sagolun.
İzinsiz fotoğraf paylaşımı?
sagolun.
T. C. YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
Esas: 1990/4-275
Karar: 1990/459
Karar Tarihi: 03.10.1990
ÖZET: Borçlar Kanununun 49. maddesine dayanan isteklerde, kişilik hakkına "hukuka aykırı bir saldırı" olması ve bu saldırı ile kusurun da ağır bulunması (olay tarihindeki yürürlükteki şekliyle) gerekir. FSEK. nun 86. maddesi; "eser niteliğinde olmasalar bile kişinin resmini kişisel değer" olarak kabul etmiştir. Kişinin resminin her ne şeklide olursa olsun izinsiz olarak yayınlanması, hukuka uygunluk sebepleri bulunmadıkça hukuka aykırıdır. Davacılara ait resmin, önüne gelen her türlü iletişim araçlarıyla ve ticari amaçla kullanılması ağır saldırı (zarar) niteliğindedir.
(818 S. K. m. 49) (5846 S. K. m. 86)
Dava: Taraflar arasındaki "manevi tazminat" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Ankara Asliye 8. Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 21.4.1988 gün ve 1987/755 E. 1988/215 K. sayılı kararın incelenmesi davacılar tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi`nin 12.12.1988 gün ve 1988/7504 - 10628 sayılı ilamı :
(Davacılar kendilerine ait resmin davalıya ait Tempo Dergisi`ne ait reklamlarda izinsiz ve ticari amaçla kullanıldığını ileri sürerek 1.000.000 lira manevi tazminat talep etmiştir.
Mahkeme, "resmin çekilmesindeki amacın Anıtkabir`in görüntüsünü tespit olduğu ve davacıların resimde ikinci planda kaldıkları" gerekçesiyle eylemin hukuka aykırı olmadığını kabul ederek isteğin reddine karar vermiştir.
Gibi bir örnek ile dava açılabilir.
Anayasanın 20. maddesine göre; "Herkes, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz." Bu ilkenin ihlali halinde, yani özel hayatın gizliliği ihlal edilirse artık yeni Ceza Kanununa göre fiil suç sayılacaktır.
Yeni Türk Ceza Kanununda (TCK) kabul edilen "Özel hayatın gizliliğini ihlal" suçu, eski TCK'de olmayan yeni bir suç tipidir. Anayasanın 20. maddesinin yaptırımı artık 5237 sayılı Ceza Kanunundadır.
Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile veya adli para cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz (Madde 134/1).
Özellikle sonunu oku...
Cevap
11Cevap
kişisel veri paylaşımına girer öttürürler benden söylemesi
yok zaten ben paylaşmadım benm fotoğrafımı paylaşmışlar şikayet edeceğim ona göre sordum
savcılığa suç duyursunda bulun ama delilin olsun. resmi kaldırsınlar. tazminat davasına kadar yolu var bu işin
İlgilenilmez bile türkiyede ne suçlar oluyo bunun için uğraşmazlar bile özgecanın katili bile müebbet yemediyse adalet yoktur bu ülkede
Bilemem ama sacma o zaman tarkan herkese dava acsin o fotoyu calarsan suc olabilir kendisi heryerde paylasiyosa sanmam
Suç bana yapanla savcılık ta görüşecektir kaldırdı sonra
eed dava acılır ve kazanılır
O fotoğrafı genel yayınlamamışsa suç sanırım.
Evet..
Direkt hapse atarlar
Suc.
Evet suctur.
Özel hayata karışmak oluyo kesinlikle suç
elbette
Suç evet
evet tabiki
evet
Suç.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar