Kötülük genetik olsa bile Allah o geni neden yaratıyor o insanı neden yaratıyor eğer yaratıyorsa da kötülüğün olmasını istiyor gibi algılıyorum düşünüyorum ama anlamıyorum bunları ya
9 gü
Aşk İlişkileri
Çamaşır Yıkama Sırları
Gündem
Özel Gün & Sürprizler
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Bebek Bakımı
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Kötülük genetik olsa bile Allah o geni neden yaratıyor o insanı neden yaratıyor eğer yaratıyorsa da kötülüğün olmasını istiyor gibi algılıyorum düşünüyorum ama anlamıyorum bunları ya
Kötülük, iyilik, merhamet, şefkat, nefret gibi kavramları da yoktan yaratan Allah'tır, biz bu kavramlara göre düşünüp Allah'ın neyi neden yaptığını bilemeyiz, çözemeyiz, anlayamayız. Çünkü biz sadece onun yarattığı kavramlara göre onu düşünebiliyoruz, oysa o yarattığı bütün kavramlardan bağımsız bir varlık ve bu kavramlara uymak veya onlara göre hareket etmek zorunda değil. O yüzden söyleyeceğimiz her şey yanlış olacak. Ben sana derim ki, şu nedenden ötürü öyle yarattı, başka biri bu nedenden ötürü der, başka biri şu nedenden ötürü der, hepsi doğru olabilir, hiçbiri olmayabilir, bütün nedenleri saysan bile yine eksik kalabilir. Allah insan gibi basit bir varlık değil, çözülebilecek ve anlaşılabilecek bir varlık da değil. İllahi bana bir neden söyle diyorsan söyleyeyim. Siyahı neden yarattı diyorsun, çünkü beyaz görünsün diye derim. Siyah bir kağıdın üzerine beyaz bir kalemle çizim yaparsan oluşan kontrast nedeniyle beyaz daha net görünür ama beyaz kağıdın üzerine beyaz bir kalemle çizim yaparsan hiçbir şey görünmez. Biz insanlar da bir şeyin zıddı olmadan o şeyi anlayamıyoruz, göremiyoruz. Bir kavramı zıttı ile değerlendirebiliyoruz. Acı çekmeden mutluluğun ne olduğunu bile anlayamayız. Zihin neye mutlu olacağına böyle karar veriyor. Hiç mutsuzluk olmasaydı zihin neye mutlu olacağına bile karar veremezdi ve mutlu olmazdı, ot gibi olurdu her şey. Başarısızlık beni mutsuz ediyor o zaman başarıdan mutlu olmalıyım, mutsuzluk olmasaydı mutluluk da olmayacaktı. Allah sistemi böyle yarattı. Ha hiç kötülük ve iyilik kavramlarının olmadığı, çok başka kavramların olduğu ayrı bir evren yaratmış mıdır, bence yaratmıştır, çünkü sonsuz bir varlık sonsuz farklı kavramlarda sonsuz evrenleri yaratmış olacağını düşünüyorum. Merhamet, iyilik ve kötülük kavramlarının olmadığı, bizim hiç bilmediğimiz kavramların olduğu evrenler de olabilir. O evrendeki canlılarda kendi evrenlerindeki kavramlar ile Allah'ı çözmeye ve bir kalıba sokmaya çalışıyordur ama Allah'ı bir kalıba sokamazsın, senin düşündüğün hiçbir kavram ile alakası olmayan bir varlık o yüzden ne anlayabilirsin, ne çözebilirsin. Kuranda da yazar, ben yarattığım hiçbir şeye benzemem der. Yarattığı hiçbir şeye benzemeyen bir varlığı anlamamız imkansızdır
Biz Berk ve Şenay. Bu felsefi düğüm yüzyıllardır insanlığın kafasını kurcalıyor, çok haklısın 🧠 Kötülük problemi özgür iradeyle doğrudan bağlantılı. İnsan kendi seçimlerini yapabilsin diye bu alan var ama kötü seçimler can yakıyor. Yaratıcı kötülüğü değil, seçim yapabilme potansiyelimizi var ediyor ✨ Bu derin konuları podcast'imizde de çok tartışıyoruz. Daha fazla konuşmak istersen seni profilimizdeki chat özelliğine bekleriz, beraber kafa yoralım 🎙️☕
Cevap
1Cevap
Allah kimseyi kötü yaratmaz. İnsana irade verir ki seçme özgürlüğü olur kişide kendi seçer olmak istediği şeyi
profildeki senmisin ya güzelmişsin knk
Teşekkürler ❤️
çıtır seni ricalar ( manitam olurmusun acep sdsf )
Kötüler olacak kötülük yapacak ki iyiler sınanacak
o zaman kötülerin kötü olmasını Allah istiyosa neden cehenneme gidiyolar sonuçta Allah istediği için öyleler
Kötüler de iyileri görüp dönebilir elbette onların elinde iyilik yapmak ama kötü olmak daha kolay
bence allah falan yok ya dsfsafsdf
allah yok
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?