devam etseydi peygambere tapmaya baslamazlazlarmiydi sonuçta çok değerli biriydi din konusu deniz gibidir sonu yoktur :) daldıkça batar insan yargılar yargılar ve dibe batdıkça hakikatten uzaklaşır o yüzden bir çok şey farklı gelsede sorgulamak çoğu zman insanı dinden soğutur bak ufak bir mesele bile nerelere geldi cennetten gelmediyse demekki cennet die birşey yok anlamına gelir benim en çok kafama takılan soru evren yaratılmadan önce ne vardı? Hiç bir dinde buna rastlamadım görüş bile yok :) evren hakkında çok bilim insanı takip ettim görüşleri fikirleri vs. Ama öncesi karanlık yani insan ister istemez dini de yargılıyor mazallah buda tehlikelidir
Soran+1 yılZaten ben putperesttiler demiyorumki :( bak araplar eskiden putperestti bir sürü putları vardı o zamanda namaz kılıyolardı abdest alıyolardı oruc tutuyolardı ne bileyim islamdaki çogu şey o zamanda vardı ama sonra din çıktı ve oradaki ibadetler inanışlar devam etti sadece putperestliği kaldırdı ve puta tapacaklarına görünmeyen tek bir tanrıya tapmalarını söyledi ama onun dışındaki çoğu put zamanının geleneği devam ediyor yani bunun gerçekliği konusunda insan sonuçta ne kadar ikna olabilirki
Soran+1 yılhaha ::D sağol kib
Soran+1 yılTeşekkür ederim seninde öyleydi diğerleri gibi küfür edip sinirlenip gitmedin :D
- +1 yıl
ya ben tayrtışma ortamını severim asıl mesele körü körüne bağlanmak değilki akıl var fikir var sorgula düşün anlamaya çalış yok ahmet hoca bunnu dedi aman doğrudur demek çok yanlış :) sadece din olayındada değil hayatın her alanında böyle saygı duyarım herkeze benim fikrim üstündür asla demem :) o küfredip gidenler sinirlenenler verecek cevabı olmayan insanlar :)
Soran+1 yılAynen öyle ama bunu bildikleri halde görmezden gelip biliyomus gibi küfür ediyolar aşağılıyolar ya bide aslında kendilerinin hiç fikri yok :D
- +1 yıl
küfür nedir ya :D bende ona anlam veremem hadi söyledin eline ne geçti :D tamam bende ediyorum ama herşeyede alıp verilmezki :D kendi fikirlerini başkasınınkinden üstün görn insan zatencahil ve bencildir ya buralarda dikkat ediyorum herkez bir hava bir ego sorma gitsin :D ingiliz kraliyet ailesi mensupları :D
Soran+1 yılSorma elizabeth diyince onların aklına başka bişey gelir ama neyse :D
Soran+1 yılNiye o ne yapmıski :D
Soran+1 yılhaha yazık kadına ya kıyamam :D
Senin öğrenmek istediğin birşey mi söylemek istediğin birşey mi bu soru? Ya müslümanların inanıncı ile alay etmek için ya da gerçekten bilmiyorsun. Ufaklık bunun belgeseli bile 2 saat sürüyor :) herhangi birşeyin zaman kavramı için kısa sürede olması birşey ifade etmez ki hızlı yürür varırsın yavaş yürür geç varırsın bu kadar basit :) 10 yılda yaratıldı dese soru ne olacaktı?
08 Yorumla- +1 yıl
https://youtu.be/N-7P0YSU324
Al izle tabi zahmet etmeyeceksin bile anca küçük beyninle düşünemeden alay edersin :) en iyisi gel ben sana kayiim biraz :D
Soran+1 yılOl diyince oluvermiyormuydu evrendeki nokta kadar dünya için nasıl anca 10 yılda yaratabildi olucaktı :D
Soran+1 yılAl işte dilde müslüman iman küfürden geçilmiyo sapıklıktan geçilmiyor ağız. Sen bu sapıklığını örtmek içinde karına kapan beni azdırma dersin zaten beyniniz böyle çalışıyor çünkü;)
Soran+1 yılVe bir kez daha görüyoruzki müslüman = potansiyel sapık küfür baz ve çok hoşgörülü...
+1 yıl6 'gün' degil zaten. Gun kavrami bugunku sartlarda dunya uzerinde algilanan 24 saatlik zaman dilimi. Ayetlerde yevm kelimesi kullaniliyor ve bu 'dönem' anlamina geliyor. Yani 6 donemden, 6 evreden olustu gibi dusunmelisin
043 Yorumla
Soran+1 yılallah toprağı cumartesi günü yarattı. ondaki dağları pazar günü yarattı; ağaçları pazartesi günü yarattı. mekruhları salı günü yarattı. nuru çarşamba günü yarattı ve onda hayvanları perşembe günü yaydı. hz. adem (aleyhisselam)'i cuma günü ikindi vaktinden sonra, ikindi ile gece arasındaki gündüz vaktinin en son saatinde en son mahluk olarak yarattı."
müslim, sıfatu'1-kıyâme 27, (2789).
kaldı ki altı evre de dense, bilinen haftanın altı gününde yaratıldığı da söylense metafizik bir kavram olarak argümantasyon neticede aynı yere dayanıyor*.
edit: bu arada çarşamba günü yaratılan "nur", aynı zamanda da güneş. yani tevrat kozmolojisiyle hemen hemen aynı (ağaçların oluşumu güneşten önceye kalıyor.)- +1 yıl
Hz muhammed yaradilis evrelerinden her birini bir gun olarak ifade etti cunku bu devirlerin alemi manadaki isimleriyle haftanin gunlerinde ki isimler ayni oldugu icin anlasilabilir olmasini saglamak amacindaydi. Yani burdaki gun isimleri şu an dunyevi ortamda yorumladigimiz haftanin gunlerinden farkli anlamlar barindiriyor. Ki sen hala evre denmesinin mantigini kavrayamamis, kuranda bunun o 24 saatlik zaman dilimi olan gunu kastettigini idda ediyorsun. Bak şöyle diyim, yukarida bahsettigim yevm kelimesinin kuran icinde gectigi yerlere bakarsan 1000 yillik veya daha uzun suren evrelerden 'gunden' bahsediliyor. Yani bu terimleri şu an ki anlamlariyla yorumlaman hatali, kuran icinde bu terimlerin nasil kullanildigina bakarsan zihninde olusturdugun anlam kargasasi son bulur
Soran+1 yılOo yevm kelimesinin anlamımı değişti şimdide!! :D Hem herşey bu kadar açık diyor hemde her tarafa çekilebiliyor bu nasıl kitap ben anlamadım şimdi herkes kendine göre yorumlayacaksa o zaman nerde kaldı bunun netliği? AYrıca birde bu kitapta bu kadar çelişki anlam bozukluğu var fakat inanmayanıda cehenneme atmakla tehdit ediyor... Bu ne kadar mantıklı sence?
- +1 yıl
Yevm kelimesinin anlaminin degistigi falan yok. Gun, evre, donem anlamlarina gelir. Ve afedersin ama akli olan her insan bu kelimenin kuranda gectigi kisimlarda bahsedilen zaman dilimlerinin buyuklugune bakarak şu an ki anlami olan 24 saatlik gunden farkli bir zaman dilimini temsil ettigini anlar. 1000 yillik 50000 yillik yevmlerden, sureclerden bahsediliyor bu kisimlarda. Sen diyorsun ki "ya bu yevm 24 saat olan gun, burada mantik hatasi var"... gülerler :) burada kisiden kisiye degisecek, farkli yorumlanmayi gerektirecek bir kisim yok, anlamamakta ve inanmamakta israr ediyorsunuz sadece. Ayrica kuranda her sey senin diledigin gibi apacik bir vaziyette belirtilseydi imtihanin ne anlami kalirdi soyler misin?
Soran+1 yılİmtihanın ne anlamımı kalırdı? İmtihan oluyorsan her yöne çekilmemeli değilmi birkitap net olmalıki ona inanan inanır inanmayanda kendi bilirdi. Asıl böyle olunca ne anlamı kalıyor? herkes kendi kafasına göre islam uyduruyor kendine göre yaşıyor sorsan herkes müslüman ama onlarca mezhep var :D Umarım senin dediğin gibidir bir tanrı inancım vardı ama onuda kaybetmek üzereyim herşey saçma gelmeye başladı bana eskisi gibi bakamıyorum artık :(
- +1 yıl
Her seyi apacik izah eden, yaradilis evrelerini tek tek ayrintilariyla ispatlariyla belirten bir kitap olsa diyorsun. Iste burada imtihan olmaz. Adam neyini reddetsinde inancsiz olsun? Gerci hasa allah gokte belirip bakin burdayim dese bile inanmayacak insanlar var ya neyse. Samimi olarak soyluyorum dinle ilgili kafana takilan bir soru, aklina yatiramadigin bir mevzu olursa sormaktan cekinme elimden geldigince yardim ederim cunku cidden riske atilacak bir konu degil benim gozumde
Soran+1 yılYa gökten Allah çıksa inanmayacak insanlar var diyorsun ama şmdi baktığın zamanda insanlık tarihi boyunca binlerce din çıkmış ve hepsi inandırıcılığını yitirip bitmiş fakat son çıkan dinler tevhid dini deniliyor ama baktığın zaman 3 din de birbirine benziyor zaten tıpkı kopya gibi.. Onuda geçtim en eski dinlerdeki olaylar hikayeler bile islamda var. mesela nuh tufanı gılgamış destanında geçiyor taa islam yahudilik falan yokken yani ordan çalmışlar resmen. O kadar din varken bunlarda onlarla çoğu özelliği benziyorken niye bunlar doğru olsun? bunların tek farkı dönem değiştikçe dinlerde değişmiş tek tanrıya geçilmiş putlar falan kalkmış görünmeyen bir tanrıya dönüşmüş hepsi bu. Mesela namaz bile arapların geleneksel bir ibadeti arap mitolojisi zamanından kalma yani daha islam bile yokken putperestlerken. Şimdi nasıl daha net bir biçimde inanayımki buna hala? Mantıklı gelmiyormu bunlarda sana şimdi :D
- +1 yıl
Zaten ilk caglardan bu yana insanlar bir inanc ihtiyaci icinde oldu. Agaca, kusa vs tapmaya, inanmaya basladilar. Ve bunlara hukmetmeye basladikca bir ust kademesini aradilar. Yani dogaya hukmettikce doga ustu bir varliga olan inanca tanri inancina yoneldiler. Bu surec insanligin ilk olusumundan bu yana sure gelen bir sey ve bunun sonucunda da yuzlerce din, yuzlerce inanis bicimi ortaya cikti. Gecerliliklerini zaman icinde kaybettiler ki boyle olmasi gerekiyordu zaten. Araplarda namaz diyorsun, bu 'namaz' isliklarla el cirpma seklindeydi. Islamdakiyle yakindan uzaktan bir alakasi yok yani. Zaten butun dinler "inanc, ibadet" cercevesinde sekillendigi icin ufak buyuk her dinde bir ibadet bicimi, islamdakine benzer aktiviteler bulursun, bu cok dogal. Olmasi gereken bu zaten, sen bunu tevhide dayanan dinler icin bir problem olarak goruyorsun, asil seni yaptigin mantikli mi sence? :)
Soran+1 yılYazının başlarında aynı deist gibi konustun :D ama en azından farklı birşey yazdın diğlerieri gibi aynı şeyleri geveleyip durmadın teşekkür ediyorum sana. Ama diyorsun ya işte binlerce din var insanların birşeye inanma ihtiyacı duydu ve birşeye inandılar geldi geçti yeni şeyler çıktı diye işte bu mantıkta bakarsak zaten dinlerin yalan oldugu cıkmıyormu ortaya? yani eskiden ağaca tapıyolardı sonra puta cevirdiler sonra başka birşey derken görünmeyen bir tanrıya taptılar en son. Diğerleri eskidiğine göre zaman geçtikçe kaybolduklarına göre bu zmndakilerde ileride kaybolacak din değilmi sence? binlerce yıl önce mesela şu an allaha nasıl inanıyorlar aynı şekil zeusa inanıyorlar tapıyorlar cennete cehenneme gideceklerini sanıyolardı o zaman zeusa bir laf söylesen linç ederlerdi ama şimdi eskiye bakıp bunamı inanmışlar diye dalga bile geçiyo millet. İlk başlarda bu kadar din varken asılsız niye hak dini o zaman inmedi bende bunu merak ediyorum işte o yüzden samimi gelmiyor bana
Soran+1 yılBirde o namaz şekli el ile ıslık falan diyorsun ya ilk defa duydum onu :D kaynağı varmı? çünkü bu dediğin ilk defa duydum toplumsalbilinc.org/forum/index.php?topic=3540.0 şu siteyi bir incele bak ne dediğimi anlayacaksın
- +1 yıl
Bilmem farkettin mi ancak senin takildigin nokta dinden ziyade yaratıcının var olup olmamasi. yani var olduguna inanmadan dinlerle ilgili insanlarla gereksiz yere polemige giriyorsun. yani ilk asamyı kafanda oturtamayıip üst asamalara gecip cevap ariyorsun haliyle bunlar sende bir karsilik bulmuyor, sorunun temeline inelim. sana bir yaratıcının bir ‘tanrı’nın varlığını bir de su sekilde açıklamaya calısayım. biliyoruz ki bilim dogru ama mutlak degil. şu an bilimsl olarak dogru kabul edilen seylerin dogrulugu, curutulene kadar gecerlı. Ayrıca evrende bulunan maddeler mutlak degil bilesiktir. hepsi kendinden önce var olan atomlardan türemistir. en basitinden insanın ‘evriminde’ önemli etkenlerden biri olan su 2 hidrojen bir oksijenden olusuyor. Simdi olayı genisletip bir ileri noktaya tasıyalım, evrene. Evrenin sürekli genislediğini biliyorsundur. demek ki evren şu an ki bilim adamlarının da kesin hesaplayamadıgı yil kadar önce şu an ki halinden daha kucuktu. +
- +1 yıl
big bang’e bakalım. Basit bir mantikla bing bangden önce yani patlama olmadan önce atomlar ve elementlerin oldugu kanısına varırız. Ki patlamayada atomlar veya birbirine ters gelen tepkmelerle elementler neden olmustur diyebiliriz. ama bu patlamaya neden olan elementler şu an evrende bulunan atom ve elementlerden bazilarimidir, buna kesin bir sey soyleyemeyiz, belki patlama esnainda yok olmustur. Bu kısma kadar hep nedensellik üzerin de gittik farkındaysan, yani sebep sonuç iliskisi üzerine kurduk her seyi. Ama iste burdan sonra isin rengini değistiren bir asamaya girecegiz. Simdi büyük patlamadan önce kimyasal elementler ve bir kimyasal elementin bütün ozelliklerini tasiyan en kucuk parcacıgı olan atom var ise bazı bilim adamlarinin kabul ettigı uzre bu kimyasal elementlerde tek bir kimyasal elementten ortaya cikti ise bu kimyasal elemente nedensellik acisindan baktigimiz da nerden geldi bu element? Nasil olustu? +
- +1 yıl
Bilimde mutlak yok demistik, dogada bulunan her seyin neden sonuc iliskisi icerisinde bir aciklaması var. aciklaması olmayan tek sey, iste her seyi baslatan evrenin olusumundan dunyanın insanın varolusuna her sürecin baslangıcına neden olan kimyasal elementin nerden geldığı sorusuna cveap bulamıyoruz. iste burada metafizik bir guc var. ve evrenin duzenine, isleyisine baktigindan bu metafizik gucte aynı zamanda bir ‘irade’nin, bilincin var olduguna sahitlik edeceksin.. yani butu n bunların özeti bilimsel cizgi dahilinde ilerlersen de bir yaraticinin tanrinin varligi sonucuna ulasirsin. bahsettigin dinlerden, putlardan yaraticiyi ayiran özellik burada. mutalkşıgını ispat eden nokta burada. ha bu noktadan sonra inac veya ibadet kismi sana kalmis. evrenin neden yaratildigini, belli bir amaci olup olmadigini kendince sorgulayip o dogrultuda inanır veya inanmaz ibadet eder veya etmezsin
Soran+1 yılcanım benim öncelikle cavapların için çok teşekkür ederim baya ilgilenmişsin en azından zaman ayırdın bana çok sevdim seni :D sağol güzelde açıklamışsın fakat benim zaten sorunum tanrı olup olmadığında değil dinlerdeydi yani bir nevi deistlik diyebilirsin. Benim kafamı karıştıran en büyük sorun dediğim gibi bu kadar dinin olması ve birbirine benzemesiydi ki o bahsettiğim arap mitolojisindeki kavramlarda islamda olunca iyice din konusunda çelişkiye düştüm tabi yani evet bir tanrı olduguna bende inanıyorum ama dinlerde sorun cıkıyor işte :D
- +1 yıl
İnsanlar bir şeye inanma ihtiyacı duymadılar…insanlarda inanma duygusu yaratılıştan vardır…yani insanlar yaratılışlarında olmayan bir şeyi sonradan ortaya çıkaramazlar…inanma duygusu sevmek, nefret etmek, acımak, kızmak, üzülmek vb. gibi tüm duygular gibi zaten insanın yaratılışında vardır. Yaratıcı inanma duygusunu ya da inanma ihtiyacını insanlara kendisine inansınlar diye vermiştir. ve yaratıcı insanları hiçbir zaman başıboş bırakmamıştır. elçiler (peygamberler) ilk insandan itibaren insanlar içinde var olmuştur. bahsettiğin binlerce din değildir. binlerce peygamberdir. önceki elçiler sadece kendi kavimlerine gönderilmiştir. dolayısıyla her kavmin uyguladığı din kuralları farklıdır. tüm peygamberlerin ortak tebliğ ettikleri Allahın varlığı ve birliğidir. örneğin hz. Salih’in kavmi deveyle imtihan edilmiş. kimi kavimler ölçü tartı adaletiyle kimi kavimler firavunlarla imtihan edilmişlerdir. son 2 elçi Hz. İsa ve Hz. Muhammet ise sadece kendi kavimlerine gönderilmemiş tüm insanlığa gönderilmişlerdir.
Soran+1 yılBu arap mitolojisindeki ibadet benzerlikleri o kabe taşlarını öpme falan bu kadar gelenek niye geçmiş peki islama? en çok kafamı karıştıran bu
- +1 yıl
mesele arap mitolojisindeki ibadet benzerliği değil. ilk insandan itibaren gelen ibadet şekillerinin olması ve bunların zamanla başkalaşmış olma olasılığı.
Soran+1 yılCanım kader kavramına ne diyorsun peki? meslea Allah ben cehenneme atıcam çoğu insanı ve cini diyor yani hem sınavdayız ama sonucta kaderimiz belli bu nasıl oluyor :D ben zaten ceheneme gideceksem doğuştan şanssızmışım benim irademin ne önemi kalıyoki bu durumda
Soran+1 yılİstediklerimi doğru yola ulaştırırım istediklerimi ulaştırmam diye bir ayet vardı mesela bu tip şeyler var kuranda
- +1 yıl
kimin cennetlik ya da cehennemlik olduğu Allahın sonsuz ilmi yanında zorbir iş değil.. zaman kavramı sadece bizi bağlayan bir kurgu. yaratıcı katında geçmiş gelecek diye birşey yok. onun katında geçmiş de gelecekde hazır durumdadır.
- +1 yıl
istediğimi doğru yola ulaştırırım ayetinin devamını okumamışsın. ayetin devamında kimin hidayet olacağını ben iyi bilirim diyor Allah. sonsuz ilim sahibi Allah zaten iman etmeye istekli ya da meyilli olan sonsuz ilmiyle bildiği için o kişinin işini kolaylaştırıyor.
Soran+1 yılÇok karışık konular :D sen ne zamandan beri araştırıyosun bu konuları?
- +1 yıl
7-8 yaşlarından beri düşünüyorum araştırıyorum aklıma yatmayanı kabul etmem.
Soran+1 yılPeki birşey merak ettim kapalımısın?
- +1 yıl
evet
Soran+1 yılKimleri dinliyorsun bu konuda alimlerden? önereceğin var mı bilgili birisi
- +1 yıl
kuran meal ve kütübü sitte... kafama takılanları sürekli araştırıyorum... aklıma yatmayan bir noktada takıldığımda başka bir aşamaya geçmiyorum. konunun aklıma tamamen yattığını düşündüğümde diğer konuya geçiyorum.
Soran+1 yılCanım araştır araştır bitmez bunlar ya araştırdıkça kafayı yiyorsun ben araştırmıcam daha fazla :DD
Soran+1 yılBirşey sorucam seni ordamısın?
- +1 yıl
Simdi sor
Soran+1 yılevrim teorisini araştırdınmı hiç :D
- +1 yıl
Belli bir seviyede evet :)
Soran+1 yılİnanıyormusun peki evrime :D ya da ters gelen inanmadıgın noktaları neler ?
- +1 yıl
Simdi soyle bir kelime kargasasi var burada. Ateist evrimcilerin idda ettikleri ve kendilerince yorumlayip sekillendirdikleri evolusyon kavramina mi yoksa evrime mi? Evrime inaniyorum ama dikkat et bahsettigim evolusyona degil. Soyle ki, din turlerin sabitligi konusunda her hangi bir sey ongormemistir. Dogal seleksiyon evrende vardir ve turler kendi icinde hareketli varliklardir. Zaten kuranda butun varliklarin zamanla farkli yapilar kazandigina dikkat cekilir. belli bir surecin belli baskalasimlarin olmasi, bir seyin yaratilmis olmasiyla celisen bir sey degil zaten
Soran+1 yılHayır maymunların kuzenimiz olduguna diyorum yani :D Birçok benzerlk bulmuslar
- +1 yıl
aragecis donemlerine ait fosilleri bulsunlar inanayim :) ha aragecis fosili diye archaeopteryx falan demeyi dusunuyorsaniz gulerler artik :)
Soran+1 yılBen birşey demedim bilgim fosilden falan :D peygamberlerin karıları niye geçiyo peki oğlunun karısıyla evlenmesi mesela bunuda hep merak etmişimdir :D
- +1 yıl
Ben soruyu anlamadim kim nerde geciyor :D zeyneb zeyd mevzusu mu? :)
Soran+1 yılyess :D Sonra ne bileyim evine gelenler için ayet iniyor yemeğinizi yedikten sonra kalkın falan deniyor çok saçma geliyo bana bir tanrı neden böyle desin :D
- +1 yıl
Suna goz atabilirsin www.yeniumit.com.tr/.../peygamberimizin-hanimlari-ve-evliliklerindeki-hikmetler-2
Soran+1 yılÇok uzun be güzelim bir ayet için bu kadar hikayemi anlatmışlar yani :D
- +1 yıl
Sordugun sorunum yaniti ilk baslarda var, yani yazinin tamamini okumayacaksin
Soran+1 yıltamam okuyacağım bekle :)
Gizli Üye(36-45)+1 yılGun kavrami dunyaya ozgu bir birim. Yaratici insana kainatin yaratilisini anlatirken kalkip saturndeki zaman birimini mi kullansaydi?
Anlamayacaklari hayal ve tasvir edemeyecekleri bir birimle mi tarif etseydi yani?
Arapca konusan. bir topluma kurani fransizca. dilinde gondermek. gibi bisey olurdu.
Suresini tarif. ederken "sizin zaman diliminizde 6 gune karsilik geliyor" anlaminda kurulmus bir cumle o.03 Yorumla
Soran+1 yılİYide gün diye bir kavram yok diyorum ya. Bu 6 gün neye göre kime göre sonuçta o belli değil değilmi? Kimi 1 gün dünyada 1000 yıl diyor kimi yine evre diye lafı çarpıtıyor ve kuranda yazanı inkar ediyor :D kimisi farklı birşey söylüyor her kafadan bir ses çıkıyor
Cevap sahibi+1 yılYazdiklarimi. bir daha oku... anlasilmayacak. hic bisey yazmadim... bak sana bir ornek daha verip. konuyu kapatacagim anlamazsan demek ki anlamak. istemiyorsundur...
Ashab-i kehf ile. ilgili kurandaki anlatilanlarda der. ki "onlar. orda 300 sene kalip. ustune 9 koydular" burdaki ilave 9 nerden geliyor diye sorarsan gunes yili ile. ay yili arasinda her 100 senede 3 sene fark oluyor... yani ayetlerde anlatim. tarzi cogu zaman benzetme. ile yapilir ki bu da yine kuranin icinde gecer muteşabih ayetler diye Ali imran suresi 6-7. Ayetler..
Soran+1 yılnerde 300 sene kalmış nereye koymuş birşey belli dğeilki çekip koymuşsun buraya ayeti ne anlamamı bekliyorsun sen şimdi bundan? Ben diyorumki sana 6 gün de yarattık diyor (ki yarattık niye? Allah tekti ya hani.) 6 günde yarattık dedi bizim anlamamız için diyelim. Herşeyi geçtim göğü bir gün yeri bir gün dağları bir günde falan yaratıyor 6 günde herşey bitiyor. Ama insanlar dünyanın oluşumundan milyonlarca yıl sonra dünyaya geliyor bu nasıl iş? dünyayı 6 günde yaratan Allah insanları milyonlarca gün sonramı yaratmış?
cahile en iyi cevap cevap vermemektir die cok anlamlı bir söz var tam yerinde burada boşa tartısıpda imanınızı zedelemeyin arkadaslar..
233 Yorumla
Soran+1 yılSen belki sorgulamaya başlarımda yanlışlıkla dinden imandan olurum diye korkuyorum demiyorsunda laf ebeliği yapıyorsun :D
- +1 yıl
senin gibileri ben cok gördüm bakırköyde adım bası senin gibi cahil cok var arkadas ortamından veya internette izlediği iki tane vidyodan gaza gelip kuranın islamın acıgını buldum sanan beyin yoksulu insanlarla dolu halbuki hiç düşünemiyorlar sizin atanız dedeniz olan o ebi cehil ve onun gibilier islam ilk cıktıgından beri bu savası veryo ama kaç yüzyıldır hala somut bir kanıt bulmadılar ve bu yüzden salllama bilgilerle vido yapıp veya senın gibi enayileri kandırıp islamı cökertemiyoruz bari yanımıza adam toplayalım nıetiyle sizin gibileri topluyolar işte...
Soran+1 yılOFfff öyle bir konusmusunki cok etkilendim şu an :DD: hayatında kuran açmamış adamlar bana burada müslümanım diyo birde kendi dinini savunuyo :D emin ol ateistler senin dinini senden daha iyi biliyo ama sen anca böyle hakaret ederek cahil diyerek sorgulamadan körü körüne inanırsın işte ;)
- +1 yıl
zira ben beyinlerimiz ve bilgilerimiz savaşsın isterdim görüyorum ki siz silahsızsınız.) bu yüzden daha fazla zamanımı sizinle hacamıcam ama profilim burada gizli değil ulasabilirsin eğer gercekten öğrenmek istyorsan düzgün ve istekle arastır öğren sorunun cevabına gelince link atamıyorum ama aşada bayan arkadasımız link vermiş ordan bir incele hade saglıcakla good nıght :) ..
Soran+1 yılTamam bana norveçte 23 saat tutulan orucu acıklarmısın 22 de olabilir tam hatırlamıyorum. Bu nasıl adalet :D Allah o dönemde kutupları hesap edememişmi? ekvatordakiler 9 saat tutuyorken norveçte 22 saat tutmak zorunda kalıyolar ki bu insan bünyesi için tamamen zararlıki ne yazıkki ibadet ibadet diye bunu inadına yapıp kendi sağlığıyla oynayanlar var. Ve kutuplarda 6 ay gece 6 ay gündüz oluyor şimdi adam orucu 6 ay sonramı acacak :D
Soran+1 yılCevap bekliyorum hala?
Soran+1 yılSen bana ne istiyosan sor tartışırız dedin bende sana bir soru sordum ama hala bana karşı karalama yapıyorsun cevabını verirsen niye tartışmayalım ama önce tartışmamız için cevap vermen lazım :)
- +1 yıl
önce tartısma olması için senin soru sormak gerekir tek soru tek tek cevabını aldıgında dıgerine gecicez Dünya Yokken Dünya Nasıl Oluyorda 6 Günde Yaratılıyor? bu sorunun cevabını aldın mı sen sırayla gidilim güzellk benm vaktim bol senin gibilerle büyüdüm hep aynı sorular aynı cevap tarzınız sen kacma yeterki ben sana bol bol ders vercem uykumu kacırdın zaten evet sen aldınmı ilk sorunun cevabını toplu cevap vermem bunu bil tek tek
Soran+1 yılTam almadım çünkü herkes farklı birşey söyledi. Ayrıca bana düşmanmış gibi yaklaşma ben kendi araştırdığım şeylerle mantığıma yatmadığından dolayı birşeyler düşünüyorsam bu benim suçummu sence? mantığımın yatmadığı birşeyimi savunmalıyım sence.
- +1 yıl
tabikide hayır asıl suc o islamı bilmeyip fakat savunma yapıcam derken iyice batanlarda bilmedikleri birşey hakkında konusan ınsanlardan nefret ederim ateistlere saygım var yanlısda olsa arastıryolar bilgi edinmeye calısyorlar belki sende doru bilgilerle düzeliceksin bende sebeb olucam senin sayende benimde günahlarım affolunur die umut ediyorum :D sagısızlık etmek istemem tabi aynı karsılıgı karsımdakınden de beklerim benm görevim sana yanlıs öğrendiğin islamiyetin ne kadar doru eksiksiz mükemmel bir din oldugunu anlatmak bunun için uyumuyorum eğer sende savunduklarına objektif tarafsız diretmeden bakrsan inşşalh yanlısları düzelticez
Soran+1 yılTamam ozaman düzelt hadi :D 2 saattir cevap bekliyom bir umutla hala atıcan :D
- +1 yıl
ben bişi atmicam sen sorcan ben cevaplicam lürfen sor artık ve tek bir soru sor cevapliyim diğerine gecelim benm kendime sorup cevap lamamı bekleme örneğin tanrı yok ben inanmıyorum de cevapliyim veya kutuplarda nasıl oruc tutulur veya oralarda ibadetler nasıl yapıylıyo misal bunlar tabi aama bir tane sor buna cevap verme tek bir soru sor sırayla gidelim hadi basla
Soran+1 yılkutupta 6 ay gece ve gündüz oluyor nasıl oruc tutulacak ve ibadet yapılacak orada? aynı şekilde norveçte 22 saat oruç tutuluyor yani 22 saat ne demek bir yerde 10 saatken diğerinde 22 saat bu ne kadar adaletli?
- +1 yıl
kutuplardaki ibadetden.. Şurası muhakkak ki, hiçbir noktada açıklık bırakmayan İslâm bu mevzûu da ihmal etmemiştir. Evet bu husus bir hâdise münasebetiyle, tâ ilk asırda vuzûha kavuşturulmuştur. İmam Buhârî’nin Sahih’i ile, Ahmed b. Hanbel’in Müsned’inde, Efendimiz (asm)’le Ashâbı arasında şöyle bir müzâkerenin cereyan ettiğini görüyoruz. Peygamberimiz (asm) buyuruyor:
“Dinden dönüldüğü zaman, Deccal çıkar.”
Başka bir rivayette:
“O, şarktan zuhûr eder ve kırk günde, yeri bir baştan bir başa dolaşır. O’nun bir günü sizin bir seneniz... Ve bir günü de vardır ki, bir ayınız; diğer bir günü bir haftanız; sâir günleri ise sizin günleriniz gibidir.”
buyurur. Sahabi sorar:
“Miktarı bir sene olan o günde, bir günlük namaz yeter mi?”
O cevap verir:
“Hayır, takdir ve hesap edersiniz.” (Müslim, Fiten, 110, nr. 2937; Müsned 4, 181)
Yani, bütün bir gece ve gündüz olan ayları ve haftaları yirmi dört saatlik günlere böler, ibadetinizi ona göre yaparsınız devam edicem bekle. - +1 yıl
Vakitler, namazların sebepleridir. Vakit bulamayınca, namaz da farz olmaz. Meselâ, bir yerde yatsının vakti tahakkuk etmiyorsa, yatsı namazı da farz olmaz. Ama bu, günün bir vaktinin bulunmadığı yerler içindir; yoksa Deccal hadîsinde anlatıldığı gibi, senenin büyük bir kısmı gece veya gündüz olduğu yerlerde, o uzun gün veya geceyi, günlerimiz ve gecelerimiz ölçüsüne göre bölüp, hesap ve takdir etmekle vazifelerimizi yerine getiririz. Yani o mıntıkaya en yakın yerin imsakiyesini kullanarak, mevcut gece ve gündüzü, belli bölümlere ayırıp, geceleri, gecede yapılan ibadeti, gündüzleri de, gündüz yapılan ibadeti eda ederiz. Tıpkı yeme, içme, yatma ve kalkmada, tabiî ve fıtrî olarak bu parçalama işini yaptığımız gibi...
Evet, aylarca güneşin batmadığı ve doğmadığı yerlerde, fıtrat kanunlarına karşı nasıl iki büklüm isek, oruç, namaz ve hac gibi ibadetlerde de yaşadığımız hayata hemâhenk olarak, aynı âhengi muhafaza etme mecburiyetindeyiz.
Soran+1 yılNamazı demedimki ben orucu dedim norveçte oruç 22 saat yani norveçte yaşayan adam müslüman olsa ne yapacak :D
- +1 yıl
baslama sımdıden kıvırmaya sırayla gidicez dedm bu ilk sorunun cevabıydı
- kutupta 6 ay gece ve gündüz oluyor nasıl oruc tutulacak ve ibadet yapılacak orada? bu sorunun cevabını verdim oku bir zahmet dalga gecıosan bırak da uyuyim geceyi senle gecrdım resmen zalımın kızı dalga gecme
Soran+1 yılTamam anladım diğerini söyle?
- +1 yıl
kısaca acıklıyım uzun oldu epey gecesi gündüzü belli olmayan yerlerde oruc ve namazı en yakın vakti belli olan yer göz önüne alınarak oruclar tutulur namazlar ona göre kılınır norvece gelince özellkle dediğin için eger güneşin dogusuyla batısı belliyse ona göre tutulmak zorundadırlar bu değiştirilemez umarım anlamıssındr
Soran+1 yıl22 saat yani? ibadet sağlığı tehlikeyi atmayımı emrediyor? ve kimi yerde 10 kimi yerde 20 saat olmasıda ayrı bir konu eşitsiz gibi geldi bana. En azından ekvatarun üstündekiler altındakiler diye ayırabilirdi bak ama o zamanlar arabistan çevresine göre koymuslar heralde duruma bakınca bu gözüküyor
- +1 yıl
bak sımdı oruc herkeze farz diğil namaz gibi ölecek olsanda yatakda olsanda kılmak zorundasın die bişi yok eger hastysan orucu tuttugunda saglığını tehlikeye atıyosa tutmak zorunda değilsin ki.. adaletsizlikle alakası yokki bu güneş sisstemidir ayrıca herkez kendi ibadetinden sorumludur 22 saat ttutuysa ona göre derecesi artar dinimizde zorlama kesinlikle yoktur saglıgı tehlikeye atılıyo dıe tutmadı dıyelim tabi buna kendi inanıyorsa bunun günahı yoktur
- +1 yıl
evet var mı daha sorun ? veya sen allah' ın varlıgına birliğine de inanmanla ilgili sıkınntın filan yoktur inşşalh varsa onlarıda cözelim bak içinde bırakma böle seyleri sor arastır güzel bişi ilim öğrenmek doğruyu öğrenmeye calısırken illlaki yanlısların olcak fakat en sonun da doğruyu bulmak önemli olan son an gelmeden doruyu bulmak .
- +1 yıl
önce genç yaşına rağmen insanlara saygı duymayı sen öğreneceksin delikanlı
sana düşmedi kimin cahil olup olmadığı!
yorumların hep uzun demagoji yapmaktan başka bir şey değilsin
tanrının somut varlığını bulmuş gibi konuşuyorsun
önce kendi islam inancı içindeki çelişkilerinizden kurtulun daha sonra başkalarına ispatlar dayatmalar yapın
seninle tartışacak değilim insanlarla bu konuları konuşmayı uzun zaman önce bıraktım
ama hakaret edene tahammülüm yok
ben bugüne kadar kimseye hakaret etmedim
saygı istiyorsan saygı duyacaksın yoksa aklına gelmicek yorumlar gelir
binlerce din arasından binlerce tanrı arasından sizin ki neden doğru olsun ki?
o yüzden saygılı olacaksın
he illa olmam diyip beyinsiz dersen karşılığını da alırsın
Soran+1 yılTamam sağol.
soran burada din tartışması olmaycağını öğrenemedin mi
anca hakaret ederler
aptal beyinsiz cahil vs diyenleri gördüm
bunların verdiği cevap ne kadar şeffaf objektif olabilir ki?01 Yorumla- +1 yıl
Bilgiye bilgi ile karşılık verilir cehaletle ancak yerilir bu dediğine katılıyorum. Yüce Allah (cc) Kuranın ilk sözü Oku ' dur bilin , öğrenin, araştırın ve cahillere ve ateistlere verilecek cevabınız olsun diyedir bu.. Vesselam
Gizli Üye(36-45)+1 yıl''Adem'in hamurunu bile 40 sabahta yoğurdum, aceleci olmayın; kullarım acelecilik iyi değildir''
Saat farkı ise, evet farklı bir zaman diliminden bahsediliyor; dünya zamanına artık hangi eşit zamansa...03 Yorumla
Soran+1 yılAdemin hamuru derken? Ol deyince olduran Allah ademi yaratmak için 40 sabahmı yoğurmuş? İyide hang izaman dilimi bu? gün dünyaya özgü bir zaman kavramı
Cevap sahibi+1 yılTefsir ve mealde var hepsi. Sıkılıyor iseniz de lütfen bilgili hocaların çevirilerini dinleyin... Az önce Cübbeli Ahmet hocayı dinliyordum o kurdu yukaridaki cümleyi; birebir Kur'an dan çevirerek...
Soran+1 yılValla çok araştırdımda bir sürü farklı sonuç ve zırva buldum herkes kendi kafasına göre yorumlayıp işin içinden çıkmaya çalışmış. Böyle oluncada insana daha bir mantık dışı geliyor tabi
Diğer konusunda 403 cevap paylaştı. çukurova ilahiyattamısın daha bugün tartıştık :) bu konuyu
05 Yorumla
Soran+1 yılYok. Ama denk geldiğin iyi oldu ne çıktı peki sonuc :D
- +1 yıl
millet dinlenmeye takmış. orası spesifik bir konu. gün kavramına gelecek olursak bu yaratma bahsi için ''bir işin başlangıç ve bitişi manasında kullanılır''. Şimdi sen bir soru daha soracan niye 6 günde yarattı kün fe yekün ''ol deyince oluveren'' böyle şeylere fazla takılmaya gerek yok kurandaki kıssaların % 95 i temsil amaçlıdır. algısı dar olan insana bir nevi izah gibi.
Soran+1 yılTamam o zaman unutma yarın :D
Soran+1 yılSordunmu ? :D
+1 yılBunlara kafa yorma hiç.. Düşündükçe altından farklı bilgiler çıkacak..
01 Yorumla
Soran+1 yılEe ne yapalım o halde?
- Diğer konusunda 21,4b cevap paylaştı.
+1 yılDünyayı yaratmadan önce sonsuzlukta napıyormuş tanrı?
23 Yorumla
Soran+1 yılAteistmisin?
ahiret zamanina gore 6 gun biz buna iman ettik zaten bosa denmiyor bu tip konularda aklini yitirirsin diye he sen ben ateist olcam diye arastirirsan sen bilirsin
02 Yorumla
Soran+1 yıliyide nerden biliyorsun ahiret zamanına göre oldugunu? öyle birşey demiyorki kuranda bunu sen uyduruyorsun şu an
Gizli Üye(30-35)+1 yılİşte bu noktada allah devreye giriyor. O istiyorsa herşey oluyor.
01 Yorumla
Soran+1 yılKardeşim ne alakası var çok saçma bir cümle kurmuşsun hiçbir şey anlamadım doğrusu :D
Diğer konusunda 459 cevap paylaştı. Allah dinleniyor mu?
Tövbe Yarabbim. Sen Islah eyle029 Yorumla
Soran+1 yılDaha dinini bilmiyorsun bana çatıyorsun ben dinde yazanı söyledim senin ondan bile haberin yoktur tabi :D
- +1 yıl
Araf süresi 54. Ayeti kerime de yüce Rabbim şöyle buyurmuştur...
Şüphesiz sizin rabbiniz, gökleri ve yeri altı gün içinde yaratan ve arş'a1 kurulan, geceyi, kendisini durmadan takip eden gündüze katan, güneşi, ayı ve bütün yıldızları da buyruğuna tabi olarak yaratan Allah'tır. dikkat edin, yaratmak da, emretmek de yalnız o'na mahsustur. âlemlerin rabbi olan allah'ın şanı yücedir."
Allah dinlenen, uyuyan, uyuklayan, yorulan birşey değildir.
Bütün herşey onun emrindedir.
Oma itaat edilir.
Bu senin dediğin tez. Yahudilerin ve Tevratta geçen cümlelerin fiyaskosudur. İyi araştır.
Hiç bir Ümmeti Muhammed (s. a. v.) bunu kabul etmez. - +1 yıl
@hocayaSor yalnız 4 kutsal kitap var.
Kur'anı kerim de Allahın dinlendiğini yazan bir ayet gösterin ben kabul edeceğim. :)
Soran+1 yılGün kavramını sordum sen gelip dinlenmeye takmışsın haha :D Soruyu iyi oku onun cevabını ver
- +1 yıl
@hocayaSor yahu güzel kardeşim. Yahudi uydurmalarıyla cevap vermeyin. Allahın dinlendiği nerde yazılmış.
Bütün kainatı "kun fe yekun' diyerek yöneten bir Allah nasıl da "ay çok yoruldum bir günde dinleneyim" der. Yapmayın Allah aşkina :) - +1 yıl
@hocayaSor Kur'an-ı Kerim'de semavat ve arzın, yani kâinatın 6 günde halk edildiği yani yaratıldığı yazmaktadır. Altı günde halk edilmesini de 6 devir olarak anlamamak ahmaklıktır.
İnsan anne karnında altı safhada yaratıldığı, dünyada ve berzahda altı dönem geçirdiği gibi, bir gün de altı dönem ve devir geçirerek diğer güne geçiyor (seher, güneş, öğle, ikindi, akşam, yatsı). Hatta her şeyin doğumu, kemali, ihtiyarlığı, ölümü, berzahı, unutulması gibi altı devir geçirdiği gibi...
Hayatın tamamen 6 devirden oluştuģunu kanıtlarcasına dünyanın 6 safha da da yaratıldığı bir gerçek.
Soran+1 yılSen gelip sorudaki en saçma şeye takılmışsın ve gleipte burada cevap verdiğini sanıyorsun ya acıyorum sana :D git hadisleri oku biraz ne demek istediğimi anlarsın seninle uğraşamayacağım sorduğum soruya cevabın varsa yaz yoksa kafa ütüleme :)
- +1 yıl
@hocayaSor biz insanlar sınırlı varlıklarızdır güzel kardeşim...
Bütün kainatı senin emrine ihtiyacıma sermiş Rabbim.
Sermişte.
Sen emeklemeden koşabiliyormusun?
Allah kendine göre deģil sana göre Yarattı her şeyi.
Sana göre yaratırken senin gücüne kaldırabileceğin safhalarda.
Safhaların da Yaratıcısı Allahtır.
Ve son olarakta;
Furkan Suresi 44. Ayeti Kerime de Rabbim Yine buyuruyor...
Em tahsebu enne ekserahum yesmeûne ev ya’kılûn, in hum illâ kel en’âmi bel hum edallu sebîlâ... - +1 yıl
@hocayaSor benim de ne demek istediğim belli deģil mi? :)
- +1 yıl
@hocayaSor beni köşeye sıkıştıramıyorsun.
Ben sana açık ve net diyorum. Sen arkasını getiremiyorsun ve aynı soruda kalıyorsun.
Aklı olan anlar.
Yine söylüyorum!
"BİZ İNSANOĞLU SINIRLI VARLIKLARIZ, ALLAH KAINATI YARATIRKEN SENIN EMRINE YARATMISTIR. EMEKLEMEDEN KOŞABILIRMISIN?
HAYATINDA HERSEYIN bir SAFHASI VARDIR.
SEN burada ALLAHIN GUCLU OLMADIGINI IDDIA EDIYORSUN. BENDE SANA O HERSEYI YARATAN VE BILENDIR DIYORUM. DUNYA KANUNU 6 SAFHADA. DOGUMUN, OLUMUN, YASAMAN, BIR GUNUN, HER SEY 6 SAFHA. DUNYANIN YARATILISINDA HERSEYIN 6 SAFHA OLACAGINA ISARET EDIYOR.
Yaratilisin da 6 sırrı vardır.
Nur sırları vardır.
Bunlar hep 6 safhadır.
Herseyin 6 safhasini sana anlatacak degilim.
Mantikli biri olsan bu soylediklerimden cok şey çıkarman lazım.
Soran+1 yılYa sorduğum soruya vercek cevabın yok daha kıcın sıkıstığından tırt atıyosun bilmiyorum diyemiyosunda işte hebele hübele laf geveliyosun daha hala ya bir uç git mk bide kendini akıllı sanmıyormu şu şakirtler yemin ediyorum bitiyorum. Daha cevap veremiyolar ama artist artist konusup rest cekmeyi biliyorlar bir tek haha :D
- +1 yıl
Geri zekalımısın güzel kardeşim. Yazdıklarımı okursan özetiyle soruna cevap bulabilirsin.
6 gün dediği senin bildiģin gün değil.
6 safha. Safha ne demek bilmiyorsan onuda anlatayım.
6 safhayı senin gibi anguslar anlamayacağı içinde tefsirlerle takribi 6 gün olarak tefsirciler tarafından söylenmiş birşey.
6 gün senin bildiģin 6 gün değil.
6 safha.
Ulan malmısın bilerek mi mala yatıyosun.
Türkçe de daha imla kalmadı evirdim çevirdim man kafan almadı.
Yazdıklarımi sindire sindire oku zaman kavramının farklı olduģunu anlarsın.
Diģer gezegenlerin zaman farklılığına gelince; hayat olmayan bir gezengende 1 günün saatini tutan adamı getirin bana.
Sadece varsayımları kesin gibi ortaya koyup konuşmayın.
Soran+1 yılO zaman tefsirciler kendilerine göremi yorumlamış? bu kadar kişi kurandaki çelişkilerden dinden çıkıyorsa bunların günahı tefsircilerin günahımı o zaman :D Yevm = gün demektir ayrıca sen neye dayanıpta gelip bunun anlamını değşitiriyosun mk kendi kafana göre kelime türetiyon sonrada gelip hakaret ediyosun bide burada. Devam ett biraz daha değiştirin 1000 yıl daha gider bu kitap. Sözde gayet açık bir kitap ya güya asla değiştirilemez ya herkes kendine göre bir kuran yazmış ama :D
Soran+1 yılEvet böyle dedin ya şıp diye bildim bende!
Soran+1 yılKendini iyi sanan kötülere ne yararki benim iyiliğim diyede bir laf var tam duruma uyuyorr! ;)
Soran+1 yılBir soru sordum pişman ettin be. Vallahi boş yapacaksan niye yazdın 1 saattir çene çalıyorsun lak lak ama icraat sıfır. Şaklabanlık yapacaksan haydi başka kapıya bayy...
La bu bizim inancımızda değil yahudilerde. Bizde yok öyle bişi Ne demek Allah bir gün dinlendi.
016 Yorumla
Soran+1 yıl:D kuranı iyi oku bence inandığın din hakkında birçok şeyi bilmediğin belli
- +1 yıl
@hocayaSor Bana dediyseniz herkesin kitabını okumuyorum güvendiklerimi okuyorum :)
Soran+1 yılDinini bilmeyen adama kendi dinini öğretiyoruz iyimi.. :D "De ki: Siz dünyayı iki günde yaratan Allah’ın tek İlah olduğunu inkâr edip O’na birtakım eşler, ortaklar mı uyduruyorsunuz? Halbuki bütün bunları yapan, Rabbulâlemindir." (Fussilet, 41/9)
"O, yerin üstünde yüce dağlar yarattı, orayı bereketli kıldı ve orada arayıp soranlar için gıdalarını, bitkilerini ve ağaçlarını tam dört günde takdir etti, düzenledi." (Fussilet, 41/10)
"Derken, iki gün içinde, gökleri yedi kat olarak şekillendirdi ve her bir göğe kendisine ait işi vahyetti. Biz dünya semasını kandillerle, yıldızlarla süsledik, bozulup yıkılmaktan koruduk. İşte bu, azîz ve alîm (üstün kudret sahibi, her şeyi en mükemmel tarzda bilen) Allah’ın takdiridir." (Fussilet, 41/12) — YER’i (dümdüz biçimiyle) cumartesi,
— Dağları Pazar,
— Ağaçları Pazartesi,
—”Mekruh”u (“kötü”yü, “kötülüğü” anlatıyor olmalı) salı,
—Nur”u (ışığı) çarşamba,
—Hayvanları perşembe,
—Adem”i cuma günü “yaratmıştır Tanrı”.
(Bkz. Müslim, e’s- Sabih, Kitabu
Soran+1 yılYav hala nerde yazıyor diyor :( sen git bir muhammedin hadislerini oku
- +1 yıl
çocuk git başımdan sana bir ayet söylerim bütün peygamber algıların yıkılır. hasan basrinin tefsirinden bir alıntı yollarım hz yusuf bambaşka tanırsın. sen tereciye tere satmaya çalışıyon. bir tane ayet yazarım inkar edersen küfür etmezsen peygamber kafir. git bir garanik olayını araştır
- +1 yıl
@hocayaSor Siz sadece inanmak istediklerinize inanıyorsunuz birader Yapacak bişi yok. Ama şöyle diyim size. Benim inancım yanlışsa bir kaybım olmaz inandığım için benden aldıgı bişi yok çünkü . Ama dogruysa işte o zaman siz kafalarınızı taşlara vuracaksınız.
- +1 yıl
@hocayaSor Birader ben kıza demiştim ama ne üstüne alınıyorsun anlamadım
Soran+1 yılCool diyo :D kardeşim dinler coolluğa tikiliğe göremi seçiliyor? neyin kafasını yaşıyorsun sen illa mantıksızlıkları göz önüne seren inanmayan insanlar coolmu oluyor size göre?
+1 yılfelsefe mi okuyosun 😉😉
05 Yorumla
Soran+1 yılYok sen
- +1 yıl
hayır ama derslerinde bu soru sorulmuşda ondan
Soran+1 yılSonuc ne olmus peki :D
- +1 yıl
sonuna kadar okumanı isterim :)www.sorularlaislamiyet.com/.../...i-var-midir.html
Soran+1 yılİyi hoşta güzelim bunları bu adam söylüyor ama yani tamamen kendi yorumu kuranda diyormuki allah ben herşeyin bir zamanı var kavrayın diye 6 günde yarattım diye? Allahın herşeye gücü yeter ol der oldurur yap der yaptırır diyor ama 2 günde gökyüzü yapıyo 4 günde yerleri yapıyo falan neye göre oluyo anlamadım bir yaratıcı için çok büyük hakaret bence bunarı demek ama bunu açık açık yaratıcı söyledi deniyor kuranda :D
bize göre altı gün işte 184 saat sürmüş demek
01 Yorumla
Soran+1 yılNe demeye calısıyosun :D
Sorduğun soruyu kendin anladın mı
05 Yorumla
Soran+1 yılÇok şükür. beyin var ya o yüzden kolay oluyo tavsiye ederim sanada ;)
Soran+1 yılbir soru sormusun ve cevaplayamadan hemen inkar ettiğin demişsin bir müslüman veya dinine geçmek hristiyan bu soruyu soramazmı? hep bu kafa yüzünden kaybediyorsunuz
Soran+1 yılBence sen körü körüne inanmak yerine iyi araştır çelişki çok çünkü bu kadar artist konusacak kadar net bir dinin yok ;)
Su an haberturkte bo sorunun cevabi var
08 Yorumla
Soran+1 yılşaka yapıyon :D
Soran+1 yılEE ne dedi peki?
Soran+1 yılO nasıl birşey biraz açıklasana
Soran+1 yılİyide bu çok saçma an diye birşey yokki yevm kelimesi gün demektir tamamen saçmalamış cübbeli orda. köşeye sıkışınca kendi kendine sözleri değiştirmiş resmen
Ahiret vaktine göre ince hesaplar bunlar
022 Yorumla
Soran+1 yılSende şuanda kafana göre yorumluyorsun Allahın sözünü değiştirdiğin için küfre giriyorsun :D
Soran+1 yılİyide dünyayı yaratırken rabbinin katında diye birşey dememiş ki buradaki konu tamamen apayrı ayeti cımbızla alıp çekmişsin resmen :D 6 gün yaratılırken rabbin katında falan diye birşey demiyor
Soran+1 yılBin yıl diyorsun ee Herşeye gücü yeten Allah ne diyede olduramadı hemen o zaman binlerce yıl uğraştı evrende bit kadar ufacık olan dünya için
Soran+1 yılTamam işte bende onu diyorum ol der ve olurduda niye milyarlarca yılda oluverdi bu tüm olanlar? aklın yetmeyeceği birşey yok bence burada sadece cevapsızlıktan körü körüne savunmak için akıl yetmez diye geçiştiriyorsunuz
Soran+1 yılİyide sen hala anlamıyorsunki beni! bilgiyle ne alakası var bunun kardeşim? senin bazı şeyleri aklın almayabilir misal matematik konusunda sayısal zekan yoksa 23+593 ?%32843t+ böyle karışık gelir herşey sana anlamazsın yani. Ama burada anlamayacak birşey yok mantığını kullanan herkesin anlayabileceği birşey 10 yaşındaki çocuğada sorsan bunu mantıklı bir cevap verebilir. En yüksek makamdaki alimler dediğinde insan yalnız senin benim gibi. Onların bilmemesinin sebebi kılıf uyduracak birşey bulamamaları
- +1 yıl
Kur'an-ı Kerim'de semavat ve arzın, yani kâinatın altı (6) günde halk edildiği (yaratıldığı) yazmaktadır. Altı günde halk edilmesini altı devir olarak anlıyoruz.
İnsan anne karnında altı safhada yaratıldığı, dünyada ve berzahda altı dönem geçirdiği gibi, bir gün de altı dönem ve devir geçirerek diğer güne geçiyor. Hatta her şeyin doğumu, kemali, ihtiyarlığı, ölümü, berzahı, unutulması gibi altı devir geçirdiğini söylemek mümkündür.
Semavat ve arzın altı günde halk edilmesine gelince:
İlk yaratılış 1. gün ve devir.
Hz. Adem (as) in yaratılışı 2. gün ve devir.
Hz. Muhammed aleyhissalatü vesselamın gönderilmesi 3. ve gün devir.
Dünyanın kıyamet başlangıcındaki harabiyeti 4. gün ve devir.
Bu imtihan dünyasının kıyamet ile bütün bütün kapanması 5. gün ve devir.
Dünyanın kıyametinden haşir sabahına kadar geçen dönem ise 6. gün ve devir.
Demek ki altı (6) gün kâinatın ilk doğuşundan ve yaratılışından, haşir sabahına kadar geçen zaman, devir ve dönemi içine almaktadır.
Bütün zamanlar haftalık bir saat gibi düşünülürse, bu saatin altı günü bu alemde geçiyor. 7. günü ise haşrin baharından sonsuza kadar gidecektir. - +1 yıl
Kâinatın 6 gün olarak belirtilen altı vaktinin de her biri belli değişimlere işaret eder. Bu vakitler şöyle izah edilir:
1. gün: Yerlerin ve göklerin yaratılışı
2. gün: İnsanoğlunun dünya misafirhanesine gönderilişi
3. gün: Hz. Muhammed’in (asm) asr-ı saadeti, ahirzaman
4. gün: Dünyanın sekerat vakti ve kıyametin başlangıcı
5. gün: Kıyametin kopması
6. gün: Haşir vaktine kadar olan dönem, (Kayyum-u Baki olan Allah’tan başka hiçbir şeyin kalmaması)
Buradan da anlayacağımız gibi kâinatın yaratılışındaki altı gün; kâinatın başlangıcından son buluşuna kadar olan dönemi kapsar. Dolayısıyla yaratılma devam ettiğinden 6 gün henüz tamamlanmamıştır.
Soran+1 yılo zaman Hz. muhammedin hadisini yalanlıyorsun?
Soran+1 yıl"Derken, iki gün içinde, gökleri yedi kat olarak şekillendirdi ve her bir göğe kendisine ait işi vahyetti. Biz dünya semasını kandillerle, yıldızlarla süsledik, bozulup yıkılmaktan koruduk. İşte bu, azîz ve alîm (üstün kudret sahibi, her şeyi en mükemmel tarzda bilen) Allah’ın takdiridir." (Fussilet, 41/12) — YER’i (dümdüz biçimiyle) cumartesi,
— Dağları Pazar,
— Ağaçları Pazartesi,
—”Mekruh”u (“kötü”yü, “kötülüğü” anlatıyor olmalı) salı,
—Nur”u (ışığı) çarşamba,
—Hayvanları perşembe,
—Adem”i cuma günü “yaratmıştır Tanrı”.
(Bkz. Müslim, e’s- Sabih, Kitabu- +1 yıl
"De ki: Siz dünyayı iki günde yaratan Allah’ın tek İlah olduğunu inkâr edip O’na birtakım eşler, ortaklar mı uyduruyorsunuz? Halbuki bütün bunları yapan, Rabbulâlemindir." (Fussilet, 41/9)
"O, yerin üstünde yüce dağlar yarattı, orayı bereketli kıldı ve orada arayıp soranlar için gıdalarını, bitkilerini ve ağaçlarını tam dört günde takdir etti, düzenledi." (Fussilet, 41/10)
"Derken, iki gün içinde, gökleri yedi kat olarak şekillendirdi ve her bir göğe kendisine ait işi vahyetti. Biz dünya semasını kandillerle, yıldızlarla süsledik, bozulup yıkılmaktan koruduk. İşte bu, azîz ve alîm (üstün kudret sahibi, her şeyi en mükemmel tarzda bilen) Allah’ın takdiridir." (Fussilet, 41/12)
Soran+1 yılEe tamam iki gün içinde diyor işte :D
Soran+1 yılKardeşim senin mantıgın alıyormu 2 günde yaratılmasına? yani niye 2 gün bir anda olmuyorda hee uzun zamanlarda yapıldı diyelim o zamanda allahın herşeye gücü yetiyor niye bu kadar uzun sürede yapabildi bekledi oluşup gelişmelerini sonucta o istedikten sonra anında zaten gelişirde oluşurda herşey
Soran+1 yılAl işte. tamam daha fazla muhattap olmayacağım seninle iyi gecelerr
O 6 gün senin bildiğin gün değil
01 Yorumla
Soran+1 yılKimin bildiği gün peki
Gizli Üye(25-29)+1 yılHersey hemen olmasi gerekmiyomu niye 6 ol der olur
00 Yorumla
+1 yılİnanmiyor olsanda arastır dalge geçme saygı duy.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılatayizzzzz detected. d. d
00 Yorumla- Diğer konusunda 1,9b cevap paylaştı.
+1 yılWe dont now honey
00 Yorumla
Devamını Gör(11)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği