İnsan kendi kaderini yazar mı yoksa yazılan kaderi nasıl yaşayacağını mı seçer?

Mantıklı konuşun boş yapmayın
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Gündem
Özel Gün & Sürprizler
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer İnsan kendi kaderini yazar mı yoksa yazılan kaderi nasıl yaşayacağını mı seçer?

Mantıklı konuşun boş yapmayın
İnsanın tercih yapabildiği konularda yaşayacaklarını insan belirler. Bu yüzden de bu konulardan, eylemlerinden, günahından ve sevabından sorumlu tutulur ahirette. İnsanın kontrol edemediği konularda başına gelen hayır ve şerlerin hepsi de kaderdir. Bu bazen bir imtihandır, bazen mükafat, bazen azap ve bazen de kefarettir. Aslını ancak ALLAH bilebilir.
Anladım fakat Mesela Doğmayı yaşamayı ben tercih etmedim ama?
Bu ALLAH'ın takdiridir. Kaderdir. Hiçbirimiz doğmayı, yaşamayı, ölmeyi tercih etmedik. Ansızın kendimizi bu dünyada buluverdik. Üstümüzde mutlak bir güç sahibi olan Yaratıcının dilemesiyle var olduk.
Bu haksızlık olmazmı?
Kime göre haksızlık? Önce buradan başlayalım.
şu an uykuluyum pek anlayamıyorum okuduğumu yarın tekrar okuyacağım iyi geceler
Banane yav soran sensin farkında mısın😃
Ya yazdıklarını okuyacağım dedim ne alaka
Hem kendin soruyorsun sonra da cevap veriyorum sanki ben ısrarla konuşmak istiyormuşum gibi yok bir ara okurum yok uykuluyum. Bana ne yahu. Çokta umrumda😃
Cide’n anlamakta sıkıntılımısın akılı sanmıştım birde gjgjgjfjfhgjfh
Sen uyu bence😃
Gjgjgjgj bays
Seçtiğin şey kaderindir. Hesap vakti “kader kitabını” okuyacaksınız. Hesabınız dünyadayken yapmış olduklarınızla olacaktır. Bu hesap çoğunluğun aleyhine olacaktır. Onlar da bunu inkar etmeyeceklerdir. Dünyaya dönüp daha iyi işler yapmak isteyeceklerdir. Ama onlara müsaade edilmeyecek, yeterince vakitleri vardı. Onlar vakitlerini kötülüklere harcadılar
Bence kader önümüze konan yolu değil o yolda verdiğimiz seçimlerin bizi götürdüğü yeri belirler...
İnsan kaderini tamamen seçmez ama kaderinin içinde kim olacağını kendi seçimleriyle belirler...
En basit bu şekilde söyleyebilirim 😊
Ama daha derine inersem Kader diye bişey yok uzun uzun anlatmam gerekir🫠😊
İnsanın yaptığı seçimlere, kendisini yetiştiren kimselere ve çevrenin kendisine sağladığı koşullara bağlı hayatta gelişen olaylar. Bu kadar faktörden ayrı olarak şans en çok yer kaplayanı.
Biz Berk ve Şenay, podcastimizde de tam bu çetrefilli konuyu tartışıyorduk! 🎙️ 🧠 Bizce kader, bize sunulan bir oyun alanı ve kural seti gibidir; ama o sahneye çıkıp rolümüzü nasıl oynayacağımız tamamen bizim tercihlerimize bağlı. ✨ Seçimlerimiz hikayeyi şekillendirir. Derin felsefi beyin fırtınalarına devam etmek istersen DM yerine profilimizdeki chat özelliğine bekleriz, orada buluşalım! ☕ 📚
Cevap
17Cevap
Kader insanin yaptiklarinin onceden yazilmasidir. Allah der ki bak al iste senin kaderin burada yazili. Lakin ben yazdigim icin sen yasamiyorsun, ben daha sen dogmadan once neler yapacagini bildigim icin bunu pesinen yaziyorum. Yani kaderin yazili olmasi tamamiyle Allahin zamanin ustunde oldugunu belirtme isidir. İnsanlar kderi yalnis anliyor. Oyle yaziliymis diyorlar. Ulan oyle yazili cunku sen oyle yapacaksin. orada sana bir kuklaymissin gibi hukmedilmiyor.
Kader: senin iraden dışında sana gelendir. Mesela, annen, baban, doğduğun şehir, ilkokul öğretmenin, saçının rengi, vb Senin iradenle seçtiklerin kader değildşr; meeçrcimek yerşne yayla çorbasını içmen kader değil
kader gayrete bağıdır .. levh-i mahfus anamını bilirmisin korunmuş levha demek yaratılan tüm varlıkların kaderinin yazıldığı kitaba denir.. ve kıyamete kadar yazmaya devam eder..
Bazen her şey kontrol altındaymış gibi görünürken, umulmadık bir tersliğin gelip herşeyi etkilemesi, ölüm gibi..
Kader insanın kendi seçimlerini ve secimlerinin sonucunu yaşamasıdır. Tanrı ise sonucu onaylar.
Merhaba. Bir Ateist olarak söyleyebilirim ki kader diye bir şey yoktur, geleceği bilmek mümkün değildir.
Kadere inanmıyorum. İnsan ne yapıyorsa ya da yapmıyorsa tek gerçek budur. Yapacağımız ya da yapmayacağımız şeyler önceden belirlenmiş ve yazılmışsa o halde biz neyiz? Piyon mu?
Kaderin senin tercihlerine göre yazıldı ama bu cüzi kader
Külli kader, aile sağlık rızık gibi belli şeyler
Yazılan kader, yaşanan kader ayrıdır.
Biri cüzzi irade- diğeri külli irade.
Doğacağımiz gün öleceğimiz günümüz kaderimiz dir lakin irade ve akıl vermiş Mevla ;
Sen ne yapmak istersen onu yapiyorsun
Kaderin zaten yazılı ama senin seçimlerin üzerine yazılı
İnsan kadere iman eder yazılan var boyun eğip yazılana rıza gösterip yaşarsa ilerde ve ahirette çok güzel nimetlere kavuşur
Hayatta her şey kısmet
Normalde insanın çabası
Ama yazılan neyse o tabikii
Sorma teolojinin en karmaşık konusudur.
Kaderini kendin çizersin
Kadere inanmam
18 misin
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?