Merhaba arkadaşlar,
Benim merak etiğim bir konu var: Nefret etmek birisinden,
Sence bunun bir günahı varmı?
Benim merak etiğim bir konu var: Nefret etmek birisinden,
Sence bunun bir günahı varmı?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Dinlere tabi değilim ama yer yüzündeki dinlerin bir çoğu Müslümanlık dahil, nefreti kendine verdiğin bir zarar olarak gösteriyor. Kendine zarar vermek de günah ise o halde günah oluyor.
Sahi o halde yaratıcı neden şeytandan veya sağlam günah işleyenlerden nefret edip bir de ebedi cehennem denen o tarifi olmayan en korkunç cezaya çarptırıyor?
Hmm.. Eğer inandığın yaratıcı nefret edebiliyorsa sen de edersin ne de olsa suretinden yaratılmadın mı?
Ama yok, bizim anlamadığımız veya anlayamayacağımız (hani aklın ermez kes sesini diyenlerin demesi bu yoksa bana kalsa anlarım anlatan olsa) bir biçimde yaratıcının güzide sıfatları sende vuku bulabiliyor ve buna tecelli deniyor ancak negatif sıfatlar vuku bulunca günahkar deniyor. Heyt be bu ikilemlerle yedirdiler bitirdiler de doyamadılar dünyaları.
Vaay be! Cok net acik yazdiniz, ogrendim iyi oldu:)
Fetva verir gibi oldu da, baktım moda olmuş her kimliğinde Müslüman yazan fetva verme hakkını kendinde görmüş, ben de Kuran okuyan, eskiden de namaz kılıp oruç tutan, kurban kesen, camiye giden, zekat veren (artık Müslüman olmayan ama zamanında bayağı bir olan) biri olarak neden ben de vermeyeyim ki dedim.. Şimdi bana laf edenlerden bazı güruhların benim unuttuklarımı daha öğrenmediğini bilirim zira..
Hmmmm..
Eh tabi böyle sorular da sorulunca fetva veresim geliyor. Şimdi şimdi anlıyorum ben o arkadaşları. Başka günah, sevap soruları varsa itinayla yanıtlayacağım artık. Evet pek zevkli çok egosal bir okşayışı varmış.
Walla sana birsey diyimmi, en son yazidigindan hic birsey anlamadim;o
Öyle pis laf soktum ki bazı yerlere öyle böyle değil. Hani derler ya anlatsam akılları almaz, uygulasam bünyeler kaldırmaz, o derece! Boşver bunları gizli arkadaşım da sen keyfine bak, iki günlük dünyada nefret edip zihnini dolduracağın pisliğe kadar, kendini bulayacağın nice güzellikler ve aşklar var.. Aç gözünü gör ufukları, aç kulağını dinle kainatı, aç burnunu da kokla tabiatı.. Hayat böyle güzel. Nefret etmeye ayıracak kadar uzun değil bu hayat.. ;)
Hmm, simdi anladim! Dogru diyorsun iki gunluk dunyada nefret etsemde gunah benim basima yazilir onun degil. Allaha havale ediyorum onu NE HALI VARSa gorsiun.. Tek dogum gunu kutladim yanit atmadi pff
Bırak şimdi günahı sevabı.. Sen hayatına bak. İnsanlara değerinden çok değer verirsen sen değersizleşirsin. Ayrıca kafana taktığın sorunlar kadar güçsüzsün. Güçlü ol, keyif almaya bak.. Haydi sana iyi geceler.. :)
Nezaman cok deger verirsem bir kisiye karsiniligini boyle aliyorum;p Guclu olucam allahin izniyle! Allah razi olsun sendende, yazidigin icin ve sanada iyi geceler;)
Allah onlardan nefret ettiği için mi cehenneme atıyor? ahh ya çok cahilsin :/
valla bizim insanımız bişeylere'' günah '' demesını seviyor. eee bir insanla üç günden fazla dargın durmak ıyı değil derler cuma namazına gittiğimizdekı vaalarda. ama bunun gunah olup olmadığını söylemekle yetkılı mercıı kutsal kıtabımız. ya bı de su var bazzen karsındakı oyle bır ınsan oluyor kı ya bırak sen nefret etmeyı, dargın durmayı ya şu ınsanı bır daha görmesem dıyorsun.nefret et ama bır vakıt sonra yumusat içindekı kızgınlığı.hem kızgınlık duygun boşalmış olur. hemde bır vakıt sonra olgunluk yaptığını görmuş olursun...
Aha, dogru diyorsun. Insallah oyle olur..n
Seversen kalbinde nefret edersen beyninde yer vermiş olursun , yorma kendini ve Allaha havale et rahatla ...
Aynen, bende onu allaha havale ediyorum HAKKIM Kadar. Onun icin degmez:)
neden nefret ediyorsun
kendini özgür bırakmak daha güzel değil mi:)?
