"Herkesin yanlış yaptığı şeyi sen doğru yaparsan; herkesin yaptığı doğru, senin yaptığın yanlış olur." - Dostoyevski.
Dostoyevski doğru mu söylemiş?
Dostoyevski doğru mu söylemiş?
Doğru söylememiş, Dostoyevski'den hiç beklemezdim =)
Bireysel bilinç denen bir şey var, o da öyle herkesmiş falan sallamaz.
Mesela en basitinden evlilik öncesi cinselliği ele alalım, toplum geneline sorsan ayıptır, günahtır. Ama ben sevdiğim adamla birlikte olmayı ayıp diye nitelendirmiyorum. Günah ise zaten dini bir kavram, herkesin kendi inancı ile ilgili. Ben ne yaptığımın farkındaysam ve yaptıklarımın arkasında durabiliyorsam, o herkes beni bağlamaz.
Doğru bildiği şeyden insanların tepkilerinden çekindiği için vazgeçen biri benim gözümde karakteri oturmamış, çok rahat yönlendirilebilecek biridir.
Teşekkürler.
Adamına göre, duruma göre :))))
Kesinlikle aynı şey değil. Üzüldüm :((
genel doğrular ve yanlışların olduğunu hiç bir şekilde kabul etmedim.o yüzden her zaman kendi düşüncelerim doğrultusunda karar veririm .topluma bakarsam bir ülkede kahraman iken başka bir ülkede katil olabiliyorsun ...
Güzel bir bakış açısı.
Bu soru aklıma temel fıkrasını getirdi.Temel ingiltere de araba ile trafiğe çıkmış...Ama tek yön olan yolda ters yönde gidiyor...O sırada radyo dan bir anons...sayın sürücüler dikkat şu yolda ters yönde giden bir araç var...bunu duyan temel ne biri kardeşim bunların hepsi ters yönde gidiyor demiş...:) Sözün özü dostoyevski büyük adam dır ama bu sözü votkayı çok kaçırdığı zaman yanlışlıkla söylemiş bana göre :)
Unutmuş olduğum bir fıkraydı :))))
Cuk oturmuş :))
doğru olan bir tektir
hayatta insanın doğru bildiği yanlışlar vardır
ancak doğru olan geçte olsa mutlaka ortaya çıkacaktır.
Güzel tespit. Teşekkürler.
Cevap
0Cevap
Doğru, çok göreceli bir kavram.. Aynı şey hakkında o kadar çok doğru bulunabilir ki.. Sanırsın doğrudan başka şey yok.. Yalnış kavramı nereden çıkmış diye şaşarsın..
En kesin doğru olarak bilinen matematikte dahi, tek doğru olmadı iddia edilebilir ve ediliyor da.. Yer, zaman, bulunduğun boyuta göre doğrular farklılaşıp, yerine başka doğrular çıkıyor..
Peki, yerine başka doğru çıktığında, önceki doğru doğru olmaktan çıkar mı.. Hayır, o da kendi yerinde doğru olmaya devam eder..
İşte buna ben "kader" diyorum..
Aslında nerde çokluk orda bo.luktur ama nedense biz de herkesten farklı olan kötüdür,basittir.Ama ben kim beni nasıl görürse görsün tek başıma da kalsam asla bir başkasının boyunduruğu altına girmeyeceğim.Bildiğim doğruları ucunda ölüm bile olsa savunacağım...
Biraz esneklik payı bırakmanı öneririm :))
Evet doğru söylemiş.
Ben biseksüel kadınım. T.C. yasalarına göre ben bir akıl hastasıyım. Avrupa Birliğine göre ise akıl hastası değilim. Gel de çık işin içinden. T.C. mi doğru karar vermiş, Avrupa Birliği mi?
T.C. yasalarında yok öyle bir madde...İnsanlar serbest bu konuda (alenen ortada yapılan birşey olmadığı müddetçe)
Şimdi neyi demek istediğini anladım. Ama AB'de de genel olarak bu evliliğe izin yok.
Hem akıl hastası değilsin kanuna göre.
Neyse maksadım uzatmak değil. Teşekkür ederim :)
Tartışmadan kaçınıyorum. Haklısın :)
Doğruyu da yapsam yanlış yapmış gibi davranır kendi yoluma giderim.. :P
(Birşey dedim ben ama ...Özüne inin... mantıklı)
İnsanlara çaktırmadan kendi doğrusunu yapacak insana teşekkürler :))
:) Rica ederim.. :P
evt yanlış olur da ben bunu takar mıyım hayır. ben doğru yapmışım sonuçta..diğerleri aksini düşünse ne ki..
Doğrucu Davut :)))
Hadi öyle diyelim :)
herkesin yaptığı sonuçta kendine doğrudur bu yanlışda olsa...
"Elaleme karışmam ben kendime bakarım" yani :)
Oluyor :))
bunun türkçe tercümesi koyun psikolojisi bknz: türk halkı
Tebrik ederim. Bu soruyu sorarken aklıma gelen ilk düşünce bu idi. İnsanları yönlendirmemek için belirtmemiştim.
teşekkür ederim :)
dogru gorecelidir, neye gore kime gore dogru diye sormak gerek..Sosyal alandan bakilirsa Dostoyevski dogru demis:D
çok doğru
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar