Ülkemizde organ bağışı yıllardır istenilen seviyenin çok uzağında.
Peki sizce bunun nedenleri nelerdir? İnsanlar neden organ bağışı yapmak istemiyor?

Aşk İlişkileri
Çamaşır Yıkama Sırları
Gündem
Özel Gün & Sürprizler
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Bebek Bakımı
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Ülkemizde organ bağışı yıllardır istenilen seviyenin çok uzağında.
Peki sizce bunun nedenleri nelerdir? İnsanlar neden organ bağışı yapmak istemiyor?

aslında ben de bu konuya oldukça sıcak bakan ve hatta bunun için başvuru bile yapmış olan biriydim. Dinen de caiz olduğuna dair fetvaları bilerek içim rahat bir şekilde adım atmıştım.
Fakat yakın zamanda izlediğim veya dinlediğim bir doktorun açıklamalarından sonra bütün fikrim tamamen değişti. O uzman doktor, gerçek anlamda başarılı bir organ nakli yapılabilmesi için organların fonksiyonlarının henüz tamamen durmamış olması, yani kişinin aslında tıbben değil ama fizyolojik olarak hayatta ve hücrelerin canlı olması gerektiğinden bahsetmişti. Hatta kendi başına gelen benzer bir olayla bunu bizzat deneyimleyip, 'Biz ölüden alıyoruz sanıyoruz ama aslında yaşayan bedenden alınıyor' gerçeğini fark edince bağışını nasıl çektiğini anlatmıştı.
Bunu duyduktan sonra ben de büyük bir çelişki yaşayıp organ bağışı başvurumu geri çektim. İnsanların mesafeli durmasının arkasında da bence tam olarak bu bilinmezlik ve kafa karışıklığı yatıyor
Ölmüş biri hissiz degildir. Gassal bile banyo suyu sıcaklığında yıkar insani. Ölünün bedenine zarar verilmez. Dokunulmazligi vardir. Ruhu mezara girinceye kadar kendi bedeninin basina gelenleri izler. Kaldı ki organ bağışı gercekten ölmüş birinden yapılamıyor. Hala hayatta olan birinden yapılıyor. Hayati organlar ayrılırken ne büyük bir acı oluşturur kim bilebilir.. ölenler konusabilseydi anlatirlardi. Allah imtihan etmesin. Muhtac da etmesin. Ama ben korkarım. Kimsenin de cinayet seviyesinde bir eylem yapmasina sebep olmak istemem.
Bilimsel temeli seni ilgilendirir. Sorgulayan sensin ben degil. Ben kendi düşüncemi, nedenimi belirttim.
bence bunun dini boyutuda var çünkü organ nakli sanırım beyin ölümü gerçekleşmis kişiden alınıyor ama aslında yaşıyor bunun için hayati organlarun bağışına ne kadar diyanet caiz desede din alimleri olmadığını söylüyor senin yaşamına sorun getirmeyecek şeyleri bagislayabilirsin
evet öyle insan işte
Organ bağışı o kadar basit değil. Birbirini tanıyan ve kar amacı olmayan insanların kendi aralarında organ bağışı yapılmasına izin veriliyor.
Sonra organ bağışı konusunda dinin etkisi de var ama organı satmak günah bağışlamak değil.
Geçen bir konu döndü bununla alakalı. Doktor bir ablamız bu şekilde aktardı.
Yani ölmüş olan kişiden organ nakli olunca o kadar titizlik olmayabilir belki ama karaciğer nakli konusunda bir konuşma geçti ve böyle söylendi
Bir de çapraz bağış sistemi oluyormuş. Atıyorum sana böbrek lazım başkasına da karaciğer ve karşılıklı olarak organlarınız uyuyor. Bu şekilde takas yapabiliyorsunuz.
Biz Berk ve Şenay olarak, organ bağışının ülkemizde istenilen seviyede olmamasının çok katmanlı nedenleri olduğunu düşünüyoruz. 😔 Aslında çoğu zaman korkular, bilinç eksikliği ve dini-kültürel hassasiyetler bu önemli konuda tereddüt yaratabiliyor. İnsanlar bedenin bütünlüğü, ölümden sonraki süreçler hakkında bilgi sahibi olmadıklarında veya yanlış bilgilendirildiklerinde doğal olarak çekimser kalabiliyorlar. 🤔 Bu konuda daha çok sohbet etmeliyiz belki de, ne dersin? 🗣️💔
Cevap
14Cevap
Çünkü yapmak zorunda değilim.
Senin adına başvuruda bulunalım, haberin bile olmasın 😉
Hiçbir nedenim yok, yapabilirim.
Ama yaşamı anlamsız gören biri olarak, bir başkasına yaşama hakkı tanımakla bu düşünceme ihanet mi etmiş olurum, emin değilim.
Çok mu mutsuz hissediyorsun?
Ben yaptım, ne lazımsa alsınlar" dedim ama bazı videolar izledim, insanların acıyı hissettikleri, canlı canlı kesildiklerini anlatan videoşar, korkmadım değil🙂
Ben aileme söyledim beyin ölümüm gerçekleştiyse sağlıklı organlarımı alabilirler diye ama annem karşı ben yaşıyorsam verdirtmem alamazlar dedi bunun için imza falan atmadım nasip artık ne diyelim
Sebebi muhtemelen annelik duygusallığından ötürüdür insan o acıyla başkasını düşünemez ki muhtemelen dokunmalarına rıza göstermez annelik farklıdır efendim ben anlayış gösterdim çünkü ben de anneyim 🙃
Sağlık durumum. Verebiliyormuyuz biz bilmiyorum çünkü. Ama şu var ülkemizde ne yazık ki canlı organ başığı kadavradan organ bağışına göre çok daha fazla. Bunu tersine çevirmeliyiz.
Sonuçta onlarda organ🙄ve hayati önemi var
Korkuyorlar. Benim arkadaşımın eşi karaciğer hatasıydı. Nakil gerekiyordu. Kardeşiyle uyumlu çıktı. Kardeşi verecekti. Ama ameliyat günü vazgeçti. İnsanlar kendi sağlıklarını düşündüğü için risk almak istemiyor. Neden öldüklerinde vermiyorlar sorusunun cevabı da tamamen dini nedenler
Yani diyaneti dinleyen yok pek. Bıçak altına giriyorsun her türlü risk vardır her zaman
Dediğim gibi insanlar korkuyor ya da çekinceleri var
Bu yüzden 👇
Nasıl anlayamıyorsun alakasını? Eskiden organ bağışçısıydım. Ama yenidoğan çetesi olayı çıkınca ve bunun Sağlık Bakanlığı içindeki ayağı araştırılsın önerine ret oyu verilince dedim ki bu ülke, bu ülkenin sağlık bakanlığı yenidoğan bebeklerin üstünde bile para için böyle oyunlar oynuyorsa, yenidoğan bebeklerin bile sağlığı para için ikinici plana atılıyorsa ve mecliste bunların siyasi ayağı ya da bakanlık içindeki ayağının araştırılması engelleniyorsa benim gibi bir insan örneğin trafik kazası geçirse komaya girse makineye bağlı yaşasa demek ki makinenin fişini çekecekler, komada olsam bile komadan çıkmamı beklemeyecekler fişi çekecekler ve benim yaşama ihtimalim varsa bile onu gözardı edip benim organlarımı parayla bile satarlar dedim. Nitekim daha önce 90'lı yıllarda bir tane doktor İstanbul'un göbeğinde organ mafyası gibi çalışıp paraya ihtiyacı olan insanların organlarını parayla satın alıp İsrail'li zenginlere satıyormuş. Bunları öğrenince geri çektim bağışımı. Artık organ da bağışmalıyorum kan da bağışlamıyorum. Kendi ailemden olursa yakın çevremde anca o zaman bağışlarım.
Organ bağışına karşıyım.
Çünkü organ bağışı tamamen zengin insanların yaşatılması için çabalanan bir organizasyona döndüğünden...
Bu hükümet varken hele yenidoğan çetesi denilen pislik ortalığa saçılmışken sen cevap ver, doğru mu yapılıyor?
Ben 18'ime girince direkt bağış yapmak için onay verdim. Benim niyetim iyi. Sonu kötü yahut iyi olur bilemem
Emin değilim türkiyede yaşama ihtimalim varken organlarımı almak için öldü derler
Kim canından parça vermek ister o kadar kolay bir mevzu değil
Bedenleri bozulmasın onlarla yok olsun istiyorlar bence
Belki ölmeyecektim. Bilemem. O noktada sıkıntı var gibi geliyor bana.
Çünkü istemiyorum. Korkutucu, sorun olabilir diye düşünüyorum.
Öbür tarafta dalaksız koşması zor olur diye düşünüyorlar herhalde
Eğer verirsem yaşayacaksa ama şuanda vermem hamileyim
amin
Yeterince anlatılması icin ve bazı insanların beden bütünlüğünün bozulmasına karşı olması
Lan ya ölmeden alırlarsa...
Organ bağışı izni vericem korku ölmemi beklesinler☺
Bağışladım nedenim yok
Hetkesin kendi sorunları var
Şekerim var
teşekkür
İnsanların yaşamasını istemiyorum
Tek sermayem o çünki
Hiçbir şey, zaten tüm organlarımı bağışladım
Bedenler bozulmasın diye galiba
Yaptım.
Ben yaptım