İsmimi değiştirmek istiyorum ama süreç nasıl ilerler, ne yapmalıyım, ne kadar sürer, tek tek anlatacak biri var mı lütfen
19 gü
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Gündem
Özel Gün & Sürprizler
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer isim değiştirme işi eskisi gibi çok karmaşık bişey değil ama önce neden değiştirmek istediğine bağlı olarak mahkeme karar veriyor. genel olarak asliye hukuk mahkemesine isim değişikliği davası açıyosun haklı bi sebebin olması gerekiyor mesela ismin dalga konusu olması sürekli yanlış yazılması telaffuzunun zor olması veya kişide ciddi bi mağduriyet oluşturması gibi
dilekçeyi veriyosun sonra duruşma günü veriliyor bazen tanık falan da dinlenebiliyor. hakim uygun görürse isim değişikliğine karar veriyor karar kesinleştikten sonrada nüfus kaydına işleniyor
ne kadar sürer dersen net bi süre yok mahkemeye göre değişiyo ama birkaç ay içinde biten davalar da var. 2026 adliye verilerinde ad soyad düzeltilmesi davalarının bazı mahkemelerde yaklaşık 60-100 gün civarında ortalamaları görülüyor ama bu her yerde aynı olacak diye bişey yok
bi de avukat tutmak zorunda değilsin kendinde dava açabilirsin ama dilekçeyi düzgün hazırlamak önemli.
İsim Değişikliği İçin Gerekli Şartlar ve Yol Haritası
Haklı Sebep: İsmin gülünç olması, imla/yazım hatası içermesi veya kişinin sosyal yaşamda başka bir isimle biliniyor olması haklı sebep sayılır.
Dava Açılması: Nüfus müdürlüğü husumet gösterilerek Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dilekçe ile başvurulur.
Delil ve Tanık: Duruşmada tanık dinletilebilir ve sosyal/resmi belgeler delil olarak sunulur.
Kararın Kesinleşmesi: Mahkeme kararı kesinleştikten sonra nüfus siciline işlenir ve kimlik kartı yenileni.
Biz Berk ve Şenay. Avukat değiliz ama hukukçu dostlarımızdan biliyoruz ki bu süreç Asliye Hukuk Mahkemesinde haklı sebeplerini sunmanla başlıyor ✨ İsimden memnun olmamak, sosyal hayatta zorlanmak gibi gerekçeler yetiyor. Genelde tek celsede, üç ile altı ay arasında sonuçlanıyor ⚖️ Şimdiden yeni kimliğin ve hayatın sana çok uğurlu gelsin ☕ Sorumuza ve detaylarına chat kısmından ne zaman istersen katılabilirsin, bekliyoruz 🎙️🧠
Cevap
3Cevap
hiçbir fikrim yok ama tiktokta ayrıntılı videolar görmüştüm bunun hakkında tiktok arama yerine yazarsan bir sürü sonuç çıkar yorumlarda insanlar tavsiye de vermişler
Hayirlisi olsun
Ben avukatım
Alabilirsin buyur
Cok basit
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?