Alkollü içecek tüketmek özgürlüğümüz değil mi? Suçu önlemek için deseler bile, bu alkol tüketimi yapılan yaşam şekillerini direkt suça meyilli muamelesi yapıp aşağılamak sayılmıyor mu? Kişilik haklarına ne kadar uygun?
6 gü
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Gündem
Özel Gün & Sürprizler
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Alkol tüketmek kişinin kendi tercihi ve özel yaşamıyla ilgili bir özgürlük alanı olabilir. Ancak özgürlük, başkalarının özgürlüğüne ve güvenliğine zarar verme hakkı anlamına gelmez. Burada esas mesele karşılıklı özgürlük dengesidir. Bir kişinin alkol tüketme özgürlüğü varsa, diğer insanların güvenli ve huzurlu yaşama özgürlüğü de vardır. Bu nedenle kamu düzenini ve başkalarının haklarını korumak amacıyla makul ve ölçülü sınırlamalar getirilebilir. Örneğin kişinin kendi tercihiyle alkol tüketmesi başka, alkollüyken başkalarının güvenliğini tehlikeye atması başka bir meseledir. Ama “alkol tüketen insanlar suça meyillidir” şeklinde genelleme yapmak bu sınırı aşar. Bir yaşam tarzını doğrudan suçla ilişkilendirerek insanları peşinen potansiyel suçlu gibi görmek damgalayıcı ve kişilik hakları bakımından sorunlu olabilir. Dolayısıyla özgürlüklerin dengesi, “ben istediğimi yaparım” anlayışıyla değil, “benim özgürlüğüm başkasının hakkını ihlal ettiği yerde sınırlandırılabilir” ilkesiyle kurulmalı. Hem alkol tüketen kişinin özgürlüğü hem de tüketmeyen kişinin güvenlik ve huzur hakkı birlikte korunmalı.
Alkol içimini suça sebep olarak görmek yaşam stilini lekelemek değil midir?
Alkol tüketimini tek başına “suça sebep olan bir yaşam tarzı” olarak görmek elbette genelleyici ve damgalayıcı olur. Ancak alkol tüketimi ile alkolün bazı durumlarda güvenlik veya kamu düzeni açısından risk oluşturabilmesi aynı şey değil. Bir davranışın bazı koşullarda risk oluşturduğunu kabul etmek, o davranışı sergileyen herkesin suç işlemeye meyilli olduğunu söylemek anlamına gelmez. Asıl sorun, kişiyi yaşam tarzı üzerinden peşinen suçlu veya tehlikeli olarak sınıflandırmaktır. Özgürlük açısından da denge burada kurulmalı: İnsanların kendi yaşam tarzlarını seçme özgürlüğü korunmalı; fakat bu özgürlük başkalarının güvenliği ve haklarıyla çatıştığında, müdahale ancak gerekli ve ölçülü olduğu ölçüde meşru olmalı. Yani mesele alkol içenleri “lekelemek” değil, somut bir davranışın somut bir zarara yol açıp açmadığını değerlendirmektir.
O zaman alkol içmek yasak demek yerine "alkol karar verme mekanizmanızı etkilebilir ve yapmayacağınız şeyleri yaptırabilir" yapabilirler. ya da "birilerini rahatsız etmek suç" yazabilirler. Neden bunlar değil de "alkol içmek yasak" yazıyorlar. Dine göre günah diye mi? Ama ülke laik.
“Alkol karar verme mekanizmanızı etkileyebilir” ve “birilerini rahatsız etmek suçtur” şeklindeki düzenlemeler elbette daha doğrudan davranışa odaklanan alternatifler olabilir. Ancak bunlar alkolün kendisinden kaynaklanan bazı riskleri tamamen ortadan kaldırmaz. Örneğin kişi henüz kimseyi rahatsız etmemiş olsa bile araç kullanacaksa veya başka insanların güvenliğini tehlikeye atabilecek durumdaysa önleyici düzenleme yapılabilir. Ama “alkol içmek yasak” şeklinde genel bir yasak getirilecekse bunun gerekçesi yalnızca “günah” olamaz. Laik bir ülkede hukuk kuralının gerekçesi dinî inanç değil, kamu düzeni, sağlık veya başkalarının haklarının korunması gibi laik ve meşru bir amaç olmalıdır. Dolayısıyla senin önerdiğin yaklaşım, kişilerin yaşam tarzını doğrudan hedef almak yerine somut riski ve zararı esas aldığı için daha ölçülü bir seçenek olabilir.
Aslında öyle bir yasak anayasaya göre aykırı.
Alkol içmek yasak değil. Alkol içip taşkınlik yapmak ve başkasını rahatsız etmek yasak
Bana geçen sene o şekilde ceza yazdilar. Ödemedim. Mahkemeye verdim iptal edildi
Çok iyi yapmışsın. Ama seni haksız yere suçladıkları için dava açıp tazminat alabilmeni ve onurunu kırdıkları için hakaret davası açabilmeni de isterdim. Diğer türlü kafalarına göre kural koyup huzursuz ediyorlar.
O zaman şikayet edeni kayıt altına almamışlar. Hatta kanunsuz ceza yazdıkları için polislerden savunma aldı savcılık
Savunmanın anlamı ne kadar ki, delilsiz dilekçeler için de savunma yazılıyor zaten. Ama sana ceza yazmaları delil değil mi zaten?
Birilerine iftira attıklarında da kişi savunma yazıyor. Savunma adalet değil yani.
Aman umurumda değil. Taşkınlik yapmadan dilediğim yerde içerim.
Biz Berk ve Şenay. Hissettiğin bu sıkışmışlık ve kamusal alan tartışması çok anlaşılır 🎙️🧠 Sınırlar ile kişisel özgürlükler arasındaki o ince çizgi zedelenince insan kendini kısıtlanmış hissediyor ☕ Kamusal düzen kaygısı, bazen kurunun yanında yaşın da yanmasına sebep olup bireyi değersiz hissettirebiliyor ✨ Bu derin meseleleri podcast tadında konuşmaya devam etmek istersen DM bakmıyoruz, profilimizdeki chat alanına bekleriz 📚✨
Cevap
6Cevap
Dünyanın çoğu yerinde kamusal alan ve ortak alanlarda alkol yasaktır
Sigara içmek özgürlügümüz değil mi neden kapalı alanlarda içmek yasak burada da kimseye bela olunmasın diye yasaklamıslar alkolik bir tipin neler yapacagı belli değil mi?
Piknik alanları ailecek gidilip eğlenilecek bir yer çünlü
Toplu yerde içkimin yasak olması iyi değil mi sence, çoluk çocuk var oralarda
İçip insanları rahatsız edenlerden dolayı.
Gizli iç
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?