Cok kotulukleri var bana karsi, ve onun dogum gunu bugun kutladim yanit geri gelmedi. Ondan nefret duygusu girdi biran..
Birdaha aslaa kutlamam! Nekadar degersiz oldugun simdiden anladim. Dedgim gibi onu allaha havale ediyorum hakkim kadar:) Sende dogru diyorsun, kendime kizmiyorum ama ona kiziyorum
Aynen bundan sonra boyle yapicam, hak ettigi kisiye deger vercem hak etmeyene vermicem! Allah razi olsun senden:) Sayende farki gormeye basladim;p
Tsk ederim! Sayende oldu bunlar:) Sanada hayirli mutlu geceler:)))
Vesile kidli derken?
haa o sekil! Anladimm:))
= )
Cevap
9Cevap
bayezid-i besami hz günah değildir fakat
On şey insanı aşağılık yapar:
1) Öfke ve hiddet, 2) Kin ve NEFRET, 3) Büyüklenme, 4) Zulüm ve haksızlık, 5) İnat yollu mücâdele, 6) Cimrilik, 7) Başkasına ezâ ve cefâ etmek, 8) Mümin kardeşine saygısızlık, 9) Kötü huy ve fenâ ahlâk, 10) İnsaf ölçülerini aşmak.
iyi oldu bunlari ogrendigimi:)
Nefret olabilir.Kanın ısınmamış olabilir.Bunda problem yok.Ama bu nefretten doğan kötülükler problem.Bu arada bi söz geldi aklıma,Yaradılanı severim yaradandan ötürü.
Onceden cok seviyordum o kisiyi, ama simdi nefret ediyorum ondan..
Muhatap olmuyorum ama, fotoraflarini gorunce nefret duygusu geliyor icimden..
Gerci bir yandan zor, cunku oyle seyleri insan iki dakia'da unutamaz ama dillerim allahtan insallah oyle olur.
İman etmedikçe cennete giremezsiniz,birbirinizi sevmedikçe de gerçekten iman etmiş olmazsınız.Hz.Muhammed(sav)
Artık gerisine sen karar ver nefret edince ne olduğuna..
Dogrudur!
günahtır nedenini uzun uzun anlatmayacağım aklınla bulamazsan inanmanada gerek yok
Anlamadim?
Aradaki farki biraz kesfedebiliyorum..
Allah razi olsun senden:) Eger oyle birsey olursa sorarim.. Soyledigin sozlerini unutmam insallah, cunku dediklerin dogru:)
Günah mı bilmiyorum ama iyi birşey olmadığı kesin ...
Neden iyi bir şey değil?Nefret edilmesi gereken insanlar yok mu?
Bak oda dogru, hep aklima geliyor.. Silip atmakda bir an zor oluyor ;o ama allahtan insallah oda olur birgun!
Gercekten etkili yazmayi denemelisin derken?
Ama etkili ne yazicam onu anlayamadim?;o
Aman bosver ya:)
Hahaha, AYNENNN! =)
kötülük yaparsan günah bence. duygularla yargılanmayız diye düşünüyorum.
Anliyorumm..
nelerle kısıtlıyorsunuz kendinizi inanılır gibi değil
O niye?
kin besleme kinci olma nefretin geçer senin belli :D
Hahah, insallah oyle olur:)
günahı sevabı bilecek biz değiliz bu tür sorulara kızıyorum kusura bakma
Vicdan azabi duyuyorsan gunahtir. Duymuyorsan degildir.
Hmm, cunku beni cok seyden acitti azab ara sira cekiyorum.. Demeki gunah isliyorum..
Evet. Aklinda olsun. Vicdan gunahi ayirt etmemize yarar. Eger vicdanin sizliyorsa , yaptigin sey gunahtir.
iyi oldu bunu ogrendigim.. Tsk ederim!
Günah değildir.Bana güven.
eminmisin?
Evet, adım gibi eminim.Sen bovşer böyle şeyleri takma.İçinden geldiği gibi yaşa.
Eskisi gibi takmiyorum allaha sukur!
Bence hala takıyosun
Eskiden daha kotu olurdum.. Cunku cok sevdim ya onu,
kibir günahtır nefret değil
Kibir ne peki?
Büyüklenmek, büyüklük taslamak, ululuk iddia etmek. kendini başkalarından yüksek görerek onları aşağılamak.
Haa simdi anladim! Onu yapan cok insanlar var, vay hallerine!
bak bir de şu var Cuma namazında vaaz da söylemişti hoca, "bir fikri bir düşünceyi fiiliyata dökmezseniz eğer bu günah yazılmaz"
Ozaman dogrudurr!
Caiz degildirr :P
Caiz degildir derken?
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar