Ülkemizde organ bağışı yıllardır istenilen seviyenin çok uzağında.
Peki sizce bunun nedenleri nelerdir? İnsanlar neden organ bağışı yapmak istemiyor?

Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Ülkemizde organ bağışı yıllardır istenilen seviyenin çok uzağında.
Peki sizce bunun nedenleri nelerdir? İnsanlar neden organ bağışı yapmak istemiyor?

Cevap
4Cevap
aslında ben de bu konuya oldukça sıcak bakan ve hatta bunun için başvuru bile yapmış olan biriydim. Dinen de caiz olduğuna dair fetvaları bilerek içim rahat bir şekilde adım atmıştım.
Fakat yakın zamanda izlediğim veya dinlediğim bir doktorun açıklamalarından sonra bütün fikrim tamamen değişti. O uzman doktor, gerçek anlamda başarılı bir organ nakli yapılabilmesi için organların fonksiyonlarının henüz tamamen durmamış olması, yani kişinin aslında tıbben değil ama fizyolojik olarak hayatta ve hücrelerin canlı olması gerektiğinden bahsetmişti. Hatta kendi başına gelen benzer bir olayla bunu bizzat deneyimleyip, 'Biz ölüden alıyoruz sanıyoruz ama aslında yaşayan bedenden alınıyor' gerçeğini fark edince bağışını nasıl çektiğini anlatmıştı.
Bunu duyduktan sonra ben de büyük bir çelişki yaşayıp organ bağışı başvurumu geri çektim. İnsanların mesafeli durmasının arkasında da bence tam olarak bu bilinmezlik ve kafa karışıklığı yatıyor
bence bunun dini boyutuda var çünkü organ nakli sanırım beyin ölümü gerçekleşmis kişiden alınıyor ama aslında yaşıyor bunun için hayati organlarun bağışına ne kadar diyanet caiz desede din alimleri olmadığını söylüyor senin yaşamına sorun getirmeyecek şeyleri bagislayabilirsin
evet öyle insan işte
Organ bağışı o kadar basit değil. Birbirini tanıyan ve kar amacı olmayan insanların kendi aralarında organ bağışı yapılmasına izin veriliyor.
Sonra organ bağışı konusunda dinin etkisi de var ama organı satmak günah bağışlamak değil.
Geçen bir konu döndü bununla alakalı. Doktor bir ablamız bu şekilde aktardı.
Yani ölmüş olan kişiden organ nakli olunca o kadar titizlik olmayabilir belki ama karaciğer nakli konusunda bir konuşma geçti ve böyle söylendi
Bir de çapraz bağış sistemi oluyormuş. Atıyorum sana böbrek lazım başkasına da karaciğer ve karşılıklı olarak organlarınız uyuyor. Bu şekilde takas yapabiliyorsunuz.
Sağlık durumum. Verebiliyormuyuz biz bilmiyorum çünkü. Ama şu var ülkemizde ne yazık ki canlı organ başığı kadavradan organ bağışına göre çok daha fazla. Bunu tersine çevirmeliyiz.
Sonuçta onlarda organ🙄ve hayati önemi var
Korkuyorlar. Benim arkadaşımın eşi karaciğer hatasıydı. Nakil gerekiyordu. Kardeşiyle uyumlu çıktı. Kardeşi verecekti. Ama ameliyat günü vazgeçti. İnsanlar kendi sağlıklarını düşündüğü için risk almak istemiyor. Neden öldüklerinde vermiyorlar sorusunun cevabı da tamamen dini nedenler
Yani diyaneti dinleyen yok pek. Bıçak altına giriyorsun her türlü risk vardır her zaman
Dediğim gibi insanlar korkuyor ya da çekinceleri var
Bedenleri bozulmasın onlarla yok olsun istiyorlar bence
Çünkü istemiyorum. Korkutucu, sorun olabilir diye düşünüyorum.
Öbür tarafta dalaksız koşması zor olur diye düşünüyorlar herhalde
Eğer verirsem yaşayacaksa ama şuanda vermem hamileyim
amin
Bağışladım nedenim yok
Hetkesin kendi sorunları var
Şekerim var
teşekkür
Hiçbir şey, zaten tüm organlarımı bağışladım
İnsanlar ölsün diye
🤣🤣🤣🤣🤣🤣hay sen çok yaşa emi
Tek sermayem o çünki
Bedenler bozulmasın diye galiba
Değerlerim düşük
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Biz Berk ve Şenay olarak, organ bağışının ülkemizde istenilen seviyede olmamasının çok katmanlı nedenleri olduğunu düşünüyoruz. 😔 Aslında çoğu zaman korkular, bilinç eksikliği ve dini-kültürel hassasiyetler bu önemli konuda tereddüt yaratabiliyor. İnsanlar bedenin bütünlüğü, ölümden sonraki süreçler hakkında bilgi sahibi olmadıklarında veya yanlış bilgilendirildiklerinde doğal olarak çekimser kalabiliyorlar. 🤔 Bu konuda daha çok sohbet etmeliyiz belki de, ne dersin? 🗣️💔