Nereden başlasam bilemiyorum. Hayatımda her insanın ki gibi zorluklar var ama elbette sabır ediyorum imtihandır diyorum fakat şu son günlerde yaşadığım bazı şeyler bazı fikirlerimi değiştirdi. Şuana kadar ettiğim dualarımdan hiç biri kabul olmadı. Bir kaçı hariç onlar da duadan sayılmıyor zaten. Geçen bir rüya gördüm anlamına baktım ve anlamında kulun mümkün olmayan makul olmayan dualar ettiğine daha makul uygun dualar etmesine işaretti diyor. Ettiğim dua ise herkesin isteyeceği bir şey. Sevgi. Sadece biraz sevgi sadakat filan istedim duamda. Hep böyle dualar ettim. Ama gördüğüm rüyalar , istiareye yatmalarım vs hepsi kötüye çıktı. Ben biraz sevgiye layık bile değil miyim? Allah beni böyle mi görüyor? Istedigim şeyler benim her şeyimdi resmen. Allah'ın kimseyi eşit yarattığına inanmıyorum ben sanki diğer bazı kullarından daha aşağıdayım.
Cevabın nedir?
Kusura bakma da saçmalamışsın arkadaşım. Tamam vesvese olurda, üzerine senin bencilliğin eklenince kurduğun cümleler isyan. Vesvese neden olur? Lanet şeytanın dünyadaki görevidir Allah yolundakilere Dua etsen ne olacak, etmesen ne olacak, bak olmuyor gibi vesveseler verir.
Halbu ki sen duamı ediyorum diyorsun ama sonra beni terk mi etti şüphesine düşüyorsun ya; Duanda anlamını bilerek, hissederek tevekkülle okusan bunu diyemezsin. Sen şimdi baban sana yeni bir cep telefonu aldığında Babaların babası diyor, ertesi gün o kimmiş diye inkar mı ediyorsun?
Peki senin uzuvların tastamam, güzelliğin Allah vergisi iken, yerinde olmak için binbir dualar eden ya da imrenen haline şükredenlerle, senin duan bir mi sanıyorsun?
Ne bekliyordun, hiç mi günahın yok, hiç mi art düşünmedin ya da fiziken günah işlemedin, elinle, dilinle, giyabtan büyük konuşmadın? Hadi inkar et? Şimdi senin günahının cezasını anında alsaydın burada iken, her günahında bir kez daha başına yıkılsaydı bu dünya, ?
Allah kulum tevbe eder diye mühlet veriyorda; duanı ettiğinde anında karşılığını bekleme haddin nereden geliyor kardeşim? E 5 vakit namaz kılan, dilinden Allah sıfatı, duaları düşürmeyenler elini şaklatsa dünya nimetleri altında o zaman öyle mi? Rüyana ayan olmuş ne güzel -ki bak ben yorumcuyum, bir gün ayrıntılı anlat etkilendiğin rüyanı, ama şeytanın işini kolaylaştırma hiç bir zaman, isyana düşme. Kulum duasında da sabırlı olacak mı, kulum duasından vazgeçecek mi, kulum dileğine arzusuna kavuşunca beni unutacak mı diyen Allah, bunu Kur-anda bildirmiş, sana da akıl bana da akıl vermiş. Sen okuduğun dualardaki Allahın geçen isimlerini bir ayır, anlamlarını bir gözden geçir bakalım, belki cahil değilsin ama bildiğin ilmin eksik, belki daha güzel yönelişlere kapın açılacak, hakkında hayırlı olanın hala zamanı var, sen mi biliyorsun Gaybı da, Allaha hayırlısını bilen, her şeyin Mülkü sahibi olan ve onun izni ile olacağına dua ederken, dönüp nasıl beni terk mi etti diyebiliyorsun Acaba?76 Yorumla
Soran+1 yılAllah senden razı olsun. Bunları duymaya ihtiyacım vardı. Sadece bir anlık bunalma mı bilemiyorum. Ama dediğin gibi ilmim çok eksik. Allah akıl vermiş çok şükür ama kullanmayü bilmiyorum. Ne zaman böyle dar bir ana düşsem hemen dua ettim hiç pes etmedim hala da etmiyorum. Ama bunları duymaya ihtiyacım vardı
- +1 yıl
Sen rüyanı ayrıntılı bir yaz, bu duandan sonra gördüklerini özellikle, ortaya değil ama, sonra sorduğun şüphe duyduğun ne varsa da sor çekinmeden. Tamam mı , vesveselerin olması bile Allah yolunda olduğunun işaretidir. Ve unutma; Firavun bir kez bile Allah diyemedi? Neden, Çünkü Allah dilemese ne biz ona el açar dua edebiliriz, ne yolundan medet umabiliriz. Şükret ki, her nimetten önce dua edebiliyor, ondan bekliyoruz değil mi..
Soran+1 yılÇok şükür. Rüyamı hatırlamıyorum.
Soran+1 yılAma gerçekten yorumunuz çok rahatlattı beni şüphemi deyim ne deyim gitti sanki biri sarstı beni kendime getirdi. Diğer bazı arkadaşların yorumlarıda oyle. Allah hepinizden razı olsun
En İyi Cevaplar
+1 yılHerkes zaten eşit değildir önce bunu bir düzeltelim, adalet ayrı şey eşitlik ayrı şeydir. Şimdi, Allah kullarını imtihanla sınar, sadakat bu sınavı geçmektir. Her gecenin bir sabahı vardır, her kışın bir baharı vardır, duam kabul olmadı deme, hakkında ne hayırlıysa o olsun ve gönlün buna razı olsun. Kabul olmadı dersin duaya ve bu senin için belkide daha hayırlıdır, bilemezsin. Anladığım kadarıyla iyi birisin, kalbin temiz, niyetin halis. Seni seven insanlar elbette fazladır, belkide fark edememişsindir. Ön yargıyla ve olumsuzlukla bakmamaya çalış, olumsuz düşündükçe bilinç altın fark etmesende bu duruma şartlanır, gördüğün rüyalarda bu şekilde oluşuyor zaten. Rüyalar bilinçaltının kaydettiği olayların belli zamanlarda belli koşullarda birleşmesiyle oluşur, rüyalarla amel edilmez, sırf o rüyayı gördüm diye öyle şartlanma, sen iyi düşünürsen, olumlu yaklaşır her zaman pozitif olmaya çalışırsan herşey eninde sonunda iyi olur, üzme kendini..
14 Yorumla
Soran+1 yılTeşekkür ederim. Çok teşekkür ederim
- +1 yıl
ne demek, rica ederim inşallah bir faydam olmuştur da rahatlamışsındır bir nebzede olsa
Soran+1 yılAllah razı olsun
- +1 yıl
ecmain
+1 yılŞimdi... Öncelikle bazı rüyalar şeytani olabiliyor hadi hiç olmadı sen o rüya yorumuna nasıl güvenebiliyorsun? Bak önce şunu kafandan at "kabul olunmayacak dua" yoktur az biraz araştırsan bulabilirdin. Dua'lar kabul olunur bu dünyada olmasa da ahirette ki şimdi deme benim bu dünyada ihtiyacım var diye. Hadislere baksan görecektin aslında. Bu dünyada ettiğimiz ancak kabul olmayan dualar ahirette karşımıza çıkacak ve biz söyle diyeceğiz "keşke hiçbir duam kabul olmasaydı da ahirete kalsaydı" . Hadisi serifte " her dua kabul olunur ta ki o kişi Allah duami kabul etmiyor" diyene kadar. Şimdi sana sorsam rabbini seviyor musun diye evet diyeceksin. Lakin ondan gelen bir sıkıntıyla hemen pes ediyorsun. ALLAHU TEALA kullarına sıkıntı verir ve onları imtihana sokar görmek ister kulu onu ne kadar seviyor sen imtihandasın bu imtihani geçsen başka bir imtihan çıkacak karşına çünkü O senin duayla sesini duymak istiyor aksine terk etmedi her zamankinden daha da yanında. Bir insanin eger ki derdi yoksa o zaman düşünmeli rabbim beni terk mi etti diye. Şimdi örnekle susuyorum senin bir arkadaşın var ve sen bu arkadaşından birsey istiyorsun. Arkadaşın seni sevdiği için bunu yapıyor, ikinci olarak gene istiyorsun arkadaşın gene yapıyor,3. De gene istiyorsun ama arkadaşın yapmıyor ama yapma imkani var. Sen bu arkadaşının seni ne kadar sevdiğine inanirsin 3. denemede pes etti. Iste Allahu teala da seni deniyor sabretsen sonunda feraha ereceksin bak. Bir insan gerçekten en beter hale gelmeden artık son duruma gelmeden feraha ermiyor ben kendi adıma söyleyeyim ne zaman artık dayanamayacak hale gelsem o zaman Allahu tealanin yardımı bana yetişiyor ki biliyorum bu bir imtihan o yüzden her türlü elhamdulillah. Umarım inançlı birisindir arastirirsan okursan fark edersin. Asla pes etme hep umudlu ol.
13 Yorumla
Soran+1 yılAllah razı olsun senden. Çok güzel yazmışsın. O dayanamayacağım anlardayım. Duam kabul olmadı. Ettiğim dua kabul olmadı. Ama yine de ümit kesilmez ileride açılır bir kapı diyorum ama zor çok zor kapının açılması.
- +1 yıl
Hala inanmaya inanmaya ümit ediyorsun tatlım. Dua'ya dev et lakin dua'nin kabul olması için de çabala ve Ümit et. Yukarıda dediğim gibi biraz daha sabı... Allah kimseye kaldiramayaği bir yük vermez hadislerle sabittir. Tavsiye vermek haddim değil elbet ama büyüklerle yan yana olmaya çalış ben sıkıntımı benden daha cok sıkıntılı insanlarla atlatirim çünkü yaşamayan anlamaz. maddi manevi şifa bulman dileğiyle hadi iyi geceler.
Soran+1 yılInanmaya inanmaya ümit ediyorum bu bitiriyor işte beni
Allah iste demiş. İsterken kabul olacak mı olmayak mı düşünmemek gerekir. Sen duanı "hayırlısıyla" diye edip O'na gönderiyorsun ve beklemiş olması duanın kabul olmadığı anlamına asla gelmez. Hayırlı zamanı bekliyordur. Sabret, Allah hep yanımızda. :) Allah hakkımızda hayırlı olanı göstersin. Şüpheye düşme.
28 Yorumla
Soran+1 yılRüyamda böyle çıktı? Makul olmayan dualar. Kendimi çok aşağılık hissetim. Makul olmayan dualar ettiğime daha makul olan dualar edecek mişim
Soran+1 yılAllah'ın gücünü sınamıyoruz Yani bana uygun değilmiş ben o duaya layık değilmişim demek bu
Soran+1 yılAma isterse hayırlı yapar?
AI Persona’ya Sor
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
7
Cevap
21Cevap
+1 yılAllah teâla kur'an i kerimde,
“siz kendinizi değiştirmeden, Biz sizi değiştiremeyiz " diye buyuruyor.
Bir diğer ayette ise,
“eger siz salih amel işler doğrulardan olursanız biz sizin isteklerinize karşılık veririz.” diye buyuruyor.
Allah teâla bizleri imtihan için bu dunyaya gönderdi herkesin imtihanı farklıdır ve en zayıf tarafındandır. Sizin imtihanınız da sevgi ve dua ile.
Fakat şunu unutmayın ki, dualar uç şekilde kabul olur.
Birisinin karşılığı verilir.
İkincisi istediğinden başka bir şeyle değiştirilir.
Üçüncüsünün karşılığı ise dünyada değil ahirette verilir.
Bu sebeple bizler dualarımız kabul olmuyor diye dusunmekten vazgeçip ilk önce Alan teâla ya hakkıyla kul olmak için caba göstermemiz gerek dualar elbette bir şekilde kabul olacaktır. Ve hangisi hakkımızda hayırlı ise o verilecektir...21 Yorumla
Soran+1 yılYorumun için çok teşekkür ederim
Aile & Toplum konusunda 4,2b cevap paylaştı. süleyman peygamber bir gün sarayındakilere emir vermiş. "hepiniz dışarı çıkın ve kimseyi içeri almayın. bugün kafamı dinlemek istiyorum" demiş. herkes dışarı çıkmış. kapılara muhafızlar konulmuş. neyse işte süleyman peygamber bir yere oturmuş ve kafasını yaslamış. öylece düşünürken bir genç görmüş. hemen ona seslenmiş."ben muhafızlarıma içeri kimseyi almamaları konusunda emir buyurmuştum, sen buraya nasıl gelsin"demiş. genç de "bana hiçbir muhafız engel olamaz"demiş. bunun üzerine süleyman peygamber olayı anlamış." ölüm meleğisin değil mi" diye sormuş. genç de "evet" demiş.
süleyman peygamber; "bende bugün saraydan herkesi dışarı çıkarmıştım. yalnız kalıp, dünyada mutlu bir gün geçirmek istemiştim" demiş. bunun üzerine Azrail; "dünyada öyle bir gün yok" deyip süleyman peygamberin canını almış.. anlattığım hikeyede Azrail'in son cümlesini anlasan yeterli. onun için yazdım bu koca yazıyı10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılDualarını ederken hayırlısını istiyosan senin için hayırlı olmayacağından da duaların kabul olmaya bilir... Ayrıca kardeşim sabrın sonu selamettir bu dünyada sevgi bulamaya bilirsin ama sen sabır edip ümidini kesmezsen ebedi hayatta neler kazanmışsındır ilerde pişman olacağın düşünceler içine girme sabır et sabır... Ben o sevgiyi buldum gördüm sadece sevgi olarak düşünüyodum beni sevdiğini biliyodum ama sonra problemler oldu arada sevgi kalmamış meğerse vee aldattı gitti o bana dokunma rabbimden korkuyorum diyen insan aldattı belki aynısı başına gelecek...
36 Yorumla
Soran+1 yılEn sevdiğim insanlardan birinin ailemden birinin aslında geleceğimi mahf ettiğini onca çabamı benim tek isteğimi gecelerce dua ettiğim isteğimi mahf edip engellediğini öğrendim. Yine de sabır ettim. Bu uygun değilmiş demek ki deyip bari dedim karşıma iyi biri çıksın gerçekten iyi birisi seven birisi. Malesef kısmet değilmiş
Cevap sahibi+1 yılÇıkar çıkar rahat ol bazen istemiyeceksin çok bazı şeyleri sabır ediceksin hoop bir anda çıkar karşına... Ayrıca çıkmasa ne olacak ki ben tek tabancayım sürekli olmasa be olacak? Kusura bakma kardeşim ama bana artık resmen hayvansal arzular gibi geliyo onlarda iç güdüsel olarak bazı şeyleri yapıyo bşzde içgüdüsel olarak sevilmek istiyoruz sevilmesek ne olacak yaşayıp gidicez yine seviyolar ne oluyo kavga ediyosun tartışıyosun niye sırf mutlu geçecek 1 saat için...
Soran+1 yılYalnızlıktan yana bir problemim yok. Hep yalnızdım. Her şeyimde yalnızdım. Tek başıma kendi doğum günümü bile kutladım. Tek çocuktum. Her şeyimde yalnızdım. Istedigim boş bir şekilde yaşayıp ölmek istemiyorum. Boş olsun istemiyorum biliyorum herkes bir gün ölecek nasıl yaşarsa yaşasın ama bomboş yaşamak amaçsız...
Cevap sahibi+1 yılAaa işte aynı boşluktan bende şikayetçiydim biraz hatta baya şu an Afrikaya gidiyorum yeni mezun oldum doktorum ilk defa düzgün birşeyler yapıcam gibi geliyo bana sende düşün kendine göre birşey bul... Ama biri seni sevmesini istemen ne bilim tuhaf yanlış anlama ama bencillik değil mi sence?
Soran+1 yılHayır öyle sevgi değil. Ben sevgi hiç görmedim bile diyebilirim. Birinin seni savunması sevmesi çok imrenirdim. Tabi bunun için dua ettim orası ayrı. Ama asıl dediğim sevgi Allah sevgisi
Cevap sahibi+1 yılOo senden olucak sen seviçeksin ama görmeyeceksin gibi hissedeceksin karşılığını ömrünün sonuna kadar sınanacaksın sonra ebedi hayatta tadacaksın lezzetini kardeşim
dua etmek aslında çok önemli ettigin dua ile imtahan oluyor insan çoğu zaman acep isyan edecek mi yoksa şukredecek mi ahiret için
diye biliyorum ettiğin duan da bencil olmamak ve sadece dunyalık birşey istememek önemli diye biliyorum sen sabret ve dualarına dikkat et bence
bildiğim kadarıyla da bir insan dua ettiği zaman duası ya dünyada gerçek olur muş ya da ahirette sevap olarak karşısına çıkarmış mutlaka
birde Allah kabul etmeyeceği duaya el açtırmaz diye birsey duydum ama bilmiyorum bunu
şimdiden Allah yardım etsin sana inşallah10 YorumlaÖyle düşünme bence yanlış düşünüyorsun hem bir söz var "Allah sevdigi kullarını sınar zorlar" gibi bir seydi sen hayirlisi için dua etmeye devam et yinede bu dünyada her insan eşit adaletli yaşamıyor ama ahirette olacak
27 Yorumla
Soran+1 yılBiliyorum ama ne bileyim ya bir insan az da olsa düzgün bir şekilde yaşayamayacaksa ne anlamı var. Bir hayat çöp olup gidecek ben sabretmesine sabrederim ama ne bileyim o istediğim duaya layık görülmemek... Diğer insanlardan en aşağı seviyelerde olmak..
Soran+1 yılEvet. Sonra cok kötü şeyler oldu anlatmak bile istemiyorum. Geleceğim mahf oldu diyebilirim
- +1 yıl
Sayın @LoveRaiin ; inanın zamane hocaları işi ticarete dökmüş olduğundan, samanlıkta bulunan iğneyi bulmak kadar zor bu zamanda sadece Allah rızası gözeterek dua okuyan ya da şunu oku kızım/oğlum diyen.. Onlar ki, sana bir şey yazayım ama masraflı, sende musallat var, kısmetin kapanmış vs vs diye diye gözlerini dünya malı bürümüş hale gelmişler, Hocaya git demek kadar kolay değil doğru kimseyi bulmak. Sizde kolay aldanmayınız bu tip durumlarda, insanın yine kendisidir çaresi. Yeterki farkındalığını kaybetmeyip bunalıma girmesin, çünkü irade kuldadır, o kendini bırakırsa şeytan da yoldaşıdır.. Hepsi bu..
- +1 yıl
Benim çevremde hoca gibi hoca var ararsa bulabilir diye dusundum diğer sozune katılıyorum zaten o kendini bırakırsa kimse bir şey yapamaz ben sadece iradesi hala varken bunun da ise yarayabilecegini düşünüyordum- bunu yazarken altta yazını gordum işte bende tam bu sözleri hocadan duyabilir diye onerdim ama gerek kalmadi. İyiki sen yazmissin
+1 yılsakın böyle saçma seyler düsünme senin icin kötüdür ki kabul olmamıştır allah kulun duasına 3 şekilde cevap verir
1-evet der istediğini verir
2-hayır der daha iyisini verir
3-bekle der en iyisini verir
bu dusunceden kurtulki allahta dualarını kabul etsin inşallah10 YorumlaSen sevgiyi Allah'ta arayacaksın :) Rabbin seni neden terk etsin sana şah damarından daha yakın seni görüyor işitiyor çok anlamsız şeyler yazmışsın bazı kullarından aşağıyım ne demek? üstünlük sadece takva iledir unuttun mu?
11 Yorumla
Soran+1 yılYorumun için teşekkür ederim. Çok teşekkür ederim
sadece kulaklarının duymadıgını varsay bak bakalım hayat nasıl zehir oluyor kıymetını bıl saglıklıysan boyle dusunme koku almadıgını dusun kör olmayı söylemiyorum bile sükret haline sus otur
22 Yorumla
Soran+1 yılOrası ayrı onun için her gün şükür ediyorum. Bahsettigim o değil.
Aile & Toplum konusunda 2,8b cevap paylaştı. Ben de 36 yaşında bekar biriyim çok dua ettim evlenmek için
Bekarım diye öleyim mi yani :)
Her işte bir hayır vardır
Her dua kabul olur ama şöyle ki
ya Allah istediğini hemen verir
Ya vakti gelmemişti o yüzden vermez
Ya da senin için hayırlı değildir istediklerin
her halükarda imtihandayız00 Yorumla
+1 yılAllah, kendisine inanıp salih amel işleyenleri cennetine koyacağını söyleyebilir, fakat daha sonra bu kulların hepsini cehenneme, kendisine inanmayanları da cennetine koyabilir, bu durum da ayniyle adalete uygun olur, hiç kimse Allah'ın böyle davranarak ''kötülük'' ve ''adaletsizlik'' yaptığını iddia edemez.
37 Yorumla
Soran+1 yılOnu mu diyorum ben ne saçmalıyorsun?
- +1 yıl
@Mahzar Allah'ın mutlak iyiliğine dair bize güvence veren nedir? Kendi sözü mü? Allah yalan söyleyemez mi? Allah verdiği sözü tutmak zorunda mıdır? Tutmazsa, yalan söylerse ne olur? Kim neye dayanarak Allahı ahlaksızlıkla itham edebilir? Bunu diyebilmek için, Allahın üstünde ve ondan bağımsız bir ahlak yasasını kabul etmek lazım gelir, bir mümin için böyle bir şey imkansızdır. Allah ahlakın, iyinin zeminidir, ondan bağımsız bir ahlak yasası düşünülemez.
- +1 yıl
@Mahzar Kimisi bu çetin sorunu çözmek için tek bir çıkış görmüştür: Allah doğası gereği iyidir, iyilik zatında mündemiçtir, verdiği sözü tutmaması bu yüzden düşünülemez.
Ve elbette, bu da çok haklı bir soruyu kışkırtır: Doğası gereği iyi olan, yani iyi olmak ''zorunda'' olan, istese bile kötülük, adaletsizlik, merhametsizlik yapamayacak olan, daha doğrusu, kötülüğü isteyemeyecek olan bir varlığa ''iyi'' demenin neresi anlamlıdır? Ayrıca, bu, Allahı tahdit etmek, sınırlandırmak değil midir? Allahı kötülük isteme imkanı olmayan bir varlık olarak kurgulamak, onun kudretini ve iradesini sınırlamak anlamına gelmez mi? Bu nasıl bir Allahtır ki, nasıl bir kadir-i mutlaktır ki, bütün kudreti bir etik tarafından sınırlanmış?
Soran+1 yılBen sorumda öyle bir şey demedim cennet veya cehennemle alakalı.
Allah'ın emrettiği bir kul olursan neden sevmesin ki? Allah bilir... Şeytandır sana bunu veren. Kuran'dan ayrılma.. Hz. Ali vesveseyi şçyle tanımlıyor: "BOŞ EVE HIRSIZ GİRMEZ" ;) ;)
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 5,2b cevap paylaştı. Mevlananındı sanırım bu söz sopayla kilimi dövenin gayesi kilimi dövmek değil tozunu almaktır bence insanın öwktiği tüm sıkıntılar ruh olgunluguna sebebtir ve manevi yönden derece katetmeye
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılŞimdi diyecegim ki seni görmeden ve herşeyiyle kabulü olan biri oldugumu söylesem sapık olurum şimdi :/
11 Yorumla
Soran+1 yılO nerden çıkıyor? Soruyla alakası yok
Bende böyle düşünerek başladım sonra dinden soğudum ve diğer inanç ve düşünceleri araştırdığımda onlar daha mantıklı gelmeye başladı Görülmeyen bir şeye inanmak mantıksız bence seni caydırmak gibi olmasın ama benim düşüncem de bu şekilde
00 YorumlaÜstad necip fazıl ne güzel söylemiş, benim istediğimi ALLAH (c. c) istemiyorsa konu kapanmıştır.
10 Yorumla
+1 yılÖncelikle senin hayır bildiklerin belki serdir ser bildiklerin hayırdır
ve yatarken
Allah'im sen bana seni sevene sevdir
Diye dua et14 Yorumla
Soran+1 yılEttim zaten etmedim mi? Ve ne oldu üstüne böyle bir dua gördüm. Bilemezsiniz o hissi bilemezsiniz
- +1 yıl
Kendi kendine saçma triplere girme
sen o kişi için yani ona sahiplenmek için yapmışsındır ibadet Allah için yapılır
Soran+1 yılIbadeti Allah için yapıyorum belirli bir kişi yok sevidigim biri filan yok.
- +1 yıl
Eeeee niye duygusal bunalımlara giriyon madem
Umudunu kaybetme anlattıklarında kendimi gördüm dua ediyorum ama hep bekliyorum
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 1,9b cevap paylaştı. sabırlı olmalısın bence zor senin için anlıyorum ama biraz sabret illaki herşey yoluna girer sen dualarını eksık etmedıgın surece :)
12 Yorumla
Soran+1 yılGirmeyecek biliyorum
- Aile & Toplum konusunda 341 cevap paylaştı.
+1 yılBöyle düşünmen çok yanlış bence. Her insan sevgiye sevilmeye layıktır. Sadece doğru zamanı ve doğru kişiyi beklemen gerekiyordur. Hakkında hayırlısını dilemekten başka bir çaren yok sanırım :)
00 Yorumla Allah (c. c) hiç bir kulundan vazgeçmez unutma bunu
10 Yorumlaher insanın zorlukları oluyor gercekten bazen zor zamanlar olabiliyor ama önemli olanda zorluklara gögüs germek zaten
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 3b cevap paylaştı.
+1 yılbunun kafa allak bullak olmuş
bildiğin yoldan şaşma derim ben10 Yorumla nanköre bak.. eli ayağı herşeyi var millyonlarca kişinin hayali oldugu hayatı yaşıyor hala ne diyor.. İmandan cıkıcaksın farkında mısın?
37 Yorumla
Soran+1 yılSoruyu okudun mu kardeşim
Soran+1 yılHaklısın.
Soran+1 yılBırak hayal etmesini git lavaboya sadece tek bir kulak tek bir kulağına su kaçır duyama. O zaman bile kahroluyorsun. Sağlık ayrı şey Allah ondan geri koymasın.
Soran+1 yılYa hayır bunun için şükür ediyorum. Nankör olduğumu da biliyorum utanıyorum bile dua ederken
şeytan getiriyo aklına bu düşünceleri
10 YorumlaALLAH'tan hiç bir zaman ümid kesilmez.
11 Yorumla
Soran+1 yılDemesi çok kolay
+1 yıltovbe de kız
30 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılHayır terk etmedi.
10 Yorumla
+1 yıltövbe de
10 Yorumla
Devamını Gör(13)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri