İnanmaz isen resimdeki olduğunu kabul ediyorsun Nasıl mi? İnsan Allah yok derken neleri yok saydığının farkındalık degil aslında Allah yok dersen ruhunu da inkar ediyorsun sadece bir et yığını olduğunu söylüyorsun Atomlardan nötronlardan protonlardan oluşan ki bunların da milyarlarcasinin her defasında tesadüfen bir araya gelip insanı olusturmasi imkansız Allah yok dersen aklını sorgulayacaksın acaba nerden Nasıl nüfuz edildi Allah yok dersen vijdan hur irade bu gibi hisler neden var diyeceksin Allah yok dersen aslinda kendini de inkar edeceksin ve senin bu resimdeki robottan farkın olmadığını kabul edeceksin
Gezegenleri yörüngelerinde tutan düzene sokan güç nedir peki, doğayı düzene sokan, yumurtaya yatan annenin yumurtayı belirli aralıklarla çevirmesini ona güdüleyen güç nedir, senin düşünmen için etten kemikten vücuduna aklı veren nedir? Bunların hepsi tesadüfen mi oluyor yani?
Gezegenleri çekim kuvveti yörüngede tutar, doğa dünyanın heryerinde düzende değildir, yumurtaya yadan tavuktaki şey hayvansal iç güdüden kaynaklanır, benim bu halde düşünmem evrim sonucunda olmuştur.
Bilime güveniyorsunuz ama bilim mutlak değilki. İlk bilim adamlarının öne sürdüğü tezleri, sonraki nesil bilim adamları çürütebiliyor. Hem insan mutlak bir varlık olmadığı için bilim de mutlak olamaz, düşün bir tüm insanlar ölse hayvan yaşamaya devam etse, hani bilim nerede olacak o zaman, siz geçici olana güveniyorsunuz. Asıl elle tutulamayan şey mutlak olmayan şeydir. Bir yaratıcının olduğunu anlayabilmek için çok uzağa bakmana gerek yok, bedenini incele, her organının görevini düzenli bir şekilde yerine getirmesini sağlayan şeyi yaratan bir yaratıcı var.
Bilim dediğin şey de, senin önüne konulan ve çocukluğundan beri okullarda sana yüklenen bir şey. Okullar sistemin bilgisinin insanlara aşılandığı yer. Öğrendiğimiz bilgiler yapay bilgi, mutlak bilgi değil. Ama kimse sorgulamıyor körü körüne inanıyor, bunun içine sadece dini bilgiyi değil diğer bilgileri de katabilirsin. İnsan tarlalarında sistemin robotları yetiştiriliyor, sosyo kimlikler oluşturuluyor. Bu sürecin adı Sosyalizasyon.
Ben sana "Sistem" den bahsediyorum. Sistem şu an senin sabah kaçta kalıp işe gidip akşam saat kaçta evine gideceğini belirliyor. Bu sistem bilime güvenmeni sana aşılıyor. İnsanları rutin bir hayata sokup 3 vardiya çalıştırıp 24 saat üretimle robotlaştıran aynı sistem. Bu gerçekliği göremiyor musun. Neden bir çöpçüyle hakim ya da avukat eşit olamıyor. Halbuki insan olarak eşitler ama sosyo kimlik yüzünden eşit değiller, yani bu insanın doğasına aykırı. Şu an yapay bir yaşam şekli sürüyoruz, bize öğretilen bilgiler yapay bilimin bilgileri. Sistem kaynağını bilimden alıyor. Bunu göremiyor musun.
Sana utopya gelebilir ama bu gerçekliğin ta kendisi. Üstelik kominizm dediğin şey de bu sistemin alt kuruluşu. :) Alternatif sistemlerden bir tanesi yani o da yapay. :) Kominizm de bir ütopya. :)
Ütopya demek imkansız demek. SSCB, Küba komünizm sistemle yönetilmiş ülkeler. Ben sana şuanlık ütopya dedim belki 4 5 nesil görmeyebilir ama illaki bir gün dünya komünizmle yönetilcek..
Ama buna sadece sen ve kominizm yanlıları inanıyor. Sana tavsiyem George Orwel-Hayvan Çiftliği kitabını okuman. İnsanlar dünya malına tamah ettiği sürece hangi sistem gelirse gelsin birileri birilerinin hakkını yemeye devam edecek.
İdrolojilerin hepsi diktadır. Demokrasi denilen şeyin altında bile dikta var. Ancak kendi özümüze yani "insan" ın doğal haline yani nötr e dönmemiz gerek.
İlkel çağ diye bir şey yok, o sistemin bize öğrettiği bir söylemden başka bir şey değil. Sen kominizmi savunuyorsun peki kominizm istemeyenleri ne yapacaksın ya öldürmek zorunda kalacaksın ya da kominizmi onlara dikta edeceksin başka alternatifin var mı. Şu an ki demokrasi sisteminde yaşıyorsun, fakat kominizm yanlısısın şu an ki sistemin diktasına maruz kalıyorsun şu an. Yani ideolojilerin hepsi dikta.
sorunda hiç bir sakınca görmüyorum herkes bu yollardan geçer fakat anlamadıgım gelen her görüşte kendi zııtında düşününen insanları eziyorsun ezmeye çalışıyorsun sen bu soruyu gerçekten merask ettiğin için değil gelen cevaplarla vicdanını rahatlamaya calışıyorsun bak benim gibi düşünen var dercesine başarılar.
Deistim. Hiçbir canlının kendiliğinden olusamayacagina inanıyorum. Dinker sacma geliyor. Fakat ilk insan konusunu cevaplandiramadigim için bu yolu seçtim
O zaman gezegenleri hizaya sokan güç ne peki, güneşi doğudan doğdurup batıdan batıran nedir, yumurtanın canlanması için annesinin belirli aralıklarla çevirmesini ona güdüleyen nedir peki, mutlak olan nedir peki açıklar mısın. Hayatında güvendiğin şey nedir senin.
Bakın arkadaşlar, bilime güveniyorsunuz ama bilim size ayakta yemek yemek yararlı deseydi hepiniz şu an ona uyuyor olacaktınız. Peki bu bilginin mutlak doğrulu payını düşünüyor musunuz hiç. Düşünün bir hayatta mutlak olan şeyler nelerdir.
2 tane yol var. 1. yol körü körüne varlığından emin olmadığın bişeye inanmak. 2. yol ise sana elle tutulur kanıt verene yönelmek. Dinler insanların gelişmesini istemez kafesteki kuş gibi olmamızı ister. Önemli olan sorgulamaktır. Sonrasında ne demek istediğimi anlarsın.
Bilim de tanrı varlı veya yokluğuna ulaşamaz :) Bir maddenin ne zaman ve nereden geldiğini bulabilirsin. Öncesini? Sonsuzluğu veya yaratılışı? En dibe gittiğinde çıkış bulamazsın. Hayalin bile buna yetmezken test edilebilir bilgilerle ulaşmak?
Haklısın bilimde tanrıların varlığına ya da yokluğuna ulaşılmaz ama beynine bir ışık tutar buda daha net görmeni sağlar.. İslamiyet inancındaki yaratılışa inanıyosan delirmiş olmalısın. :D
Bu arada dine kötü gözle bakmıyorum aksine oluşu aslında hayata bir düzendir. Her din amacında iyilik barındırır ancak insanlar çıkarları için kullanır. Herkes gerçek dindar birisi olsaydı dünya yaşanabilir bir yer olurdu. Mesela yoksul olmazdı çünkü din varlıklı insanların yoksul insanlara payını vermeyi emreder. Yalanı, hırsızlığı vs hepsini yasaklar. Herkes gerçek dini yaşamadığı için dinler zararlı görünmesi normaldir. Günümüz korkutucu örgütlerine bakarak din bu diyemeyiz :)
Ben seni her hangi bir kesime sokmuyorum. Seni yaftalamıyorum. Resimdeki yazı çok doğru. Ben yaratıcımın varlığına düşünerek sorgulayarak ulaştım, ailemden ya da bize öğretilenlerden yola çıkmadım. Matrixden çıkmayı öğrendim. Sistemin mutlak olmayan önümüze dikta ettiği bilgisini
Arkadaş bilgi istiyor inanç değil. Yoksa inanmak için elbet çok neden var. Çok büyük oranla yaratıcı delilleri olarak göreceğimiz çok neden var. İnanç iki gözden fazlasını gerektirir. Görseydik zaten hepimiz iman ederdik..
Belki de farklı ve bizim onaylamadığımız bir ispat yöntemidir varlığına delil görünenler. Duyu organlarının ötesindekini ararken duyu organlarının ötesinde ispatlara yönelmelidir insan belki de. Sonuç yine kesin olmayan sonuçlara itiyor işte. Neyse artık
Ama öylede bir yere varamazsın o ikilemle için için kendini yiyip bitirirsin. Herhangi bir yolu seçmelisin.. Yanlış anlama bana göre agnostisizm saçma.
Besiktas Galatasaray mecin da Mesih İsa Ya da Muhammed gokten inip ey faniler evet Tanri vardir ve ona tapacaksiniz demedikce bana gore hepsi birbirinin ardindan gelen Bla Bla copy paste dogmatik o zaman ki Babil Kabala ogretisi biraz antik Misir cesnisiyle suslenmis safsatalar butunudur.
Hakperestsin ve zekisin. Ateistlerin en çok bu yönünü seviyorum. Gerçi belki de agnostiksindir. Olsun, seninle muhtemelen çok iyi anlaşırdık. Çünkü az evvelki ithamında olduğu gibi ben dogmatik bir müslüman değilim. Ne kadar müslüman olduğum tartışılır hatta... Allah olmasa ne olur diye çok sorguladım. Dediğim gibi aşırı mantıklı bir adamım. Çünkü ODTÜ Matematik mezunuyum. Olasılıklar dairesinde bir tanrının olmama olasılığı %50'nin çok çok altında...
Evet ateistim. Müslümanlarda mükemmelcilik var ama aslında böyle bişey yok. Dünyayı doğayı insanları vb.. şeyleri mükemmel sanıyolar ve bu yüzden bir yaratıcı olcağına inanıyolar ama öyle bişey yok.
Mükemmel değiller. Ama daha iyisini yapan bir insan ya da varlık vs yok. Ateist bilim adamları yıllarını verdiler "yapay zeka"ya, daha insan beyninin "dokunma, tatma, koklama vs" gibi algıları nasıl birleştirip de bir bütün olarak algıladığını açıklayamıyorlar.
Hepsini geç, hayatın bilimsel izahı yapılsın, tanrı kavramı olmadan, vallahi ateist olacağım...
Peki müslümanlık inancına göre hayata gelmemizin amacı sınav.. Peki sınavdan sonra ne olcak? İyiler cennete kötüler cehenneme affedersin ama bu sadistliktir..
Ben o "sınav" ya da "imtihan" kavramının bizim götü büyük ilahiyatçıların boktan bir tercüme hatası olduğunu düşünüyorum. Üç cilt ansiklobedi okurlar, kendilerini İmam-ı Hanefi ile kıyaslarlar... Sınavı öğrenciye bildiği yerden, anlattığımız yerden yaparız. Öteki türlü "hoca ibnelik etti" der öğrenci...
Dünyanın yaratılma gayesini en kestirme şu cümle açıklıyor: "Her cemal ve kemal sahibi, cemalini ve kemalini görmek ve göstermek ister" Neden Van Gogh resimlerini insanlardan gizlemedi. Ya da neden tuvale çizdi de sadece kafasında canlandırmadı. Rahmetli Kayahan kendi kendine yapsaydı da biz hiç duymasaydık o güzel şarkıları mesela? Neden biliyoruz Kayahan şarkılarını?
Abi sen tam benim aradığım kafasın. Ben kuranı kerimin hangi dille yazıldığı hakkında derinine indim ne kadar gerçeklik payı var bilmiyorum ama kuranın çoğu yeri ibraniceymiş. Beni facebooktan eklersen daha geniş çaplı konuşabiliriz. ulsdag03 yazarsan ekleyebilirsin..
Öncellikle tanrı değil Allah, eğer birileri biz Allaha inanmıyoruz onun yaptıklarını bizde yapabiliriz gücümüz yeter diyorsa en basit örneği güneşi batıdan getirsin bakalım.
Diyorsun ki Allah arapça kelime, tanrı türkçe deyip tanrıyı kullanıyorsun şimdi bana gelmiş klişe mılişe ayakları çekiyorsun senin beyin firar RABBİM seni ıslah etsin hadi canım hadi.
@Binbanggd Buraya tartışmaya gelmedim, sadece görüşümü paylaştım. Ama mesela, Tanrı " Dünyayı sizin için yarattım" diyor fakat Dünya yaklaşık 4,54 milyar yıl önce oluşmuşken, Homo Sapiens'in 200.000 yıl önce ortaya çıkması.
Böyle safsataları geçelim artık ayrıca tanrı kelimesi türkçedir. Allah kelimesi arapçadan gelir. Artık arapların kıçından kopma zamanı geldide geçiyor.
İroniyi bırak kardeşim de gerçeğe gel. şu koskoca kainat nedensiz yaratılabilir mi? Bu kadar şey kendi kendine olabilir mi? Güneş bir Cm yaklaşsa dünyaya dünya kavrulur diyor bilim adamları... şu dengeye bakar mısın? Bu dengeyi bir kuran var. hiç bir yağmur tanesi yağarken birbirine temas etmez, etseydi eğer dünya yerle yeksan olurdu. bu muhteşem düzenek kendi kendine mi oldu sence?
Din adamları mı diyor? Yahu ne kadar komik biri çıktın. az bişey sen o mantığını kullanmış olsaydın yaz ve kışın dünyanın güneş ekseni etrafında dönüşünden dolayı oluştuğunu bilirdin. ama şimdi sen buna da bunu din hocaları diyor dersin!
İnan bu işe yaramazdı ama güzel bahane olabilir senin için. Sorduğun soru cok şaçma tamam bende ibadetlerimi 4/4 lük yapan biri değilim ama ALLAHIN olup olmadığını sorgulayacak kadar cahil bilgisiz biride değilim
Dostum elle tutulur kanıt bulursan inancın amacı kalır mı? Veya bir sınav varsa ve bu sınava bizler isteyerek katıldı isek? Görseydik zaten herkes iman ederdi değil mi? Sen sen ol ne varlığına ne yokluğuna emin ol. Bilmiyoruz hepsi bu :)
Peki. Evrende hiçbir şey yoktan var olmaz ya da vardan yok olmaz. Bigbang teorisini biliyorsundur. Boşlukta hiçbir şey yokken patlama oldu. Evrenin varoluşu fizik kuralına aykırıdır. Bu oluşumu da Allah yapmıştır. Bir şey daha önündeki herhangi bir nesneye bak ne düşünüyorsun ona baktığında? Bir sanatkarı var değil mi? Su bardağı kitap vb. İşte aynı şey insana baktığında da olur. Bizim sanatkarımızda Allah'tır. Bu kadar güzel bir mekanizmayı Allah varetmiştir
En İyi Cevaplar