Artvinliler Gürcümü Lazmı, Türkmü?
Artvinller Gürcümü Lazmı, Türkmü?
Artvinller Gürcümü Lazmı, Türkmü?
Laz
Gürcü
Türk
Diğer
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Kuzey ve batı tarafı Gürcü. Doğu tarafı laz. Güney tarafı Türk.
Hepsinden bir parça. Orası biraz karışık.
Ben Hopa ve Borçkayı yakından biliyorum. Örneğin Camili'nin köyleri tam Gürcüdür. Akrabaları halen sınırın öteki tarafındadır. Müslümanlıklarıyla gurur duyarlar ama bizler aslen Gürcüyüz derler.
Rize tarafına doğru ilerledikçe lazlar artar. Lazların varlığı hemen hissedilir. Simalar değişir, şive farklılaşır.
Türk zaten bolca var. Artvin merkez Türk'tür.
Diğer ırklardan da insanlar var. Örneğin Hemşinliler, Ahıskalılar hatta Ardahan ve Erzurum tarafında hiç tahmin etmeyeceğiniz ırklar bile var.
peki yusufeli?
O tarafı iyi bildiğimi iddia edemem. Daha çok Erzurum'a yakınlar. Artvin merkezden uzaktalar. Hatta Erzurum'a daha yakın bile olabilirler. Emin değilim. Artvin'in genel ikliminden ve havasından farklıdır Yusufeli. Hopa, Borçka ve Arhavi gibi ekonomik ve sosyal yönden gelişmiş yerlerden farklı Yusufeli. Şehrin en yavan ve zayıf tarafı. Yüksek ve dağlık.
İnsanlarının Erzurum gibi dadaşlıktan etkilendiklerini biliyorum. Gürcü oralarda hemen hemen hiç yok. Zaten bir avuç yer. Ufak bir ilçe.
evet erzurumla arası 2 saat ve havası artvinden daha sıcak ben yusufeliliym ama bizim köyümüzdede gürcü asıllılar var ama ben lazmıym gürcümüyüm yoksa türkmü orasını bilmyıorum konustgumz şivede lazca gibi ama gürcüce terimlerde var
Ben şöyle bir şey yapıyorum ;
Aile büyüklerimle ropörtaj. Her biriyle tek teke görüşüyorum. Bir yandan da videoya alıyorum. Onlara basit sorular soruyorum. Konuşturuyorum. Babaanne biz nereden geliyoruz, büyük dedem kimdi, vs. vs. Sonra aynı soruları diğer akrabalarıma da soruyorum. Böylece bir fikir oluşuyor. Siz de buna benzer bir şey yapmalısınız.
Mutlaka vardır Gürcü kökenliler. İnsanlar yer değiştiriyorlar. Bu çok normal.
Şivelerinizin birbirinden etkilenmesi çok doğal. Lakin ben ne zaman Artvin'e gelsem Gürcü ve Laz farkını anlamaya başlıyorum. Etkileşiyorsunuz. Gürcülerle içiçe yaşadınız. Lazlarla da birlikteydiniz. Sınırın öte tarafında akraba var mı acaba diye araştırabilirsiniz. Bu da size bir fikir verir.
haklısınız teşekkür ederim :)
Rica ederim.
EİC seçiminiz için teşekkür ederim.
Ben Dadaşım dedikçe hep tipden kaybediyordum çünkü laz gibi kemerli burnum vardı,
Dil desen bizim köyde öyle Erzurumlu gibi de konuşulmaz, sert bir şivedir!
Neyse yıllar sonra dedemden güç bela, hatırında kalan tek şey; Hopa göçmeni ve İslamoğlu olduğumuz gerçeğiymiş...
Laz mıyız neyiz bilemedim bende, zaten soy ağacıda yarım e-devlette!
Anlamlandırmak zor, keyfinize bakın beh
Cevap
3Cevap
Artvinliyim öz ve öz Kıpçak Türk'üyüz gürcülükle uzaktan yakında ilişkimiz olmamıştır herkesin köyleri de yoğunlaştığı ilçeler ayrıdır. Zamanında Kıpçak Türkleri Hristiyan bir halktı ve uzun yıllar yarı bağımsız Gürcistana bağlı Atabek Kıpçak Devlet-i ismiyle yaşamıştır sonradan Osmanlı Artvin Ardahan bölgelerini fethedince oradaki Kıpçak Türkleride Müslüman olmuştur. Hatta Artvin'de Gürcüce konuşanların çoğu kendisini Gürcü zanneden Kıpçak Türkleridir Gürcüler ile uzun yıllar ittifak kurup birlik olunca Gürcülerin içi de kalanlar da Gürcüce öğrenmişler onlar da Türk aslında Gürcü değiller hakiki Gürcüler Gürcistandadır. Artvin Ardahan Ahıska ahılkelek Erzurum'un Oltu olur falan kuzey ilçeleri bunların hepsi aynı millettir. Hepsi Kıpçak Türkleridir.
Gürcü ve laz olabilir türkte olabilir
Çoğunluğu gürcü diye biliyorum.
Gürcü ve Lazlar çok var diye biliyorum 😄
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?