Halid Bin Velid 🦅
Subutay 🐺
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer 
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Halid r. a gelmiş geçmiş komutanlar arasında savaş kaybetmeden kariyeri tamamlamış.
100'den fazla savaş, sıfır yenilgi — hem Bizans hem Sasani ordularına, çoğu zaman sayıca üstün kuvvetlere karşı. Tarihte hayatı boyunca hiç yenilmemiş sayılı komutandan biri. Ölüm sırasında ki şu sözüde meşhurdur: "Bedenimde bir karış yer yok ki kılıç ya da ok izi olmasın; yine de deve gibi yatağımda ölüyorum."
Subutay 65 meydan muharebesi 0 yenilgi. O da bi efsanedir ancak halidin ordusu donanım olarak hep rakiplerden zayıfken moğol atlı yaycıları tarhin en usta birlikleriydiler.
Halid b. Velid'in abartıldığını düşünüyorum. Yermük Savaşı'ndaki başarıları da muamma. Zira İslâm kaynakları savaşı Müslümanların kazandığını yazarken, Bizans kaynakları tam tersini söylüyor. Zaten yendikleri de imparatorun liderliğini yaptığı büyük Bizans ordusu değildi.
Subutay ise çok fazla muhârebe yapmış, girdiği tüm savaşları kazanmış bir adam. Kıyaslanmaz bile.
Yermükün Bizans açısından zafer olarak anlatıldığına dair güçlü bir Bizans kaynak geleneği yok Aksine Bizans tarihçisi Theophanes Bizans ordusunun Yermükte ağır bir yenilgi yaşadığını aktarır modern Bizans tarihçisi Kaegi de yermükü Bizansın ciddi bir yenilgisi ve ardından Suriyedeki savunmasının çöküşü bağlamında değerlendirir yanısıra ordunun basında Herakleios yoktu generalleri vardı ama yinede Halidin başarısı göz ardı edilemez cünkü Roma ordusu Disiplin + eğitim + komuta sistemi + lojistik + mühendislik + birlik içinde hareket eden bir ordu vede Halidin ordusu Roma tatlım kadar donanımlı değil üstüne üstlük sayıca daha az olmasına rağmen bu savaşı kazanması abartı olarak görmek yanlış
Verilen sayılar yanlış olabilir tarihi kaynaklarda 100bin-20 bin ya da 200 bin-40 bin ifadeler geçiyor olsada kesin olarak bildiğimiz Romanın sayıca yinede üstü olduğu
Hiçbir Orta Çağ kaynağı sayıları güvenilir vermez. Özellikle Arap kaynaklarında resmen bir sıfır daha ilave edilir. Dolayısıyla İslam ordusunun açık ara daha az kalabalık olduğu bilgisi sıhhatli değil. Savaşın kesin galibi hakkında net bilgi yok dediğim gibi kaynaklar ihtilaflı veriyor bunu. Tabii düzenli ordu karşısında yeni kurulmuş bir ordunun bu başarısını küçümsememek gerekir.
Halid b. Velid - Subutay ekseninden bakarsak Halid b. Velid Arabistan içinde ufak çaplı savaşlarda yer almış onun dışında büyük bir meydan muharebesinde savaşmamıştır. Yermük Savaşı büyük bir savaş değildirç Öte yandan Subutay dediğim savaş makinesinin 65 civarında zaferi var. Üstelik tek bir coğrafyada yok, Orta Asya'dan taa Avrupa'ya kadar farklı iklimlerde girdiği her savaşı kazandı. Büyük bir deha. Halid b. Velid ile kıyaslanamaz
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!